Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

4 - broj stranica V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic

Kratak uvod u OO PHP, Objektno Orijentisani PHP

V
joes021
poruka Sep 23 2009, 16:28
Poruka #41




Grupa: Članovi
Poruke: 618
Datum reg.: 2-December 05
Lokacija: Novi Sad
Član broj: 2,474



To smeta i ovima koji antiprotiv parade.

Lepo ljudi nece mekano s pa to ti je.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dead Man Walking
poruka Sep 23 2009, 19:30
Poruka #42




Grupa: Članovi
Poruke: 362
Datum reg.: 12-November 08
Lokacija: Helsinki
Član broj: 25,210



Nisam protiv nikakve parade ali me iritira kad neko priča kao na tom videu. Ne mogu da utičem na to, jednostavno me nervira...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jovbranko
poruka Sep 23 2009, 22:57
Poruka #43




Grupa: Članovi
Poruke: 4,307
Datum reg.: 23-May 05
Lokacija: Beograd
Član broj: 726



^ biggrin.gif
Pa ti ga nemoj gledati, nije Lynda jedina koja ima kurseve o PHP-u. wink.gif

Pozdrav.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
webarto
poruka May 17 2010, 14:54
Poruka #44




Grupa: Članovi
Poruke: 755
Datum reg.: 19-December 09
Lokacija: Tuzla
Član broj: 33,477



Dobro pojašnjeno.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
webarto
poruka Dec 18 2010, 12:45
Poruka #45




Grupa: Članovi
Poruke: 755
Datum reg.: 19-December 09
Lokacija: Tuzla
Član broj: 33,477



@kodi, što se tiče ovog template enginea, je li apsolutno obavezno da dodjeliš varijablu da bi se mogla koristiti u samom templateu?

Shvatam da bi se nasleđivanjem varijabli prenijele i neke privremene

about.php

$title = "Hello";

about.tpl

<?=$title?>

Prednosti / mane? smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kodi
poruka Dec 18 2010, 18:41
Poruka #46




Grupa: Admin
Poruke: 2,690
Datum reg.: 10-February 05
Lokacija: $52/hour
Član broj: 245



ne postoji ni jedna moguca prednost

a mana ima milion

ako nekako napravis da view bude svestan kontrolera, direktno si dao mogucnost da neko iz view/html koda pristupi DB klasi, core-u aplikacije... sta sve ne.

Mora da ide ovako

Model <-> Controller -> View


Nema nazad ka kontroleru! Ni po koju cenu!
(moj stav, mozda se neko ne slozi smile.gif )

Ako ti treba neka kompleksna logika iz view-a, uradi ajax poziv ili napisi neku staticku helper klasu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
webarto
poruka Dec 18 2010, 20:57
Poruka #47




Grupa: Članovi
Poruke: 755
Datum reg.: 19-December 09
Lokacija: Tuzla
Član broj: 33,477



Ma da, u tome je i čitava poenta. Vidjao sam mnogo puta drugačije rade, nekad ovako, nekad include na kraju, nekad eval, pa pitam...

A evo mali dodatak template engineu smile.gif

CODE
    function render($templates){
        $templates = explode(",", $templates);
        foreach($templates as $template){
            include("$template.tpl");
        }
    }


CODE
$TemplateEngine::render('header', 'about', 'footer');


Praktičnije je razdvojiti, pošto su header i footer (nazovimo ih) obično u 95% sitea statični. Naravno ako je potrebno na nekoj skripti učitati drugi ovako to može.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kodi
poruka Dec 19 2010, 03:13
Poruka #48




Grupa: Admin
Poruke: 2,690
Datum reg.: 10-February 05
Lokacija: $52/hour
Član broj: 245



Hmmmm

Prihvatam da je ovo ok, i da moze da bude korisno.

*medjutim*

cenim da treba ovako


Index.tpl
CODE
<html>
<body>
<div id="container">
    <?php $this->render('header'); ?>  
    
    <div id="content">
    </div>
    
    <?php $this->render('sidebar'); ?>


   <?php $this->render('footer'); ?>
</div>

</body>
<html>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
webarto
poruka Dec 19 2010, 03:26
Poruka #49




Grupa: Članovi
Poruke: 755
Datum reg.: 19-December 09
Lokacija: Tuzla
Član broj: 33,477



Pa da tu je to, onda manje-više stvar navike smile.gif
Ja to radim da ne bih izostavio koju skriptu, meta tag, ili css file, header mi je obično do ovog container id-a, a footer zatvara container i body & html.

header.tpl
CODE
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="en" lang="en">

<head>
    <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" />

    <title>OOP</title>
</head>
<body>


index.tpl
CODE
Hello world!


footer.tpl
CODE
</body>
</html>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dead Man Walking
poruka Jan 6 2011, 01:33
Poruka #50




Grupa: Članovi
Poruke: 362
Datum reg.: 12-November 08
Lokacija: Helsinki
Član broj: 25,210



Gde ide html forma u MVC modelu?

Bacio sam se na objektno programiranje, pravim neki form validator i imam poteškoće da prikažem grešku pored mesta na kojem je nastala.

