Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Reply to this topicStart new topic

UWA trilema

V
mipko
poruka Nov 23 2011, 21:29
Poruka #1

Grupa: Članovi
Datum reg.: 20-November 08
Član broj: 25,397

Zdravo,

Iscitao sam vecinu postova na temu UWA ali i dalje imam troumicu.

Na korak sam od kupovine UWA koji bih upario sa D7000 i sveo sam izbor na

1. Nikon 10-24 AF-S DX f/3.5-4.5
2. Tokina 11-16 AF 2.8
3. Sigma 10-20 F4-5.6 EX DC HSM

Generalno kupujem samo Nikon stakla zbog garancije, servisa i naknadne prodaje.
Od ova tri objektiva svaki ima neki drawback koji me odbija
redom

1. Nikon IQ koji ne opravdava cenu u poredjenju sa IQ kod Tokine i Tamrona - ovo pricam na osnovu reviewa i diskusija na ovom forumu
2. Tokina taj 1mm mi bode mozak, odnosno ceo raspon, nedostatak servisa
3. Sigma IQ - najlosiji IQ po reviewima od pomenuta 3, build quality - nije da sam ratni reporter pa da cu da jurcam sa objektivom, ali ...

Dakle moje jednostavno pitanje sta uzeti ? Licna iskustva, tudja iskustva iz prve ruke, svaki predlog i savet mi je dobrodosao.

Ja licno naginjem Nikonu uprkos odnosu cena/IQ jer idem nekom logikom da tu imam najmanju verovatnocu sa problemima oko servisa i odrzavanja. Necu prelaziti na FF u skorije vreme, ako ikada predjem - tako da bih izbegao 12-24 modele.

hvala unapred
M.
Go to the top of the page

+Quote Post
simazoran
poruka Nov 23 2011, 22:43
Poruka #2

Datum reg.: 3-January 10
Član broj: 33,661

Ja sam imao Tokinu 12-24 i bila je izuzetno dobra osim zestokih aberacija, koje se doduse lako otklone.Razmisli i o njoj, posto izuzetno radi a i kvalitetno je uradjena.Licno nisam cuo da su se Tokine kvarile ljudima.
A ako hoces bas siroko onda je Sigma AF 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM (DX) opak igrac, ako nadjes dobar komad.....

+Quote Post
cvele001
poruka Nov 23 2011, 23:07
Poruka #3

Grupa: Foto urednici
Datum reg.: 15-February 09
Član broj: 27,736

Iz mog relativno pristojnog iskustva mogu da kazem sledece:

Nikon radi odlicno, nije blenda da umres al na UWA objektivu je to ponajmanje bitno, mnogo je vaznija perfirena ostrina, falloff i po meni aberacije..... Taj objektiv je tipicno utegnut, kao i vecina Nikon objektiva ali da kosta puno kosta....

tokinu nisam koristio i nemam blagu predstavu kako radi te bih preskocio komentarisanje...

Sto se sigme tice, 10-20 je jedan od retko dobrih objektiva koji je izasao iz Sigmine kuhinje. Vrlo konzistentan, vrlo posteno napravljen, nista losije od Nikona uzgred receno, brz AF i sto je najvaznije nema odstupanja... takodje, Ca su jako dobro kontorlisane. Jedina mana je sto moze da variara kvalitet od komada do komada, amda mnogo manje nego kod drugih Sigminih stakala...

Imao sam prilike da ga koristim i na D200 i na D300 i radio je bas kako treba. Ja i dalje imam Sigmu 12-24 koju sam uzeo dok sam imao D300 i ja sam mozda jedan od retkih koji nece da zagovara ideju da je 10 na prema 12mm dupe i oko. I 12 na DX senzoru je jako siroko, veruj mi, uradio sam nekoliko serija enterijera u toj kombinaciji...

E sad, ja sam imao ideju da predjem na Fx pa sam tendenciozno uzeo taj objektiv... a on u poredjenju sa 10-20 radi mozda za nijansu losije....

Ako nemas ambicije da ti to bude najbitniji objektiv u arsenalu, ja bih pre ulozio u jeftiniju varijantu, drugim recima izbegao Nikon, a razliku u kinti investirao u nesto drugacije sto moze da ti pokrije drugi raspon...

