Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Forum Rules *** PRAVILA FOTO FORUMA *** Pročitaj pre postovanja!
4 - broj stranica V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic

Pride 2010, Parada ponosa

Ocena 5 V
V
Jo Husafet
poruka Oct 11 2010, 14:14
Poruka #41

Urednik

Grupa: Foto urednici
Datum reg.: 24-April 05
Član broj: 539

Eo... trudim se da ostanem objektivan stvarno. Fotografije nisu birane.. samo prebacene sa aparata i odrazavaju najobjektivinije moguce sta se tacno tamo desavalo. Ne radim ni za koga prema tome nemam uopste ni najmanje potrebe da krivim istinu ni na koji nacin.
Licno nemam nista protiv gay ljudi a svi koji misle da oni zbog svojih opredeljenja nemaju grdne probleme, taj ili nije dovoljno (da ne kazem) uopste upucen, ili je slep. Trece nema i za to postoji onoliko dokaza, no nije ovo tema.
Jel se neko juce fircao u guzicu i ljubio na sred trga beogradskog - Nije. Da jeste, verujte da bi se to naslo u ovim fotografijama. Da li su mene naguzili - Nisu. Niko me nije ni pogledao.. djuskali ljudi i gledali svoja posla.
Stos je u sledecem. Sta cemo sa ostalima? Romima? Da su oni odranizovali paradu roma, onda bi sjebali Beograd jer nas stite od roma. Sta cemo sa onima koji nisu pravoslavne vere, ne podrzavaju stetu srpsku zemlju (jbt ovi klinci sto su vidljali najverovatnije nikad nisu ni bili na Kosovu).
Da su neki drugi organizovali nesto drugo sto se ne svidja SPC, opet bi sjebali grad jer je to jeres, satanizam ili ko zna sta. E pa znate sta - ovo nije monarhija i krajnje je vreme da se narod pomiri sa time.
Ne.. ne mislim da je trebalo otkazati paradu, ne zbog parade kao takve, nego bas zbog toga sto ne moze bre navijacki pokret da bude jaci od drzave. Ne sme! Prosli put kada je neko bio egal sa drzavom - skenjase nam premijera. Jel to nacin da se u 21. veku vodi jedna politika, bez obzira da li je pro ili kontra-evropska? Ej.. brate.. ubijes premijera da ne bi zavrsio u zatvoru.
Nasilja i rusenja je bilo i u demonstracijama za Kosovo. Pa onda ponovo na mitingu podrske Ratku Mladicu (kakve on veze ima sa Beogradom?!) i opet nemiri i paljevina. Ktreteni bandoglavi su svog navijaca ubili u zgradi americke ambasade.

@artinact
A da je bio derbi i da su se posibali po centru, jel bi i onda pederi bili krivi za to sto ne mozes da se setas po centru? wink.gif
zivim na autokomandi i veruj mi, navijaca i njihovih sranja mi je preko glave. Zabole njih za fudbal. Poenta je napiti se bar 2 cuke pre utakmice i napraviti sranje ili se posibati sa murijom. Brate ako je to pojam provoda, onda nesto gadno nije u redu sa nasom kolektivnom svescu.

Ako su retardirane britance mogli da uvedu u red (a oni su veca bagra od ove nase lokalne bagre), znaci moguce je.. sve je moguce. Samo je pitanje zelje i toga da li to nekome odgovara ili ne.

Go to the top of the page

+Quote Post
nidzon
poruka Oct 11 2010, 14:36
Poruka #42

Grupa: Članovi
Datum reg.: 19-February 07
Član broj: 9,265

Slažam se sas' tobom potpuno.

