Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

3 - broj stranica V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic

Pitanje o objektivu, Pentacon 4/200

V
robi-bobi
poruka Mar 9 2005, 15:56
Poruka #1

Grupa: Članovi 1
Datum reg.: 15-February 05
Član broj: 268

1) Ima li ko od vas iskustva sa ovim objektivom: Pentacon 4/200. Nude mi ga za 25 E blink.gif huh.gif ohmy.gif

http://www.fotoherbst.de/ebay/aa4902.jpg

2) Takodje me interesuje dali koristite objektive sa m42 rezbom. Naime, ovde, dosta vlasnika Canon EOS koristi prehodnike EOS->m42 i ovakve objektive.
Go to the top of the page

+Quote Post
AMomcil
poruka Mar 9 2005, 17:05
Poruka #2

Grupa: Članovi
Datum reg.: 17-January 05
Član broj: 21

CITAT (robi-bobi @ Mar 9 2005, 16:56)
1) Ima li ko od vas iskustva sa ovim objektivom: Pentacon 4/200. Nude mi ga za 25 E  2) Takodje me interesuje dali koristite objektive sa m42 rezbom. Naime, ovde, dosta vlasnika Canon EOS koristi prehodnike EOS->m42 i ovakve objektive.

Evo sta nadjoh, sema:
http://www.praktica-users.com/lens/mlenses/morp4_200.html
Velika pohvala (5. slika odozdo):
http://www.astro.hr/~andreic/oprema/eos_m4...s_m42_1204.html

Gde ja zivim nema bas puno M42 objektiva i ne isplati se to bas mnogo. Nema autofokusa, ne znam kako ide sa merenjem svetla. Eventualno bih probao za neki dobar Wide ili Macro, gde se moze rucno fokusirati i ima se vremena. Dosta je to zezanja, isplati se samo za neke bas izuzetne prajmove. Evo, taj mozda vredi truda.

+Quote Post
AMomcil
poruka Mar 9 2005, 17:30
Poruka #3

Nego, jesi ti to kupio onog 300D ili nesto slicno?

+Quote Post
istankov
poruka Mar 9 2005, 18:06
Poruka #4

Datum reg.: 8-February 05
Član broj: 241

isplati se sve i to kako. U principu pentacon nisu neki extra oštri objektivi, ali su izuzetno robusni. Nema problema sa merenjem svetlosti, zato što se mehanička blenda zatvori na odredjenu vrednost, te propušta onu količinu svetlosti koja će pasti na film-ccd, za razliku od "automatskih" objektiva kojim se vrednost blende prenosi elektromehaničkim putem (potenciometar u objektivu -> konektori na telu, ili prsten koji prenosi položaj blende na potenciometar na telu).

Ja imam problem na mojoj minolti X300 jer sam ogulio od upotrebe ugljeni sloj na potenciometru, pa sada ne mogu da merim svetlo na standardan način, već moram da otpustim objektiv toliko da se polugica za otvaranje blende otkači od tela i da se blenda zatvori u željeni položaj.

Jedna jako bitna stvar: Obrati paznju na "pipak" blende kod "M42" objektiva, da li dira ijedan kontakt na telu, jer moze da napravi blago sranje. U slučaju da dira, preporučio bi ti da je na neki način umiriš, jer ti i tako ta "automatika" ne treba.

Malo je problem pošto je jako sporo korištenje, nema ni pomisli od bilo kakve automatike (a nisam baš nešto siguran). Prelaz Eos -M42 je relativno jeftin (cca 20€) i isplati se jer postoji značajan broj izuzetnih objektiva za m navoj (svi zeniti, praktike, neke lajke, Pentax...) i ti objektivi su po pravilu jeftini.

Naravno da su nedostaci brzina rada, ograničenje u radu u manuelnom rezimu (sto ja uopšte ne vidim kao nedostatak) i nemogućnost autofokusa, što je za neke stvari dobro.

Posebno bih ti savetovao da se paziš teških objektiva, pošto ne mora da znači da je prelaz uradjen od jednog komada mesinga ili aluminijuma, već se često pojave prelazi koji su delom od neke ne kvakitetne plastilke.