+Quote Post
mipko
poruka Nov 23 2011, 23:35
Poruka #4

CITAT (cvele001 @ Nov 23 2011, 23:07) *
Ako nemas ambicije da ti to bude najbitniji objektiv u arsenalu, ja bih pre ulozio u jeftiniju varijantu, drugim recima izbegao Nikon, a razliku u kinti investirao u nesto drugacije sto moze da ti pokrije drugi raspon...

Hvala na odgovorima

Ovo UWA staklo bih sad uzeo bilo bi za long term, ne bih ga menjao u skorije vreme - 4-5 godina sigurno. Mozda, bih uzeo jos samo fisheye jednog dana, ali to je diskutabilno.

Za tele kraj bi uzeo ili 80-200 2.8, 2 prstena, ili 135 2.0.

+Quote Post
deus&machina
poruka Nov 24 2011, 01:25
Poruka #5

Urednik

Grupa: Urednici
Datum reg.: 18-January 05
Član broj: 52

Ta široka Tokina je jedno predivno staklo. Iskrena preporuka.

+Quote Post
mipko
poruka Nov 24 2011, 02:15
Poruka #6

CITAT (deus&machina @ Nov 24 2011, 01:25) *
Ta široka Tokina je jedno predivno staklo. Iskrena preporuka.

Vasi utisci i saveti su mi zaista bitni. Nista me ne kosta da odem da probam sve. Po 10-ak fotki sa svakim u radnji i ispred radnje, pa cu onda da odlucim>

A ujedno cu probati 10mm vs 12mm vs 11mm pa cu da vidim koliko je meni presudna ta razlika u 1-2mm.

Javljam utiske cim sve isprobam, sutra cu probati Nikon posto mi je Refot maltene u komsiluku.

Recite mi samo servis Tokine, ko radi i da li uopste postoji u Srbiji ? Ok, je to sto se retko kvare, ali ipak, sve se kvari a plan mi je da imam objektiv duzi vremenski period, znaci rizik postoji.

+Quote Post
Jo Husafet
poruka Nov 24 2011, 02:44
Poruka #7

Urednik

Datum reg.: 24-April 05
Član broj: 539

Pri probnanju, racunaj i na kolicine distorzije jer nakon korekcija, tih 1 mm moze lako da se izgubi zbog korekcije.
Znaci poredis fajlove nakon sto ih sredis i ispeglas.

Mislim da tokina ovde nema zvanicni servis. Tj, skoro sam siguran u to. Najblizi je u Sloveniji. E sad tu ima jedan stos. Mozda bi bilo pametnije, kad vec nema ovde nikoga za Tokinu, kupiti je napolju pa imati 3-4-5-6.. godina garancije koliko vec daju (znam da Tamron recimo daje 6), nego kupiti ovde pa imati 2. Cisto kao ideja.

+Quote Post
Kruna
poruka Nov 24 2011, 07:49
Poruka #8

Datum reg.: 7-February 10
Član broj: 34,300

Mislim da je Joova ideja o kupovini napolje izvanredna - em jeftinije, em jača garancija, em se čovek malo promuva van Srbistana. Tokine su poznate da rade objektive kao tenkove tako da je mala verovatnoća da će ti se pokvariti ako ti ne ispadne pod voz. smile.gif

+Quote Post
vlah2005
poruka Nov 24 2011, 08:46
Poruka #9

Datum reg.: 4-January 06
Član broj: 2,814

Imao sam slicnih dilema. Svasta sam citao i probao u vezi Tokine, jer sam bas jednu hteo da kupim:

http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-...-review?start=2

http://www.kenrockwell.com/tokina/11-16mm.htm

http://www.e-fotografija.si/templates/?a=2955&z=79
...
Ali posle svega, dao sam ipak vise para za:

http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-...24_3545?start=2

Jeste skupo, nista fenomenalno, ali veoma dobro i pouzdano. Samo posle jednog vaznog dobro uradjenog posla, sve ulozeno sam vratio. smile.gif

Vlah wink.gif

+Quote Post
CyberKat
poruka Nov 24 2011, 11:32
Poruka #10

Datum reg.: 31-August 05
Član broj: 1,577

CITAT (mipko @ Nov 24 2011, 02:15) *
Recite mi samo servis Tokine, ko radi i da li uopste postoji u Srbiji ? Ok, je to sto se retko kvare, ali ipak, sve se kvari a plan mi je da imam objektiv duzi vremenski period, znaci rizik postoji.

