NIKON SU-800 COMMANDER, Ili neki radio okidači |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
NIKON SU-800 COMMANDER, Ili neki radio okidači |
Mar 18 2012, 22:03
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 165 Datum reg.: 1-August 11 Lokacija: Novi Sad Član broj: 44,520 |
Koristim Strato1 okidače i veoma sam zadovoljna. Platila sam transmitter i dva receivera 135 evrića. Nagovaram drugaricu da i ona kupi sebi takav komplet jer ja zaista nemam nikakvu zamerku na rad. Ustvari imala sam dok nisam kupila 6 eneloop baterija. Sada je milina raditi sa tim okidačima.
Logika moje drugarice je da bi bilo bolje platiti duplo više za NIKON SU-800 COMMANDER. Kao razloge navodi da ja ako poželim da koristim više od 2 blica moram dokupljivati receivere. A SU-800 može da aktivira bliceva koliko god ih možeš kupiti. Naravno nikonovih. I svi mogu da rade u TTL režimu. Dok sa Stratom mora da se radi u manuelnom režimu. Meni nimalo nesmeta da bliceve podešavam manuelno. Ona bi više volela da joj blicevi rade u TTL režimu. I spremna je da plati skoro 300 evrića ta tu udobnost. Veoma često radi po jakom suncu i u većini slučajeva veoma je vremenski ograničena da završi posao. Drugari dali neko ima NIKON SU-800 COMMANDER? Kakva su vam iskustva sa tom po meni preskupom spravicom? Dali stvarno blicevi rade u ttl režimu? Dali su njeni argumenti po vama ispravni? Ja cu i dalje raditi kao do sada. Šta bi vi savetovali. Molila bih Cveleta i Joa da se uključe u ovu temu. Jer su njihovi saveti uvek veoma korektni, realni i dobronamerni. Veliki pozdrav. |
|
|
|
Mar 18 2012, 23:06
Poruka
|
|
|
Hoćemo li u ovom životu upoznati tu stidljivu i tajanstvenu drugaricu?
|
|
|
|
|
Mar 18 2012, 23:14
Poruka
|
|
|
Vidi, ja nemam iskustva sa doticnom spravom ali imam ono malo zdravog razuma da bih mozda mogoa da pomognem...
Daklem ajd po redu: Blicevi RADE u iTTL rezimu, sto je logicno jer je SU800 native sprava za rukovanje Nikon CLS sistemom... Sto se mene tice, SU800 je namenski napravljen da se koristi na telima poput D3, D4 koja nemaju PopUP blic, znaci da samim telom ne mozes da komandujes blicevima u sistemu... Sa telom poptu D700 (D800, D300, D7000...) kupovina SU800 i nema mnogo smisla... inace SU800 radi na infracrvene talase pa opet trazi opticki vidljivost, sto je generalno limitirajuca stvar... tu su radio okidaci u drasticnoj prednosti... Ako koristi neko telo koje ima PopUp blic, a koliko znam ima bas D700 onda u menijeu aparata ima sekciju gde se POP UP stavlja u commander mod i sve sto radi SU800 radi i Pop UP blic... Znaci kupiti SU800 so je bacanje para.. E sad, zasto je dobro imati radio okidace... Kad nisi u mogucnosti da kontorlises preko OPTICKOG porta blic, ili je jako sunce npr... onda stupaju na delo radio okidaci... Ako malo pazljivije pogledas radove nekog drugos sveta, videces da najveci deo njih koristi radio okidace jer su primenjivi i na sistetima koji miksaju male bliceve poput SB900 i npr blic glave... a i nema problema sa vidljivoscu jerbo radio talasi nalaze svoj pt vrlo lako... Njena dilema se svodi na sledece, ako joj treba TTL onda mora da se koristi ili telo koje ima mogucnost commander moda ili da kupi SU800 pa sve to da drnda sa njega... Ako joj ne treba TTL onda treba da uzme radio okidace, jer za cenu jednog SU800 moze da kupi i tirger i pet risivera, i da radi sa time sta god joj je volja... To je za pocetak nuzno da sam definise... E sad mali hint: TVOJA DRUGARICA BI MOGLA I SAMA DA SE AKTIVIRA NA FORUMU A NE DA JOJ TI IZIGRAVAS PORTPAROLA. Ne mislim da to sto ti radis je lose, vec da ona ima ocigledan problem da se sama uhvati u kostac sa svojim potrebama odnosno odlukama. S druge strane, ako nije u fizickoj mogucnosti da bude deo foruma onda se izvinjavam unapred. P.S. Hvala sto imas poverenja u moje i Joove stavove. |
|
|
|
|
Mar 19 2012, 00:23
Poruka
|
|
|
