Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

5 - broj stranica V   1 2 3 > »   
Closed TopicStart new topic

Foto monografija Beograda, nije mi bas jasno

V
jijang
poruka Feb 18 2012, 16:26
Poruka #1

Grupa: Članovi
Datum reg.: 11-September 05
Član broj: 1,655

http://blog.serbia-photo.com/

Ne mogu da shvatim koncept najbolje.Mislim,shvatam sta pise,ali ne mogu da razumem zasto su se autori odlucili na ovakav pristup izdavanju monografije...
Go to the top of the page

+Quote Post
f16
poruka Feb 18 2012, 17:40
Poruka #2

Datum reg.: 25-December 07
Član broj: 18,138

...da nabrzaka uzmu novce od samo samoljubivih (kvazi) umetnika
|kojih nazalost ima podosta|

u prilog tome ide i cinjenica da se salju samo NE OBRADJENE fotografije ?!

u fazonu znamo da vi ne umete da ih obradite pa pustite nas... icon8.gif

+Quote Post
djole_
poruka Feb 18 2012, 17:41
Poruka #3

Datum reg.: 8-November 10
Član broj: 38,669

Zamurović nema novca da sam istera celu priču sa monografijom, ovo je za njega dobar način da dođe do tih sredstava koja mu fale, a za autore koji prođu selekciju prilika da se afirmišu uz kotizaciju 50evra po objavljenoj fotki. Nije mala stvar za autora da se i jedna fotka objavi u takvoj monografiji uz autora kakav je Zamurović, što se same obrade tiče očigledno da čovek hoće da fotke prezentuje obrađene na način na koji on smatra ispravnim. Što bolja fotka izađe iz aparata verovatno će manje biti postprodukcije, pa ko je ok sa tim uslovima - go ahead. Gosn Zamurović je odgovarao ljudima na pitanja na blogu tako da cenim da možeš čoveka da pitaš tamo šta te sve zanima. Ko bude slao, good luck wink.gif

p.s. Na neku zaradu od prodaje monografija nemojte mnogo da računate jer % od prodate monografije se dobija srazmerno broju objavljenih fotki, a tiraž neće biti nešto mnogo veliki (i nešto se ne sećam da sam video koliko će ukupno fotki biti u samoj monografiji).

p.p.s.

Sad videh, oko 200 fotki pola ide D. Z. a pola dele ostali.

+Quote Post
Jeremy
poruka Feb 18 2012, 18:15
Poruka #4

Datum reg.: 14-August 06
Član broj: 5,801

А зашто не овако? Да сам ја на његовом месту и ја бих исто овако поступио. Чини ми се боље него да јури спонзора. С друге стране изабраће фотке какве жели и обрадиће их онако како жели, тј. направиће монографију какву жели. А пошто није самољубив квазиуметник не смета му што монографија неће бити 100% његова smile.gif

А ако је неко скептичан по питању повраћаја новца и евентуалне зараде нек рачуна да за тих 50 евра добија један примерак монографије, а он у продаји сигурно неће бити испод 50 евра.
И што каже Ђоле ко учествује, учествује због славе smile.gif

+Quote Post
djole_
poruka Feb 18 2012, 18:18
Poruka #5

Datum reg.: 8-November 10
Član broj: 38,669

Napisao Zamur na blog komentarima - prodaja za cca 60 evra primerak, čista zarada nekih 50 evra po prodatoj:

CITAT
Domaće knjige te veličine i kvaliteta prodaju se u Beogradu za oko 60 evra. Kada se odbije provizija ULUPUDS-a od 5% i PDV na tu proviziju, to je ukupno 5,9%, odnosno 3,54 evra po primerku. Dobija se, znači, 60 – 3,54 = 56,46 evra za svaku prodatu knjigu. Kada se plati porez, ostaje zarada od 50,814 evra po jednoj knjizi.

Prođe ti jedna fotka, bićeš u plusu 50 evra od celog tiraža (po toj računici).

+Quote Post
Jo Husafet
poruka Feb 18 2012, 18:41
Poruka #6

Urednik

Grupa: Foto urednici
Datum reg.: 24-April 05
Član broj: 539

Ja ne mogu da se setim da je iko ikada trazio da se na konkurs posalje recimo nerazvijen film, sto je analogno ovom zahtevu.
Sve ostalo po strani ali ovaj potez mi nije jasan. Moja fotografija je moja. Onako kako je ja vidim i kako je ja obradim. Take it or leave it. Ako je dobra - objavite je. Ako nije - nemojte ili je vratite na doradu, ili jos bolje, ako je vec u pitanju produkcija iz ljubavi prema fotografiji, napravite sastanak sa onima koji su u najuzem krugu izabranih i doradite je zajedno, proofujte... gazite... sta god.

Taj fazon ako je dobra izasla iz aparata bice dobra i u obradi bojim se da ne pije vodu, barem u mojoj glavi i nacinu rada a mogu i da obrazlozim zasto tako mislim i radim.

No kao i sve u zivotu - nista se ne mora (osim da se 'mre), pa tako ni ovo....

