Pravilo o temi takmičenja i jedna tekuća dilema, ... raspitivanje o vašim stavovima |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Pravilo o temi takmičenja i jedna tekuća dilema, ... raspitivanje o vašim stavovima |
Apr 17 2010, 08:54
Poruka
|
|
|
Prvo pitanje se direktno odnosi na upravo završeno takmičenje u kojem je najveći broj poena osvojila fotografija koja se već postavljana na forum, što je protiv pravila.
Moj lični stav naginje malo ka tome da je treba diskvalifikovati. Pravila su tu da se poštuju. Što se tiče drugog pitanja, konkretno se odnosu na deo pravila u kome se kaže: 9. Pravo je svakog člana da temu takmičenja razume na svoj način ... Ovo stoji u pravilima već neko vreme. Prvo je bilo tu kao mala napomena, pa se onda pretvorilo u zasebnu tačku. Postavljeno je tu kao neki mali dodatni poziv vama fotografima da se više posvetite kreativnosti i kvalitetu fotografije nego doslednom praćenju zadate teme. Sa druge strane ovo u neku ruku može da bude i blanko opravdanje da se na takmičenje pošalje fotografija koja ima malo ili nimalo veze sa predloženom temom, pa se postavlja pitanje čemu onda uopšte tema? Moj lični stav je da ovo treba da ostane u pravilima, a šta vi mislite. Hvala na iskrenim odgovorima. |
|
|
|
|
Apr 17 2010, 09:13
Poruka
|
|
|
ja nisam video sliku jer sam malo bio jeli odsutan, pa sam redje pratio forum, a i generalno redje pratim slike na umjetnichkim delovima foruma, poshto sam zakljuchio da nema potrebe da se zadrzhavam negde gde me sistematski napusavaju likovi koji ne znaju da slikaju (uglavnom). cisto navodim kao opciju da nisam sliku video na forumu - do ovog linka na glasanju.
anyhow, moje misljenje je da slika iako mi se najsvidela i meni treba da dobije crvenu zastavicu, jerbo je protivna VAZECIM pravilima. znaci ako je pravilo mozhda ne-dobro - ono se postuje do promene pravila. pametni ljudi nekad pravilo promene "in no time" (recimo slovenija/balgarija/.... kad su usladjivale zakone da bi pristupili evropskoj uniji), a glupi ljudi nit postuju vec postojecha pravila, nit' ih promene na opsti boljitak, nego na opshti neboljitak (lep primer - raspad ex yu). dakle - josh jednom red flag ovoj slici - neshto kao "tehnicki nokaut" u boksu - uz izvinjenje autoru - a ne treba ni izvinjenje, jer zhiv chovek pogreshi/ne primeti, u krajnjoj liniji ne mozhe se ocekivati od urednika da bash ceo forum skeniraju danonochno - u smislu da je (kao) mali propust shto deus nije odma odbio sliku za takmicenje jer je vech visila ovde - jerbo to ide na dushu autoru a ne uredniku, jer lepo pishe u pravilima "ne mozhe neka koja je bila vech na forumu". -znaci mog'o je neku trechu iz te serije, i molim lepo. e sad, ako to pravilo nije dobro - onda ono - daj da ga promenimo - za ubuduche, ali ubuduche treba tek da dodje, a do danas se vazhi ono shto je do danas, a to je to pravilo - ne mozhe slika koja je vech bila - i autor je prekrsio (prevideo, nebitno...) to pravilo. *da ne bude zabune, posto je primeceno da ljudi cesto s'vate stvari jako lichno - ovo bi bio moj stav za bilo chiju sliku - jedino shto bi tekst bio malo ostriji za nekoga s' kim sam ono "dobar" i sa kim se lichno druzhim. (znaci bilo bi "matori ...... (pa sad tekst |
|
|
|
|
Apr 17 2010, 10:54
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 272 Datum reg.: 26-September 08 Član broj: 23,992 |
Nemam nista licno protiv autora, ali mislim da treba diskvalifikovati fotografiju. Ako su pravila tu, onda ih treba ispostovati. Ako ne valjaju, onda ih promeniti.
