Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Reply to this topicStart new topic

Slab odaziv na konkurs

V
misk0
poruka Jan 3 2008, 14:19
Poruka #1

Grupa: Članovi
Datum reg.: 20-January 05
Član broj: 84

Postavio sam polovinom decembra konkurs na temi. Prvi problem je bio slaba zainteresovanost prva 2-3 dana, samo 3-4 osobe su zatrazile konkursnu dokumentaciju. Vidjevsi to, stavio sam oglas i na ES, Mi3DOT, DPT. Od 24 kandidata koji su zatrazili dokumentaciju, dobili smo samo 4 validna rada. Dobili smo takodje 2 rada koji su promasili temu konkursa. Konkurs je bio objavljen 16 dana.

Interesuju me misljenja svih (bilo da su samo procitali konkurs, trazili dokumentaciju ili konkurisali - nije vazno) zasto je bio tako slab odaziv, tj koji bi mogao biti razlog?
Go to the top of the page

+Quote Post
DYNABLASTER
poruka Jan 3 2008, 18:47
Poruka #2

Grupa: Članovi 1
Datum reg.: 23-April 06
Član broj: 4,337

pa ja nisam ni video taj konkurs, a da jesam- lova je oket za tako nesto i garant bi ucestvovao!

+Quote Post
Dza
poruka Jan 3 2008, 19:31
Poruka #3

Datum reg.: 12-March 06
Član broj: 3,742

Mislim da je problem generalno u semi koju su postavili veliki (najjace firme) u proteklih 10 godina, a ona je sledeca : postavis konkurs, javi se dosta kandidata - dobijes dosta resenja , u firmi vec imas nekog dizajnera
( a najcesce se gazde a i direktori manje ili vise "razumeju" ) te se u firmi napravi lep "kolaz" i odabir od tolikih ideja, napravi se "originalno" resenje, i nikom nista.
Ovu semu je osetilo preko 30 kolega sa kojima sam imao priliku da o toj temi razgovaram.

Nemoj me shvatiti pogresno, ovim ne govorim da ste vi isli na takvu semu,vec da je u zadnjoj deceniji skoro svaki dizajner demoralisan da na konkurs odreaguje( ima doduse uvek entuzijastickih omladinaca ).

Napolju je ta stvar lepo resena - glavna nagrada oko somica $ , prvih deset po sto $ , a svi radovi objavljeni.
Nadam se da ce te naci pravo resenje.

+Quote Post
milano
poruka Jan 3 2008, 20:22
Poruka #4

Datum reg.: 26-April 05
Član broj: 547

Razloga ima nekoliko:

1) motivacija - novac
400 eur nije dovoljno da bi ti se profi dizajneri javili na konkurs. Za taj novac mozes da angazujes odredjenog dizajnera da ti uradi posao, ali ne mozes da organizujes takmicenje na kome ces dobiti 15-20 dobrih radova pa da mozes da biras. Za nekih 800-1000 eur to bi bila druga prica.

2) motivacija - kratak opis projekta
Pored novca dizajnerima je bitno koliko im je projekat licno zanimljiv. Ti si Misko rekao samo da je rec o web portalu sto meni kao dizajneru malo govori. Nekoliko recenica o tome koji je cilj sajta, koje su ciljne grupe, i nekoliko primera sa konkurentskim sajtovima ne bi skodilo. Poenta kratkog opisa projekta bila bi da zainteresujes dizajnere da ti posalju email i traze kompletnu specifikaciju i da mogu da procene koji je obim posla.

3) kredibilitet - identitet
U konkursu ti fale ime i prezime osobe za kontakt, adresa i telefon.

4) kredibilitet: "ITC zadržava pravo da ne izabere ni jedan rad ukoliko broj pristglih radova bude manji od 5 i kvaliteta ne bude na zadovoljavajućem nivou. "
Dizajneri ne mogu da uticu na to koliko ce se kandidata javiti na konkurs, to je tvoja odgovornost, ako ti se javi malo kandidata ili radovi budu losi sam si kriv jer nisi uspeo da motivises prave ljude.

Btw, ova recenica je za mene sasvim dovoljna da ne ucestvujem na bilo kakvom konkursu bez obzira na kolicinu novca koji je ponudjen kao nagrada.

5) Konkursni rok od 16 dana
Licno mislim da je malo kratak rok, po meni bi 30 dana bio neki optimum. Odokativno za tvoj projekat je potrebno 15-20 sati (govorim napamet, nisam video specifikaciju), ili 3-4 dana, plus treba uzeti u obzir da dizajneri koji bi konkurisali imaju neke dnevne poslove, pa bi to radili usput.

Misko, nemoj nista od ovoga da shvatis kao napad ili uvredu, cisto ti prenosim kako ja razmisljam.

+Quote Post
ostrvo
poruka Jan 3 2008, 23:29
Poruka #5

Datum reg.: 17-December 05
Član broj: 2,643

Pa kako im sajt izgleda trenutno,nemogu da verujem da bar jedno od poslatih rešenja ne zadovoljva.
Ja kad mušterije nisu zadovoljne pokažem sajt Microsofta,najjače firme na svetu,i još nekih firmi koje su 1000 puta jače od njihovih,pa kad mi kažu da im se nesvidjaju ti sajtovi, onda im ja kažem,nije zlato sve što sija, i da malo više izvoljevaju.
Sajtovi su namenjeni da se menjaju povremeno,nije to brak pa sad ili nikad.
A tokom vremena će se iskristalisati, koji sajt odgovara odredjenoj firmi.
Svi su u ovoj zemlji sudije i dizajneri.