Pored the puta, taman posla da si shvatio da te prozivam što nisi imao samoubilačke nakane. Ja ne bih ni kao ti, nego kao komunalac, kad prođe sranje da konstatujem šta je polomljeno laugh.gif

+Quote Post
artintact
poruka Oct 11 2010, 15:17
Poruka #43

Datum reg.: 9-August 06
Član broj: 5,749

CITAT (Jo Husafet @ Oct 11 2010, 15:14) *
Jel se neko juce fircao u guzicu i ljubio na sred trga beogradskog - Nije. Da jeste, verujte da bi se to naslo u ovim fotografijama. Da li su mene naguzili - Nisu. Niko me nije ni pogledao.. djuskali ljudi i gledali svoja posla.

Super, ali neka sledeći put to rade to na nekoj poljani van grada umesto da parališu grad 24 čuke i budu povod da šizofrenici dobiju svojih pet minuta i razlupaju grad.

Imam drugare koji su gej, sa nekima sam studirao, sa nekima sada radim i jedan jedini promil mi ne smeta ili se na bilo koji način dovodi u pitanje njihova seksualna orjentacija. Ali da li mi smeta da zbog njihovog paradiranja i žuranja grad parališe i razlupa, a da se od ostatka populacije kasnije iznuđuje harać od 2 miliona evra? Naravno da mi smeta i naravno da sam besan i na jedne i na druge. Da li je od prekjuče do danas homofobičnost manja bar za promil. Naravno da nije, a to su svi znali i pre parade. Naprotiv, dobili smo da je tenzija i jaz još veći. Ne možeš i ne smeš većini nasilno nametati neke druge 'vrednosti' - za tako nešto se prvo moraju obezbediti uslovi, tačnije neophodna je podrška većine. Sa 1/30 para koja će biti potrošena na sanaciju grada moglo se napraviti čudo nekom dugoročnom i ne tako agresivnom akcijom u 'podizanju svesti' i trasiranju puta kojim bi se moglo uopšte nešto plasirati... I svake godine se pre ikakvog planiranja prvo pod obavezno uradi analza javnog mnenja. Tek kada se 51% populacije izjasni da je nešto što mu se plasira ok, tek tada su stvoreni primarni preduslovi da neka takva 'šarada' možda i može održati bez posledica po zdravlje i džep ljudi.

+Quote Post
Hybrid
poruka Oct 11 2010, 16:59
Poruka #44

Datum reg.: 1-September 08
Član broj: 23,428

Evo i ja da okacim(ako se kreator teme ne ljuti, u krajnjem slucaju ce njegove fotke izgledati jos bolje pored mojih biggrin.gif ). Evo, prvi put sam isao da fotkam nesto ovako i uzeo sam svoj Pentaxa nasrafio mu 70-200 f4 i bacio se na posao. Kao sto vidite, filmu je rok istekao ali sta cu, zavistan sam od tog efekta. Ako se nekome svidja, Solaris 100asa, Hamer, 80dinara. Cekam da mi cika sa Zelenjaka razvije Efke 50asa B&W, pa cu i odatle nesto okaciti, na njemu sam drndao po obezbedjenju.

No, pravo da vam kazem, adrenalin radi samo tako. Bas je bilo tesno a bio sam tu i tamo siguran. Nisam smeo da odem medju navijace ali sam slikao puknute glave policajcima, mada mi slike nisu nesto najsjanije tako da cu ih zadrzati za sebe. A odustao sam kada sam se nagutao suzavca jer mi se zatvorilo oko. Na kraju sam poneo patronu od suzavca kao suvenir biggrin.gif

Evo mojih nekih slicica, skripi sve zivo ali eto, prvi mi je put <:)

1. od 7 do 107

2. Bata voli batu

3.

