Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Reply to this topicStart new topic

Cene vodećih agencija

V
digigraf
poruka May 10 2012, 21:03
Poruka #1

Grupa: Članovi 1
Datum reg.: 31-July 06
Član broj: 5,635

Pozdrav svima,

Činjenica je da na našem tržištu vodeće advertajzing agencije formiraju tržište, pa samim tim i cene.

Da li je neko radio sa njima? Znamo svi kakva su iskustva, ali ne znamo koliko naplaćuju svoj rad. Jel neko angažovao npr. New Moment ili Orange ili Mccann za logo, brošuru, bilbord, viz id. ?

Koliko su naplatili i šta su tačno uradili?
Go to the top of the page

+Quote Post
Megareklam
poruka May 22 2012, 22:26
Poruka #2

Grupa: Članovi
Datum reg.: 22-January 12
Član broj: 46,520

CITAT (digigraf @ May 10 2012, 22:03) *
Pozdrav svima,

Činjenica je da na našem tržištu vodeće advertajzing agencije formiraju tržište, pa samim tim i cene.

Da li je neko radio sa njima? Znamo svi kakva su iskustva, ali ne znamo koliko naplaćuju svoj rad. Jel neko angažovao npr. New Moment ili Orange ili Mccann za logo, brošuru, bilbord, viz id. ?

Koliko su naplatili i šta su tačno uradili?

malo vise ce te ucenjivati za cenu a ako prihvate cenu rokove koje ti daju su kratki
a placanje platice sigurno onako kako njima klijenti placaku od 60-95 dana pa kad budu imali para odnosno kad podmire svoje potrebe. Sta da ti kazem radi sa slicnima ako mozes da ne racunas na pare par meseci ili ako si dobar u svom poslu da nemaju izbora da ti plate avansno sto je jako tesko

+Quote Post
henrik
poruka May 22 2012, 22:38
Poruka #3

Spanać

Grupa: Supermoderatori
Datum reg.: 21-January 05
Član broj: 95

Mislim da čovek pita koliko agencije naplaćuju svoje usluge, a ne koliko plaćaju.

+Quote Post
zarkos
poruka May 23 2012, 20:28
Poruka #4

Datum reg.: 27-January 05
Član broj: 152

Tesko je reci. Cenovnik se formira po satnici. Npr. Art director 100$/1h, designer 50$/1h itd...
U principu, advertajzing agencije rade "stationaries" (vizitke, memo...) stalnim klijentima sa kojima imaju mesecne ugovore.
Za pojedinacni posao a narocito za manje klijente to bas i nije preporucljivo. Mislim da razlika izmedju freelancer-a i agencije moze da dostigne desetostruko visu cenu. A zavisi i od agencije. New Moment i Orange su u domacem vlasnistvu tako da verovatno mozes da se dogovoris za manje cene od agencija koje su strano vlasnistvo ili licencirane (Leo Burnett, Saatchi, Mccann, Grey...) posto se one vode po stranim cenovnicima.

+Quote Post
ivanitza
poruka May 24 2012, 22:04
Poruka #5

Datum reg.: 27-November 06
Član broj: 7,617

Jedna firma sa kojom radim je pre nego što je mene našla sarađivala sa Orange studiom i gospoja mi je rekla da su joj za promenu teksta na oglasu koji su oni radili (i naplatili posebno od ovoga) tražili 200 evra. To je bilo pre neke tri godine.

+Quote Post
digigraf
poruka May 31 2012, 11:48
Poruka #6

Hvala Ivanitze i zarkos na odgovoru. Hteo bih da kažem samo da i pored toga što zahvaljujem na odgovorima i dalje nemam ideju koliko pomenute agencije naplaćuju svoj rad.

Koliko je potrebno sati rada jednom Art directoru da napravi npr. oglas. Šta će on konkretno uraditi za tih 100EUR/sat? Može danima osmišljavati i dorađivati i deju a može je rešiti za 10min.

Vezano za ovaj oglas koji je menjan za 200eur, sumljiva mi je ocena vlasnika da je samo zamenjen tekst. Ivanitze, jesi li ti videla oglas pre i posle promene teksta? Jel stvarno samo tekst zamenjen? Jel bilo potrebe da se radi ponovo priprema npr? Jel korišćena neka specifična tehnika štampe (blindruk, parcijalni lak, štancna, ne cmyk separacija, peti, šesti, sedmi prolaz i sl)? Jel vršen nadzor štampe? Hoću da kažem da mogu da zamislim oglas za koji zamena teksta MORA da košta i više od 200EUR, pa proveravam da li je to možda slučaj?

Ako još neko ima neka iskustva, molim vas da podelite. Makar i ovakva polovična, prosto mi deluje kao da je tajna koliko oni naplaćuju svoj rad. Svi pominju ugovore i sl. ali čak niko te ugovore nije video niti zna šta u njima piše ili koliko koštaju usluge...

hvala svima koji učestvuju na ovoj temi...

+Quote Post
henrik
poruka May 31 2012, 14:40
Poruka #7

Spanać

Grupa: Supermoderatori
Datum reg.: 21-January 05
Član broj: 95

Mislim da ti je najlakša varijanta da sklopiš okvirno ono što ti treba, pa pošalješ upit na adrese nekoliko agencija. Dobijaš info iz prve ruke, a ništa ne košta.

+Quote Post
digigraf
poruka Jun 1 2012, 08:06
Poruka #8

CITAT (henrik @ May 31 2012, 15:40) *
Mislim da ti je najlakša varijanta da sklopiš okvirno ono što ti treba, pa pošalješ upit na adrese nekoliko agencija. Dobijaš info iz prve ruke, a ništa ne košta.

Palo mi je to napamet više puta, ali prosto ne radi... Čak sam i neke prijatelje molio da se predstave kao klijenti i da zatraže ponude. Sa time što su davali kao ponunude nebi ni za vodu zaradili. Prosto mi došlo da ih unajmim samo da bi rintali za džabe kada se za džabe tako nude. Jedni su npr. ponudili logo, vizuelni identitet i sajt za 560EUR. Da potsetim samo da su to firme sa ogromnim fancy prostorima u centru grada, sa skupom opremom i bogatim gazdama. Dakle, verovatno kada pristaneš, onda počnu da naplaćuju copyrightera, retuširanje fotografija itd. Ili ima neki treći scenario... baš nemam ideju.

Inače, ova tema nije ovde samo da bih ja saznao koliko agencije koštaju. Hteo bih da to vide i oni koji bi da se utrkuju sa niskim cenama rada, i još nižim kvalitetom rada. Želim da znaju koliko nešto košta.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Thursday 20. June 2013 - 13:23

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.