+Quote Post
Bocca
poruka Feb 18 2012, 18:46
Poruka #7

Datum reg.: 7-November 06
Član broj: 7,200

ne znam ko bi bio dovoljno glup da posalje neobradjenu fotku smile.gif

+Quote Post
Jeremy
poruka Feb 18 2012, 19:23
Poruka #8

Не разумем зашто глуп?
Ако неко има фотку коју може да прода за веће новце, или која му је нарочито драга нека је не шаље.
Додуше ја нисам уметник па можда не капирам неке ствари... али пре неки дан сам мотао да не кажем гледао филм "рођен као ратник" много наших познатих глумаца, а продукција из најлошијег порнића... а као и у порнићу нико није ни потписан својим именом... додуше нека друга је то прича била, али ипак има паралеле...
Ја рецимо нисам уметник и не продајем фотке нигде. А да имам неку репрезентативну фотку послао бих је из простог разлога што бих волео да имам ту монографију али не довољно да бих је платио преко 10 еура smile.gif

Додуше ја сам као што рекох потпуно некомерцијални аматер, а таквих је вероватно јако мало на зони, мада Замуровић и није поставио понуду на зони. Тако да све што сте рекли вероватно стоји гледано из вашег угла.

+Quote Post
smena 8
poruka Feb 18 2012, 19:27
Poruka #9

Datum reg.: 17-July 06
Član broj: 5,455

Samo izbegavajte prizore sa zelenilom, jer će vam posle obrade fotke postati radioaktivne.

+Quote Post
Bocca
poruka Feb 18 2012, 19:30
Poruka #10

Glup zato sto posalje neobradjenu fotku koju je on zamislio i ufotkao, a da neko treci od nje napravi ono sto mu se svidja.

Nije mi jasno ko bi mogao tako nesto da prihvati smile.gif

+Quote Post
Jeremy
poruka Feb 18 2012, 20:11
Poruka #11

Као што рекох, ја сам некомерцијални аматер који не излаже нигде и фотографија му дође као нека психотерапија smile.gif
па гледам на то мало другачијим очима од већине вас овде. Тј. оно што снимим, снимим искључиво за себе па кад то обрадим како хоћу и ставим себи на зид брига ме шта ће даље бити са том сликом. Уствари ако неко жели да је другачије обради и стави на свој зид радо бих је уступио, а и мени би било занимљиво да видим другачије обраде...

Јбг питао си ко би био довољно глуп, па сам се јавио biggrin.gif, мислећи "није лепо да будем глуп а да то не знам" smile.gif Мада ме до сада ниси убедио у то, само контам да су нам ставови мало другачији... јбг може се о свему овоме надуго и нашироко... а можда би се на крају и нашли на истом крају smile.gif
поздрав, жив био!

CITAT (smena 8 @ Feb 18 2012, 19:27) *
Samo izbegavajte prizore sa zelenilom, jer će vam posle obrade fotke postati radioaktivne.

Јел то сад ин? Мислим та радиоактивна зелена. Видим да фуји фронтиер избацује по дефолту такву зелену. Додуше ја увек средим фотке и кажем без обраде тј. корекције али једном сам заборавио и згрануо сам се кад сам видео траву на фотки. Кад ми је тај исти фајл поновила без корекције било је ок. Наравно убеђивала ме да је то ствар укуса... али колико се сећам на старој машини (чини ми се агфа) и кад пусти без обраде није било тако.

+Quote Post
smena 8
poruka Feb 18 2012, 22:19
Poruka #12

Datum reg.: 17-July 06
Član broj: 5,455

To je in, uvek bilo, kod začetnika ideje o pomenutoj monografiji. rolleyes.gif

Inače, od autora D.Z. nisam video ni jednu fotografiju koja bi me oborila s nogu.

Fotka na blogu lepo curi. smile.gif

+Quote Post
Bocca
poruka Feb 18 2012, 23:38
Poruka #13

Jeremy, razumem potpuno sta govoris i izvini ako sam te uvredio smile.gif Ja sam takodje u "Image editing: OK" fazonu, ali mislim da je losa karma da ustupis fotku nekome ko ce da je turi u knjigu tipa multitirazna, i da je ti verovatno ne prepoznas posle u istoj toj knjizi kad izadje u prodaju wink.gif

Ne mora naravno da bude taj scenario, ali nije iskljucen. Ako dajem fotografiju, it's under my terms smile.gif I mislim da ce vecina fotografa tako razmisljati

+Quote Post
lukastrika
poruka Feb 19 2012, 00:31
Poruka #14

Datum reg.: 18-September 06
Član broj: 6,383

dosta je blju blju cela prica.

vec ta ideja, evo ja cu 100 fotki, a vi ostali drugih 100 je malo bezobrazna, kad je vec resen na taj crowdsourcing pristup. al dobro, jasno je da se sve to radi zbog para, a ovako dobija siri marketing, plus ljude koji ce verovatno da kupe 'svoju' knjigu ili par i u startu maknu dobar deo tiraza.

ako traze neobradjene fotke, to je vec bezobrazluk viseg reda, zato sto time direktno pokazuju nedostatak postovanja prema autorima koje kao izabiraju.