+Quote Post
Bolest
poruka Jan 4 2008, 04:36
Poruka #6

Datum reg.: 4-June 05
Član broj: 831

@milano

Lepo receno.

Fino to sve sa konkursima, al bolje vrabac u ruci nego golub na grani (jelte??), kako bi nas narod rekao smile.gif

inace pre sam se razmisljao sta ovi ovde lupetaju: http://www.no-spec.com/articles/design-contests/

nakon sto sam se par puta opekao, skontao sam da su u pravu dosta smile.gif

+Quote Post
okmijun
poruka Jan 4 2008, 16:40
Poruka #7

Datum reg.: 20-July 05
Član broj: 1,236

......mozda i najbitnije, kraj je godine, za dizajnere uglavnom najvise posla je bas sada.
Ocete ponovo praviti?
Dignite malo vise cenu prve nagrade i OBAVEZNO 1/2/3 mesto, bilo kakav utesan otkup.

+Quote Post
ivanitza
poruka Jan 4 2008, 17:22
Poruka #8

Datum reg.: 27-November 06
Član broj: 7,617

Ja sam kasno videla konkurs (27.og) poslala sam 28. neshto shto sam stigla da uradim ali mi je stigla poruka da je mail nepostojeci sad.gif

+Quote Post
misk0
poruka Jan 7 2008, 00:29
Poruka #9

Datum reg.: 20-January 05
Član broj: 84

Prvo bih zelio da se zahvalim svim na odgovorima, pomogli su mi da shvatim neke stvari.
Necu bas citirati sve odgovore jer bi to onda napravio ogroman post koji niko ne bi citao.
Obraticu paznju samo na neke detalje za koje mislim da su vazni.

@DZA: Mi u firmi nemamo dizajnera jer nemam toliko dizajnerskog posla pa da ga placamo 50 ili 100%
radno vrijeme. Otud razlog za konkurs. Ja znam da postoje konkursi i "konkursi" pa cak i u ovoj
drzavi (CH, gdje je stopa korupcije vrlo mala) ali ako tako posmatramo stvari, konkursi ne bi
trebali ni postojati jer uvijek postoji mogucnost da te neko prevari.
Ovo jeste konkurs 'napolju' jer je firma u Svajcarskoj, ali iskreno nisam se susreo sa puno konkursa
do sad gdje je bilo nagradjeno prvih 11 radova? Maksimalno sto sam vidio je nagradjivanje prva
3 rada.

@Milano: Tebi bi se posebno zahvalio na dugackom odgovoru ali moram primjetiti da si ti
bez ikakvog kontakta i uvida u konkursnu dokumentaciju pretpostavio mnogo toga sa cim se
ne mogu sloziti.
1. Novac - do tog smo iznosa dosli kontaktirajuci neke osobe koje bi konkurs mogao interesovati i
zapravo je to bio njihov prijedlog. Mi sa ovim radom takodje nastupamo na konkursu gdje se
odabire samo 1 rad a ostali prijavljenima se kaze hvala. Sigurnom novcanom nagradom smo preuzeli
rizik da ako nas klijent kod kojeg konkurisemo ne izabere nas najbolji rad najbolji dizajner ipak
bude nagradjen.
2. Zbog interne odluke svi detalji vezani za sajt su unutar dokumentacije koju su svi zainteresovani
dobili promptno po javljanju. Ne vjerujem da je toliko tesko poslati mail bez ikakve obaveze
i zatraziti dokumentaciju. Kao glavnu motivaciju u konkursima vidim novcanu nagradu, osim ako
se ne radi nesto na humanitarnoj bazi pa je onda potrebno dodirnuti onaj emotivni dio osobe.
Ovo vidim kao cisti biznis bez emocija.
3. U tekstu poruke je objavljen link prema sajtu firme koja organizuje konkurs gdje se nalaze
sve te informacije a javljanjem na mail, zainteresovani su dobili i ime i prezime osobe za kontakt.
4. Slazem se da dizajerni ne mogu da uticu na broj radova ali mogu na kvalitet svog rada. Iako je
pristiglo manje od 5 radova (4 rada) ipak smo 2 odabrali koji su usli u 'uzi krug'.
5. Uhm, rok je takav kakav je, tu nismo imali nekog izbora. Opet kazem, da si imao uvid u dokumentaciju
mozda bi doshao do drugacijeg zakljucka jer su nase procjene (opet na temelju strucnih misljenja)
bile na 2 radna dana.

@Bolest: ovo je konkurs (vec u naslovu teme je pisalo) tako da nosi sve rizike jednog konkursa.

@Ivanitza: vjerovatno si negdje pogrijesila pri slanju, adresa je validna i ostali su uspjeli
da posalju mailove i dobiju odgovore.

Takodje, mnogo vishe ljudi se javilo sa ES foruma (koji nije dizajnerski) nego sad DZ.
Ima i za to neki razlog vjerovatno.

Pozdravljam sve i zelim puno uspjeha u buducim konkursima.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Friday 24. May 2013 - 05:13

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.