Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

5 - broj stranica V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic

Koliko kosta logo / sajt? - misterija resena

V
kodi
poruka Sep 27 2011, 23:11
Poruka #1

Grupa: Admin
Datum reg.: 10-February 05
Član broj: 245

Ubuduce, svako ko pita, preusmerite ga ovde wink.gif

So I asked 40 of Folyo’s designers to answer a couple questions about their pricing strategies, and I hope the results will help you get a better picture of design prices.

A couple disclaimers

• All prices are for design only, i.e. they don’t include any sort of coding (no HTML, no CSS, no Javascript, no PHP, etc.).
  • The sample size was very small (40 designers). Keep this in mind while viewing the results.
  • Folyo only selects experienced and skilled designers. So yes, you can probably find cheaper prices elsewhere (but not better designers!).

Pun clanak:
http://blog.folyo.me/post/10723370923/how-...-a-website-cost

Rezultati:

-----

Logo

Homepage

Website

Mobile App

Web App

Dovidjenja, prijatno!
Go to the top of the page

+Quote Post
zlatiborac
poruka Sep 27 2011, 23:29
Poruka #2

Grupa: Članovi
Datum reg.: 21-January 05
Član broj: 92

J****sh mu mater u pravu si smile.gif
Ali ovo je Srbistan biggrin.gif

+Quote Post
kodi
poruka Sep 28 2011, 00:44
Poruka #3

Pa sta ako je srbistan?

Jel ovde dzip kosta 10x manje nego u UK recimo?

+Quote Post
Gremlin
poruka Sep 28 2011, 01:18
Poruka #4

Grupa: Foto Temple
Datum reg.: 18-January 05
Član broj: 48

Eeeee... banja... brao kodi wink.gif

još bi bilo banja kod nas sproves slično istraživanje.

+Quote Post
inner universe
poruka Sep 28 2011, 02:13
Poruka #5

Datum reg.: 22-October 06
Član broj: 6,907

Ovu temu treba zakljucati zajedno sa Kodijevim odgovorom biggrin.gif

+Quote Post
djolepiv
poruka Sep 28 2011, 02:17
Poruka #6

Urednik

Grupa: Urednici
Datum reg.: 28-January 05
Član broj: 158

Na slicna pitanja volim da odgovorim pitanjem... "A kazi ti meni posto je jedan auto?" laugh.gif

+Quote Post
Trunks
poruka Sep 28 2011, 03:04
Poruka #7

Administrator

Datum reg.: 13-January 05
Član broj: 1

Mislim da bi trebalo napomenuti da je ovo rađeno na malom uzorku od 40 dizajnera. Realne cene u US su čak i veće, po mom iskustvu.

Možda još bitnija informacija - ovo su cene isključivo za dizajn. Dakle, ovo su odgovori na pitanje "koliko košta dizajn sajta" a ne "koliko košta ceo sajt", to ide uglavnom preko 10k. Inače, odličan članak.

CITAT (kodi @ Sep 28 2011, 01:44) *
Pa sta ako je srbistan?
Jel ovde dzip kosta 10x manje nego u UK recimo?

Kapiram šta hoćeš da kažeš ali analogija nije na mestu. Npr. džipa uvozimo i mi i UK pa je skoro ista cena, ovde se radi o uslugama a tu tržište i ekonomija zemlje utiče na plate i cene. U Srbiji auto košta 10 puta manje ali je u pitanju Jugo. smile.gif
Ne kažem da treba raditi sajtove za 300 eur, ali realno je i da ovde ne možemo da naplatimo punu cenu kao što bismo mogli u US.

+Quote Post
kneipp
poruka Sep 28 2011, 07:43
Poruka #8

Datum reg.: 2-May 07
Član broj: 10,535

Malo su široke amplitude cena. Nije isto 1000USD i 2500USD za sajt, ili 500 i 1000USD za logo, a svrstani su pod istu kategoriju.