Sto se ovog drugog pravila tice, mislim da treba da ostane. Slazem se da bi negativno uticalo na kreativnost slepo pracenje teme. A ujedno bi to znacilo dodatni posao i probleme za urednika koji bi u slucaju promene pravila trebalo da odredjuje sta odstupa i zasto i da odredjuje gde je crta i sta je prelazi.... bilo bi tu sigurno nezadovoljnih.... Ovako, svako tumaci temu na svoj nacin, a clanovi su tu da procene koliko je bio uspesan. Meni je bila bas duhovita fotka sa policijom. Ne mislim da je promasila temu. Jedino ako neko bas stavi, recimo, na temu "Pejzaz" neki portret, mada mislim da tu autocenzura radi posao. |
|
|
|
Apr 17 2010, 13:23
Poruka
|
|
|
1. fotka koja je pobjedila je definitivno najbolja i naravno, tema je pogodjena. Ja licno mislim da ne bi treblao diskvalifikovati pobjednicku fotografiju, jer je to bio posao administratora da je diskvalifikuje prije nego pocne glasanje (jer je pravilo da se NE SMIJE poslati fotka koja je vec postavljana na forumu, a s obzirom da ucesnik nije dobio nikakvu opomenu.. mislim da je sad kasno..). Sto je jos gore, to se otkrilo tek po zavrsetku glasanja.. ajde da je bilo na samom pocetku cim su postavljene.. ali ovako..
2. Ne bi treblao mjenjati pravila.. dovoljna "kazna" za promasenu temu je ta sto ucesnik nece dobiti bodove nikakve, jer nema smisla dati glas fotki koja je promasila temu.. toliko od mene |
|
|
|
|
Apr 17 2010, 13:49
Poruka
|
|
|
Moje licno misljenje je da NE TREBA diskvalifikovati pobjednika u ovom ciklusu jer je bio propust administratora. Ali bi svakako u narednim takmicenjima trebalo poostriti mjere takmicenja i po mom misljenju diskvalifikovati ne samo fotografije koje su se nasle na forumu, vec i fotografije koje ne zadovoljavaju uslove na zadatu temu, bez obzira na koji nacin neko shvatio temu, kao sto je to bio slucaj na ovom takmicenju sa autorom fotografije br.6 (ne podcjenjujem autora, sta vise slika je zanimljiva jako ali nije za ovo takmicenje).
|
|
|
|
|
Apr 17 2010, 14:06
Poruka
|
|
|
Ajd i ja da dodam koju iako sam do sad izbegavao da ne ispadne da kao drugoplasirani pokusavam da se domognem "trona", sto mi ne pada na pamet. Fotka jeste bila najbolja ubedljivo ali je problem sto po meni nije odgovorila na temu onako kako ja, a Boga mi izgleda i vecina drugih shvataju blue hour. Ista stvar je i sa treceplasiranom fotkom. Inace jako dobra fotka. I zato nisam dao nijedan poen ovim, ponavljam, jako dobrim fotkama.
Znaci, moj odgovor na prvo pitanje je NE, a na drugo DA. Inace, ja volim da se takmicim, ne zato da bih pobedio, vec me takmicenje tera da fotkam, budi mi inspiraciju da napravim nesto novo. Ja u steku imam bar 5 dalekooo boljih fotki na temu plavog sata od ove koju sam poslao, ali je ova fotkana iskljucivo zbog ovog takmicenja, verovali ili ne. |
|
|
|
|
Apr 17 2010, 15:25
Poruka
|
|
|
@stevan
Pobednička fotka i ona sa policajcima ne odgovaraju datoj temi ni po kom osnovu. Evo pa pročitaj Kako reče pantapita i pobednička i policajci su dobre na svoj način, ali ne odgovaraju na temu baš nikako, zato ni ja nisam glasao ni za jednu od te dve. |
|
|
|
|
Apr 17 2010, 16:56
Poruka
|
|
|
pa nije pravilo "po vikipediji" nego "svako nek' skonta kako on misli da treba" i "glasajte po principu...." - dakle i glasachi su rekli svojim glasanjem dal' je ili nije...