4. Seka voli seku

5. Koja je bolja, ova ili 3?

6. Jedan ociti "muski" predstavnik

7. Zenska predstavnica(mnogo zanimljivo izgleda)

8. <3

9. Srbija

Eto, pa vi recite koliko ne valja...
smile.gif

+Quote Post
mikrim@n
poruka Oct 11 2010, 17:12
Poruka #45

Datum reg.: 14-May 09
Član broj: 29,759

ja mislim da ni jedna ni druga strana nije u pravu. Ja ne razumem bas smisao parade ponosa, jer je seksualna orijentacija ipak licna i intimna stvar, ne razumem potrebu da se svima pokazuje, ok razumem da ne mogu bezbrizno da setaju ulicama ni ovako svakodnevno i da se drze za ruke pa zele ovako nesto da kazu, ljudi to ne razumeju, ali paradom se nista nece postici (bar ne ovde jel). Mislim kad bi isli tom logikom da se paradom menja svest gradjana onda bi trebalo da postoje raznorazne parade za promovisanje svega i svacega. S druge strane, imam gej prijatelje i stvarno nemam problem s tim, nikad ni ne gledam to u negativnom kontekstu. Doduse moram da se slozim sa Husafetom, stvar je principa, kakva god da je parada bila, ko god da je setao, ona rulja ne sme da bude jaca od drzave. Najgore od svega sto ce vecina biti pustena najverovatnije bez kazne. Citam u novinama kako je privedeno 207 ljudi, a zadrzano oko 100, eto vec 100 ljudi nije nizasta krivo. A koliko ih je bilo jos a da nisu privedeni? Problem je sto krivicno delo postaje krivicno delo tek kad se dogodi, a to sto je jos gomila dosla s namerom da se bije postaje nebitno. Eh kad bi to moglo sve u tvorza, ali ne moze. I dok god ta rulja bude prolazila za blagim kaznama ovoga ce biti. I ne treba da se zavaravamo da se ovo desava samo kod nas, huligana ima svugde u manjoj ili vecoj meri, nijedna drzava nije imuna na njih. Najtuznije je sto je tu mnogo klinaca koji tek treba da postanu ljudi, da se obrazuju i da grade svoju licnost, ali su krenuli losim putem. Ja sam za mnoge od vas klinac, imam tek 20 godina, ali cak i za mene su neki od njih klinci sa svojih 15-16 godina, uhvaceni u to navijacko ludilo, dok meni apsolutno nije jasno sta neko vidi u tome.

I za kraj samo, svaka cast za hrabrost i volju Jo, sila je uz tebe. A i ostalima svaka cast, Gizmo i ti si objasnio sa fotkom. Hybrid, meni je kul smile.gif

+Quote Post
smena 8
poruka Oct 11 2010, 17:17
Poruka #46

Datum reg.: 17-July 06
Član broj: 5,455

28 jun 1914...

nikad nećemo dovoljno platiti za taj dan
fukaće nas dok god budu imali priliku...

zajedno sa našim fukarama...

+Quote Post
mljp
poruka Oct 11 2010, 17:37
Poruka #47

Datum reg.: 1-April 09
Član broj: 28,966

sto bi moj prijatelj rekao: Iz nepoznatih razloga
Da se uvede prijemni ispit za svakog ko hoće da živi u Beogradu

+Quote Post
Jo Husafet
poruka Oct 11 2010, 22:00
Poruka #48

Urednik

Grrr... pojeo mi Chrome komentar. Nema veze.. i onako je samo ranting bez potrebe...

@artinact
u pravu si za neke stvari... za neke nisi. Nisam siguran da je radjeno ispitivanje javnog menjnja kada su odrzavani mitinzi podrske za Kosovo i Mladica, pa opet ispade sranje. U pravu su i jedni i drugi.. grese i jedni i drugi.. kao i u svakom drustvu, samo sto su ostala drustva (uglavnom) prestala da na ovaj nacin ispoljavaju toleranciju prema pripadnicima drugih vera i razmisljanja negde krajem kasnog srednjeg veka.