+Quote Post
kizo
poruka Mar 9 2005, 22:36
Poruka #5

Član broj: 280

Ja koristim MS Zenitar Fish-eye 2.8/16 i za te pare ne moze se naci nista slicno a meni veoma dobro odradjuje posao, (enterijeri i sl.). Sa adapterom me je kostao 110$ doduse preko prijatelja u Moskvi smile.gif ali ako mozes da kupujes preko interneta cesto imaju aukcije.

Naravno nema autofokus, i koristis ga u modu Av i radi odlicno. Ima li neko iskustvo za ruskim tele objektivma 1000 i sl, jer oni su bas pozamasni (oko 2kg) ???

+Quote Post
robi-bobi
poruka Mar 9 2005, 23:08
Poruka #6

@AMomchil:
hvala na (kao i uvek) dobrom linku (i odgoworu)
objektiv koji kupujem sa 300D (ona sigma 28-80) putuje ka bugarskoj, inace sam 300D vec razgledao i naprawio neki test snimak za kit objektiwom. sacekacu tu sigmu, onda poslednji test i kupujem, sve je ugovoreno, ostaje da se izvrsi primopredaja smile.gif (izmedju ostalog, tek sad vidim sta PS radi od RAW fajla, wow)

@istankov:
upravo to sto bih pitao (da sam znao sta pitati). hvala na odgovoru

@kizo:
10x for comment
pitacu ovde ljubitelje ruske optike, sigurno imaju neka iskustva

+Quote Post
istankov
poruka Mar 9 2005, 23:33
Poruka #7

Kizo & robi-bobi: Rusi ako su pravili za široko tržište, to ne valja. Onaj objektiv 300mm f4 (фотопушка) ne valja ništa. Objektiv je težak oko 2.5kg, ima lošu sliku, mekanu i male rezolucije. kada "okine" cimne ti rame. U celom koferu koji ima bar 6-7 kg se nalaze još 4 filtra precnika 72 mm (i u njihove kvalitete sumnjam), 50 mm f2.8 i zenit em12, kundak sa STANDARDNIM PIŠTOLJSKIM okidačem. Ako nadjem poslaću fotke snimljene sa njim.

Za ove široke ne znam, ali mislim da za te pare ne mozes da nadješ ručno polirane (čitaj grebane) zapadne ili daleko istočne objektive.

+Quote Post
kizo
poruka Mar 10 2005, 08:11
Poruka #8

Ma ne mislim ja da sam za 110$ dobio isto ono sto na zapadu prodaju za 400-500$, vec da ovaj objektiv, meni, koji ne zivim od fotografije vec ona sluzi kao dokumentacija, odlicno obavlja posao pogotovu za svoju cenu.

ja sam konkretno mislio na ove objektive

http://www.rugift.com/photocameras/rubinar_1000_lens.htm

http://www.rugift.com/photocameras/mto_11_ca_lens.htm

+Quote Post
AMomcil
poruka Mar 10 2005, 09:31
Poruka #9

kizo, to su Mirror (katadioptricki) objektivi, 1000mm sa fiksiranom blendom na f/10. Nije to bas mnogo upotrebljivo, sem za astrofotografiju.

Hmm, sad sam pogledao malo M42 trziste na ebay-u. Ili su jako jeftini, soder objektivi, ili su prilicno skupi kad se naleti na neki Zeiss, Leica, dobro ocuvan. Nije bilo puno objektiva koji su me zainteresovali, ali ih ima. Takodje sam pogledao i trziste Canon FD objektiva, ima i za to adapter. Ima jeftinih 50/1.8 i 50/1.4 objektiva, poneki Wide..

Pitanje u vezi M42 EOS adaptera:
- Ne dolazi do promene fokalne duzine? Neki FD adapteri rade kao 1.2-1.4 telekonvertori..
- Da li ima sanse da radi fokus asistencija - da aparat, dok se drzi okidac na pola, prikaze zelenu tacku kad misli da je fokusirano? To bi bila super pomoc, medjutim na onom ruskom sajtu za EOS/M42 kovertor pise sledece: "Working with M42 lenses acknowledgement of the focusing with green light is not made". Banana engleski, ali izgldeda da ne moze. Da li bi mozda ipak radilo na 10D?
- Merenje svetla. Jasno, Av mod, podesi se blenda isto na aparatu i na objektivu. Da li se blenda odmah skupi ili ostane otvorena do samog momenta slikanja? Ako ostaje otvorena, jer se korektno meri svetlo, ili se mora kompenzovati?