Kako vi to radite?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
webarto
poruka Jan 6 2011, 01:54
Poruka #51




Grupa: Članovi
Poruke: 755
Datum reg.: 19-December 09
Lokacija: Tuzla
Član broj: 33,477



Pa ide u View smile.gif AJAX? Array sa greškama?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dead Man Walking
poruka Jan 6 2011, 02:02
Poruka #52




Grupa: Članovi
Poruke: 362
Datum reg.: 12-November 08
Lokacija: Helsinki
Član broj: 25,210



Ne znam kako da napravim formu koja u sebi neće imati php. Ili u sistemu koji će pisati greške ili u ponavljanju dobro unetih vrednosti u polja.

Pretpostavljam da bih moglo nekako preko ajax-a pa inner html ili tako nešto?

Kako bi izgledao pravilan model, je l' može neko da mi skicira u par linija?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
webarto
poruka Jan 6 2011, 02:17
Poruka #53




Grupa: Članovi
Poruke: 755
Datum reg.: 19-December 09
Lokacija: Tuzla
Član broj: 33,477



Pa u view ne bi trebao imati ništa više od echo foreach itd i faktički i ne možeš pristupiti varijablama iz controllera tako da ti nešto više i ne treba... možda nešto ovako? Kako si ti to zamislio prethodno?

CODE
<form method="post" enctype="text/plain">
<input type="text" name="ime" value="<?=$this->ime?>"/><span><?=$this->greska["ime"]?></span><br />
<input type="text" name="prezime" value="<?=$this->prezime?>"/><span><?=$this->greska["prezime"]?></span><br />
<input type="text" name="email" value="<?=$this->email?>"/><span><?=$this->greska["email"]?></span><br />
<input type="text" name="telefon" value="<?=$this->telefon?>"/><span><?=$this->greska["telefon"]?></span><br />
</form>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dead Man Walking
poruka Jan 6 2011, 09:58
Poruka #54




Grupa: Članovi
Poruke: 362
Datum reg.: 12-November 08
Lokacija: Helsinki
Član broj: 25,210



A kako rešavam warninge pre nego što submitujem formu?

Ja sam to zamislio da napravim nešto kao u CodeIgniter-u što je pa da mogu da upotrebljavam tu klasu za sve forme.
Recimo...

CODE
$validator->Validate($ime, required=true, $number=false, $minlength=3, $maxlength=30);
$validator->Validate($telefon, required=false, $number=true, $minlength=5, $maxlength=30);


Go to the top of the page
 
+Quote Post
webarto
poruka Jan 6 2011, 10:11
Poruka #55




Grupa: Članovi
Poruke: 755
Datum reg.: 19-December 09
Lokacija: Tuzla
Član broj: 33,477



U kojem FW radiš?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dead Man Walking
poruka Jan 8 2011, 17:04
Poruka #56




Grupa: Članovi
Poruke: 362
Datum reg.: 12-November 08
Lokacija: Helsinki
Član broj: 25,210



Hteo sam ovo da napravim custom jer često radim neke male forme za kontakt i slično i onda mi se ne isplati da inkludujem ceo framework jer ostatak sajta nije u frameworku.

Inače sam malo radio samo u CodeIgniter-u...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
webarto
poruka Jan 8 2011, 17:53
Poruka #57




Grupa: Članovi
Poruke: 755
Datum reg.: 19-December 09
Lokacija: Tuzla
Član broj: 33,477



Znam, ali te pitam, problem je bez uvrede što još razmišljaš proceduralno smile.gif I ja sam napravio sebi FW za ove "obične" stranice, jer ne moram pisati backend za svaku posebno. Za ozbiljne aplikacije preporučujem Kohanu.

http://anantgarg.com/2009/03/13/write-your...amework-part-1/

Nadam se da će ti pomoći.

P.S. CI je dobro dokumentovan, preleti tamo što ima i biće ti jasno.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zlatiborac
poruka Jan 8 2011, 19:34
Poruka #58




Grupa: Članovi
Poruke: 2,795
Datum reg.: 21-January 05
Lokacija: Zlatibor
Član broj: 92



CI se sprema za major shuffle smile.gif tako da ce se josh chitati o tom FWu smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dead Man Walking
poruka Jan 8 2011, 21:13
Poruka #59




Grupa: Članovi
Poruke: 362
Datum reg.: 12-November 08
Lokacija: Helsinki
Član broj: 25,210



Odustao sam od načina na koji sam hteo da uradim jer ne umem. Praviću klasu validate sa atributima koji se nalaze u formi i onda menjati posle atribute u zavisnosti od potrebe forme. Hteo sam da uradim na način na koji uvek mogu da koristim isti objekat za validaciju svih polja...

Hvala na linku, pogledaću ga, mada sam prešao već podosta tutoriala iz ove materije...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
webarto
poruka Jan 8 2011, 22:03
Poruka #60




Grupa: Članovi
Poruke: 755
Datum reg.: 19-December 09
Lokacija: Tuzla
Član broj: 33,477



Pa radi proceduralno, nije sramota, bitno je da je kod čist, optimizovan i funkcionalan.

@zlatiborac, da sad će 2 ali opet... smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 - broj stranica V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic

 



Lo-fi verzija Trenutno vreme: Wednesday 13. November 2019 - 09:04

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.

powered by:Plus hosting