Ne postoji servis za Tokinu u Srbiji. Meni se pokvarila Tokina 10-17mm (za Canon) i sve sam redom zvala, uputili su me da nosim "negde" u Madjarsku. Na kraju sam nasla servis u Sloveniji, evo i koji ako nekom jos zatreba http://www.o-video.si/.

Inace pre nego sto se pokvarila radila je savrseno godinama i bila sam bas zadovoljna sa njom.

+Quote Post
mipko
poruka Nov 24 2011, 11:34
Poruka #11

CITAT (CyberKat @ Nov 24 2011, 11:32) *
Ne postoji servis za Tokinu u Srbiji. Meni se pokvarila Tokina 10-17mm (za Canon) i sve sam redom zvala, uputili su me da nosim "negde" u Madjarsku. Na kraju sam nasla servis u Sloveniji, evo i koji ako nekom jos zatreba http://www.o-video.si/.

CK hvala za info. Kako si uradila slanje za SLO ? Pitam posto sam imao slucaj RMA sa Corsairom i onda zezanje sa UPS/Spedicijom, ponvnim carinjenjem...

+Quote Post
CyberKat
poruka Nov 24 2011, 11:39
Poruka #12

Covek iz O-Video sa kojim sam se doipisivala putem e-maila, je bio krajnje predusretljiv i probao je da nadje resenje cak i za to oko slanja, napisao mi je sledece:

CITAT
kod nas se moze preuzeti tokina na servis jer imamo direktan kontrakt sa tokina servisom europe.
jedini problem su troskovi slanja i carine jer trebamo opremu uvoziti u EU ima oko 50 eur troskova oko uvoza.
troskovi slanja na servis su oko 60 eur (slo-nl in natrag).
mozete se obratiti i na nasu partnersku kompaniju u BG Visual Impact ako oni mogu pomoci oko transporta.
http://www.visuals.rs/

... medjutim ja nisam poslala tom kombinacijom nego je jedan moj drug dao svoj prijatelju koj zivi u Sloveniji moj objektiv da ponese tamo, tako da sam nasla slanje "od ruke do ruke" smile.gif

+Quote Post
mipko
poruka Nov 24 2011, 11:50
Poruka #13

CITAT (CyberKat @ Nov 24 2011, 11:39) *
... medjutim ja nisam poslala tom kombinacijom nego je jedan moj drug dao svoj prijatelju koj zivi u Sloveniji moj objektiv da ponese tamo, tako da sam nasla slanje "od ruke do ruke" smile.gif

i sredili ga ? smile.gif

Ok, hvala za info, ovo je ono sto mi je bas trebalo da znam u vezi Tokine.

@JO: odlicna ideja o kupovini vani

+Quote Post
CyberKat
poruka Nov 24 2011, 11:53
Poruka #14

nisu ga jos sredili, tek sam ga poslala na servis pre jedno desetak dana, jos uvek je kod njih. Mogu javiti kad ga dobijem nazad kako je proslo i koliko me je kostalo...

+Quote Post
mipko
poruka Nov 24 2011, 12:03
Poruka #15

CITAT (CyberKat @ Nov 24 2011, 11:53) *
nisu ga jos sredili, tek sam ga poslala na servis pre jedno desetak dana, jos uvek je kod njih. Mogu javiti kad ga dobijem nazad kako je proslo i koliko me je kostalo...

Hajde molim te, to bi bila izuzetno korisna informacija. Nevezano za ovu temu.