+Quote Post
kizo
poruka Mar 10 2005, 10:09
Poruka #10

CITAT (AMomcil @ Mar 10 2005, 12:01)
kizo, to su Mirror (katadioptricki) objektivi, 1000mm sa fiksiranom blendom na f/10. Nije to bas mnogo upotrebljivo, sem za astrofotografiju.

Ma znam za to me je i interesovalo jer sa tim nekim njihovim adapterom ispada 2000 mm wink.gif

CITAT (AMomcil @ Mar 10 2005, 12:01)
- Merenje svetla. Jasno, Av mod, podesi se blenda isto na aparatu i na objektivu. Da li se blenda odmah skupi ili ostane otvorena do samog momenta slikanja? Ako ostaje otvorena, jer se korektno meri svetlo, ili se mora kompenzovati?
*

ne ne na aparatu se ne podesava blenda samo na objektivu na aparatu ce uvek ispisivati 0.0 i na osnovu svetla odredjivati brzinu okidanja, znaci blenda nije ni u jednom trenutku sirom otvorena pa se skuplja vec je u svom pravom polozaju, doduse kod mene je u vecini slucaja najotvornija wink.gif

ne ovaj adpter ne radi kao telekonvektor
fokusiranje sa zelenom tackom - ne radi sad.gif

+Quote Post
AMomcil
poruka Mar 10 2005, 12:07
Poruka #11

CITAT (kizo @ Mar 10 2005, 11:09)
ne ne na aparatu se ne podesava blenda samo na objektivu na aparatu ce uvek ispisivati 0.0 i na osnovu svetla odredjivati brzinu okidanja, znaci blenda nije ni u jednom trenutku sirom otvorena pa se skuplja vec je u svom pravom polozaju, doduse kod mene je u vecini slucaja najotvornija  wink.gif

Jasno, muka za odredjivanje ekspozicije kad se koristi skupljena blenda sad.gif. Da li uopste moze da se koristi ugradjen svetlomer u aparatu? Na neki nacin?

CITAT
fokusiranje sa zelenom tackom - ne radi  sad.gif

Ahh, shit!! Zato je super *istDS sa starim objektivima. Mislim da i Oly E1 isto pomaze fokusu..

Hvala.
Sad ste me zainteresovali, pa sam poceo da lovim neke M42 objektive po ebay. Ali je veliko smaranje ako bas ne pomaze merenje svetla sad.gif.

+Quote Post
robi-bobi
poruka Mar 10 2005, 12:49
Poruka #12

malo sam trazio na ovdasnjem photo-forumu pa evo nekih interesantnih linkova:

http://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&...phorum_uriauth=

№1 ,№3 ,№5 ,№6 ,№7 ,№9 ,№11 ,№13 ,№14 su radjene Canon FD 85mm f1.2L, ostale su sa EF 100mm f2.8 USM Macro
u oba sluchaja je 10D u pitanju

neki linkovi o m42 objektivima:
http://klax.tula.ru/~andylyu/YV/KMZ.HTM (sto mrzim ovako strukturirane stranice ...)
http://m42.povlab.org/
http://groups.yahoo.com/group/ClubM42/

ovim objektivom: http://www.rugift.com/photocameras/3m_5ca_lens.htm (koga je tip kupio polovnog za 70E) - ovo: http://peter.ostava.com/CRW_0418.jpg

+Quote Post
AMomcil
poruka Mar 10 2005, 12:49
Poruka #13

Evo, nadjoh i sam da 10D moze "stop-down mettering", tj. aparat ispravno meri svetlo u odnosu na odredjenu blendu, najbolje u A modu. Jedino sto je lakse fokusirati kad je blenda skroz otvorena, malo zongliranja ponekad treba.

