Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

2 - broj stranica V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic

Okvir za fotografiju?

V
Marko_Maki
poruka May 26 2007, 22:40
Poruka #1

Grupa: Članovi 1
Datum reg.: 19-May 07
Član broj: 10,871

Znaci totalni sam pocetnik sto se tice obrade fotografije i interesuju me neke osnovne stvari,ako tema nije ok neka je moderator izbrise.

Interesuje me kako se u photoshop prave okviri za fotografiju ako znate na sta mislim,moze neki link ili neki tutorijal bilo sta samo da naucim to,nasao sam neke "atn" photoshop file-ove na netu ali to nisu ti okviri sto mene interesuju.

Pozdrav i hvala unapred!
Go to the top of the page

+Quote Post
dane011
poruka May 26 2007, 22:52
Poruka #2

Datum reg.: 15-December 06
Član broj: 7,970

Ni ja ti nisam expert al probaj u PS-u- Image-Canvas Size-i tu odredjujes parametre.
Pozdrav

+Quote Post
Marko_Maki
poruka May 26 2007, 23:19
Poruka #3

To je to hvala puno toliko sam cackao oko toga i nikako da provalim bolje sto sam pitao hvala jos jednom!

+Quote Post
mangia
poruka May 26 2007, 23:50
Poruka #4

Grupa: Članovi
Datum reg.: 3-May 05
Član broj: 564

E sad sve to mozes malo unaprijediti preko nekih efekata... smile.gif Cackaj pa vidi sta ispadne..

+Quote Post
KinteC
poruka May 27 2007, 10:20
Poruka #5

Datum reg.: 3-April 06
Član broj: 4,035

Prosto: Otvori sliku, pritisni alt+ctrl+I (image size). Unesi zeljenu velicinu slike, na pr 600x450pixela sa 72pixels/inch. Zatim pritisni alt+ctrl+C (canvas size) Selektuj polje "relative". U polje za jedinicu stavi pixele, Stavi 50 i za visini u za sirinu. Ispod mozes izabrati i boju pozadine. I to bi bilo to, najjednostavniji okvir. Inace, kad si uradio resize slike, potrebno je izostravanje iste...Idi na filters, sharpen....i onda se igraj smile.gif

+Quote Post
banne
poruka May 27 2007, 16:01
Poruka #6

Datum reg.: 20-November 05
Član broj: 2,341

ma ne trebaju ti okviri uopshte. fokusiraj se ti na druge stvari.

+Quote Post
Photodjo
poruka May 27 2007, 20:40
Poruka #7

Datum reg.: 15-June 05
Član broj: 952

^^jesi li ti ikad napisao nesto sto nije flame?

+Quote Post
panemoj
poruka May 27 2007, 20:44
Poruka #8

Chuck Borris

Datum reg.: 30-June 06
Član broj: 5,261

smile.gif

+Quote Post
Photodjo
poruka May 27 2007, 20:48
Poruka #9

Datum reg.: 15-June 05
Član broj: 952

smile.gif

+Quote Post
-V-O-Y-A-G-E-R-
poruka May 28 2007, 10:34
Poruka #10

Mac guru

Datum reg.: 21-April 05
Član broj: 527

Način koji je KinteC opisao je najjednostavniji ako nam treba samo jednobojni ovir. Ali šta ako hoću dve boje, da npr. jedan bude malo tanji, a drugi, vanjski, deblji. To onda ne može sa Canvas size-om, barem mi nije sinoć uspelo smile.gif

+Quote Post
nidza
poruka May 28 2007, 11:37
Poruka #11

Datum reg.: 18-August 05
Član broj: 1,469

Naravno da može, samo u nekoliko koraka canvas size (podesiš relative i debljinu u pikselima koliko hoćeš - pre toga odabereš background boju) i snimiš akciju za svaku varijantu koja ti se sviđa. Zatim snimiš akciju za potpis, a možeš i sve odjednom, okvir + potpis.

+Quote Post
Marko_Maki
poruka May 28 2007, 19:47
Poruka #12

Savladao sam tehniku, hvala puno ljudi! smile.gif

+Quote Post
-V-O-Y-A-G-E-R-
poruka May 28 2007, 20:43
Poruka #13

Mac guru

Sad da vidimo još samo okvir na delu smile.gif

Nego, da li svi imate po dve akcije, jednu za vertikalne, a drugu za horizontalne fotke, ili je jednom akcijom moguće staviti txt layer na 2 različita mesta, u zavisnosti od orijentacije fotke?

