Hvalisanje foto opremom i umjetničkim dostignućima, "vidi šta sam kupio" |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Hvalisanje foto opremom i umjetničkim dostignućima, "vidi šta sam kupio" |
Mar 19 2012, 17:12
Poruka
|
|
|
jel to Kenj poklonio?
|
|
|
|
|
Mar 20 2012, 04:13
Poruka
|
|
|
Pogledao sam, šta reći... Taman sam odabrao dvadesetak starih CB filmova da ih "profesionalno" skeniram kod njih i još neki novi color da škljocnem u međuvremenu kad vidim da je bolje da za te pare kupim na novi skener... Hvala na upozorenju otkad se promenila uprava, nije lose za kolor negative, narocito ako skolski eksponiras i mahom slikas napolju. evo ti jedan dobar blog - www.nk.rs - to su sve kolor negativi skenirani u elitu. za cb izbegavati, to je vec teska sramota, i kako razvijaju i kako skeniraju. |
|
|
|
|
Mar 20 2012, 08:24
Poruka
|
|
![]() in da house! |
|
|
|
|
Mar 20 2012, 08:36
Poruka
|
|
|
Sta je to, kako se menja jezik i kako si uopste uspeo ista da porucis sa tog sajta
|
|
|
|
|
Mar 21 2012, 02:58
Poruka
|
|
|
@lukastrika: I dalje uspevaju da promase tonove i ne izvlace dovoljno iz svetlih i tamnih delova, zato ne treba bacati pare na ektare, portre i Fuji pro-e pa to skenirati kod njih. :|
Mada nekome ovi detalji nisu ni bitni. |
|
|
|
|
Mar 21 2012, 15:40
Poruka
|
|
|
dobri filmovi svakako izgledaju bolje i kod njih
plus je u hires skenu mnogo bolja ostrina i mikrokontrasti nego na bilo kom epson flatbed-u. moja poenta je da su bolji od svega ostalog sto se nudi i puno bolji od sebe ranije, ali slazem se, daleko je od idealnog. stize uskoro plistek 7600i pa cemo videti kako to radi. |
|
|
|
|
Mar 21 2012, 17:00
Poruka
|
|
|
ja se razmišljam da maznem 7400, je l' postoji neka razlika na papiru osim u priloženom softveru?
|
|
|
|
|
Mar 21 2012, 17:27
Poruka
|
|
|
nisam bas u toku, skontao sam da je na nemackom amazonu oko 250 evra i kupio s par drugara, dakl, prakticno za sicu.
|
|
|
|
|
Mar 21 2012, 18:57
Poruka
|
|
|
nađoh malopre, izgleda da 7600i ima taj IR kanal za prašinu, što će reći još koju dubinu zapisa.
|
|
|
|
|
Mar 22 2012, 01:02
Poruka
|
|
|
@lukastrika: Bolji na 100% jesu od flatbed-a, ali sa PS (doostravanje) i na papiru nema razlike. Tj ima, meni ispadne mnogo bolje. To sto oni smartraju sebe pro je tuzno, ali kad nema bolje kapiram da su i oni ok. I naravno da ce sa skupljom opremom u teoriji imati bolji sken, ali to nije slucaj jer ne znaju da je koriste. Po strani sto i dalje ne znaju da razviju CB film.
Zadnji put sam odneo film od 24 snimka (test film posle popravke aparata), i ostala jedna stangla od 6 snimaka u masini za pakovanje. Gazda i lik je trazili po celoj readnji 5 minuta. Neozbiljno. A najsmesnije mi je kad ljudima (koji uglavnom ne znaju) uvaljuju one slajdove pa crossprocesuju, musterija pomisli kul ali kad vidi fotke onda je "Sta je sa mojim fotkama?!". Itd itd... A i ovaj gazda mnogo tezak za rad, par puta kad sam stampa morao sam da stojim iza njega da mi ne ceprka nesto po fajlu. Zamalo da ga oteram u pm. Edit: Ne smem ni da pitam da li rade CB push, a kamoli kolor push. Secam se pre par godinu su me gledali bledo, ne verujem da se nesto promenilo. A realno ovo je bitno da znaju ako se vec zovu PRO. @NJS: Taj IR kanal je valjda ovaj moj Digital ICE. OK je, ali nije cudotvorno (i kao sto rekoh u drugoj temi, radi samo za kolor). |
|
|
|
|
Mar 22 2012, 01:40
Poruka
|
|
|
Kupio danas avionsku kartu za Kipar, radim vencanje u Maju
|
|
|
|
|
Mar 22 2012, 03:50
Poruka
|
|
|
esdy, nisi skontao, kad pogasiš sva moguća podešavanja u skener host-u i skeniraš 48bitni sirovi output (praktično kao pozitiv) - softver koristi taj IR kanal kao dodatan izvor informacija kojim goji sam zapis i dubinu istog, dakle ne koristi ga za tobože ljuštenje prašine i dlaka.