ochu da kazhem da se ne slazhem jeli. , jer je to bio posao administratora da je diskvalifikuje prije nego pocne glasanje (jer je pravilo da se NE SMIJE poslati fotka koja je vec postavljana na forumu, a s obzirom da ucesnik nije dobio nikakvu opomenu.. mislim da je sad kasno..). Moje licno misljenje je da NE TREBA diskvalifikovati pobjednika u ovom ciklusu jer je bio propust administratora. posao administratora je da azurira temu i t.d. ali posao administratora NIJE da ima ceo forum (od par desetina iljada registrovanih korisnika) u "malom prstu". - znachi svi dobijemo mejlove koji smo ikad slali sliku na takmicenje kad se otvori novo takmicenje, i tu ima i link ka pravilima i ka galeriji i t.d. ... -znachi pravila su udaljena par cm od slike kad je attach da je posaljesh. zashto se veoma ne slazem ni sa kojotom ni sa stevanom: recimo udjem ja u robnu kuchu, skinem one zujalice, i prodjem kraj sekjuritija, i kroz ona vrata - i ona naravno ne zazuje, jer sam iskusno skinuo sve zujalice - i ja onda lepo kazem onom sirotom sekjuritiju (ili mu neko kazhe) = e vidi - nisi me vid'o kad sam mazno ovo - ali poshto me nisi vech video = onda se ne racuna, i ja ovo nosim kuchi. -jel'da da to ne ide tako |
|
|
|
|
Apr 17 2010, 18:27
Poruka
|
|
|
Glasači jesu rekli svoje, ja dovodim u pitanje obaveštenost glasača o tome šta je blue hour
Majka mu stara, ja sam skroz za slobodno tumačenje, ali mora i tu nekih granica da bude. Ako već postoji neka definicija šta je vreme plavog noćnog neba, onda policajci koji bulje u dupence rolerke i konji u cirkusu sigurno sa time nemaju baš nikakve veze. |
|
|
|
|
Apr 17 2010, 18:28
Poruka
|
|
|
ja sam glasao NE i NE
prvo ne > desio se propust, sta da se radi. o tome je trebalo ranije razmisljati. drugo ne > to da fotka (koliko moze dosledno) odogvara temi po meni se nekako podrazumeva. na autorima je da odgovore na temu najbolje sto znaju, odnosno da se samocenzurisu ako nisu zadovoljni. na glasacima je da procene i ocene ko je kako i koliko odgovorio na temu. svako ima neko svoje vidjenje, i zasto bi pakovali posao administratorima/deusu da vraca ljudima fotke - u fazonu "e matori, promasio si temu, moram da ti odbijem fotku, ako zelis posalji novu..." mislim da bi to bilo suvisno. @deepblue & definicija > pa onda treba odbaciti jos neke fotke jer su nastale u sred noci a ne odmah po zalazasku sunca ili pred svitanje. mislim da treba biti flexibilan po pitanju ovakvih stvari, pogotovo jer je izlaznost na takmicenjima mala. (edit/kucali smo u isto vreme nadam se da ce ljudi posle sve ove price obratiti vise paznje pre sledeceg takmicenja i da necemo imati slicne pobleme. |
|
|
|
|
Apr 17 2010, 18:29
Poruka
|
|
|
Bouze, možeš ti da se ne slažeš o obaveznom odgovorom na temu, ali trenutna VEĆINA želi da se mora odgovoriti na temu.
|
|
|
|
|
Apr 17 2010, 18:38
Poruka
|
|
|
Evo još jedan argument u prilog pridržavanju teme. Ako je prethodni pobednik već odabrao temu, a zaslužio je na neki način pravo da to uradi, valjda je red ispoštovati čoveka i držati se zadatog, a ne slati šta se tebi ćefne.
