Brendiranje centra za promociju nauke, objasnjenje nejasnoca |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Brendiranje centra za promociju nauke, objasnjenje nejasnoca |
May 8 2011, 21:55
Poruka
|
|
|
Zdravo svima. Verovatno vec znate za konkurs centra za promociju nauke: http://www.cpn.rs/
Interesuje me da li bi neko mogao da mi objasni sta ovde konkretno treba da se uradi( ako moze i neki primer): CITAT Посебну пажњу приликом израде предлога треба посветити основној поставци пројекта и детаљно представити карактеристике бренда Центра за промоцију науке. Аутор/ка треба да објасни како у данашњем свету, претрпаном порукама, може да се обезбеди јаснa и јединственa видљивост и препознатљивост вредности Центра за промоцију науке и да се оне са лакоћом континуирано преносе у различитим облицима комуникације. Центар од аутора/ке очекује анализу кључних циљних група Центра, представљених у конкурсној документацији, као и анализу простора, функција и програма Центра који су били представљени у конкурсној документацији недавно завршеног архитектонског конкурса за зграду Центра (детаљи на адреси: www.blok39.com). На основу тих анализа, аутор/ка треба да предложи једну или више стратегија брендирања приказом тзв. ”бренд точка”, са вредностима и карактеристикама бренда и есенцијом бренда (”бренд кредо”), као закључком. Isto tako, sta se misli pod ovim ovde: CITAT Предложено ”популарно” име и знак (лого) треба да буду аплицирани на низ елемената визуелног идентитета Центра, ближе одређених у конкурсној документацији. Они обухватају основне апликације идентитета по графичком стандарду, предлоге развоја елемената идентитета у штампаним и електронским медијима и предлоге тродимензионалних идентификација простора Центра за промоцију науке. Посебно треба представити предлог кључног сувенира, једног као најмаркантнијег или више њих као предлога за маскоту Центра. Стандард визуелног идентитета треба да подржава међународни карактер институције и њеног бренда. Sta sve, konkretno treba da se napravi ovde?I konacno: CITAT Предлог треба да садржи и решења идентитета Центра ван стандардне графичке матрице, поштујући разлику представљања (брендирања) ”доживљаја” у 21. веку, у односу на класичан корпоративни брендинг. Примери су звучни елементи идентитета који би били емитовани приликом представљања Центра и најава садржаја, током изложби и других активности у самом Центру и ван његовог простора, као и њихова комплекснија веза са покретним сликама, електронским и идентитетом вебстранице Центра за промоцију науке. Ови предлози треба да извиру из раније дефинисаних карактеристика бренда, заокружујући јасну, јединствену и оригиналну идеју аутора/ке о концепту Центра за промоцију науке и интегралном доживљају који Центар пружа посетиоцима. Kao i prethodno, sta sve treba ovde da se napravi?Ja nisam sve razumeo, pa ako biste mogli da mi pomognete. Hvala vam svima unapred. |
|
|
|
|
May 9 2011, 02:17
Poruka
|
|
|
Ja mogu samo da kažem WOOOOOOOW na cio projekat... ako im je ovo ovdje http://www.cpn.rs/wp-content/uploads/CPS-C...titionBrief.pdf u materijalima arhitektonsko rješenje i ako će to stvarno da izvedu i ako će to stvarno da se desi ili barem dio toga... prije smaka svijeta... ovo je mega projekat i otuda nije ni čudo što su ovoliko filosofirali oko "logotipa" hehehe.
Očigledno je da je ovo projekat za velike igrače i da solo autori ovdje nemaju šta da traže. Malo mi jeste sumljiv ovaj ovako kratak rok za objavljivanje ovaaaako obimnog i detaljnog projekta. 5 - 23 to je nepunih 20 dana... a odgovor na tvoje pitanje bi bilo, ako na prvu loptu ne razumiješ ove textove, ovaj konkurs slobodno zaobiđi |
|
|
|
|
May 9 2011, 11:44
Poruka
|
|
|
Bas su se potrudili sa ovim brief/om - 120 stranica. Deluje sve kao posten konkurs , clanovi zirija , zaista sve super izgleda. Ali 18 dana je jako malo vremena da se ovo odradi kako treba - cenim da ce produziti rok.
|
|
|
|
|
May 9 2011, 11:46
Poruka
|
|
|
Cenim ja da su oni konkurs objavili pro forme a da su prije po godine godinu pičovali par velikih agencija i ugovorili posao odavno...
|
|
|
|
|
May 9 2011, 12:14
Poruka
|
|
|
Vrlo moguce , mada mi nije jasno sto ga organizuju ovako , 120 stranica , 15 clanova zirija , itd ... Cak se zahteva od ucesnika da daju ime centru za promociju nauke - sta se desava ukoliko su oni vec odabrali pobednika - a neko od ucesnika da isto ime centru ? - trebalo bi i to da to stoji negde definisano u tekstu konkursa.