Ovo sto se kod nas desava je drugari fasizam. Ko ne veruje, nek skoci na Wiki da procita definiciju. Jaaako smo blizu da 100% upadnemo u nju, sto se tice trenutnog stanja svesti ove nacije. Ja ne zelim da zivim u fasistickoj drzavi. Ne svidja mi se ta ideja uopste. Sutra ce neko da me isprebija jer ne verujem u boga.. ili ne volim lik i delo coveka optuzenog za ratne zlocine.. ili Zvezdu... ili Partizan.. ili Mladost iz Lucana...

Hybrid
dobre su fotke. Imaju momenat, sto je najvaznije. 3 bolja od 5 i to mnogo, mada mi je gorda seka sa 4. ubedljivo najbolja.
Svaka ti cast sto si uopste dosao na skup...da ne budem bas jedini manijak smile.gif
Zena sa 9 je imala super majicu, ali se videla tek kasnije kad smo usli u SKC. Seka sa 7 fotke takodje super... lepo su joj legle ove pentax hipi boje.. ahahah.

Jesi se i ti vozio u marici? laugh.gif

Mislim da je ovo kraj serije bar sto se mene tice.. ostale fotke nisu vredne paznje, ili su skoro isti kadrovi koje ste vec videli.
Za panoramu na slaviji sam se fino nagutao suzavca (jbt bacili su nikad vecu patronu kod hotela Slavija).

1.

2.

3.

4.

5.
[img]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-
snc4/hs907.snc4/72058_481322271833_93967576833_6725404_2773819_n.jpg[/img]

6. Frit i frut smile.gif

7.

8. obratiti paznju na celo zene u pozadini smile.gif

9.

10.

11.

12.

+Quote Post
Radule Perisic
poruka Oct 11 2010, 22:09
Poruka #49

Datum reg.: 10-January 08
Član broj: 18,400

Hybrid lepo si pokazao zloupotrebu dece
koja nije jednostrana bilo je i dece sa druge strane

Iskreno nije smela da se dozvoli parada da bi se zadovoljio neki evropski hir, a da bi nam oni danas poslali poruku da nisu zadovoljni održanom paradom.
Pa narod to nije hteo da podrži i onih 95% normalnih je ostalo kod kuće ili je radilo neke mnogo pametnije poslove.

Ovakve reakcije su gotovo normalne u trusnim i konzervativnim područijima. Gde god se javi jedna grupa koja se ističe a pritom je manjina koja bode oči i ljudi to smatraju bezobraznim izazivanjem, normalno je da će se pojaviti grupa koja će na to ekstremno reagovati. To se zove društvena ravnoteža a grupa koja je kontra teg grupa ravnoteže. Da bi se ovakva situacija izbegla potrebno je podići svest ljudi a da pritom nijedno mišljenje se ne nameće silom jer to zalazi u totalitarizam.

U srbiji ima oko 6% visoko obrazovanih ljudi, oko 70 posto funkcionalno nepismenih, i oko 1/7 potpuno nepismenih. Pritom 70 posto ljudi je na rubu egzistencije a nezaposlenost je isto oko 70%.

Pa nije ni čudo da je pojava raznih oblika huliganstva prisutna. Naravno nisu samo Homo parade izazov za ovakve grupe već svaka situacija u kojoj se može iskaliti bes i frustracije.

Homo populacija može da se uklopi u društvo na mnogo bezbolniji način a ne prkoseći mišljenju većine.
Opet su dokazali da ih nije podržala većina naroda, da ih mora čuvati 300 000 policajaca (umeto da jure Džordža ulicama grada Čikaga) i na ovaj način neće ništa da postignu osim da konstantno navlače gnev na sebe.

+Quote Post
mix_NS
poruka Oct 11 2010, 22:20
Poruka #50

Datum reg.: 7-December 05
Član broj: 2,532

CITAT (Петар М. Дима @ Oct 10 2010, 19:28) *
куделка

zar nije lj?

