Mac OS X, 3Dmax, Maya, Cinema4D... sta sad? |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Mac OS X, 3Dmax, Maya, Cinema4D... sta sad? |
Jul 16 2008, 23:59
Poruka
|
|
|
Hi,
prvo kratak uvod: pre ~2 godine sam presao na Mac. Na Win-u sam koristio 3dmax od ~1999. i to uglavnom za "sitnice" tipa: dopunska grafika za web sajtove, "skice" prostora... u pocetku cak i za grafiku za jednu Amiga igricu... Danas na Mac-u mogu da biram: Maya ili Cinema4D (SoftImage i 3dmax ne postoje a LightWave mi se nije svideo na prvu loptu ni 1999.) ako moze neka preporuka ali bez flame-a dakle, nisam preterano zahtevan, najbitnije mi je da sto pre "udjem u fazon" sa novim programom; da ima dobru dokumentaciju (npr. po meni 3dmax ima odlicnu dokumentaciju), da ga dosta ljudi koristi (cudi me da nemate anketu tipa: "koji vam je omiljeni 3D paket"), da postoji dosta tutoriala na netu, da ce program nastaviti da se razvija (iskreno brinem se za Maya-u...), da ima dobrih pluginova, ... Dakle kako ja sada vidim stvari ili Maya ili Cinema4D. Najvise bih voleo da cujem iskustva ljudi koji koriste Cinema4D. Hvala unapred! |
|
|
|
|
Jul 17 2008, 00:05
Poruka
|
|
|
Tesko da ce s ovde naci ljude koji koriste Cinema 4D.
Da sam na tvom mestu ja bi odabrao mayu , ne iz razloga jer je koristim nego ces na netu naci gomilu video tutorijala za mayu , za modeling imas www.simplymaya , dok digital tutors i gnomon pokrivaju sve drugo. poz |
|
|
|
|
Jul 17 2008, 00:17
Poruka
|
|
|
Ne znam sta da ti kazem osim da razmislis o Houdiniju
Nije mi poznato koliko ima korisnika Cineme koji pritom rade nesto jako ozbiljno u njoj,cujem da Dylan Cole voli sa njom da radi camera mapping ali nista ne fali ni Maya-inim alatima,naprotiv fantasticni su sto se tice matchmovinga i slicnih VFX tehnika,al opet ne znam sta tebi treba. Video tutorijala ima kolko volis ( najvise na trzistu ) a nisam skoro gledao ove online. Ima support za skoro sve rendere ili ako nema uvek postoji neki workaround,alati za animaciju najbolji na tristu sa XSI-em,ostali mnogo daleko. Gore pomenuti houdini osim sto radi ko satic na svim sistemima,ima fantasticne alate ( osim mozda za modeling ),ima sve sto ima Maya plus sjajnu buducnost. Raste mu polako kolektiv,i stalno gledaju da obraduju trziste novim stvarima,novi UI,ok help ( mozda moze malo bolje al sta covek da radi ) Zatim tu je Mantra ( houdinijev integrisani renderman ) ,a i ako oces da budes legalan za 99$ imas apprentice verziju. Sigurno je cinema ok,ali nemam iskustva sa njom,mada racunam da nije bas svetla tacka buducnosti. |
|
|
|
|
Jul 17 2008, 00:32
Poruka
|
|
|
|
|
Jul 17 2008, 02:17
Poruka
|
|
|
Ne znam sta da ti kazem osim da razmislis o Houdiniju Nije mi poznato koliko ima korisnika Cineme koji pritom rade nesto jako ozbiljno u njoj,cujem da Dylan Cole voli sa njom da radi camera mapping ali nista ne fali ni Maya-inim alatima,naprotiv fantasticni su sto se tice matchmovinga i slicnih VFX tehnika,al opet ne znam sta tebi treba. Video tutorijala ima kolko volis ( najvise na trzistu ) a nisam skoro gledao ove online. Ima support za skoro sve rendere ili ako nema uvek postoji neki workaround,alati za animaciju najbolji na tristu sa XSI-em,ostali mnogo daleko. Gore pomenuti houdini osim sto radi ko satic na svim sistemima,ima fantasticne alate ( osim mozda za modeling ),ima sve sto ima Maya plus sjajnu buducnost. Raste mu polako kolektiv,i stalno