drugar mi se žalio da je nosio neku 120icu kod Elita na proces i sken i liku ispala na pod rolna pred njegovim očima (zabooooravi na nedostatak rukavica u baratanju istom), spetljao se sav dok je nije podigao - već je bila dovoljno izgrebana. Profi, nema šta. isti su, ako ne i gori, od ostalih lab-ova. |
|
|
|
|
Mar 22 2012, 04:38
Poruka
|
|
|
ja sam prvi pljuvao elit uvek. medjutim, ono sto se promenilo i sto ih cini vrlo ne-istim ostalim labovima je sto posteno razvijaju c41 (sveza hemija, ispravna temperatura) i sto imaju skeniranje koje daje fajlove od ~20mpx sa 135 filma. plus, sad su bar donekle otvoreni za komunikaciju oko toga sta i kako. da su brljavci, brljavci su, ali da su bolji od ostatka ponude, bolji su.
|
|
|
|
|
Mar 22 2012, 11:15
Poruka
|
|
|
štampa im je odlična, da ne budem na kraj srca, tu su nezamenljivi.
|
|
|
|
|
Mar 22 2012, 13:17
Poruka
|
|
|
eto, ja recimo nikad ne bih stampao kod njih, jer sam naviknut na bolji kvalitet (i pre svega izbor materijala) kod kuce |
|
|
|
|
Mar 22 2012, 15:25
Poruka
|
|
|
Ja sam neke 135 negative skenirao na mom grunf setapu sa 5D mkii i ono sto sam na taj nacin dobio je oduvalo Elit toliko da to nije normalno a dobija se prakticno ista rezolucija. Da ne pominjem da mogu da rokam i multipass skeniranje...
|
|
|
|
|
Mar 22 2012, 15:56
Poruka
|
|
|
ajd postavi uporedni primer na 100 posto.
u sustini, ista rezolucija je prilicno nemoguca, ako nista zbog aa filtera, a ni tonovi bogznakakvi, narocito s kolor negativa. |
|
|
|
|
Mar 22 2012, 18:32
Poruka
|
|
|
@NJS: Ja skapirao da je IRD (ili kako vec) ili Digital ICE isto s* samo drugo pakovanje.
@Lukastrika: Znam da je cim ici do Zemuna, ali meni je sigurnije da dam Krletu filmove (pogotovo ako je nesto bitno). A da ne pricam o Misi koji je sa filmovima besprekoran. Razlika izmedju ova dva lika je sto se potpuno razumeju u proces rada, dok na zalost u elitu rade mladi i neiskusni likovi. |
|
|
|
|
Mar 22 2012, 18:36
Poruka
|
|
|
Bugija sam isto nagovorio da ide do Krleta, ne pada mu na pamet više da nosi išta u Elit, jednostavno dip-n-dunk ne košta za džabe toliko na zapadu naspram obične krljačine u lab mašini. plus kod Krleta možeš bukvalno da šteluješ push na 0.5EV, sve kako ti odgovara, radi to jako precizno.
|
|
|
|
|
Mar 22 2012, 18:47
Poruka
|
|
|
razvijanje je svakako bolje kod krleta, samo kazem da se elit popravio.
a za razliku od krleta, moze da ima turnover od par sati, sa sve skeniranjem, a to nekad nije zanemarljivo. |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Wednesday 22. May 2013 - 19:36 |