Ili da uzme Pixel King radio okidace koji prenose TTL preko radio signala i kostaju manje od SU800 u varijanti transmiter + 2 risivera
|
|
|
|
|
Mar 19 2012, 00:46
Poruka
|
|
|
Pitanje za vas dve:
Smislite mi jedan slucaj kada ce vam trebati vise od dva blica koja rade u TTL rezimu. To je poprilicno retko a cak i da(kad) se desi, postoji gomila nacina kako da se uz malo vezbe i ucenja to prevazidje. Daklem, u vecini slucajeva potreban je jedan, amksimum dva TTL blica. Ali zato mogu da smislim sto jednu smicalicu kako da comandera nateram na muke, bas zbog te ptorebe da ima opticku vidljivost sa blicem. Npr, dovoljno je da postavis blic na stativu iza ugla i iskoristis zid kao "crnca", kad a ono. Nece da opali. Dakle prilicno iritirajuce. Ako joj se bas daje 300 evrica, ja bi uzeo i lepo sacekao da izadje PocketWizard Plus III predajnik i dva prijemnika, ili razmislio o ostalim radio TTL okidacima poput Pixel Kinga, Paul C Buffa i ostalih. Kinezi takodje poprilicno ljujaju brod PW-u te je pitanje dana kada ce izbaciti kopiju poketviz-a koja ce biti 90% kvaliteta i mogucnosti, za 50% cene.. npr. Ja takodje nisam nikad radio sa SU800 tako da nemam pojma koliko je sve to moguce/nemoguce u praksi, ali znam da slicna akcija (sa koriscenjem blica na aparatu u commander modu) ne sljaka bas najbolje po suncu i zatvorenim prostorima (sto vec Cvele rece). Da rezimiramo - SU800 - pogresna odluka u bilo kojoj varijanti |
|
|
|
|
Mar 19 2012, 02:57
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 165 Datum reg.: 1-August 11 Lokacija: Novi Sad Član broj: 44,520 |
|
|
|
|
Mar 19 2012, 04:17
Poruka
|
|
|
E sad mali hint: TVOJA DRUGARICA BI MOGLA I SAMA DA SE AKTIVIRA NA FORUMU A NE DA JOJ TI IZIGRAVAS PORTPAROLA. Ha baš reč portparol sam joj pomenula u prepirci. Rekla sam joj: J..i se bre. Sta sam ti ja portparol? za svaku tvoju nedoumicu postavljam temu i smaram drugare na zoni. Ima fobiju od foruma boji se da se ne obruka svojim neznanjem. Kaže: Pa moja greška i neznanje stručnih izraza bi bilo dostupno celom svetu. Mogu svi da mi se smeju. Ja joj kažem: A ja sam ti neki stručnjak u Pi..u materinu. Većinu svoga znanja sam i pokupila na forumima i to polako u praksi sprovodim u delo. Ovo je zadnji put da zbog tebe pokrećem temu. Ubuduće prvo pretraživač na dizajn zoni pa ako nenađeš onda sama temu postavi. Dosta je bilo. Ali prvo dobro pretraži zonu. Na skoro sva pitanja već postoji odgovor. Obrukaćeš se samo ako postaviš temu koja već postoji na drugoj strani foruma. Mislim da njen problem ima veliki broj korisnika raznih foruma. Ima veliki broj ljudi koji imaju slične strahove. Vrdaju dok god mogu. E pa mogućnosti njenog vrdanja su iscrpljene. To sam joj naglasila kada smo se prepirali. Naročito me inervirala kad je rekla: Jaoo pa treba sate i sate provesti čitajući. Ne sate i sate već mesece i mesece. Godine i godine. Pa i doktori kroz ceo radni vek idu na neke seminare specjalizacije i slično. Usavršavaju svoje znanje. Ta potreba je neophodna za svaki posao. Ja sam čitala zonu godinama pre nego što sam se registrovala i pobedila fobiju koju ti imaš. Pa ti bi pare na fotografiji da zaradiš a da ne uložiš vreme u sticanje znanja. To je bre krađa. Zbog takve ideologije svadbari uključe aparat na program blic na TTL i postadoše fotografi. Blic u glavu i bam. Neznaju da promene ISO a kamoli blendu expoziciju ili nedaj bože kompenzaciju. Neznaju da rade manuelno. Pih je..m ti takve "MAJSTORE". Sećam se kada joj je čovek prodao nov Nikon D80 jer su mu snimci bili tamni. Mislio neispravan aparat. Kada ga je ona probala isti rezultat je imala kao i on. Zamalo da odustane od kupovine. Cena bila baš super. Jedva sam je nagovorila da kupi. Objasnila sam joj osnove. 1. Promena ISO vrednosti. 2. Kompenzacija na aparatu. 3. Korekcija snage blica. Posle toga se smejala i prodavcu i sebi. To nije bilo moje znanje. To je bilo znanje članova zone. To znanje ona unovčava godinama. I to zapitkujući mene a ja mlađa od nje 7 godina. Lenjost drugari. Lenjost je problem. Zanimljivije je gledati farmu, velikog brata i slične fekalne materije. Nego BESPLATNO sticati znanje i isto unovčavati kroz rad. |