+Quote Post
DaRk0
poruka Sep 28 2011, 09:25
Poruka #9

Datum reg.: 7-November 10
Član broj: 38,667

Slazem se sa kodijem. Ja sam kod jedne firme video da cifre idu i do $9000 a u pitanju je firma koja razvija web stranice koristeci iskljucivo Joomla CMS. Plus dodatni troskovi odrzavanja etc etc. Potrazicu ih i postovacu ih cenovnik ovde, da ne bi bilo da mlatim praznu slamu. tongue.gif

E sad, taj sto vozi Yugo nece traziti od tebe da mu napravis web stranicu. tongue.gif Obicno su klijenti neki tatini sinovi koji su resili da se bave nekim bizMisom, pa aj sad kao treba im sajt, ali ako moze da je za €100, jos bolje ako je free, jer jadni oni nemaju para, treba im za svako vece da vise po splavovima i voze kola za 50, 60 hiljada jura sa obaveznom kajlom od €150 oko vrata. Moju mamu advokat nije pitao da li ima para, kada je otisao s njom na sud i za pola sata joj uzeo €250 i progovorio 3 reci. Zasto bi mi izigravali charity?

+Quote Post
mant3ra
poruka Sep 28 2011, 10:21
Poruka #10

Datum reg.: 23-June 06
Član broj: 5,176

Ovakve cene su ok za strane klijente (zadnji web sajt koji sam radio dizajn+kodiranje obicni html5,css etc tj. 4 stranice 1500$)

Ko god od ovih nasih biznismena uzme vise od 200eura, skidam kapu. Prosto ni priblizan cenovnik nece moci da se koristi ni narednih 10godina, iz razloga sto nazi "klijenti" nikad nece svatiti sta je zapravo sajt, brend i tako dalje, tako da ce im biti dovoljan joomla sajt koji izgleda poput newportala a zapravo im treba samo prezentacija ili slicno.
Primer da uzmem oca mog prijatelja, kome je pre par dana lik postavio sajt, i ladno mu postavio neku tm flesh prezentaciju i uzeo cak 800eura, a sigurno je ono izmenio i zavrsio za 1 dan, i kad sam mu rekao da to ne vredi ni 50eura, da je skinut templet sa neta, lik mi kaze pa nema veze, lepo izgleda, tako, u Srbiji kao inace sve ide sto je naopako, tako da ti isti maltene ovde najvise i zaradjuju, sto je zalosno.

+Quote Post
DaRk0
poruka Sep 28 2011, 10:41
Poruka #11

Datum reg.: 7-November 10
Član broj: 38,667

Hehe mant3ra, znam da hejtujes Joomlu, ali Joomla je poprilicno mocna i mozes dosta toga napraviti s njom, pritom ne mislim na likove koji preuzmu free template, instaliraju i ubace 3 artikla i sve to za samo €100 ili mozda cak i manje.

No da se vratimo temi. Naravno da se te cene ne mogu primeniti kod nas, ali i 100/200 jura je smesna, cak ponizavajuca cena. Sta ako uspem, recimo, samo jedan projekat mesecno da odradim, jer nema posla i naplatim do €200? Kako da prozivim mesec s tim? Ne kazem da te silne biznismene to treba da interesuje, ali ni mene ne interesuje ako on 'nema' pare da mi plati a ima pare da investira u firmu i vozi kola, koja su skuplja od mog stana.

+Quote Post
mant3ra
poruka Sep 28 2011, 11:45
Poruka #12

CITAT (DaRk0 @ Sep 28 2011, 11:41) *
Hehe mant3ra, znam da hejtujes Joomlu, ali Joomla je poprilicno mocna i mozes dosta toga napraviti s njom, pritom ne mislim na likove koji preuzmu free template, instaliraju i ubace 3 artikla i sve to za samo €100 ili mozda cak i manje.

