Rode i zvezde |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Rode i zvezde |
Apr 13 2012, 13:39
Poruka
|
|
|
Prva ozbiljnija proba DeepSky stacker-a za cupanje zvezda iz nocnih kadrova. 10x15 sec na 15mm 2.8, 20 dark frejmova, 10 bias frejmova.... zbelndovana jedna od 30s f11 za prednji plan.
![]() Storks 'n' stars by Vladimir Krzalic, on Flickr Men' se svidja. Ima jos dosta da se uci o ovoj prokletiniji, mada za prvi put s obzirom na uslove i kolicinu svetlosnog zagadjenja, moram da budem zadovoljan. |
|
|
|
|
Apr 13 2012, 17:02
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 95 Datum reg.: 14-January 09 Lokacija: Kragujevac Član broj: 26,719 |
Zanimljivo
|
|
|
|
Apr 13 2012, 18:16
Poruka
|
|
|
Super, naročito jer je teško izvući dinamički opseg iz ovako lošeg neba. Sledeće je neka tamnija lokacija i Mlečni put sa tipoda.
A propo obrade: DSS još dođe jednostavan kakav bi bio recimo Iris Svejedno, DSS jako dobro vrši posao samo ponekad pobrljavi sa bojama. |
|
|
|
|
Apr 13 2012, 18:17
Poruka
|
|
|
hmmm ne bih ja imao toliko zivaca
ne svidja mi se taj parking pa bih ga odseko, ali prepostvaljam da nisi mogao bolje a da ne izgubis dimnjak, a kad smo vec kod njega mozda bolje da se malo dosvetli da dobije vise znacaja na slici. |
|
|
|
|
Apr 13 2012, 18:27
Poruka
|
|
|
yagodinac.. onda verovatno znas na sta je ovo licilo kad je izaslo iz DSS-a (kako ovo samo cudno zvuci)
nisam pravio flat frame... nemam cime da na fisiju napravim neutralnu belu jbg... tako da sam se uzdao u to da mi ne zakrene boje. Srecom nije.. samo je muka vratiti nebo na normalni nivo a ne dobiti posterizaciju. Od mlecnoga puta nema nista dok se ne ode negde u tri lepe. Ovo po predgradjima i okretanje u pravcu nenaseljenih mesta je jedino sto moze da se koliko-toliko iskoristi. Btw, kakve rezultate daju ostali sistemi za stekovanje osim median/average? Kappa-alfa-beta... waaay out of my league... strupmfe, jeste parking bzvz ali to je sto je. Ako fotkam sa 4 sprata onda su rode tacno ispred onog hangara i gube se u sarenoj pozadini... ako se popnem na 5. onda imam viska dole... jbg. |
|
|
|
|
Apr 13 2012, 19:22
Poruka
|
|
|
yagodinac.. onda verovatno znas na sta je ovo licilo kad je izaslo iz DSS-a (kako ovo samo cudno zvuci) nisam pravio flat frame... nemam cime da na fisiju napravim neutralnu belu jbg... tako da sam se uzdao u to da mi ne zakrene boje. Srecom nije.. samo je muka vratiti nebo na normalni nivo a ne dobiti posterizaciju. Od mlecnoga puta nema nista dok se ne ode negde u tri lepe. Ovo po predgradjima i okretanje u pravcu nenaseljenih mesta je jedino sto moze da se koliko-toliko iskoristi. Btw, kakve rezultate daju ostali sistemi za stekovanje osim median/average? Kappa-alfa-beta... waaay out of my league... strupmfe, jeste parking bzvz ali to je sto je. Ako fotkam sa 4 sprata onda su rode tacno ispred onog hangara i gube se u sarenoj pozadini... ako se popnem na 5. onda imam viska dole... jbg. Treba eksperimentisati. Prva dva (average i median, ako se dobro sećam) služe za manji broj složenih lajtova a u slučaju da imaš veći broj i/ili snimaš niskokontrastne objekte (npr neke velike magline) iz kojih se izvlače detalji sa curves - onda ima logike koristiti i ostale opcije. Ja retko radim sa DSS (da, veselo zvuči Što se tiče flat frejmova to realno i nije potrebno ovde. Mnogi teleskopi imaju osobinu da pomalo vinjetiraju (naročito kad se slika nagazi u obradi) i oduzimanje flat-a zapravo postoji zbog njih. Povrh svega, oduzimanje flat-a ekstremno efikasno rešava pitanje prašine na senzoru. Ja flat ako je potrebno sintetišem u PS i onda oduzmem. Mada, ako nekog zanima kako evo ima ovde: http://www.astroblog-yagodinac.blogspot.co...brada-m101.html |
|
|
|
|
Apr 13 2012, 20:30
Poruka
|
|
|
1. Alal ti cufte za tutorijal! Svasta nesto uvek moze da se pronadje na tvom blogu ali je bre mnogo zamrsena navigacija
2. strasno koliko ja u stvari nem' pojma PS. |
|
|
|
|
Apr 13 2012, 22:10
Poruka
|
|
|
Falla
Jes' malo blogeraj nezgrapan al' šta ćeš kad se ne razumem u pravljenje sajtova |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Sunday 26. May 2013 - 10:08 |