Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Reply to this topicStart new topic

Novi sajt, Fotografski studio

Ocena 5 V
V
vanmarcar
poruka Feb 11 2012, 14:48
Poruka #1

Grupa: Članovi
Datum reg.: 21-April 06
Član broj: 4,308

Poštovani zonaši,

molim vas da pogledate sajt za fotografski studio koji sam pokrenuo zajedno sa koleginicom,

www.novidirizabl.com

pa mi recite šta mislite.

Hvala
Go to the top of the page

+Quote Post
zaraza
poruka Feb 11 2012, 15:01
Poruka #2

Datum reg.: 27-May 05
Član broj: 765

Evo samo na brzinu ono sto mi je odmah upalo u oci. Galerija se previse providi, pa pozadina unosi konfuziju i nepreglednost. Navigacija se jedva vidi. Pritom ne bi bilo lose da na galeriji postoji dugme za zatvaranje iste...Imaj na umu da ce taj sajt gledati i oni koji veze nemaju sa Internetom...

+Quote Post
-V-O-Y-A-G-E-R-
poruka Feb 11 2012, 15:19
Poruka #3

Mac guru

Datum reg.: 21-April 05
Član broj: 527

Meni onolika transparencija nije smetala, ali kada je već zaraza spomenu, ne bi škodilo da je malo manje transparentna, a i ubaciti ili dugme za izlazak ili da klik bilo gde van slike takođe gasi veliki prikaz slike, jer mislim da sam 5 sekundi pokušavao da isključim sliku, dok više slučajno, nisam kliknuo baš na samu sliku smile.gif

Sajt je lep, portoflio dobar i bogat. Nisu mi se jedino svidele noćne fotke, rekao bih da su mutnjikave kada ne bi trebalo da su.

Potkralo se veliko slovo i u rečenici "Pohvale ga tu I tamo" smile.gif

I za kraj, mislim da bi onom retro stilu sajta više odgovarao neki serif font, nego sans serif.

+Quote Post
Jo Husafet
poruka Feb 11 2012, 16:39
Poruka #4

Urednik

Grupa: Foto urednici
Datum reg.: 24-April 05
Član broj: 539

+ malo bih proredio galeriju. Nekoliko odlicnih fotografija se naslo u istom kosu sa nekoliko ispod proseka i to onda ne stvara preterano finu sliku. Bolje 15ak vrhunskih nego whole bunch of obicnih jelte... smile.gif

Ostalo nije lose, cak naprotiv.. vrlo fino.

+Quote Post
Gost_artfocus_*
poruka Feb 11 2012, 23:48
Poruka #5

Gosti

Dobra zamisao, nema šta. Složio bih se da je "kretanje" kroz galerije malo mučno i da treba pooštriti kriterijum pri odabiru radova. Pozdrav.

+Quote Post
Hybrid
poruka Feb 12 2012, 09:09
Poruka #6

Datum reg.: 1-September 08
Član broj: 23,428

+1 da se digne kriterijum...

+Quote Post
vili
poruka Feb 12 2012, 11:27
Poruka #7

zli poručnik

Grupa: Urednici
Datum reg.: 19-January 05
Član broj: 68

Nije lose, osim vec navedenih komentara...
Pocetna strana mi je malo besmislena posto mi ne pruza bas nikakvu informaciju. Treba tu ubaciti neki kratak intro sadrzaj da znam gde sam i zasto dosao. Ovako je samo jedan korak viska.
Navigacija nije dovoljno uocljiva i moze se desiti na manjim rezolucijama (laptop, netbook...) da bude potpuno nevidljiva.
Pomenuta transparencija u galeriji mora da bude manja i obavezno neki X za gasenje.
Logo je zanimljiv pa bi bilo lepo da se ponavlja na svim stranama negde sa strane ili u pozadini.