Ponovo ponavljam, ovde je upitna obaveštenost o samom nazivu teme i šta on predstavlja. Iz moje perspektive, ja kad nešto ne znam šta znači ili mi nešto nije jasno, odem do dobrog prijatelja gugleta i sve ga pitam. |
|
|
|
|
Apr 17 2010, 18:40
Poruka
|
|
|
svako ima pravo da drukcije shvati naslov teme "BLUE HOUR" (deep blue znam ja sto je blue hour, ne moras mi davati link
bez obzira, iako neki misle da je promasena tema, malo mi je glupo da se na samom kraju diskvalifikuje pobjednicka.. tu smo da se igramo, fotkamo, bitnije je da malo ozivi takmicenje nego da gubimo vrijeme dal; diskvalifikovati ili ne.. ja licno nisam ucestovao, ali i da jesam.. ne bih se bunio.. makar ne na samom kraju.. |
|
|
|
|
Apr 17 2010, 18:46
Poruka
|
|
|
E jbg. sad, dao je takav naslov teme, a možda nije mislio na to.....a onda je svizac umotao čokoladu
|
|
|
|
|
Apr 17 2010, 19:15
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 272 Datum reg.: 26-September 08 Član broj: 23,992 |
Mesate pojmove promasiti temu i tumaciti temu na drugaciji nacin.
|
|
|
|
Apr 17 2010, 20:00
Poruka
|
|
|
Pa onda se treba i pojasniti pitanje broj 2: Jer ja kako shvatam, ono ustvari glasi: " Da li je dozvoljeno shvatiti temu na svoj način, a ne bacati pasulj da vidite kako je mislio autor" I trenutna većina prema tome govori da to nije dozvoljeno, već treba gledati u pasulj.
|
|
|
|
|
Apr 17 2010, 23:58
Poruka
|
|
|
Ne treba bacati pasulj, nego pitati. U temi u kojoj je objavljeno da je takmičenje otvoreno za slanje radova i u kojoj je napisan rok, uvek je dozvoljeno i preporučljivo postaviti dodatna pitanja ako nešto nije jasno, a tu je i prijatelj gugle.
Baš mi ide na onu stvar kad neko brani ono što nema veze sa mozgom pa da ponovim još jednom, devojcica i njeno dupence i konji nemaju ama baš nikakve veze sa temom koja je postavljena ma koliko bilo ko pokušao 'opširno' da shvati zadatu temu. Ime teme je precizno, zna se šta označava, prema tome, nema nikakvog izgovora osim zajebancije. Fotka sa policajcima je baš simpatična i baš me nasmejala, konji su odlični naravno, ali jednostavno nije fer prema ostalim ljudima koji su temu shvatili na onaj način na koji je predlagač verovatno i mislio, tu je čitava poenta, u protivnom nam teme ni ne trebaju, dajte mesečno takmičenje sa slobodnom temom i neka se bira pobednička fotka i molim lepo. |
|
|
|
|
Apr 18 2010, 00:01
Poruka
|
|
|
|
|
Apr 18 2010, 00:06
Poruka
|
|
|
NE i NE
1) Ne, zato što nema svrhe. Niti će se pantapita osećati kao pobednik, niti je pobednika više briga, s obzirom da mu je i ovom temom sasvim dovoljno natrljan nos. Greška administratora svakako nije, već autora koji nije pročitao pravila, ali Bože moj... 2) Ne, zato što se radi o fotografiji, a ne o nekoj suvoparnoj tehnici. A neće ni prethodni pobednik biti mnogo happy ako se svi STROGO drže zadate teme, BAŠ NA NAČIN kako je on mislio. Recimo, Blue hour jeste to doba dana u fotografskom rečniku, ali i dalje ne znači da umetnik, fotograf, nema slobodu da izrazi kontradiktornost bukvalnosti apstraktnim pogledom na temu. Verujem da će glasači uvek kazniti ne smisleno odstupanje od teme, a po meni (u nečemu što teži da bude umetnost) nije grešno banalizovati ili izvrnuti temu sa razlogom, što čak može biti i vredno pohvale. Čak je i fotografija takva, znate kako se kaže: nekad se i od osnovnih pravila kadriranja odstupa, ali se mora znati razlog tome. Pozz |
|
|
|
|
Apr 18 2010, 00:11
Poruka
|
|
|
|
|
![]() ![]() |