+Quote Post
_Set_
poruka Oct 11 2010, 22:25
Poruka #51

Datum reg.: 6-November 08
Član broj: 25,092

brao ove sad poslednje sto okaci jos dobrije 7 i 12 mi bas legoshe

+Quote Post
Петар М. Дима
poruka Oct 11 2010, 22:28
Poruka #52

Datum reg.: 20-November 05
Član broj: 2,332

хеј, Џо.
није понављање. 3 - 4 - 9, заокружен стрип(премало за анимирани филм). да си Неки - а не неки,
било која од наведених би завршила на насловној. тројка и поглед испод визира - ванвременска!
хеј, Џо.
нека фотографије говоре, а Говоре, батали превише тастатуре.
ето,
CITAT
verujem u boga

ако на истог Бога мислимо, властите именице се пишу великим почетним словом. то би било као када би име и презиме писао малим словом - не иде ...
овде си фудбал(модерне облике веровања) лепо почастио Божанским статусом:
CITAT
Zvezdu... ili Partizan.. ili Mladost iz Lucana...

опрости за офффф ... још једном, волео бих да ова серија привуче ширу пажњу.

+Quote Post
Christopher Carr...
poruka Oct 11 2010, 22:31
Poruka #53

Mr. Wolf

Grupa: Supermoderatori
Datum reg.: 24-January 06
Član broj: 3,067

Iako je to do sada u ovoj temi tolerisano pošto su komentari bili uglavnom konstruktivni, ipak moram da vas zamolim da pokušate da se zadržite samo na komentarisanju fotografija, koliko god da je to teško učiniti bez ulaženja u diskusiju o trenutku u kojem su nastale i o širem društvenom kontekstu koji ih prati. Priče "za ili protiv ovoga ili onoga" i "da li je trebalo ovako ili onako" kao i vaša privatna mišljenja o ovim događanjima i njihovim učesnicima nemaju veze sa analizom ovih reportaža i nije im, prema pravilima, mesto na ovom forumu.

Hvala na razumevanju.
Nemojte na ovo replicirati.

+Quote Post
Radule Perisic
poruka Oct 11 2010, 22:57
Poruka #54

Datum reg.: 10-January 08
Član broj: 18,400

Jo odradio si poso za 10+ svaka čast na svemu još jedanput u zadnjoj seriji bih samo 12 izdvojio tako je umirujuća posle svih ovih kao da je tad sve prošlo i bilo zavšeno i smireno.

+Quote Post
Z1000
poruka Oct 11 2010, 23:28
Poruka #55

Datum reg.: 26-September 08
Član broj: 23,979

CITAT
1.

Vrh!

+Quote Post
Jo Husafet
poruka Oct 11 2010, 23:56
Poruka #56

Urednik

Izvinjavam se ako sam se malo zaneo sa pricom. Moja greska.

PMD

Hvala ti ako tako mislis. Gledam malo okolo fotke po novinama i pazi kad mogu prvi put da kazem da mi se svidja kako je sve ispalo na kraju. Mislim ja kad opalim rafal iz rebela, cuje se skljoc-skljoc-skljoc-cvrc pun bafer... a pored mene lik kad pritisne cuje se Prrrrrrrrr.

Za sada je ovo cist amaterizam. Ako se naravno neko javi da mu ustupim fotke za neko stampano izdanje, nisam gadljiv i na to... naravno. biggrin.gif

Pravopis je slucajna greska. U principu gledam da pisem pravilno, sve dok se bas ne zezam, ali moguce je da nesto previdim. Skakljiv momenat pa greska moze da se ucini i namerna ali nije. Hvala na uocavanju.