+Quote Post
kizo
poruka Mar 10 2005, 12:54
Poruka #14

CITAT (AMomcil @ Mar 10 2005, 14:37)
Jasno, muka za odredjivanje ekspozicije kad se koristi skupljena blenda sad.gif. Da li uopste moze da se koristi ugradjen svetlomer u aparatu? Na neki nacin?
Ahh, shit!! Zato je super *istDS sa starim objektivima. Mislim da i Oly E1 isto pomaze fokusu..

Hvala.
Sad ste me zainteresovali, pa sam poceo da lovim neke M42 objektive po ebay. Ali je veliko smaranje ako bas ne pomaze merenje svetla sad.gif.
*

Pa koristi se svetlomer!!!!!! stim sto on racuna da je blenda uvek maximalno otvorena (znaci ti sam namestis manualno na objektivu otvor blende i za aparat je to maximalno otvorena blenda tj 0.0 i on racuna brzinu ekspozicije, tj ako ti smanjis otvor blende na objektivu on ce produziti expozicija a tebi ce opet pisati za blendu 0.0)

nadam se da smo se razumeli, znaci

to je isto kao Av mod kad ti namestis blendu koju hoces a on racuna ekspoziciju samo sto u ovom slucaju ti blendu namestas rucno na samom objektivu (a na displeju pise 0.0 za blendu bez obzira na njenu pravu vrednost)

e sa ovim sirokougaonim nije problem fokus jer on ima podelu otprilike .3 .4 .5 1.2 i beskonacno pa sve sto je dalje od 2 metra za njega i jeste beskonacno tj u fokusu je. i da posto kod sirokougaonih objektiva ima dosta problema sa filterima koji nisu ekstra klase, pojava deformacija u samim krajevima slike na ovom FishEye filteri se koriste sa unutrasnje strane (20 i neki mm) sto znaci da se ne mogu bas lako menjati mad.gif

+Quote Post
Abdee
poruka Mar 10 2005, 13:03
Poruka #15

Duhovni vođa

Grupa: Foto urednici
Datum reg.: 16-January 05
Član broj: 13

Canonu radi svetlomer cak kad mu se stavi i matori nikkor (-:

+Quote Post
robi-bobi
poruka Mar 10 2005, 13:15
Poruka #16

evo i malo tele-opreme

Napomena: ovaj post sadrzi izvadjene linkowe iz sledece teme:
http://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&...phorum_uriauth=
Ko zeli moze da otvori temu i gleda tamo. Za one koji to ne urade, sam izvadio naj-interesantnije delove.

snimano Nikkor 20mm f2.8 AI:
http://img.photobucket.com/albums/v364/kruos/MTO20mm.jpg
snimano MTO 10/1000 (http://images1.fotopic.net/?iid=ys4vrf&outx=600&noresize=1&nostamp=1) pri minus 22 po celzijusu (brr)
http://img.photobucket.com/albums/v364/kruos/MTO-1000mm.jpg
i + sa 2x telekonvertor-om:
http://img.photobucket.com/albums/v364/kru...O-1000mmx2-.jpg
(ovde mi nekako kvalitet skroz bljak)
t.e u poslednjem sluchaju se dobija 1000x2x1.6=3200mm

pa, mislim stvarno ...

+Quote Post
istankov
poruka Mar 10 2005, 18:56
Poruka #17

CITAT
koriste sa unutrasnje strane (20 i neki mm) sto znaci da se ne mogu bas lako menjati 

koliko se ja sеćam, filtri se ugradjuju u sam objektiv i mogu se menjati jednostavnim okretanjem točkića na kome se nalaze. Veoma funkcionalno, ali i veoma nezgodno, pošto ti filtri moraju da budu izuzetnog kvaliteta jer se nalaze u optičkom centru obj. i bilo koja nepravilnost degradira sam obj. (malo je konfuzno rečeno...) U stvari je za riblje oko nemogućen napraviti filter koji bi se montirao ispred obj. jer je prečnik tegle napred i do 150mm, uz to je zakrivljen i ima vidni ugao od 160+ stepeni (vidis svoje noge tongue.gif)

Nisam upoznat do sada bio da se m42-> eos (ili bilo koji drugi) oprema rasipnim sočivom (ono povećava ž. daljinu), ali evo svašta se nauči. Princip zbog čega se stavljaju dodatni staklići je čista meh. konstrukcija M42 objektiva, jer se zadnji elementi obj. (ne mora da znači da je optika) nalaze suviše duboko unutar tela aparata pa smetaju da se ogledalo pomeri.

