Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

22 - broj stranica V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic

Kontakt za sve pokradene kolege, + Zakon o autorskom pravu

Ocena 5 V
V
Dr Bouz
poruka Aug 5 2007, 12:28
Poruka #21

Grupa: Članovi
Datum reg.: 31-October 05
Član broj: 2,130

CITAT (tijanans @ Aug 1 2007, 12:02) *
Kako se završila ova priča?
T.

bas pre nedelju dana sam sa vladomM-om i dumsterom, i panemojem bio u nekoj akciji - mislim da je stvar pri kraju, i nadam se da ce biti 1:0 za vladu.
Go to the top of the page

+Quote Post
VladaM
poruka Feb 6 2008, 13:38
Poruka #22

Grupa: Foto Temple
Datum reg.: 18-February 05
Član broj: 294

Pozdrav svima,

evo i mene posle duze vremena.
Da skratimo, kao i obicno, dottore budiBouzsnama je u pravu, dakle, 1 : 0.

Angazovao sam advokata koga je preporucio gos'n Steva.
Kako nam je to bio prvi slucaj saradnje, dogovorili smo se da placam njegove usluge po tarifi advokatske komore.
On je prvo poslao pismo, zvao ih je i telefonom, u pokusaju da se dogovorimo bez suda. To nije uspelo, podneo je tuzbu, bilo je nekoliko (cini mi se 3) rocista. U tom momentu je bilo malo problematicno, jer sam finansirao nesto sto je tek trebalo da se realizuje a i vreme je prolazilo. Medjutim, sve je uradjeno maksimalno profesionalno, na kraju su oni ponudili vansudsko poravnanje, ponudivsi da plate nesto manje nego sto je bio nas odstetni zahtev.
Prihvatio sam i danas ustanovio da imam znacajan visak novca na racunu.
Bice za D 300 i za jos stogod.

Eto, imamo ovde vise stvari. Jedna je da je Zlatiborac otkrio da su neovlasceno objavili moju fotku, dakle, medjusobno pomaganje, (videcu se sa Zlatiborcem, pocasticemo se.) Druga je da je gos'n Steva predlozio pravog coveka, opet, medjusobno pomaganje. Treca je da cu da se obradujem necim zaista vrednim.
Na kraju, meni licno je to posebno vazno, dokazali smo da i u Srbiji postoji mogucnost zastite autorskih prava.

Moj predlog za sve vas koji ste na isti ili slican nacin osteceni je da uradite isto sto i ja.

Licno, upravo krecem sa istim advokatom u dve nove akcije, javicu se.

Pozdrav,

Vlada

+Quote Post
Sasa_NS
poruka Feb 6 2008, 13:45
Poruka #23

Datum reg.: 10-May 06
Član broj: 4,543

^Bravo. Svaka čast!

+Quote Post
Biliana
poruka May 20 2008, 12:51
Poruka #24

Datum reg.: 8-November 05
Član broj: 2,218

A meni je juce, list PECAT ukrao jednu fotku Biljane Srbljanovic! i sta sad da radim, eno je u casopisu! Uspela sam da izdejstvujem da skinu tu sliku sa njihovog sajta, ali se nisu javili! Jel da zovem advokata? molim Drugari savet molim smile.gif

Biliana

+Quote Post
Lord Ivanhoe
poruka May 20 2008, 13:00
Poruka #25

Datum reg.: 28-August 06
Član broj: 6,020

Kontaktiraj prvo njih, vidi da li su voljni da se nagode bez suda, ako nisu onda lepo advokata i tuzba. Pa posle 5-6 dobijenih slicnih sporova naucice se valjda da im se vise isplati da plate autora nego da kradu.

+Quote Post
AP
poruka May 20 2008, 13:04
Poruka #26

Datum reg.: 31-July 06
Član broj: 5,638

mozda nisi trebala da je "skidas" sa sajta, pa da na konto toga uzmes jos vecu lovu smile.gif naravski, zovi advokata, osim ako nisi registrovala neki humanitarnu organizaciju za poklanjanje fotografija nekome ko ce (i) od toga da zaradjuje. wink.gif

+Quote Post
VladaM
poruka May 26 2008, 15:41
Poruka #27

Evo, u mom slucaju, jos jedared uspesno zavrseno, ovoga puta je u pitanju B 92.
Isti advokat, pokusaj dogovora, tuzba i na kraju, dogovor o vansudskom poravnanju.
Istina, njima sam uzeo manje novaca, u svakom slucaju suma nije beznacajna, i uplatili su mi.
Drugim recima, iskreno preporucujem advokata.

Podrav svima,

Vlada

+Quote Post
istankov
poruka May 26 2008, 15:55
Poruka #28

Datum reg.: 8-February 05
Član broj: 241

Bravo Vlado!!!!

