Da li je bezbjedno slikati po snijegu |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Da li je bezbjedno slikati po snijegu |
Feb 3 2012, 19:40
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 22 Datum reg.: 18-October 09 Član broj: 32,355 |
htio bih "prosetati" svoj XZ-1 po ovom snjeznom vremenu i napraviti koju fotku; sta mislite da li mu pahulje i hladno vrijeme mogu naskoditi?
|
|
|
|
Feb 3 2012, 19:45
Poruka
|
|
|
S obzirom da je to olimpussy mož' da ti se desi da ti se od ekstremne hladnoće pričvrlji senzor pa postane još manji a objektiv postane antitelecentričan.
jbt ... kakvo pitanje? U principu ne može ništa da mu se desi ako se ne vlaga ne kondenzuje unutar aparata. Baterija će ti osetno kraće trajati, a fotografije bi u principu trebale da imaju manje šuma na visokim iso vrednostima... Idi napolje i slikaj, uživaj... |
|
|
|
|
Feb 3 2012, 20:25
Poruka
|
|
|
Korisnik sam "istog". Uvek ga nosim sa sobom, ali oprez kada pada ovakav sneg (vetar duva sa svih strana) a mogu pahulje da ti umrljaju objektiv što može da smeta. Druga važna stvar jeste - ako je dugo na ovoj temeraturi (-10, uopšte ispod nule) onda kada ga doneseš kući zna da bude neprijatna kondenzacija. U tom slučaju ostaviš ga nekoliko sati da se "stabilizuje".
P.s. - Pošto sam korisnik i E3, svedočim da mu ne smeta ništa (u atmosferskom smislu, znači ni pljusak niti sneg, niti olujna prašina), jedino se baterije brže troše, a o kondenzaciji se naravno mora voditi računa. |
|
|
|
|
Feb 3 2012, 21:29
Poruka
|
|
|
|
|
Feb 3 2012, 22:35
Poruka
|
|
|
Ne mora ni daleko da se ode. Prosla godina, -13, na zaledjenom begeju 450D nakon 2.5 sata skljocanja lezi na ledu, podmetnuto parce sante ispod. Nuff said sto se mene tice
![]() edit: U duhu vremenskih prilika, tema je privremeno otisla u sticky jer mi se nesto javlja da cemo u narednih par dana imati bar 5 slicnih, pa da se ne ponavljamo. |
|
|
|
|
Feb 3 2012, 22:54
Poruka
|
|
|
Danas je moj 20D proveo 2 sata na ledenim ulicama Beograda, u krajnjem slucaju uvek ti ostaje da konstruises neki DIY weatherproffing sa kesom na licu mesta
|
|
|
|
|
Feb 3 2012, 23:03
Poruka
|
|
|
usao sam u kucu pre 2h... ja sam jos s*eban i ne osecam udove, a D7000 ziv i zdrav... Mislim da nije bezbedno fotografisati po ovakvom vremenu duze od 4h, mozes da se razbolis !
|
|
|
|
|
Feb 3 2012, 23:34
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 474 Datum reg.: 7-February 10 Član broj: 34,300 |
![]() mozda je malo zima, al ce fotke pingvina u mecavi da budu fantasticne |
|
|
|
Feb 4 2012, 03:44
Poruka
|
|
|
Pod broj 1. sve zavisi od vrste vremena (nevremena), a posle od vrste aparata kojim raspolazes. Moje misljenje je da bez obzira koji aparat posedujes, taj isti moras da cuvas kao da ti je zadnje u zivotu. Isto tako zavisi koliko vremena hoces da provedes napolju, ali i koliko si efikasan u zadatim uslovima.
Da ne duzim, ako su padavine zestoke (kisa ili sneg), ne mozes u potpunosti da izbegnes prljanje objektiva, ali mozes da smanjis verovatnocu da ti se to desi, tj. da ti se lepe kapljice ili sneguljice za objektiv. Znaci prosto koliko mozes namesti se niz vetar, ili pokusaj rukom (ili bilo cim) da zastitis objektiv od pahulja ili kapi (tj.mrlja) kako ti se nebi pojavile na fotografiji (a to ti i zavisi i od otvora blende, da ne zadiremo dalje u dubinu materije). Pod broj 2. Mogu da ti stradaju i baterije u zavisnosti od duzine exponiranja istih niskim temperaturama i to ne bi verovao kako to moze da se vrlo brzo desi (u zavisnosti od kvaliteta baterije), a minus je presudan. Da ne pricam ako moras da prespavas u extremnim uslovima (onda izvadi baterije i stavi ih u gace). Pod broj 3. Ako brines za aparat, a odjednom ga izlozis posle ledenog vremena, bar za njega extremno toplom vremenu (neka planinska kucica sa kaminom), nikako ga ne stavljaj u najlon ili ti plastiku, vec ga umotaj u peskir ili obicnu pamucnu krpu, nesto slicno suvom pamuku sto ce da upije vlagu, a i onu vlagu koja ce da nastane kondenzacijom istog tj. tvog fotoaparata. Znas nase bake kada ispeku hleb, koji je pun vlage (vruc, a ide odmah na hladjenje), da bi ga dehidrirali moraju da ga prekriju prvo krpama koje ce da upiju vlagu sa neceg sto tezi da se kondenzuje usled velike razlike u temperaturama. Pod broj 4. Ono sto je i najvaznije za tvoju vrstu aparata. Taj isti ne moze da bude preglomazan, te ga uvek mozes staviti ispod jakne, pa isplanirati taj presudni klik, te ga brzo izvadi, opali i vratiti ga nazad. Sto nas dovodi opet do onoga, "U rukama Mandusica Vuka svaka je puska ubojita". |
|
|
|
|
Feb 4 2012, 11:13
Poruka
|
|
|
uuu, al ce da mu fleruje od unutrasnjosti zonericeeee
mnogo jaka fotka |
|
|
|
|
Feb 4 2012, 11:33
Poruka
|
|
|
Nikakvih problema ni sa jednim komadom foto opreme od kompakata do DSLR nisam imao. Fuji F31 je radio na -30 na 3500m nadmorske, D700 i svi objektivi (čak i Sigme HSM) su radili bez problema i na niže od -30.
