Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

4 - broj stranica V  « < 2 3 4  
Reply to this topicStart new topic

Kratak uvod u OO PHP, Objektno Orijentisani PHP

V
Dead Man Walking
poruka Jan 8 2011, 22:07
Poruka #61




Grupa: Članovi
Poruke: 362
Datum reg.: 12-November 08
Lokacija: Helsinki
Član broj: 25,210



Hteo sam baš objektno da skontam i odgledao sam dosta tutoriala ali izgleda da nije problem u tutorialima nego u meni. I dalje mi neke stvari ne ulaze u glavu a ni sam ne mogu da definišem šta je to što mi nije jasno osim "sve".

Kad budem imao neko konkretno pitanje javljam se.


U suštini je problem što ne znam da osmislim kako treba da izgleda klasa...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
webarto
poruka Jan 9 2011, 08:50
Poruka #62




Grupa: Članovi
Poruke: 755
Datum reg.: 19-December 09
Lokacija: Tuzla
Član broj: 33,477



To što si ti htio napisati je više helper klasa, nema poluobjektno, ili jeste ili nije.

Kodi je za početak dobro objasnio, i tu možeš steći neki uvid kako to funkcioniše, a ne brini se nisi jedini, treba da "klikne", samo bulji u tutoriale i čekaj ahaaaaaa! moment smile.gif

Ma da ja slabo vjerujem tim silnim tutorialima, većinu ih mačku o rep možeš...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zlatiborac
poruka Jan 9 2011, 11:15
Poruka #63




Grupa: Članovi
Poruke: 2,795
Datum reg.: 21-January 05
Lokacija: Zlatibor
Član broj: 92



More gledate do sutra ali taj ahaaaa momenat nece doci od gledanja smile.gif
Shto mi je Kodi 100x rekao, mani tu teoriju, uzmi praktichan primer i rokaj...
Zlatan savet, belive me smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
webarto
poruka Jan 9 2011, 11:46
Poruka #64




Grupa: Članovi
Poruke: 755
Datum reg.: 19-December 09
Lokacija: Tuzla
Član broj: 33,477



Naravno, ne bih da s* ali ja nikad nisam išao po tamo nekom tutorialu već ganjao rješenje datog problema...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mechanic
poruka Sep 9 2012, 16:33
Poruka #65




Grupa: Članovi
Poruke: 50
Datum reg.: 6-November 11
Član broj: 45,655



Kako vam se čini ovaj template engine?

http://www.massassi.com/php/articles/template_engines/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
xiper
poruka Dec 25 2012, 15:53
Poruka #66




Grupa: Članovi 1
Poruke: 1
Datum reg.: 25-December 12
Član broj: 49,262



Ne zelim da spamujem al napalio sam se na ovu temu:)

Go to the top of the page
 
+Quote Post
miknik
poruka Mar 17 2013, 01:58
Poruka #67




Grupa: Članovi 1
Poruke: 3
Datum reg.: 17-March 13
Član broj: 49,933



bravo majstore kodi smile.gif odlichno pojashnjen OOP smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
miknik
poruka Mar 17 2013, 19:37
Poruka #68




Grupa: Članovi 1
Poruke: 3
Datum reg.: 17-March 13
Član broj: 49,933



CITAT (r3d @ Jun 20 2009, 16:52) *
Klase sa loginom funkcionisu kao i bilo sta drugo sa loginom - posaljes unesene podatke nekom methodu klase, tj.

CODE
$klasa->login($username, $password)


Zatim ih u login methodu filtriras (stripslashes, mysql_real_escape_string), pogledas ima li u bazi korisnik sa tom username/password kombinacijom i selektujes ga, zatim uneses u session ili cookie njegove podatke pa iste proveravas na pocetku svake stranice sa nekim methodom - $klasa->checkLogin() - else redirektujes na login (ili includujes login formu), ako je nesto petljano sa cookiem (tj. setovan je username/password ali ne postoji ta kombinacija u bazi) izbacis neki warning, ako je sve super, izlistas neke podatke, npr. dobrodosli $korisnik, poslednji put ste nas posjetili $datumvrijeme itd itd smile.gif
Ako treba detaljnije, da se napise neki step-by-step tutorial, reci!

smile.gif bash tako...lepo si to uprostio sa objashnjenjem smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
miknik
poruka Mar 17 2013, 19:49
Poruka #69




Grupa: Članovi 1
Poruke: 3
Datum reg.: 17-March 13
Član broj: 49,933



Nisam primetio da je neko rekao,kako je mnooogoo lakshe programirati kroz OO...kao shto kaze kodi,mnogo je preglednije,ali i ostavlja vishe vremena programeru da se 100% skoncentrishe na algoritme smile.gif izmedju ostalog
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kobayashi
poruka Apr 25 2016, 22:13
Poruka #70




Grupa: Članovi
Poruke: 3,890
Datum reg.: 18-September 06
Lokacija: 43°53'30"N 20°21'00"E
Član broj: 6,377



Da oživim tutorijal, i pohvalim, lepo sročene neke fundamentalne stvari.