Bilans ovoga je 2x8 giga kartica, sa odlaskom kuci na istresanje na komp (srecom pa me marica ostavila prakticno pred kucom smile.gif) pa ponovo skoro cela puna. Negde oko 720 komada. Od toga ima jedno 10ak sa omasenim fokusom (tezi ispit od ovoga verovatno nikada nece imati). Napravljene su 3-4 panorame od po 10-15 fotografija a na kraju sam ostao na nekih 90. Prosek koji mi se ne desava ni kada se setam po ulici po suncanom letnjem danu. Da li je to zakljucak da bolje radim pod pritiskom ili jednostavno situacije nisu dozvoljavale pad koncentracije? Malo plasim sebe samog kad kazem ovo, ali sam se osetio k'o riba u vodi u ovoj situaciji i aj' nije da mi je bas prijalo, ali bih komotno otisao i sledeceg dana.. i onog tamo (sve dok verovatno ne bih poginuo).

Za malo da sklopim dil sa policajcima da napravimo portet session u pauzi izmedju dva napada, no morao sam da odem u park jer je ulazak bio vremenski ogranicen a i ja sam bio sa svojom lepsom polovinom pa sam morao da malo povucem kocnicu.... smile.gif

nego.. sto tek ovi imaju mooda!!
Red.. sa sve rigom.. follow fokusom.. i devojkom snimateljem biggrin.gif

+Quote Post
mljp
poruka Oct 12 2010, 01:06
Poruka #57

Datum reg.: 1-April 09
Član broj: 28,966

Jo svaka cast za fotke!!! smile.gif Nego ova poslednja me bas zbuni? To neki stanjci ili nasi? Ovako izaci sa ovom opremom to mogu samo crazy serbs smile.gif Znas nesto vise o ovoj ekipi?

+Quote Post
STELLANOVA
poruka Oct 12 2010, 06:43
Poruka #58

Datum reg.: 2-June 06
Član broj: 4,875

Mislim da je neki nas reditelj snimao za film.

+Quote Post
@work
poruka Oct 12 2010, 06:58
Poruka #59

Datum reg.: 7-January 06
Član broj: 2,837

Jo, svaka cast na seriji. Stvarno treba imati mnogo herca pa napraviti ovakve fotke u kisi kamenica. Jos jednom svaka cast na hrabrosti.

+Quote Post
Gonzales
poruka Oct 12 2010, 08:32
Poruka #60

Datum reg.: 25-August 08
Član broj: 23,270

Evo ga citat jednog mog drugara, koji je objavio tezu na svom blogu, vezanu za svo ovo nasilje...

Geneza i kontinuitet upotrebe nasilja u političkom životu u Srbiji 1804.-2010.
Objavljeno oktobar 10, 2010 od strane mojih50para

„Dugotrajno robovanje i rđava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla, nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete.“
— Ivo Andrić

Nasilje je izgleda jedina konstanta političkog života u Srbiji, od formiranja moderne srpske države do danas.

Psihloški sindrom „Identfikacija žrtve sa agresorom“ bi možda valjalo pomenuti. Klasičan primer je da otac nasilnik u detinjstvu tuče sina, da bi kasnije isti model ponašanja preuzela žrtva. Dominatni način kominikacije okupatora prema „raji“ je tiransko, brutalno nasilje. A kako svako nasilje rađa novo nasilje, raja je na tiraniju odgovarala nasiljem u vidu neprestanih buna, ustanaka, hajdučkog-gerilskog otpora protiv vlasti. Nakon oslobođenja, i zamenom tuđinske vlasti domaćom, srpskom vlašću, odnos se nije mnogo promenio. I dalje se prema državi i njenim vladarima po inerciji osećala mržnja i kao argumenti političke borbe koristilo nasilje.

Osnova demokratskog društva je sukobljavanje ideja, i poštovanje tuđeg mišljenja, i onda kada se apsolutno ne slažemo sa njim. U našem slučaju, svako ozbiljnije neslaganje je gotovo po pravilju dovodilo do primene nasilja i prolivanje krvi. Mi jednostavno za 2 veka slobodnog političkog života nismo naučili da mirno raspravljamo o našim razlikama, a kamuli da dođemo do dogovora diskusijom i argumentima tj. da nađemo minimum zajedničkih interesa.

