Slabo osvetljenje: blic ili neki brzi prajm |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Slabo osvetljenje: blic ili neki brzi prajm |
Mar 16 2012, 15:56
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 450 Datum reg.: 16-October 09 Član broj: 32,313 |
Jes ovaj kit objektiv mnogo dosadniji od tog 35, al evo osvrnucu se na svoj slucaj posto ja imam dvoje klinaca u kuci i slikanje njih je ono bas zeznut posao.
Npr JA: "Unce aj stani mirno na sekund da te uslikam." Una: "Ali tata ja mooooram da skacem." Pa ti sad uslikaj. Recimo da na 1/200 dobijam ostre fotke na 1/100 ono kad imam srece jer su totalno nepredvidivi i nikad ne znas kad ce da se pomjeri a na 1.8 dovoljno je 1cm da se pomjeri da ti vec fokus ne bude tamo gdje si htio pogotovo ako oces neki portret, i ovo su rezultati sa 50 1.4. Na blendama do 2 sam iskljucio mogucnost dobijanja fokusa tamo gdje ja hocu, toliko promasaja sa ovim svojim djavolima imam da je vise smjesno. Najcesce slikam na 2.8 po kuci cisto da izbacim namjestaj kolko tolko iz price (ok kod mene je FF pa malo izolacija laksa). Druga stvar bitna skoro sam u igraonici nekoj slikao svoje klince onako bezze nije posao u pitanju i iako je fino osvjetljeno (ono vidi se dobro nije mrak) morao sam iso 3200 - iso 6400 na f2.8 1/200-1/320 cini mi se i uradio sam nekoliko fotki, i onda sam sa blic o plafon na pola snage (430 ex II) uradio iste fotke iso 100 a meni je razlika iso 100 i iso 3200 poprilicna tj ovo drugo ako nikako drugacije ne moze E sad da imas zum objektiv fiksne blende ili pogotovo neki prajm (npr ovaj 35) onda ti koristenje na manual modu blica ne bi bio problem ovako sa tim tvojim zumom ttl je generalno jedino rjesenje da se ne smaras puno (posto ces ga kontam uvjek drzati na maksimalnoj blendi jer je ionako spor). E sad da sam ja na tvom mjestu prodao bi taj tvoj kit zoom iz odma i kupio 35mm i neki kineski blic, al kontam da ti ponekad volis da uslikas i neki siri kadar onda pravo da ti kazem nisam pametan sta tebi da preporucim posto je ovo vidjenje iz moje perspektive (Moras da uzmes u obzir da ja volim sto manji iso i da ne volim zumove |
|
|
|
Mar 16 2012, 20:13
Poruka
|
|
|
Kupis lepo sb600 za oko 150€ ali da je u perfektnom stanju, posto kazes da ti je budzet oko 200, ostaje ti 50.Narednih mesec dana ostavis cigare ili ides peske na posao i to ti je jos 100€ koliko ti fali za 35mm.Problem je ako si nepusac a nemas ni kola.U tom slucaju cemo smisliti neku drugu kombinaciju a da pri tom sacuvas i bubreg (pala im je cena ne isplati se prodavati) Ja bih totalno obrnuto Kapiram da polovan 35mm 1.8 mož´se izbunari za 150€, a onda za ostatak neki youngnuo 460 mk II koji je oko 50-60€. On neće da se baci ni posle kad se nađe para za neki SB -xxx, a ovako može jako lepo da posluži ili na aparatu ili sa 2 optical slave moda + i nije tako teško fotkati na full manual u zatvorenoj prostoriji tipa kuća-stan-igraonica. |
|
|
|
|
Mar 16 2012, 20:54
Poruka
|
|
|
uzmi blic
|
|
|
|
|
Mar 17 2012, 09:10
Poruka
|
|
|
Evo mogu deca i bez blica
http://www.dizajnzona.com/forums/index.php...&start=1760 Par Jo-ovih primera i jedan moj. Koristim sličan objektiv kao ta 35-ica koju merkaš i imam klinca koji za užinu verovatno krišom jede TNT. Naravoučenije, staće bar na sekund da uzmeva zduh a onda imaš i fotku i bokeh |
|
|
|
|
Mar 17 2012, 11:43
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 27 Datum reg.: 23-August 11 Lokacija: kragujevac Član broj: 44,774 |
Nekoliko puta procitah temu iz pocetka i tek sada ne znam sta da radim.