|
|
|
Mar 19 2012, 04:40
Poruka
|
|
|
Ako joj se bas daje 300 evrica, ja bi uzeo i lepo sacekao da izadje PocketWizard Plus III predajnik i dva prijemnika, ili razmislio o ostalim radio TTL okidacima poput Pixel Kinga, Paul C Buffa i ostalih. Kinezi takodje poprilicno ljujaju brod PW-u te je pitanje dana kada ce izbaciti kopiju poketviz-a koja ce biti 90% kvaliteta i mogucnosti, za 50% cene.. npr. Ja takodje nisam nikad radio sa SU800 tako da nemam pojma koliko je sve to moguce/nemoguce u praksi, ali znam da slicna akcija (sa koriscenjem blica na aparatu u commander modu) ne sljaka bas najbolje po suncu i zatvorenim prostorima (sto vec Cvele rece). Da rezimiramo - SU800 - pogresna odluka u bilo kojoj varijanti Pa ako neradi najbolje na suncu onda je priča završena. To njoj neće odgovarati. Ajde molim vas da nastavimo priču u pravcu TTL okidača koje je Jo pomenuo. Dakle konkretna iskustva i saveti za okidač koji radi u TTL režimu. Unapred hvala na odgovorima. |
|
|
|
Mar 19 2012, 04:54
Poruka
|
|
|
Ili da uzme Pixel King radio okidace koji prenose TTL preko radio signala i kostaju manje od SU800 u varijanti transmiter + 2 risivera Dali imaš iskustva sa pomenutim modelom? Zanima me kako se pokazao u radu? PS. Izvini sad sam primetila da si ti prvi pomenuo okidače koji su rešenje za ovu situaciju. Hvala druže. |
|
|
|
Mar 19 2012, 09:17
Poruka
|
|
|
Samo mali hint... Ti si draga bila direktan alibi za njenu lenjost ako je uopste lenjost u pitanju...
E sad o trigerima... koliko ja znam ima par tipova tih trigera samo ih nema kod nas... evo ti linkovi pa nek cita... http://www.bhphotovideo.com/c/product/6057...adio_Slave.html http://www.bhphotovideo.com/c/product/6057...ransmitter.html http://www.pixelhk.com/Proshow.aspx?id=170 Generalno gledano, iTTL je korisna stvar ali stvarno do dva blica, sve preko toga zahteva konstatnto cackanje kompenzacija da bi se dobilo adekvatno svetlo... Ja bih pre sebe naterao da naucim da radim sa Manuelnim setovanjima, jer se zajebancija svede na isto, mesto da kukam za radio trigerima koji imaju TTl ili da bacam pare na SU800 |
|
|
|
|
Mar 19 2012, 13:48
Poruka
|
|
|
Ček' bre malo... Pa je l' to ista ona drugarica što ima D700 i što se nedavno vodila polemika koji objektiv da kupi?
Ona što radi seoske svadbe pa bi bežično da šalje fotke? Vrlo zanimljivo... Pozdrav a Cvele i Jo su napisali šta i kako treba. |
|
|
|
|
Mar 19 2012, 15:17
Poruka
|
|
|
odnos cena-stvar postoji samo u glavama nas sirotinje.
a stvari su jednostavnije zapravo: stvar: radi pos'o / ne radi mi pos'o i : -imam da platim / nemam da platim dakle meni kad neka stvar radi pos'o k'o zmaj, uopshte ne gledam tako (da recimo za duplo para ima sprava koja radi pos'o kao 0.7 zmajeva). -ja uzmem i kupim to shto je "zmaj" u datom momentu. |
|
|
|
|
Mar 19 2012, 16:42
Poruka
|
|
|
Kinez no name okidac -> PocketWizzard -> RadioPopers -> SU-800 -> Strato okidaci
Ovo je put kojim ne treba ici vec odmah na Strato. Ne radi se o imam da platim/nemam vec o radi ili neradi. Ovo je ukratko, nadugacko nece biti razjasnjeno, moracete da mi verujete |
|
|
|
|
Mar 19 2012, 21:15
Poruka
|
|
|
Ček' bre malo... Pa je l' to ista ona drugarica što ima D700 i što se nedavno vodila polemika koji objektiv da kupi? Ona što radi seoske svadbe pa bi bežično da šalje fotke? Da sve što si napisao je tačno. Tri teme sam zbog nje pokrenula. Više neću neka se ubuduće sama aktivira. Dosta sam joj ja izigravala portparola. Izvinjavam se svim drugarima kojima sam dosadila sa njenim nedoumicama. |
|
|
|
Mar 19 2012, 21:29
Poruka
|
|
|
Ma ok, kapiram ja tebe al' nju jok!