Jedino što se stalno ponavlja, jeste da sukob između dve strane, stranke tj. dve ideje ili ideologije, uvek ima trend rasta dok ne dođe do kritične tačke, kada po pravilu dolazi do fizičkog nasilja, prolivanja krvi i ubistava neistomišljenika.

Krenimo redom, pa sami izvucite zaključak. Ako posmatramo modernu srpsku državu, počev od vremena I (1804) i II srpskog ustanka(1815), dolazimo do prvog većeg sukoba tadašnjih političkih lidera Vožda Karađorđa i Kneza Miloša. Sukob političkih i ličnih koncepcija vođa I i II srpskog ustanka, rezultovao je ubistvom Karađorđa 1817, koje je naručio njegov kum Miloš. 1:0 za frakciju „Obrenovićevaca“. Nema protivnika – nema problema. Nezadovoljstvo potonjom vladavinom Kneza Miloša i njegov sina Kneza Mihaila dovelo je da do toga da su ih njihovi tadašnji politički protivnici silom zbacili sa vlasti 1839 i 1842 i doveli Karađorđevog sina Kneza Aleksandra Karađorđevića na vlast. 2:1 za Karađorevićvce. Izjednačuje opet Knez Miloš zbacivanjem Kneza Aleksandra Karađoređevića 1858. Nije se dugo čekalo da druga strana opet povede, jer 1868. dolazi do ubistva Kneza Mihaila, a definitvnu „pobedu“ od 4:2 Karađorevićevci postižu ubistvom kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage u majskom prevratu 1903.

Grupa mladih srpskih nacionalista, okupljenih u pokret „Mlada Bosna“, svoje neslaganje sa politikom Austro-Ugarske u BiH iskazuje ubistvom prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914. Da je vrag odavno umešao prste u srpsku politiku, i da je nasilje jedino izvesno, vidi se u posle I sv. rata kada kralj Aleksandar I Karađorđević 1929. zavodi diktaturu posle ubistava nekoliko poslanika u toku sedince parlamenta Kraljevine Jugoslavije. I sam kralj Aleksandar biva ubijen u atentatu 1934. u Marseju. Njegov sin kralj Petar II, zbačen je sa vlasti posle II sv. rata i komunističke revolucije. Nasilje u društveno-političkom životu Jugoslavije i ubistva političkim neistomišljenika za vreme II rata dobija grandiozne razmere u vidi otvorenog građanskog rata, praćene hiljadama žrtava suporstavljenih ideologija i političkih pokreta. Nakon II rata i pobede Komunističke Partije Jugosvlavije političko nasilje i progon neistomišljenika dobija sistemski karakter. Ozna, UDBA tj. tajna policija legalno proganja, muči, hapsi i ubija političke rivale KPJ. Istu matricu, nastavlja Miloševićev DB tokom devedesetih, s kulimnacijom 1999. i 2000. dvostrukim pokušajem ubistva Vuka Draškovića, ubistvom Slavka Ćuruvije i najzad ubistvom Ivana Stambolića mesec dana pred izbore 2000…inače bliskog prijatelja, saradnika i opet kuma tadašnjeg predsednika Miloševića. Neko bi rekao da je krug zatvoren 1817-2000. I naravno sam Miloševioć biva smenjen na silu 5. oktobra 2000-te, i umire u Haškom zatvoru 6 godina kasiije. U međuvremenu, srpsko-srpska politička borba odnosi i život premijer Zorana Đinđića 2003. godine.

I sad vi se pitate otkuda politički motivisanio nasilje na ulicama Beograda 2010-te godine?

Ako pogledate sve ove primere, onda tolerancija, uvažavanje neistomišljenika, arumentovan dijalog suprostavljenih strana i nenasilno rešavanje sukoba zapravo predstavlja izuzetak od ustaljene prakse!

+Quote Post

4 - broj stranica V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Sunday 26. May 2013 - 07:07

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.