Razumem prednosti 35-ice. Razumem prednosti blica. Naravno da su mi znacili svi odgovori. Iako me nisu uverili u jedno od resenja, naucio sam neke stvari (kao i svaki put kada ovde citam). Ovih dana cu mozda probati i 35-icu i blic, pa cu, nadam se, biti blizi resenju. E posle u potragu. Ali koliko sam video po oglasima, za polovno cu se nacekati. |
|
|
|
Mar 17 2012, 12:24
Poruka
|
|
|
To ti je najpametnije. Ako ima šanse, nađi od nekoga neki blic, probaj, vidi da li ti odgovara. Isto to uradi i sa objektivom i onda će ti se sve kasti samo.
|
|
|
|
|
Mar 17 2012, 13:24
Poruka
|
|
|
Evo i Marko da se javi koji je predlozio blic. Ovde nije pitanje sta bi svako od nas uradio, kao sto videim vecinu stavova gore, nego sta je najbolje za Ivicu, i njegov budzet, a da dobije zadovoljavajuce slike. Covek ima jako malo iskustva, i mislim da bi slikanje sa 35mm fiksnim staklom bilo jako veliko mucenje. Drugo, po meni je mnogo bolja varijnta blica i kasnje upgrade kita na tamrona 17-50 2.8, sto je opet tu negde kesha, a mnogo bolji sistem nego 35tica i blic.
Ivice, imas kog mog drugara i sb700 i 35mm i 50mm pa mozes sve da probas, a po meni ovo je kao da kupujes patiku za drugara koji je slicne moje visine |
|
|
|
|
Mar 17 2012, 14:10
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 302 Datum reg.: 6-August 09 Lokacija: Novi Sad Član broj: 31,216 |
Uzmi difuzor za pop-up blic i objektiv.
|
|
|
|
Mar 29 2012, 08:40
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 27 Datum reg.: 23-August 11 Lokacija: kragujevac Član broj: 44,774 |
Dok cekam da naidje neki SB-600 (a izgleda da cu se nacekati jer po oglasima ima samo onih koji kupuju isti), razmisljao sam od 35-ici, kao sledecem koraku (ako finansije dozvole).
Mene (kao) privlaci slikanje portreta. Vidim da je 50-ica vise portretni objektiv i da bi to meni mozda vise odgovaralo. A onda naidjem na ExposurePlot. I ispostavi se da imam zanemarljiv procenat fotografija na 50mm i da je skoro 40% slikano oko 35mm. To nisam ocekivao. Tako u narednom periodu zakljucavam objektiv, prvo na 35mm a potom na 50mm... PS: Bas citam uputstvo za SB22s i ne izgleda (mnogo) komplikovano koristiti ga u AA rezimu. Ili gresim. PS2: Ako neko ima visam SB-600 u dobrom stanju, neka se javi slobodno. |
|
|
|
Mar 29 2012, 08:52
Poruka
|
|
|
@ postavljač teme: ja: ja ne bi jeo pa bi uzo i jedno i drugo
pazi, mom (još jednom-mom) afinitetu više odgovaraju slike snimane sa brzim prime objektivom. znači ja volim prirodno svetlo - koje je u zatvorenom prostoru neretko samo iz jednog smera, i neretko ona druga strana (senka) je jako tamna, i onda ti drugari koji su skloni ne-posmatranju slike, i da-posmatranju piksela, histograma, i tako dalje... kažu "zapušene su ti senke" i tako to....(povodom čega ti naravno zvonaraju jajca, al primetio sam da ima ljudi koje tako komentari i tangiraju). e sad, sa objektivom, pa makar bio i 50/1.2 - nekad naprosto nećeš moći snimiti sliku. čak i na vrlo velikoj osetljivosti, sa d700/3 - naprosto nema. mrak. s druge strane, sa blicem, gde god se nađeš, "ponećeš kući neku sliku". e sad, pitanje je opet šta ti se više sviđa. mene kad iscimaju drugari da im škljocnem tako neko zezanje - ja kako kome. ovi što slušaju više narodnjake, ponesem blic, ovi što su više rokenrol, ponesem 85/1.8 (ja sviro sve, pa onda kupio i objektive i blicove) |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Wednesday 19. June 2013 - 22:38 |