+Quote Post
Invisibleman
poruka Jun 18 2008, 13:40
Poruka #29

Datum reg.: 5-October 05
Član broj: 1,876

Evo mog problema... trenutno poslednjeg u nizu.

Besplatne novine "GRAD" koje izlaze u Novom Sadu objavile su 13. juna moju fotografiju koja je u oktobru prošle godine izašla u Blicu na novosadskoj stranici. Skunuli su je sa internet stranice BLICA.

Imate li neki savet?

Evo još nekih primera:

Jedan moj prijatelj iz Slovenije je postavio ovu moju fotografiju na svoj sajt.

Sledeće mesto gde se pojavila je na ovom linku zajedno sa ostalim fotografijama koje sam ustupio drugaru:
http://www.vinarijum-ban.com/petrovaradin-1.php
Mrzelo ih je da je kropuju

Onda se našla na ovom linku:
www.danuvije.com

+Quote Post
Red Firm
poruka Jul 31 2008, 17:33
Poruka #30

Grupa: Članovi 1
Datum reg.: 31-July 08
Član broj: 22,835

Pozdrav svima. Održavam jedan sajt odakle se učestalo kradu fotografije i postavljaju na druge sajtove. Evo poslednji primer je od pre par sati kada je sportska redakcija B92 iskoristila priliku da iseče logo sa jedne fotografije i postavi je na svoj sajt. Poslao sam im poruku u kojoj sam ih obavestio da sam autor fotografije i da su je iskoristili na nedoličan način. Međutim, nisu reagovali. Nisam siguran da li je u ovom slučaju pogažen i zakon, ali pošto se ovakve stvari učestalo ponavljaju u poslednje vreme rado bih stao ovome na put. Ako neko zna nešto više da mi odgovori, bio bih mu zahvalan.

Slika postavljena na sajt koji održavam (02.04.2008.):
http://www.red-firm.ns.co.yu/foto_galerija...ajduk(k)_02.jpg

Današnja vest na B92:
http://www.b92.net/sport/fudbal/vesti.php?...p;nav_id=310921

Slika koju su postavili na svoj sajt:
http://www.b92.net/news/pics/2008/07/20383...1234322_big.jpg

+Quote Post
kobayashi
poruka Jul 31 2008, 17:47
Poruka #31

Datum reg.: 18-September 06
Član broj: 6,377

Sta sad ovde kaze zakon, posto nisu okacili originalnu fotografiju, vec crop?
Neko je cini mi se negde pomenuo da ako preprave fotografiju ili uzmu deo nje, onda je aktuelni zakon nemocan. Samo, da li se i jednostavan crop smatra prepravljanjem ili uzimanjem dela, ili taj uzeti deo mora da se ukomponuje u nesto originalno?

Inace, u Srbiji jos ne postoji svest o mogucim posledicama takvog ponasanja ljudi koji tehnicki odradjuju sajtove, novine itd. Ne verujem da urednik rubrike ili glavni urednik vrsljaju po internetu i nalaze adekvatne fotografije za 'pozajmljivanje', vec oni koji treba tehnicki da odrade slog ili dizajn dobiju molbu/naredjenje: "Nadji na internetu neku lepu sliku koja ce da pase uz ovaj tekst".
Jednostavno, shvata se da cim je nesto online, onda moze da se koristi u komercijalne svrhe... Zato bi svaka okacena fotografija trebalo da ima copyright, kako na vidnom mestu (tj. samoj fotografiji), tako i negde u Properties ako format to dozvoljava, ili mozda obratno - ako nije na neki nacin obelezena da je 'slobodna' i za komercijalnu upotrebu onda znaci da je zabranjena, posto ce vecina te 'besplatnih' mnogo redje kaciti na net.

=====================
A sta bi precizno trebalo da stoji u zakonu po pitanju ovakvih situacija (mislim da je nas zakon poprilicno supljikav sto bi se pokazalo kad biste pred nekim nasim sudom tuzili npr. CNN za neke velike pare) neka predloze pravnici-fotografi, tj. fotografi-pravnici wink.gif

+Quote Post
VladaM
poruka Aug 6 2008, 10:58
Poruka #32

Vidi, prvo pitanje je da li si ti ustupio fotku "Blic-u"?
Sledece, u Beogradu izlaze besplatne novine "24 sata" (bili su jedan od organizatora onog takmicenja povodom godisnjice Canon EOS sistema), i ono sto je bitno je da je u pitanju isti izdavac koji izdaje "Blic". Ne znam ko izdaje te novine "Grad", mozda je opet "Bllic"?
Ukoliko nije, moj predlog ti je da se obratis advokatu Dusanu Stojkovicu, pogledaj par postova iznad, meni je sjajno resio dva slucaja.

Pozdrav,

Vlada

P.S. Kobayashi, nema veze da li je objavljen crop ili cela fotka, u oba slucaja je rec o neovlascenom koriscenju tudjeg dela. Cak je u slucaju cropa jo gora situacija jer ti menja delo bez tvoje saglasnosti

CITAT (Invisibleman @ Jun 18 2008, 14:40) *
Evo mog problema... trenutno poslednjeg u nizu.