E sad nesto drugo - kapiram da nemate iskustva u pravljenju sajtova, pa vam je Wix zgodan za to, ali na ovom sajtu ne vidim ni jedan jedini konkretan razlog da bude u Flash-u (nemam nista protiv flash-a, ali kada je opravdan). Smatram da bi za vas bolje i korisnije bilo da ste koristili neki html CMS. WP ima nekih sjajnih Portfolio/Photo pluginova i tema koje biste mogli da prilagodite svojim potrebama, a verujem da bi se uvek nasao na forumu neki dobrovoljac da vam pomogne.

Takodje smatram da bi vise konkretnih saveta i misljenja dobio da si temu postavio u deo foruma koji je predvidjen za takve stvari: Galerije > Interaktivni dizajn

+Quote Post
ajfile
poruka Feb 12 2012, 18:24
Poruka #8

Datum reg.: 26-August 09
Član broj: 31,450

Ja sam u zadnje vreme sve veći protivnik fleša tako da se slažem sa komentarom iznad.

+Quote Post
nebersk
poruka Feb 12 2012, 20:46
Poruka #9

Datum reg.: 28-October 08
Član broj: 24,832

^Sajt može da bude dobar ili loš, pregledan ili nepregledan, ružan ili lep, nevezano da li je radjen u čistom html-u, flešu, php-u, asp-u ili bilo čemu drugom. Veoma mi je glupo generalizovanje unsure.gif
Inače sajt mi se dopada sa malim korekcijama koje su već gore prethodnici naveli

+Quote Post
vanmarcar
poruka Feb 12 2012, 23:18
Poruka #10

Hvala vam svima na veoma korisnim informacijama, najveci problem je taj sto jesmo sajt radili u Wixu, zbog nedostatka finansija za bolje, ali nadam se da cemo ubrzo da angazujemo nekog da nam odradi sajt bas onakav kakav nam treba...jos jednom hvala na savetima...popravicemo!!!

+Quote Post
vanmarcar
poruka Feb 12 2012, 23:24
Poruka #11

Kolege fotografi su nam preporucili da i vas pitam za utiske...elem Koleginica i ja smo otvorili fotografski studio i uradili flash sajt u Wixu....molim vas da ga pogledate na www.novidirizabl.com i date nam neke savete, i ne samo savete vec i sta vam se svidja sta ne, da li vam se svidja?
Unapred hvala!!

+Quote Post
kobayashi
poruka Feb 12 2012, 23:30
Poruka #12

Datum reg.: 18-September 06
Član broj: 6,377

Posto nisam dizajner, necu od izajnu (mada, mrzim kad mi se na naslovnoj onaj fles ucitava pa makar to trajalo i 3 sekunde, jer tih 3 sekunde vidim praznu stranu). Naslovna je mogao da bude obican HTML, a flesevi za svaki od linkova u meniju da se ucitava na klik, bez da ista remeti u odnosu na postojecu funkcionalnost.
Drugo, naziv i dizajn (u smislu tog 'dirizabla' i slike na naslovnoj) navode na zakljucak da pruzate usluge letenja balonom i cepelinom laugh.gif

Ne bi bilo zgoreg da ima neka fotka samog studija, cisto da klijenti vide sta imate (ako imate fotografski studio u pravom smislu, ili je ovo u stvari samo AGENCIJA za pruzanje fotografskih usluga, gde klijent obezbedjuje prostor u slucaju da su potrebni studijski snimci).

U tom smislu, u kontaktu nije lose da navedete adresu studija i kada je neko od vas tamo (ako nista, ono bar deo grada gde se nalazite), e-mail (pravi e-mail, a ne ova forma za e-mail poruku, jer tako potencijalni klijent ima mogucnost da zna da li ste poruku primili i procitali (ako u svom klijentu ne iskljucite te opcije)). Ono sa formom je dobro ako kopija poruke ode i na klijentov mejl, sa neki prigodnim obavestenjem.
Sa ovim podacima koje ste dali, tesko da cete privuci ozbiljne klijente, jer takvih 'studija' ima koliko hocete (moja poznanica se skoro preselila u BG i odmah sa deckom otvorila studio, a do juce fotkala svadbe, tako da...).