Pa znam da je mocna, ali kad ovako nesto vidis, na primer:
http://bit.ly/pi5JZk
http://bit.ly/olI3Nb

Po ovime mozes da vidis, da je prvi uzasan, drugi nije njegov rad, tj templet je, i lepo oni mogu da naplacuju sajt po 100-200eura, kao sto rade, a dok god mi neuspemo da najurimo takve, pricom klijentima da su obicni plagijati, i ljudi koji se maltene bave necim trecim, a u slobodno vreme su "pro" dizajneri i programeri, i vecini njih ovo nije stalan posao, vec dodatna zarada, tako da ih briga kako rade, ili dal koriste vec uradjene templete ili slicno.

A sto se tice nema para da plati a ima za kola od 100.000eura, to mu je upravo zbog ovakvih, ti zelis 500eura, a on cuo neki klinac radi to za 50eura, njega zabole dal je kod ispravno napisan, dal home page ima 3mb u velicini, dal se dobro rangira u web pretrazivacima, dal je SEO optimizovan, dal lepo izgleda, vazno je da im se sve vrti, okrece, obrce, svetli, i da im pise ime firme i njihovo ime, i oni ne zele bolje.
I dok god je kod nasih ljudi svakom ko zna da upali komp neki ekspert ili haker i profesionalac, nasi potencijalni klijenti nece videti razliku od nekog ko radi sve po standardima, i radi maltene unikatan dizajn za potrebe firme, od onog koji sve to moze da im zavrsi za 2dana, i ujedno sa 5x manjom cenom, pa sad vidi koga ce oni da uzmu da im se odradi sajt.

Prosto, kad 80% dizajnera i programera prestane da radi full sajt za 100-300eura onda kad ne budu imali izbora onda ce morati placaju vise, jer je danas za vecinu firmi i kompanija sajt postao potreba, a ne neka sporedna stvar, pa valjda se i kod nas popravi stanje ... mada kad vidim porast broja "kvazi profesionalaca" bar u gradu gde zivim, vidim da jos jos dugoo nece imati leba od naseg trzista.

+Quote Post
.Milos
poruka Sep 28 2011, 12:35
Poruka #13

Datum reg.: 13-August 10
Član broj: 37,058

Ista priča vol. 2

Kodijeva statistika što je okačio je skroz dobra, jedino sa analogijom džipa ne bi se složio. Ako klijent oće sebi da kupi džip, sigurno će to kupiti iz gušta, a sajt mu je nužno zlo koje radije bi dobio za što manje para. Nekima čak i website ne treba al eto čuli su da je internet ćudo (majkemi).

Mada ima i slučajeva da kupe kajena pa ugrade plin smile.gif

Lično ja bi bez blama preradio css nekom templejtu radi nabacivanja drugačijeg dizajna, baš takvim likovima. Prvo ne košta me par dana da odradim to, a drugo on ionako neće platiti više pa što bi ja njemu pružao uslugu koja košta, a da radim za male pare. Ovako imam win win situaciju, site radi a klijent zadovoljan smile.gif

Evo sad skoro imam ponudu oće direktor jedne uspešne firme da im se uradi sajt. Hoće da bude cms based s tim što oni će ga sami uređivati (tako sam ga skapirao pod predpostavkom pošto je rekao ,,samostalno održavanje'') i naravno one provaljene fore sa krizom je spominjao što je drugačije rečeno ,,ne dam pare zato što sam čuo da može jeftino''.

+Quote Post
kodi
poruka Sep 28 2011, 13:18
Poruka #14

izmenio prvi post, izvukao iz clanka ono sto je bitno, da ubacim ove grafikone u kontekst.

i dalje mislim da po svaku cenu moramo da guramo ovakve cene, svi zajedno, pa dokle doguramo wink.gif

--

Jer bez obzira na sve, i na to famozno "stanje u drzavi", zivot je skup! I to zesce. Ja sam ovog leta isao u spaniju i barselonu, i mogu vam reci da sam se osecao kao kod kuce, cene su ili iste ili neznatno vece. Nesto ne verujem da tamo neko radi logo za 50-100 eur.