+Quote Post
AMomcil
poruka Mar 10 2005, 21:57
Poruka #18

robi-bobi: Malo sam procunjao o M42 objektivima okolo, zainteresovali ste me i bas taj objektiv Pentacon 200/4 je jedan od onih interesantnijih, koje bas vrede pazariti i sa njima se muciti. Gledao sam malo po ebay-u i da znate da se mislim da narucim adapter i jedno dva znimljiva objektiva (Zeiss Jena & Pentacon), pa da se malo zezam..

istankov: Ti imas M42->EOS konverter? Kazu da je bolje kad imaju neki pin da stisne polugicu za zatvaranje blende na automatskim M42 objektivima. Znas li nesto o tome? Kako sve to izgleda u praksi, koji aparat imas, koje objektive i koliko je to zaista mucenje u praksi?

+Quote Post
Cooler
poruka Mar 10 2005, 22:22
Poruka #19

Datum reg.: 22-January 05
Član broj: 106

CITAT (AMomcil @ Mar 10 2005, 21:57)
robi-bobi: Malo sam procunjao o M42 objektivima okolo, zainteresovali ste me i bas taj objektiv Pentacon 200/4 je jedan od onih interesantnijih, koje bas vrede pazariti i sa njima se muciti. Gledao sam malo po ebay-u i da znate da se mislim da narucim adapter i jedno dva znimljiva objektiva (Zeiss Jena & Pentacon), pa da se malo zezam..

istankov: Ti imas M42->EOS konverter? Kazu da je bolje kad imaju neki pin da stisne polugicu za zatvaranje blende na automatskim M42 objektivima. Znas li nesto o tome? Kako sve to izgleda u praksi, koji aparat imas, koje objektive i koliko je to zaista mucenje u praksi?
*

M42 objektivi su zakon smile.gif
Pin na tim objektivima je poznat kao "automatska blenda". Objektivi sa automatkosm blendom imaju uglavnom polugicu kojom je omogucujejs/onemogucijes. Skontao sam korisnici Pntax-a DS-a koji koriste M42 to rade tako sto ukljuce automatsku blendu na objektivu (onda je on skroz otvoren) i tada fokusiraju, zatim prebace polugicu za manuelnu blendu (objektiv se zatvori na zadatu vrednost), pa pritisnu AE-lock (time automatika aparata meri svetlo) i onda okidaju. Pentax DS ima koliko vidim najbolju podrsku za te objektive.
Sto se tice kvaliteta, pored Zeiss-a, extra su jos i Pentax SMC, a imaju dosta bolju cenu. Pentakon su vrlo dobri, ovaj 29mm sto ja imam je bas ostar, ali muti po uglovima. Za APS bi bio odlican normalac, jer se tacno sece taj deo koji on muti. Dobar je i rus Jupiter 9 (85mm F2), on je mekan do F4 ali kasnije je bas ostar, on nema automatsku blendu, vec bas sve moras manuelno, ali ima valjda 8 listica blende i jako lepo bokeh. Jupiter 8 je valjda 135 F3.5, za njega sam cuo da je ok, nisam probao (ovaj 85 jesam). Jedno sto jupiteri nemaju uglavnom bas nikakav coating.

+Quote Post
Abdee
poruka Mar 10 2005, 22:22
Poruka #20

Duhovni vođa

Grupa: Foto urednici
Datum reg.: 16-January 05
Član broj: 13

"How to turn your 10D into Praktica in 3 easy steps..." laugh.gif laugh.gif

I onda se meni Djordje i Achro smeju ksto volim budzotine laugh.gif

+Quote Post

3 - broj stranica V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Wednesday 22. May 2013 - 16:28

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.