Pozdrav |
|
|
|
|
Mar 19 2012, 22:06
Poruka
|
|
|
Nismo svi istiTM
Ima ljudi kojima je bas zent da pitaju nesto i direkt u komunikaciji a kamoli javno na forumu.. Nista novo niti strano. E sad.. jbg.. ako 'oces znanje na poklon a forumi u povremenim prekidima medj svadjom i glancanjem objektiva uglavnom tome i sluze, moras da se makar angazujes i pitas. Sve to moze da stane u manje od duzine tvita.. samo treba hteti. Ili imati nekoga da ga cimas Sto se tice TTL okidaca stvar je vrlo jasna. Big Boy je to prilicno plasticno prikazao, osim sto se ja ne slazem po pitanju PW-a jerbo to sigurno radi posao k'o zmaj i to onaj od Nocaja, pa shodno tome i ponajvise kosta. Postao je industry standard a to dovoljno dogovori. Ako je kinta ogranicenje, onda treba ici na prvu sledecu opciju prema ceni, jerbo se u tom segmentu elektronike uglavnom lako prepozna kvalitet shodno ceni. Skoro da je linearan sa povremenim uplivima i u jednu i u drugu stranu. Sa ostalima ja nemam dovoljno iskustva pa cu tesko da ti kazem sta i kako. Meni i kinezi sasvim dobro rade posao posto sam potrosio dva-tri popodneva i naucio kako da to isto dobijem u manuelnom rezimu. Ono.. nije da je nuklearna fizika. Nego.. meni nesto pade na pamet. Koliko smo onako detektivski skontali, tvoja drugacica svadbari, al' bi da to izgleda malo bolje. Jel bi joj bilo tesko da ti prenese a ti iscukas sta bi onda u stvari sa tim blicevima da radi? Vise ulaznih iformacija - precizniji odgovor. |
|
|
|
|
Mar 20 2012, 09:45
Poruka
|
|
|
Googlaj pw problem sa okidanjem zbog interferencije signala, ima negde i test koji sam reprodukovao i dobio identicne rezultate. Pravili ljudi a cini mi se i pojedine firme oklop za bliceve zbog tog problema. Priznao i sam pw postojanje problema al kao radi standardno odoicno a ako cete jos bolje onda evo resenja ali nije tako vec je ne radi i radi na misice. Svaki blic ima drugaciji problem.
http://www.pocketwizard.com/inspirations/technology/range/ Popersi, same sh1t different package, malo bolje rade ali opet imaju problema. Umesto su800 bolje je koristiti sb800/900/910, pogledajte koliko je korak u podesavanje jacine na su800, nije 1/3 blende Tako da, Strato je keva |
|
|
|
|
Mar 20 2012, 12:25
Poruka
|
|
|
Strato je keva a dodao bi tu i Yongnuo rf-603 kao macehu
|
|
|
|
|
Mar 20 2012, 20:52
Poruka
|
|
|
Evo finog clanka za one koji nisu bas u materiji a imaju dileme...
http://www.lensrentals.com/blog/2012/01/st...gers-whats-what |
|
|
|
|
Mar 21 2012, 12:06
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 360 Datum reg.: 5-October 06 Član broj: 6,625 |
za strato neznam, ali mi se koncept rf603 ne svidja, tj nije mi lega. vise mi lezi cactus V5, a sad cem da objasnim zasto
prvo i najvaznije, napravili su prolazni signal kroz triger a nema nikakvu blokadu na tijelu. Da mi je sao znat jesu li pusili rizu ili sta, ali to nije normalno, tj. ima sve predispozicije za let s aparata ako nesto stavis na njega. Drugo promjena izmedju master / remote-a radi samo kad se zakaci na aparat, s tim da trigeri moraju bit za taj tip aparata tj. N nece bit master na C tijelu, sta mi opet nema smisla kad ionako ne podrzava TTL. Having said that, ja izradbljujem rf602 i sve mogu rec je stvar rulz, i uzeo bi ih prije 603 opet. Stvar je nejvjerojatno pouzdana (tako ako pocne da se blesavi znaci da moras promjenit baterije), jefina i kompaktna. U svakom slucaju moj prvi izbor. A sad ja imam pitanje, jel neko vidi svrhu su-800 po toj cijeni. Ja bi radje uzeo ili sb700 (ima master u cini mi se 2 ili 3 grupe) ili ganjao sb 800, a onda imas iskoristiv blic kad zatreba. |
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Friday 24. May 2013 - 08:00 |