+Quote Post
DuxX
poruka May 28 2007, 21:59
Poruka #14

Datum reg.: 4-September 06
Član broj: 6,143

Dovoljna je jedna akcija ako radimo resize u procentima. A što se tiče potpisa sve zavisi gde ga pozicioniraš. Ako je to gornji levi ugao nema potrebe za drugom akcijom. U suprotnom koordinate postaju relativne.

+Quote Post
KinteC
poruka May 29 2007, 01:30
Poruka #15

^lol, nisam jedini koji je imao te probleme sa rotiranjem. Sve u svemu, stavio sam precicu za rotiranje slike, tako da koristim samo jednu akciju..pa rotiram sliku...ide veoma brzo smile.gif

Inace, sto se te finalne obrade tice, stavio sam da actions radi ovako nekako: smanji sliku, prebaci u lab kolorni mod, selektuje layer za svetlo, uradi USM, pa vrati u RGB, background prebaci u layer, stavi iner glow bele boje od 2pixela na sliku/layer. Na to sve ide cavas size od 50pixela, pozadina crne boje, i sve to ide na save for web na 70%kvaliteta jpg smile.gif

+Quote Post
-V-O-Y-A-G-E-R-
poruka May 29 2007, 01:38
Poruka #16

Mac guru

Pa jeste donji levi ugao, ali se pri drugoj orijentaciji fotke (kod land posle portreta), potpis pomeri u levo, ka sredini, pa je očigledno da je u pitanju greška.

KinteC, ne razumem, ti kad rotiraš sliku, pošto si stavio potpis, to znači da ti potpis postaje vertikalan (ako je pravljen za landscape format)?

Meni se u tvojoj akciji jedino ne sviđa save for web, jer jede EXIF smile.gif Ovo ostalo bih morao da probam smile.gif

Jel može pojašnjenje zašto u lab, pa nazad u RGB?

+Quote Post
KinteC
poruka May 29 2007, 01:46
Poruka #17

Pa za lab...prosto, ljudsko oko bolje primecuje odnos svetla i tame, nego boje. To ima vise smisla ako se radi USM na punom formatu slike, nego na rezoluciji od 600pixela x nesto...Mada opet, ne smeta, jer je actions u pitanju. E da, potpis ne stavljam u poslednje vreme...smorio me smile.gif Mada, mogao bih da napravim i action za potpis, sto bih stavljao nakon rotiranja...mda je sve to isto lol

Ps: precica za rotitanje mi je alt+F1

+Quote Post
jovbranko
poruka May 29 2007, 05:50
Poruka #18

Datum reg.: 23-May 05
Član broj: 726

Dovoljna je samo jedna akcija za stavljanje potpisa, na pocetku akcije ide desni klik na lenjir i prebacivanje mernih jedinica u procente. Ova akcija radi bez obzira na velicinu i orjentaciju slike, vec sam pisao o tome u temi sa Tips&Tricks.

Pozdrav.

+Quote Post
KizaHood
poruka May 29 2007, 11:13
Poruka #19

Datum reg.: 16-May 05
Član broj: 664

CITAT (KinteC @ May 29 2007, 02:30) *
^lol, nisam jedini koji je imao te probleme sa rotiranjem. Sve u svemu, stavio sam precicu za rotiranje slike, tako da koristim samo jednu akciju..pa rotiram sliku...ide veoma brzo smile.gif

Khm, meni se fotke automatski izrotiraju pri otvaranju, samo ne znam da li PS automatski "vuce" podatak "Rotate tall" zadat u settingu samog aparata (ako se to uopste belezi u EXIF), ili je do nekog settinga u PS-u blink.gif

+Quote Post
-V-O-Y-A-G-E-R-
poruka May 31 2007, 19:14
Poruka #20

Mac guru

Kizo, nisu na to rotiranje mislili, već na rotiranje potpisa na fotkama smile.gif

Jovbranko, nikako ne mogu da ubodem tu opciju odabira procenata na lenjiru sad.gif Govorimo o lenjiru koji se po defaultu dobija na slovo I? Koji se nalazi sa još 2-3 druger alatke na tom mestu? Kad uradim desni klik na njega, samo mi se otvori prozorče za odabir drugih alatki prisutnih na tom mestu (isto kao kad držiš sekund dva pritisnuto njegovo dugme).

+Quote Post

2 - broj stranica V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Saturday 18. May 2013 - 11:53

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.