+Quote Post
jijang
poruka Feb 19 2012, 02:08
Poruka #15

Ne znam jel neko citao detaljno pravila,ali pravilo glasi ovako:
"Због покривања трошкова припреме и штампе Фото-монографије аутори за сваку
послату фотографију уплаћују котизацију од 50 евра у динарској противвредности"

Meni je to van mozga.Znaci ja posaljem 10 fotografija i 500e.a ako im se ne svide moje fotografije vratice mi tih 500e.Pa ne moze gluplje od toga da bude...

+Quote Post
Jo Husafet
poruka Feb 19 2012, 02:40
Poruka #16

Urednik

Grupa: Foto urednici
Datum reg.: 24-April 05
Član broj: 539

Glupo ili ne - tako je. Dobrovoljno je, prema tome, ne bi trebalo suditi o pravilima. Kome se svidja i odgovaraju mu uslovi poslace fotke i pare a kome se ne svidja, mozda kupi posle i knjigu. A mozda i ne.

Osim sto je krajnje diskutabilna odluka o obradi fotografija, sve ostalo je po meni totalno legitimno

+Quote Post
lukastrika
poruka Feb 19 2012, 02:49
Poruka #17

Datum reg.: 18-September 06
Član broj: 6,383

legalno jeste.
legitimno nije.
u smislu da bi jedan zamurovic ipak trebalo da u zivotu oseca nekakvu odgovornost prema sredini koja mu je pruzila mesto koje ima, a ne da organizuje fotoAvon ne bi li zabo jos koju hiljadu evra.

+Quote Post
Jeremy
poruka Feb 19 2012, 10:41
Poruka #18

CITAT (jijang @ Feb 19 2012, 02:08) *
Ne znam jel neko citao detaljno pravila,ali pravilo glasi ovako:
"Због покривања трошкова припреме и штампе Фото-монографије аутори за сваку
послату фотографију уплаћују котизацију од 50 евра у динарској противвредности"

Meni je to van mozga.Znaci ja posaljem 10 fotografija i 500e.a ako im se ne svide moje fotografije vratice mi tih 500e.Pa ne moze gluplje od toga da bude...

Po meni jedino i jeste glupo to što šalješ pare unapred pa ti oni vrate ako ne uzmu fotografije. A tom "kotizacijom" zapravo finansiraš izdavanje, i u zavisnosti od tvog udela imaš procenat zarade. Pri tome dobijaš jedan primerak besplatno tj. za tu kotizaciju, a možeš da dokupiš više primeraka po ceni štampe. Tako da teoretski možeš da kupiš ceo tiraž po ceni štampe, pa ga prodaš i sva zarada ide tebi biggrin.gif , e sad možda ja nisam dobro shvatio, zato se kao što rekoh i javljam da ne budem glup, i Bocca naravno da se nisam uvredio smile.gif

Nego meni nije jasno da neki stocker ili svadbar koji generalno slikaju ono što se traži i obrađuju to na način na koji se traži (radioaktivna trava biggrin.gif) da bi to prodali, ne bi dali tj. prodali fotku u ovom slučaju.

Na kraju krajeva ako ste recimo napravili fotku za stock vi je obradite i postavite na stock za prodaju (koliko vidim Zamurović ne traži ekskluzivna prava za fotku, što ume da bude slučaj) a originalan fajl te fotke prodate Zamuroviću a možete i da se potpišete nekim pseudonimom

+Quote Post
jijang
poruka Feb 19 2012, 10:45
Poruka #19

I Srbija je dobrovoljna sredina,pa i dalje smatram da treba suditi o pravilima u njoj:)
Po meni je ovo sa obradom i sa parama unapred(cak bi i progutao donekle da ce neko da plati da mu se izda fotografija) nedostojno bilo kog fotografa/izdavaca koji drzi do sebe.
Ako ne umeju da prodaju fotomonografiju ili smatraju da nije do njih, nego da za to ne postoji trzisna traznja,onda se dovodi u pitanje cemu izdavanje iste...ali ok,jeste dobrovoljno,pa nek' im je na volju.samo taj detalj sa davanjem novca unapred,voleo bih da upoznam foto entuzijastu koji ce izvaditi 500e i uplatiti na neciji racun da bi poslao 10 foografija na neki konkurs...

+Quote Post
Jeremy
poruka Feb 19 2012, 10:57
Poruka #20

Pročitaj opet pravila. Niko ne plaća da bi mu se izdala fotografija već tim novcem učestvuje u izdavanju, dakle on je jedan od izdavača.
A što se tiče plaćanja unapred i upoznavanja entuzijaste koji bi ušao sa 500 jura slažem se u potpunosti biggrin.gif , mada mislim da oni i ne očekuju da neko učestvuje sa 10 fotki.

+Quote Post

5 - broj stranica V   1 2 3 > » 
Closed TopicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Wednesday 22. May 2013 - 22:17

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.