Ona zgrada je horor - promasaj milenijuma. Can't wait to see logo Ima li ko zainteresovan da narednih dana izgradimo masinu za put u buducnost ? Kontam da su vece sanse da nam to uspe , nego da pobedimo na ovom konkursu |
|
|
|
|
May 9 2011, 13:07
Poruka
|
|
|
Onda da batalim ja ovo
|
|
|
|
|
May 9 2011, 13:21
Poruka
|
|
|
ovaj pdf što je linkovan, obavezno pročitaj i detaljno proanaliziraj... pa razmisli
|
|
|
|
|
May 9 2011, 14:51
Poruka
|
|
|
Moja greska( sto se tice pitanja), nisam procitao brief, u kojem je opisano kako i sta treb da se uradi. Velika mana briefa: nije na srpskom( nista nacionalisticki, cisto mi je lakse da citam tekst na maternjem jeziku )
|
|
|
|
|
May 9 2011, 16:30
Poruka
|
|
|
Mana ili ne... činjenica da je brief na engleskom, dosta govori
|
|
|
|
|
May 9 2011, 18:35
Poruka
|
|
|
Konkurs u kome 100 puta vise kinte ode na angazman zirija nego na prvonagradjene radove - znaci smrdi na kilometre. A o copy/paste varijanti i ubacivanju reci "centar" na prigodno mesto da i ne pricam. Sve u svemu,... laundry
|
|
|
|
|
May 9 2011, 21:53
Poruka
|
|
|
uh, sad još kad sam ispovezivao imena... direktori, konsultanti, ministri, trafikanti...
BIG TIME Srbija je od evropljana preko ove banke za investicije i razvoj dobila cirka 500.000.000e pa ti vidi |
|
|
|
|
May 11 2011, 14:27
Poruka
|
|
|
|
|
May 10 2012, 20:41
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi 1 Poruke: 11 Datum reg.: 31-July 06 Član broj: 5,635 |
Vidim da niko nije nije javio na ovo, a slučajno naiđoh na temu.
Učestvovao sam na konkursu koji je prošao jako neslavno. Evo nekih činjenica: Rok je bio stvarno jako kratak, pa sam se ponadao da će to favorizovati male agencije i prionuo na posao. Par dana pred istek roka, rok je produžen za dve nedelje. Tada sam već skoro odustao, znajući da je rok produžen jer veliliki nisu stigli da završe svoje... upravo je to bila karta na koju sam igrao... ali nisam odustao, jer je posao skoro bio gotov... kao što rekoh, svega par dana pred istek roka su ga produžili... Sve se primicalo kraju kada se na sajtu konkursa bez ikakvog obaveštelja pojavio i detaljan projekat Centra. Da smo ga imali od početka, sigurno bismo drugačije koncipirali rešenja, međutim.... Kada su objavili nagrađene radove, očigledno je bilo da je neko imao projekat sve vreme. Da budem pošten, nagrađeni radovi su stvarno bili odlično upakovani. Sve je bilo dobro dizajnirano osim logotipa centra i drugih stvari koje su konkursom traženi. Drugoplasirani rad je za klasu bio bolji od prvoplasiranog. Sva tri rada nagrađena rada su kršila propozicije konkursa. Primera radi, postojalo je vrlo nezgodno tehničko ograničenje da sve mora da se spakuje u PDF, uključujući video i audio rešenje. PDF nije smeo da bude veći od 5MB. Prvoplasirani rad imao audio i video i u PDF-u su ostavili link na YouTube gde je mogao da se pogleda i presluša. Bilo je jako lako oboriti konkurs, ali nije bilo nikakve svrhe. Prosto je izgledalo da bi to bilo čisto gubljenje vremena jer su karte već bile podeljene. |
|
|
|
May 11 2012, 01:14
Poruka
|
|
|
idalje cenim da je konkurs bio pro forme...
|
|
|
|
|
May 11 2012, 09:03
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi 1 Poruke: 11 Datum reg.: 31-July 06 Član broj: 5,635 |
idalje cenim da je konkurs bio pro forme... Gremline, očigledno jeste. Jedino što mi je stvarno žao je što pobednička rešenja nisu odgovorila na zadatak konkursa. Učinilo mi se da je ovo bila prilika da se stvari postave na naučne osnove, jer je ipak centar za promociju nauke. Uputio sam ceo svoj tim na naučnu literaturu iz koje smo vadili principe i rešenja i svoje ideje uklapali u njih. Neverovatno je da smo u kratkom roku uopšte uspeli da zaokružimo sve. Ipak, pobedila su rešenja koja nemaju blage veze ni sa naukom ni sa onime što je konkursom traženo. Kao što neko reče na početku, ako ono čudo ikada bude sagrađeno, kapa dole! Ali, stvarno mi je teđško da ga zovem SVETLO umesto npr. Pokuspolis i da gledam genijalne koncepte brendiranja opisane u pobedničkom rešenju. Doslovce u pobedničkom radu koncept brendiranja je da se postavljaju reklamni panoi po zidovima!?! a brend credo promocija nauke. Vrlo maštovito i stručno... kako li su se toga setili? Svi što gube se ljute. Možda ovde ima i nečeg od toga. |
|
|
|
May 11 2012, 11:51
Poruka
|
|
|
Ja vidim da ste vi u procesu puno toga naučili novog, tako da i niste baš toliko izgubili. To će se na nekom drugom projektu valorizovati...
|
|
|
|
|
Aug 1 2012, 14:01
Poruka
|
|
|
Zašto uopšte konkurs, pa imaju odeljenje za grafički i web duzajn
|