+Quote Post
Jo Husafet
poruka Nov 24 2011, 12:06
Poruka #16

Urednik

Datum reg.: 24-April 05
Član broj: 539

Sto se tice ideje o kupovini napolju, ona koliko god bila dobra, ima manu da bi bilo lepo, da ne kazem prelepo otici i ipak probati pre nego sto se kupi. Ukoliko bude nekih problema, prodavnice imaju nekoliko primeraka pa se onda nadje neki koji bolje radi u kombinaciji telo-objektiv. Ne znam koliko su osnovane price o velikim varijacijama Trti Parti objektiva... al' da ne bude posle: Zakopao me Jo wink.gif

+Quote Post
mipko
poruka Nov 24 2011, 12:22
Poruka #17

CITAT (Jo Husafet @ Nov 24 2011, 12:06) *
Sto se tice ideje o kupovini napolju, ona koliko god bila dobra, ima manu da bi bilo lepo, da ne kazem prelepo otici i ipak probati pre nego sto se kupi. Ukoliko bude nekih problema, prodavnice imaju nekoliko primeraka pa se onda nadje neki koji bolje radi u kombinaciji telo-objektiv. Ne znam koliko su osnovane price o velikim varijacijama Trti Parti objektiva... al' da ne bude posle: Zakopao me Jo wink.gif

smile.gif Ne brini Jo, ideja je primamljiva ali kad se trezveno razmisli shvatis da je primamljiva samo preprodavcima. Meni, kome je fotokanje hobi, takav objektiv bi izasao skuplje nego u Srbiji.

1. troskovi goriva
2. troskovi klope i spavanja smile.gif pa ne bi sigurno zapalio u HU ili AU da kupim samo objektiv biggrin.gif
3. eventualni servis (troskovi slanja, carinjenja i nerviranje - priceless)

Call me stupid, ali meni nekako izgleda jeftinije kupiti ovde smile.gif Spustam kriterijum neka radi 2 god kako treba dok je u garanciji smile.gif Sledi pitanje koja je firma pouzdana kod nas (osim Refot) ?

+Quote Post
Darkos
poruka Nov 24 2011, 13:16
Poruka #18

Datum reg.: 19-April 10
Član broj: 35,489

Mipko, možeš u šoping do Segedina, koji je relativno blizu i relativno jeftin (a iz Bg imaš i šoping (neko reče šverc tongue.gif) ture za 2.500din za one bez auta)... tamo ti taj nikon košta oko 630eur sa povratom poreza tj 780 bez povrata. Cena skinuta odavde.

offtopic: Mipko igraš li ti WoT? smile.gif

+Quote Post
mipko
poruka Nov 24 2011, 13:20
Poruka #19

CITAT (Darkos @ Nov 24 2011, 13:16) *
offtopic: Mipko igraš li ti WoT? smile.gif

Hahahahahaaa da - taj sam smile.gif Ali sam se skinuo sa te droge! Nisam igrao sad ce maltene 2 meseca smile.gif

+Quote Post
mipko
poruka Feb 21 2012, 18:43
Poruka #20

Dizem thread iz mrtvih zbog informacije o 3 objektiva koja sam imao u rukama pre 10-ak dana a od tih sam jedan lepo iskoristio.
Probao sam (opet) Nikkor 12-24, Tokina 12-24 i Sigma 8-16.

Odabrao:

Sigma AF 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM

Izuzetan IQ. Postovacu na G+ sample fotografije. Kvalitet izrade je odlican. Fokus brz i tih - nesto tisi nego na 24-70. Brzinu fokusa nisam merio jer jelte to staklo nisam ni koristio da jurim veverice i bicikliste biggrin.gif Ali je zato fokus dead-spot precizan. AF ubitacna kombinacija sa D7000.

Jedini problem je taj sto se ne slaze sa D7000 i popup blicem, ne radi auto metering.

Nikkor je FENOMENALAN objektiva - ali 1190 USD za DX objektiv mi je zaista previse - ne zelim da se vezujem za DX format, pogotovo sto ne volim da trgujem/prodajem po oglasima posle.

Tokina - nisam bio impresioniran. Sta vise... covek je doneo D7000 telo i neraspakovanu kutiju Tokine i bedak, otpade kontakt sad.gif Doneo je odmah drugu probao je i realno da li pod utiskom peha ili ne, nije ostavila nikakav poseban utisak na mene.

Rezime -

ko nece odlaziti sa DX formata a ima para i zeli da investira long term - Nikkor 12-24 - pobednik
ko nece da investira previse a zeli ODLICAN objektiv za nevidjenu 8mm zabavu - Sigma 8-16.

Jedini razlog zasto sam je vratio je to sto planiram da uzmem DX do kraja godine i delimicno nedostatak auto meteringa sa popup flashom.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Friday 24. May 2013 - 12:58

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.