Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Forum Rules *** PRAVILA FOTO FORUMA *** Pročitaj pre postovanja!

Reply to this topicStart new topic

Rode i zvezde

Ocena 5 V
V
Jo Husafet
poruka Apr 13 2012, 13:39
Poruka #1

Urednik

Grupa: Foto urednici
Datum reg.: 24-April 05
Član broj: 539

Prva ozbiljnija proba DeepSky stacker-a za cupanje zvezda iz nocnih kadrova. 10x15 sec na 15mm 2.8, 20 dark frejmova, 10 bias frejmova.... zbelndovana jedna od 30s f11 za prednji plan.

Storks 'n' stars by Vladimir Krzalic, on Flickr

Men' se svidja. Ima jos dosta da se uci o ovoj prokletiniji, mada za prvi put s obzirom na uslove i kolicinu svetlosnog zagadjenja, moram da budem zadovoljan. smile.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
filip_foto
poruka Apr 13 2012, 17:02
Poruka #2

Grupa: Članovi
Datum reg.: 14-January 09
Član broj: 26,719

Zanimljivo

+Quote Post
yagodinac
poruka Apr 13 2012, 18:16
Poruka #3

Datum reg.: 8-April 10
Član broj: 35,332

Super, naročito jer je teško izvući dinamički opseg iz ovako lošeg neba. Sledeće je neka tamnija lokacija i Mlečni put sa tipoda.
A propo obrade: DSS još dođe jednostavan kakav bi bio recimo Iris biggrin.gif
Svejedno, DSS jako dobro vrši posao samo ponekad pobrljavi sa bojama.

+Quote Post
Strumpf
poruka Apr 13 2012, 18:17
Poruka #4

Datum reg.: 2-May 06
Član broj: 4,446

hmmm ne bih ja imao toliko zivaca smile.gif ali tebi svaka cast wink.gif
ne svidja mi se taj parking pa bih ga odseko, ali prepostvaljam da nisi mogao bolje a da ne izgubis dimnjak, a kad smo vec kod njega mozda bolje da se malo dosvetli da dobije vise znacaja na slici.

+Quote Post
Jo Husafet
poruka Apr 13 2012, 18:27
Poruka #5

Urednik

yagodinac.. onda verovatno znas na sta je ovo licilo kad je izaslo iz DSS-a (kako ovo samo cudno zvuci) smile.gif
nisam pravio flat frame... nemam cime da na fisiju napravim neutralnu belu jbg... tako da sam se uzdao u to da mi ne zakrene boje. Srecom nije.. samo je muka vratiti nebo na normalni nivo a ne dobiti posterizaciju.
Od mlecnoga puta nema nista dok se ne ode negde u tri lepe. Ovo po predgradjima i okretanje u pravcu nenaseljenih mesta je jedino sto moze da se koliko-toliko iskoristi.
Btw, kakve rezultate daju ostali sistemi za stekovanje osim median/average? Kappa-alfa-beta... waaay out of my league...

strupmfe, jeste parking bzvz ali to je sto je. Ako fotkam sa 4 sprata onda su rode tacno ispred onog hangara i gube se u sarenoj pozadini... ako se popnem na 5. onda imam viska dole... jbg. smile.gif

+Quote Post
yagodinac
poruka Apr 13 2012, 19:22
Poruka #6

CITAT (Jo Husafet @ Apr 13 2012, 19:27) *
yagodinac.. onda verovatno znas na sta je ovo licilo kad je izaslo iz DSS-a (kako ovo samo cudno zvuci) smile.gif
nisam pravio flat frame... nemam cime da na fisiju napravim neutralnu belu jbg... tako da sam se uzdao u to da mi ne zakrene boje. Srecom nije.. samo je muka vratiti nebo na normalni nivo a ne dobiti posterizaciju.
Od mlecnoga puta nema nista dok se ne ode negde u tri lepe. Ovo po predgradjima i okretanje u pravcu nenaseljenih mesta je jedino sto moze da se koliko-toliko iskoristi.
Btw, kakve rezultate daju ostali sistemi za stekovanje osim median/average? Kappa-alfa-beta... waaay out of my league...

strupmfe, jeste parking bzvz ali to je sto je. Ako fotkam sa 4 sprata onda su rode tacno ispred onog hangara i gube se u sarenoj pozadini... ako se popnem na 5. onda imam viska dole... jbg. smile.gif

Treba eksperimentisati. Prva dva (average i median, ako se dobro sećam) služe za manji broj složenih lajtova a u slučaju da imaš veći broj i/ili snimaš niskokontrastne objekte (npr neke velike magline) iz kojih se izvlače detalji sa curves - onda ima logike koristiti i ostale opcije.
Ja retko radim sa DSS (da, veselo zvuči laugh.gif ) i to samo ako ne mogu drugim programima to da postignem. U tom slučaju koristim median kappa sigma i svi kažu da je to otprilike najbolja opcija, matematički gledano.

Što se tiče flat frejmova to realno i nije potrebno ovde. Mnogi teleskopi imaju osobinu da pomalo vinjetiraju (naročito kad se slika nagazi u obradi) i oduzimanje flat-a zapravo postoji zbog njih. Povrh svega, oduzimanje flat-a ekstremno efikasno rešava pitanje prašine na senzoru.
Ja flat ako je potrebno sintetišem u PS i onda oduzmem. Mada, ako nekog zanima kako evo ima ovde:

http://www.astroblog-yagodinac.blogspot.co...brada-m101.html

+Quote Post
Jo Husafet
poruka Apr 13 2012, 20:30
Poruka #7

Urednik

1. Alal ti cufte za tutorijal! Svasta nesto uvek moze da se pronadje na tvom blogu ali je bre mnogo zamrsena navigacija smile.gif
2. strasno koliko ja u stvari nem' pojma PS.

+Quote Post
yagodinac
poruka Apr 13 2012, 22:10
Poruka #8

Falla rolleyes.gif
Jes' malo blogeraj nezgrapan al' šta ćeš kad se ne razumem u pravljenje sajtova sad.gif

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Sunday 26. May 2013 - 10:08

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.