Najveći problem ti je već rečen - kondenzacija. Izvadi karticu dok si još napolju, aparat u kesu ili ga ostavi u torbi i ne otvaraj par sati dok se ne stabilizuje. ![]() |
|
|
|
|
Feb 4 2012, 11:47
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 822 Datum reg.: 27-May 05 Član broj: 765 |
Najvise treba paziti da se ne skrsis negde, da ne polomis sebe i aparat. Doduse, ruka i noga zarastu, ali aparat nece...
|
|
|
|
Feb 6 2012, 23:01
Poruka
|
|
|
Da ne pricam ako moras da prespavas u extremnim uslovima (onda izvadi baterije i stavi ih u gace). Ovde nisi stavio smajli koji se cereka Meni je to skladistenje baterija ekstremnije od spavanja na santi leda pokriven polarnim medvedom, ali to sam samo ja |
|
|
|
|
Feb 6 2012, 23:05
Poruka
|
|
|
^Najtoplije mesto na telu!
Ja sam u petak kad je padalo kao besno, dok sam isao ka gradu stavio znojnicu i unutra do koze stavio baterije da se greju. Kad sam zavrsio ista procedura. Ono jeste da su cr123, ali kapiram da moze isto da se uradi i sa bilo kojim drugim baterijama, produzice im zivot. |
|
|
|
|
Feb 7 2012, 00:55
Poruka
|
|
|
Najvise treba paziti da se ne skrsis negde, da ne polomis sebe i aparat. Doduse, ruka i noga zarastu, ali aparat nece... To sam uvek prvenstveno gledao kad negde padam - da ne skrsim aparat/opremu jer bi moglo mnogo vise da me "boli" nego krsenje ruke/noge. Bas neki dan pred NG, setam ulicom, ne vidim ulegnuce u trotoaru i skocni zglob leve noge iskrivim, izgubim balans (stabilizacija mi nije dobro radila Pozdrav! ![]() |
|
|
|
|
Feb 8 2012, 20:27
Poruka
|
|
|
^
Hehe, i ja sam isto nesto slicno imao kada sam se okliznuo na neki kamen na Durmitoru...pa kada sam krenuo da padam, izvio sam se da se nekako da docekam na onu stranu na kojoj nije aparat |
|
|
|
Feb 8 2012, 20:30
Poruka
|
|
|
Naravno da nije bezbedno slikati po snegu i hladnoci. Da naslikas postenu sliku treba ti minimum par dana. Bolje fotografisi, to traje mnooogo krace, rezultati odmah vidljivi i atmosferski uslovi ne smetaju foto aparatu.
Nema na cemu, tu smo da pomognemo jedni drugima |
|
|
|
|
Feb 8 2012, 22:04
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 89 Datum reg.: 6-March 08 Član broj: 19,646 |
moje iskustvo, malo chdno, pa da ga podelim.
aparat 5DmarkI. kada je u njemu originalna baterija na hladnoci prekida, tj. kada ukljuchim aparat, prvo mu treba neko vreme da se ukljuchi (da se pojave podaci na lcd-u) pa onda se bez nekog pravila povremno gasi. ovo se desavalo i kada je temperatura oko 0 ili malo ispod, znachi nije u pitanju naka ekstremna hladnoca. Medjutim kada je u njemu zamenska baterija sve je u redu E sad jeste ova originalna malo starija, ali nije puno koriscena, kada je normalna temperatura radi sasvim normalno i dugo drzi, nije oslabila. Zamneska baterija je malte ne nova, pa moze i to da bude razlog, ali opet ni ova originalna nije archena nesto mnogo i sasvim fino radi na sobnoj temperaturi. |
|
|
|
Feb 8 2012, 22:10
Poruka
|
|
|
Da nije u pitanju samo tromost displeja? Na niskim temperaturama hoce da rade mnogo sporo.
Meni se veceras smrzo displej na telefonu i iako je telefon radio normalno displej je imao odziv od skoro sekunde.... |
|
|
|
Feb 8 2012, 22:26
Poruka
|
|
|
^ ovo moze da bude do baterije. Ako se ekran smrzne - smrzo se i to nema veze sa baterijom. Btw, ja pre neki dan na -12 isfotkao napolju bez ikakvih problema. Malo se smrzne makro meh pa krcka i to je to.
Aparat radi ko Doxa ![]() (da, ovo na aparatu su pahulje snega i ne, nista mu se nije desilo. E sad zamislite neke malo kvalitetnije aparate sta sve mogu da prezive pre nego sto krenu da otkazuju) |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Wednesday 19. June 2013 - 05:56 |