Dakle, hajde istaknite se necim po cemu ste posebni, dajte opis foto opreme, opreme u studiju, koliki je prostor, sta sve mozete u studiju da snimate, koliko bi kostao sat snimanja u vasem studiju, sta sve mozete da radite na terenu, itd.
Ako samo foto usluge pruzate kao agenicija (tj. nemate foto studio), onda to na sajtu naglasite, da vas ljudi ne cimaju sa pitanjima tipa koliko kosta sat snimanja kod vas i sl.

+Quote Post
vanmarcar
poruka Feb 13 2012, 00:57
Poruka #13

to kobayashi...hvala na kritici to nam treba, vidim da si detaljno prostudirao sajt...mejlovi stoje licni za oba fotografa kao i brojevi telefona, studio smo koji pruza usluge fotografisanja i posedujemo studio, fotke nismo stavili jer jos treba da ga picnemo, da ne pruzamo usluge letenja balonom jasno je vec na prvoj stranici, ovo je prva verzija sajta stoga nam i treba misljenje kako fotografa tako i onog sveta sto voli fotografije... Hvala sto si izdvojio vreme da pogledas sajt!

+Quote Post
ajfile
poruka Feb 13 2012, 01:13
Poruka #14

Datum reg.: 26-August 09
Član broj: 31,450

CITAT (nebersk @ Feb 12 2012, 20:46) *
nevezano da li je radjen u čistom html-u, flešu, php-u, asp-u ili bilo čemu drugom. Veoma mi je glupo generalizovanje unsure.gif

Nije baš tako,, fleš je specifičan ,, asp i php su slični a html je obavezan u sva tri slučaja. Nego to po strani, nekad sam i sma voleo flash al on gubi bitku, nije optimizovan za tablete, mobilne, Apple ga ne podržava ,, a i html5 skoro može sve što i flash.

...

Što se tiče wix-a mislim da je skroz ok uraditi u tome sajt, jer oni su u html-u izvukli tekst da bi google mogao da pročita sajt, što prosečni webdizajneri ne bi uradili. Verovatno je u njemu i lakše ažurirati sajt nego cimati onog istog webdizajnera.

Evo upravo sam pogledao kako na iPhoneu izgleda sajt i to mi se čak više sviđa - al dobro to je već subjektivno, prosto ja to više volim tako. I tu jedan plus za Wix jer je optimizovao stvar za smartphone.

Veoma je bitno šta je cilj sajta. Dal je dovlačanje klijenata ili prezentacjia ili nešto treće.

+Quote Post
Gosevski
poruka Feb 13 2012, 01:22
Poruka #15

Datum reg.: 8-July 08
Član broj: 22,394

Hm... Navigacija potpuno za sebe fura pricu u odnosu na content deo. Svidja mi se slika u pozadini ali je realizacija losa. Moj savet je da sigurno batalite flash, i da mozda iskoristite tu sliku kao i slicne takvoj kao bg celog sajta u vidu slideshow-a. Evo i primera.

+Quote Post
-V-O-Y-A-G-E-R-
poruka Feb 13 2012, 01:38
Poruka #16

Mac guru

Datum reg.: 21-April 05
Član broj: 527

Ja se recimo ne bih složio sa tobom kobayashi. Krkanje informacija na sajt te vrste mi je kontra produktivno. Iz mog ugla će se ovakve profesije angažovati zbog toga kako rade to što rade, te priče o cenama, prostoru (što donekle i razumem) i pogotovo opremi više tehnomasturbacija nego realna potreba. Kapiram da će nekome nekad i trebati srednji format, ali onda će znati zašto mu treba, a samim tim i gde da ga traži i kod koga. Ja sajt vidim kao portfolio, kao vizitku, a tu se ne preteruje sa opisom. Postoje telefoni, pa ako ti usluga treba, okreneš, raspitaš se i ima posla/nema posla smile.gif