+Quote Post
DEDA_RUMA
poruka Sep 28 2011, 13:38
Poruka #15

Datum reg.: 1-October 08
Član broj: 24,096

CITAT (kodi @ Sep 28 2011, 14:18) *
i dalje mislim da po svaku cenu moramo da guramo ovakve cene, svi zajedno, pa dokle doguramo wink.gif

slazem se u potpunosti smile.gif

+Quote Post
ivanitza
poruka Sep 28 2011, 13:59
Poruka #16

Datum reg.: 27-November 06
Član broj: 7,617

Ja se trudim da guram ove cene. Kod nas nemoguće, tako da pokušavam da dođem do stranaca i onda mi dođe kanadska firma i kaže da je 300 evra mnogo za logo i ponudi mi 120. Američka firma kojoj je 3500 dolara za sajt mnogo i neće da da više od 1000 (ovde ne mislim samo na dizajn). Tako da nije ni kod njih sve ovako kao u prvom postu.
Pre par godina sam imala i priču od jedne amerikanke za sajt "Raspitala sam se okolo i rekli su mi da to vredi 500 dolara". U pitanju je bio čist statički sajt.

Provalila sam da je odnos cena Amerika-Srbija takav da kad podelite američke cene sa 4 ili 5 dobijete otprilike realne srpske cene.

+Quote Post
DEDA_RUMA
poruka Sep 28 2011, 14:12
Poruka #17

hehe, znaju svi oni vrlo dobro koliko to kosta. fora je u tome sto su ameri isti k'o i mi i spustali bi cenu do iznemoglosti. jbg, sve im ide u korist po pitanju cenkanja, tu su indijci, tu su dolari koje oni imaju (a mi gladni), tu je jos par hiljada cinjenica koje nas sputavaju da nas rad naplatimo onoliko koliko hocemo...

+Quote Post
mant3ra
poruka Sep 28 2011, 14:14
Poruka #18

@ivanitza

Takve kvazi firme sa strane ili pak pojedinci, maltene zaradjuju na nama, tj ti uradis njemu logo za 100eura ili ti dolara, a sad je problem sto ti to ne radis za njega direktno, vec ce oni tebi 100$ a mozda ga oni tamo naplate i 1000$

Zato vidjam sve visi i visi broj ljudi za zapada koji traze pogotovo programere (indice) koji im to sve urade za 1000$ a mogu zamisliti koliko ce oni n to isto da zarade.

Cak je i moj bivsi kolega sa posla, jedna teska i prljava lopovcina pocela to isto. Sve sto ne moze sam da zavrsi nadje tako nekog kome treba za leba i on zaradi 10x vise od toga, a maltene sve sto radi je komunicira sa poslodavcem i onog kojeg je unajmio za isti projekat.

Tako najbolja solucija je, bar meni, da skupim sto bolje radove (portfolio) koji nisam mogao skupim radeci za nasu klijantelu, maltene zbog novca koji su spremni da izdvoje a i zato sto se uvek umesaju u projekat i maltene ga upropaste, ali vazno je da je po njihovim pravilima dobro, pa mozda u buducnosti uspem da ubudem neki full time job, preko neta ili pak mozda radnu dozvolu i vizu sta vec od poslodavca, da i jednom i ja odem odavde, ali pusti snova a? unsure.gif x)

+Quote Post
.Milos
poruka Sep 28 2011, 14:21
Poruka #19

Datum reg.: 13-August 10
Član broj: 37,058

Pa sigurno neće da plati ako vidi da ne mora. Kod njih je još surovija igra, ovde je jajarenje. Tu dolazi do pregovaračkih sposobnosti kao npr.

smile.gif

+Quote Post
DEDA_RUMA
poruka Sep 28 2011, 14:27
Poruka #20

Zaboravio sam da napomenem da su svi ti ameri svesni besparice koja vlada Srbijom, pa, eto, malo i taj faktor koriste smile.gif

+Quote Post

5 - broj stranica V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Friday 24. May 2013 - 15:59

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.