Besplatne novine "GRAD" koje izlaze u Novom Sadu objavile su 13. juna moju fotografiju koja je u oktobru prošle godine izašla u Blicu na novosadskoj stranici. Skunuli su je sa internet stranice BLICA.

Imate li neki savet?

Evo još nekih primera:

Jedan moj prijatelj iz Slovenije je postavio ovu moju fotografiju na svoj sajt.

Sledeće mesto gde se pojavila je na ovom linku zajedno sa ostalim fotografijama koje sam ustupio drugaru:
http://www.vinarijum-ban.com/petrovaradin-1.php
Mrzelo ih je da je kropuju

Onda se našla na ovom linku:
www.danuvije.com

+Quote Post
Red Firm
poruka Aug 19 2008, 13:27
Poruka #33

Datum reg.: 31-July 08
Član broj: 22,835

Evo opet blink.gif Ovu sliku okačih u sportski izveštaj na sajtu u nedelju uveče.

A danas je izašla u dnevnom izdanju lista ALO
http://img180.imageshack.us/img180/3047/zzztl3.jpg

Jel još uvek funkcioniše broj advokata koji je ostavljen u prvom postu ovog topika?

+Quote Post
VladaM
poruka Aug 19 2008, 14:05
Poruka #34

CITAT (Red Firm @ Aug 19 2008, 14:27) *
Jel još uvek funkcioniše broj advokata koji je ostavljen u prvom postu ovog topika?

Funkcionise, a evo i broja u kancelariji:

011 13285097

Pozdrav,

Vlada

+Quote Post
Vintertid
poruka Oct 1 2008, 12:58
Poruka #35

Datum reg.: 16-March 05
Član broj: 392

ako je jedna banka koja se u zadnjih par meseci pojavila na trzistu u lokalnoj filijali uzela jednu moju sliku mog rodnog grada sa mog naloga na pbaseu i upotrebila je da pokriva ceo zid njihove filijale (kropovali su je i uradili nekom meni nepoznatom tehnikom da bude na celom zidu ne kao stampa, nego kao da je sa farbom naneto) bez mog odobrenja, da li imam nekog osnova da ih utuzim za neku odstetu? sta mislite?

+Quote Post
Lexus
poruka Oct 1 2008, 13:11
Poruka #36

Datum reg.: 17-January 05
Član broj: 23

Josh kako wink.gif

+Quote Post
Sashco
poruka Oct 21 2008, 21:41
Poruka #37

Datum reg.: 1-September 07
Član broj: 14,038

Da uprostim... Nisam profesionalni fotograf, vec fotografisem za potrebe web sajta koji odrzavam i uredjujem (nezavisni gradski internet portal). Ucestala je kradja fotografija sa mog sajta koje zavrse u lokalnim novinama, na nezavisnim dvd izdanjima pa cak i na jednom predizbornom plakatu. Da li ja moram svoje fotografije prethodno da zastitim kod neke nadlezne institucije kako bih sprecio neovlasceno koriscenje ili je za tuzbu dovoljno samo posedovanje originala?

+Quote Post
nidza
poruka Oct 21 2008, 22:47
Poruka #38

Datum reg.: 18-August 05
Član broj: 1,469

Dovoljno je da samo ti poseduješ original, jer po automatizmu si nosilac autorskih prava, kao kreator tog dela, izuzev da to naknadno nisi preneo na nekog.

+Quote Post
RingeRaja
poruka Oct 21 2008, 22:54
Poruka #39

Datum reg.: 4-October 07
Član broj: 15,584

Opleti ih tužbom (posebno ove sa predizborni plakatom), zakon je na tvojoj strani.
Dovoljno je posedovanje originala, a imaš i broj advokata.
Zato....

+Quote Post
marinowski
poruka Oct 27 2008, 14:43
Poruka #40

Datum reg.: 1-July 05
Član broj: 1,114

Vest iz Blica:

Grom ubio 52 krave

Čak 52 krave stradale su u udaru groma tokom nevremena na jednom ranču na severu Urugvaja. List "Pais" piše da su krave u trenutku udara groma bile naslonjene na žičanu ogradu ranča u urugvajskoj državi San Hose.

Vest k'o vest, jedino me iznenadilo što su uz ovu vest stavili fotografiju koju sam ja fotografisao u Đurđinu, u okolini Subotice:

Naravno, fotografija nije potpisana, itd.

Kakve veze imaju krave u Đurđinu sa kravama u Urugvaju? Nisam siguran, moraću da ih kontaktiram da ih priupitam wink.gif

Jel' se može očekivati veća suma, pošto se radi o najtiražnijim novinama u Srbiji?

+Quote Post

22 - broj stranica V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Tuesday 21. May 2013 - 11:49

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.