Nego, tek malopre videh par komentara u vezi "property", tj. nečega što je između atributa i metoda objekta.

Evo jednog objašnjenja, možda je malo konfuzno, ali nadam se da će početnicima biti jasno o čemu se radi, ako imaju dilemo oko ovoga.

Najbanalniji primer bi bili pojedini atributi vezani za npr. string objekat kod JS.
Recimo:
var ime = "kobayashi";
duzina_imena = ime.length;

Sad, da li je duzina_imena običan atribut (podatak) ili se više ponaša kao metoda/funkcija, tj. da li interpreter računa dužinu stringa tek kada upotrebimo length atribut?


Na mnogo mesta se može videti da pojedine string metode kod JS direktno zavise od vrednosti length atributa, dok neke druge (npr. slice) automatski osvežavaju vrednost length atributa, pa je očigledno da se radi o običnom atributu, samo što ga ne zadaje korisnik, već on dolazi kao sastavni deo string klase i dodeljuje mu se vrednost pri kreiranju objekta.


U principu, kod OOP jezika string je tip podatka baziran na string klasi, koja sadrži veliki broj metoda za manipulaciju samim stringom, samo što je to izvedeno tako da ne moramo pozivati konstruktor i destruktor za kreiranje/uništavanje string objekta, već to automatski radi kompajler ili interpreter.



A to što pri kreiranju npr. stringa ne zadajemo vrednosti atributa length, već se on računa automatski, samo nam govori da se radi o jeziku višeg nivoa apstrakcije, gde su ovakve stvari nevidljive programeru kako bi rad sa stringovima bio jednostavniji.


Dakle, ne radi o metodama članovima koje koristimo kao da su atributi, već su to pravi atributi, kao i oni korisnički definisani kod pravih klasa, samo što ih ne definiše korisnik, već su oni unapred ugrađeni u odgovarajuću klasu (npr. string i array) čija instanca se kreira samim definisanjem podatka (recimo, stringa).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pebas
poruka Jun 6 2016, 18:08
Poruka #71




Grupa: Članovi
Poruke: 686
Datum reg.: 30-March 09
Lokacija: Novi Sad, Srbija
Član broj: 28,933



Hitno je potreban je "profesor" predavac u Novom Sadu OOP PHP, MySQL, MVC i generalno iskustvo u izradi veb aplikacija, sajtova da uprostim.

Cas je 1 na 2, znaci jedan profesor dva polaznika. Sve je obezbedjeno, prostor, kompjuteri itd. Rok je dok se ne nauci. Placanje po dogovoru, po casovima ili po fazama. Kako god se dogovorimo.

Ne znam da li je ok ovde postavljati ali kad se vec ozivela tema eto da cestitamo. smile.gif

Ako znate nekoga takodje, a ko je manje na DZ preporucite molim vas, postavicu i u poslovima pa brisite ovaj ako je suvise.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
StAl
poruka Aug 21 2016, 16:24
Poruka #72




Grupa: Članovi
Poruke: 123
Datum reg.: 29-October 15
Lokacija: ...
Član broj: 54,566



CITAT (pebas @ Jun 6 2016, 19:08) *
Hitno je potreban je "profesor" predavac u Novom Sadu OOP PHP, MySQL, MVC i generalno iskustvo u izradi veb aplikacija, sajtova da uprostim.

Cas je 1 na 2, znaci jedan profesor dva polaznika. Sve je obezbedjeno, prostor, kompjuteri itd. Rok je dok se ne nauci. Placanje po dogovoru, po casovima ili po fazama. Kako god se dogovorimo.

Ne znam da li je ok ovde postavljati ali kad se vec ozivela tema eto da cestitamo. smile.gif

Ako znate nekoga takodje, a ko je manje na DZ preporucite molim vas, postavicu i u poslovima pa brisite ovaj ako je suvise.



Interesuje me kako ide placanje? Detaljno, sa kim (firma ili ?) se sklapa ugovor i da se ovde iznesu osnovni detalji o poslu i placanju, obzirom da se javno izlazi sa ponudom. Ako je negde izasao kakav javni oglas ili natjecaj o tom poslu mnogo bi pomoglo kad bi se dobila ta informacija - sto bi mi pomoglo da li da prosledim ponudu coveku.
Znam coveka koji je jak i profi u tom podrucju a ne dolazi ovde na Zonu.

Da ne bude kao sa onim sto je ispao naivan, u onom poslu sa vama licno?
O tome je ovde na Dizajn Zoni bila velika prica koja je na mene ostavila negativan utisak o vama!
Zbog toga treba vise podataka. Ako ste vi poslodavac, ne trebam nikakve podatke vise ali ako ste samo posrednik u davanju informacija - onda su dodatne informacije dobrodosle i bice prosledjene - zainteresovanoj strani.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 - broj stranica V  « < 2 3 4
Reply to this topicStart new topic

 



Lo-fi verzija Trenutno vreme: Friday 19. July 2019 - 09:18

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.

powered by:Plus hosting