gledaju da obraduju trziste novim stvarima,novi UI,ok help ( mozda moze malo bolje al sta covek da radi ) Zatim tu je Mantra ( houdinijev integrisani renderman ) ,a i ako oces da budes legalan za 99$ imas apprentice verziju. Sigurno je cinema ok,ali nemam iskustva sa njom,mada racunam da nije bas svetla tacka buducnosti. Kolko sam ja razumeo coveka,njemu treba softver za nesto "prosto",sto verovatno podrazumeva modeling,rendering a ne animacija,dinamika,a ti mu preporucujes Houidini koji i sam kazes veoma los modelar??? Ja mislim da je maya dosta spor softver sto se tice ucenja u odnosu na max. Kolko znam cinema4d je dosta userfriendly,ima dosta materijala(tutorijala) za ucenje,ali kod nas ima malo korisnika. flame: dobra odluka sto se tice lightwave-a |
|
|
|
|
Jul 17 2008, 03:39
Poruka
|
|
|
|
|
Jul 17 2008, 07:14
Poruka
|
|
|
^^
Upravo to, kod mene je bila obrnuta stvar. Uzmi Mayu, u Houdiniju ces umreti dok skontas kako nesto izmodelirati (pogotovo ako imas neka ranija iskstva), inace je odlican software. |
|
|
|
|
Jul 17 2008, 07:52
Poruka
|
|
|
Kolko sam ja razumeo coveka,njemu treba softver za nesto "prosto",sto verovatno podrazumeva modeling,rendering a ne animacija,dinamika,a ti mu preporucujes Houidini koji i sam kazes veoma los modelar??? Ja mislim da je maya dosta spor softver sto se tice ucenja u odnosu na max. kljucna stvar! treba mi nesto sto cu brzo nauciti. iskreno za Houdini nisam nikad ni cuo - do juce Da li je Cinema4D stvarno toliko "laksa" tj. najlaksa za ucenje kako se pise po netu...? btw ne verujem da je Cinema4D corsokak; non-stop dodaju nove stvari + je prva dobila 64bitnu verziju + je prva UB 3D paket na Mac OSX-u + nemci je pisu Koliko vidim ima sve sto sam koristio i u 3dmax-u postoji i u Cinema4D (osim mentalray-a btw da li moze ovde da se otvori anketa sa pitanjem "Vas omiljeni 3D program je:" cisto da imamo uvid koliko se sta koristi?? interesuje me da li iko ovde koristi Cinema4D ? hvala na odgovorima |
|
|
|
|
Jul 17 2008, 07:54
Poruka
|
|
|
Ako se ne varam i Luxology MODO postoji na Mac OS X (...a ne varam se).
A koliko sam video ima veoma dobar set alatki za modelovanje. Takodje image based modeling sa njim nije problem. Tutorijali se za njega lako mogu naci... Rendering mu je brz, podrzava HDRI ... jedino sto malo ljudi koristi Modo. Za Mayu i C4D ne mogu da te posavetujem, obzirom da ih nisam koristio. Pozd |
|
|
|
|
Jul 17 2008, 08:19
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 502 Datum reg.: 27-November 05 Član broj: 2,427 |
I ja dodajem svoj glas za Modo (radi na Mac-u)
|
|
|
|
Jul 17 2008, 08:29
Poruka
|
|
|
Posle 5 sekundi guglovanja na temu modo+mac:
modo Wins Prestigious Apple Design Award |
|
|
|
|
Jul 17 2008, 09:07
Poruka
|
|
|
Iskreno taj Houdini mi se cini previse naprednim alatom i previse komplikovanim, plus je nov (sigurno ima manje tutoriala). On moze da deluje na prvi pogled komplikovano,ali kad shvatis logiku sve ide lakse,a da je nov nije,otprilike jedan od najstarijih 3D paketa koji je usto proceduralan,sto ce ti nedostajati kad sa drugim malisanima udaris u zid. Tutorijala ima sve vise i vise,a community raste. Verovali ili ne dinamika moze da pomogne modelovanju zasto je ne uzeti u obzir, zasto bih izgubio sate modelujuci neravnine,ili zasto bih slagao crepove rucno,ili kamenje ili listove na drvecu,zasto da koristim fur kad postoje brzi nacini da se simulira trava ... Postoji razlog zasto nije lose imati program koji lepo barata sa dinamikom,zasto je onda ne bih uzeo u razmatranje kad gledam sta program pruza ? Osim toga ja ne znam da li kovacm-u to odgovara, bio je to jos jedan predlog zbog OS X-a i ako je malo drugacijeg senzibiliteta ( umeju dobri tehnicari ponekad da se zalepe za houdini ko pijan za plot, zasto nekome onda ne predstaviti nesto drugacije sto ce mu vise odgovarati ili znaciti ), ali ako ga plasi njegova kompleksnost slobodno neka ga zaobidje. @ Maxmaster Maya i XSI kao ciljnu grupu imaju animatore i vecina njihovih alata bez ikakvih plug-inova rade prefektno i brzo,to je bila poenta. |
|
|
|
|
Jul 17 2008, 09:29
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 677 Datum reg.: 28-May 06 Lokacija: So Član broj: 4,794 |
I moj glas ide za modo. Koliko mi se cini, tebi treba najvise modeling, a kod modo-a je on najbolji
|
|
|
|
Jul 17 2008, 10:57
Poruka
|
|
|
Radio sam u LightWave-u ali ga nikom ne preporucujem. Za macovce koji oce da modeluju MODO je super resenje. To su isti ljudi koji su pravili Lightwave samo su osnovali svoju kompaniju jer im celnici iz Newteka nisu dali da razvijaju program po njihovim zeljama.
Maya je uvek super varijanta ali brate to neces nauciti i koristiti za onako usput ( a sa modo i LW to bi jos i moglo) Cinema 4D je odlican alat ali je zajednica kod nas jako mala. Houdini je jako specifican i mislim da se uopste ne uklapa u tvoj profil rada. |
|
|
|
|
Jul 17 2008, 12:34
Poruka
|
|
|
@ Maxmaster Maya i XSI kao ciljnu grupu imaju animatore i vecina njihovih alata bez ikakvih plug-inova rade prefektno i brzo,to je bila poenta. Aha pa to nisam razumeo. Dal su XSI-evi alati za animaciju napredni ili zaboravljeni Definitivno migriram na XSI, samo da kupim punu verziju |
|
|
|
|
Jul 17 2008, 13:34
Poruka
|
|
|
Na ovom delu zone je najvishe zastupljen max zbog archviz-a
Nisi nam napomenuo za shta hocesh konkretno da koristish 3d sw. [archviz, animacija, postprodukcija] ? Generalno maya nikako ne moze da bude sw ,,pred istrebljenjem" zato shto je samim dodavanjem mental ray rendera sam program prodignut na vishi nivo. A takodje postoji i fantastichni renderman. Pored toga shto radi na mac-u maya mu dodje najbezbolnije reshenje. Shto se tiche modelovanja tu uvek postoji par stvari koje su prednost, a postoje nedostatci koje cemo videti i u svakom programu bilo to 3d max, maya, xsi i sl. Ja nikako sebe da nateram da nauchim rhino koji je konza za gore napomenuto modelovanje + ima vray render od skoro. |
|
|
|
|
Jul 17 2008, 15:45
Poruka
|
|
|
Ko kaze da je Maya teska za ucenje???
|
|
|
|
|
Jul 17 2008, 15:48
Poruka
|
|
|
|
|
Jul 17 2008, 16:12
Poruka
|
|
|
|
|
Jul 17 2008, 18:37
Poruka
|
|
|
@Vladimir3D
da li znas Max? meni je npr. Max bio relativno lak jer ima sjajan tutorial/help sistem. Maya sam jednom upalio ali brzo odustao jer je bila razlicita od Max-a :/ sada moram da predjem na nesto drugo i posle svih odgovora, pogotovo joes021, odlucio sam da uzmem Cinema4D jer mi ne treba nista high-end, ako mi ne bude extra laka uzimam Maya-u ako vec treba da ucim da ucim najbolje (mislim od ta dva Maya - Cinema4D) modo koliko vidim tek sad dobija neke mogucnosti; a i modelovanje mi nije primarno. u svakom slucaju hvala svima na odgovorima, javicu se kad napravim nesto u Cinema4D-u |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Tuesday 21. May 2013 - 10:32 |