+Quote Post
Trunks
poruka Feb 13 2012, 03:59
Poruka #17

Administrator

Grupa: Admin
Datum reg.: 13-January 05
Član broj: 1

Jel stvarno misliš da ovde ima dovoljno kontrasta? smile.gif

+Quote Post
Jo Husafet
poruka Feb 13 2012, 04:27
Poruka #18

Urednik

Grupa: Foto urednici
Datum reg.: 24-April 05
Član broj: 539

Pa ono. Sajt je produzena ruka kancelarije. Ako se u njoj prave pare, a sto je odve slucaj, onda je funkcionalnost, dostupnost podataka i mogucnost da se vidi sa cime studio raspolaze itekako dobra stvar. Kazes ako nekome treba sredni format on ce znati gde da ga trazi. Kako ce znati ako niko ne stavlja spisak makar generalne opreme. Niko nije trazio da se stavi sve do poslednje zonerice/zilberice, ali ako mi treba fotografisanje u studiju hocu da znam da li on postoji. Gde je? U Beogradu? Sjenici? Guadalahari? Jel moze da se ubaci klavir unutra? Kamion? Escajg? Dvoje ljudi? Dva'esdvoje?

Em pruzis ljudima uvid u to sta moze pa ko zna da protumaci - zna, a ko ne zna svakako ce te cimati telefonom a sa druge strane smanjis nivo zivkanja za svaku glupost i sto je najgore, mogucnost da u razgovoru kazes: da, naravno da moze, pogledajte na nasem sajtu u deljku ___________, sto meni licno odaje utisak profesionalnosti i odgovornosti prema potencijalnom klijentu.

+Quote Post
kobayashi
poruka Feb 13 2012, 04:51
Poruka #19

Datum reg.: 18-September 06
Član broj: 6,377

Na to sam i mislio, hvala na dopuni. Nisam mislio na to koji objektiv, koji aparat, i koliko 'mega-giga piksela', vec npr. dimenzije studija (mnogima je za neke primene kriticna visina, drugima duzina ili sirina itd.), sta od blic glava, izbor pozadina itd.

VOYAGER> Delimicno si u pravu, a delimicno ne. Po fotkama iz portfolia uopste ne mogu da vidim mogucnosti tog studija, jer je velika vecina fotki sa terena, a i one koje izgledaju kao da su iz studija izgledaju tako prosecno da se mogu napraviti i u improvizovanim uslovima bez problema. U tom smislu portfolio mora da bude mnogo mnogo jaci kako bi ubedio klijenta da je bolje angazovati nekoga ko ima svoj studio umesto da se opredeli za nekog 'ozbiljnog fotografa iz komsiluka'.

+Quote Post
vili
poruka Feb 13 2012, 10:04
Poruka #20

zli poručnik

Grupa: Urednici
Datum reg.: 19-January 05
Član broj: 68

CITAT (nebersk @ Feb 12 2012, 20:46) *
^Sajt može da bude dobar ili loš, pregledan ili nepregledan, ružan ili lep, nevezano da li je radjen u čistom html-u, flešu, php-u, asp-u ili bilo čemu drugom. Veoma mi je glupo generalizovanje unsure.gif

Nije generalizacija nego realno, strucno misljenje. Zapravo je vrlo bitno kojom tehnikom je sajt uradjen - Svaka tehnika ima svoje prednosti i svoje mane, a u ovom konkretnom slucaju, nije iskoristena nijedna prednost Flash-a, a ostale su mane.
Inace, nije sve crno ili belo ("dobar ili loš, pregledan ili nepregledan, ružan ili lep"), ima tu jos mnooogooo nijansi izmedju.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Sunday 19. May 2013 - 10:00

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.