revit vs archi cad |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
revit vs archi cad |
Apr 6 2012, 18:36
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 290 Datum reg.: 8-May 10 Član broj: 35,742 |
Pozdrav,
Posle par godina ucenja i rada u archicad-u nesto me potjeralo da probam revit Architecture i za prvih pola sata sata cacakanja me je odusevio! Ne znam zasto nam na faxu nisu od pocetka dali revit vec Archi cad!:) pretrazivao sam zonu i vrlo malo postova sam nasao bas sto se njega tice, pa me zanima vase misljenje, utisci, + - u odnosu ova 2!Zaista ne zelim da se tema pretvori u raspravu "sta je bolje max ili maya" vec samo konkretno,ovde je plus ovde minus,ovo mozes ono malo teze itd... Ocekujem konstruktivnu raspravu! Hvala!) |
|
|
|
Apr 6 2012, 20:30
Poruka
|
|
|
|
|
Apr 6 2012, 20:54
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 290 Datum reg.: 8-May 10 Član broj: 35,742 |
pazi kad sam znao!
|
|
|
|
Apr 7 2012, 07:14
Poruka
|
|
|
Pozdrav, Posle par godina ucenja i rada u archicad-u nesto me potjeralo da probam revit Architecture i za prvih pola sata sata cacakanja me je odusevio! Ne znam zasto nam na faxu nisu od pocetka dali revit vec Archi cad!:) pretrazivao sam zonu i vrlo malo postova sam nasao bas sto se njega tice, pa me zanima vase misljenje, utisci, + - u odnosu ova 2!Zaista ne zelim da se tema pretvori u raspravu "sta je bolje max ili maya" vec samo konkretno,ovde je plus ovde minus,ovo mozes ono malo teze itd... Ocekujem konstruktivnu raspravu! Hvala!) Nema tu rasprave, Revit je postao ind. standard za BIM ili kako ga vec zovete, u arh, na zapadu. Pogledaj oglase za posao, gde se trazi znanje nekog SW za arh, i sta se traze, i tu je kraj svake price. Ostalo je ind sta se kome svidja itd....sta ti lezi....al da je R. postao no 1, jeste. |
|
|
|
|
Apr 7 2012, 22:44
Poruka
|
|
|
ko zna gde ce da ode ova tema... cim ima ovakav naslov...
al ajd... nekad me revit odusevi, a u sledecem trenutku izbaci iz takta jer ne moze da uardi neku najobicniju glupost... jedna od stvari koje me u revitu nerviraju su sto ne moze kao archi da napravi zid koji je u odnosu na tlo u odredjenom nagibu koji moze da se zada. U archiju je ovo kao i komanda za crtanje zida cija se debljina smanjuje od baze do vrha zida sasvim normalna stvar. Takodje, u oba programa je crtanje tla - pain in the ass, i ne moze se puno podataka izvuci odatle. U revitu 2013 su konacno malo olaksali pravljenje stepenica, al i dalje je mislim archi i tu bolji. U revitu je bar za mene UI mnogo intuitivniji (il sam ranije naviako na autocad i max, pa mi se to cini...) Sad narocito u 2013 verziji postoji program koji se zove samo revit 2013 i objedinjuje ranije revit architecture, revit structure i revit MEP, tako da je sad u svakom slucaju u prednosti nad archi cad-om (kao all ion one software). Takodje, mislim da je mnogo bolje i lakse crtanje masinskih i elektro instalacija u revit-u (MEP-u) al nisam dovoljno probao archijev dodata za to... ma nemam pojma... imas na netu gomilu zaista konstruktivnih rasprava na ovu temu, pa trazi... uvek ima za i pro jednog i drugog. Najlakse je reci ovako - radi u onom u kom je tebi lakse raditi ili u onom softveru u kom firma u kojoj si radi... (nekad je to isti program |
|
|
|
|
Apr 22 2012, 13:52
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 17 Datum reg.: 20-December 09 Član broj: 33,488 |
Konkretno, jedna od stvari koja meni trenutno smeta je nemogućnost izrade nagnute (angular) fasade, ali zakrivljenog oblika u osnovi (dakle ne samo jedne prave - u osnovi fasade, koja je pod uglom u odnosu na pod). U Revitu možete ovakve fasade bez problema već par godina unazad uraditi.
ArchiCAD je do pre par godina bio pionir na BIM polju, i suvremeno njime vladao. Onda je došo veći igrač (Autodesk), i krenuo u razvoj. Mislim da će potonji i njegovi 10-tostruko veći prihodi ipak za par godina prevagnuti u pogledu razvoja Revita. Moje skromno mišljenje. |
|
|
|
Apr 23 2012, 14:33
Poruka
|
|
|
http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=52513
da ne kazem http://lnkd.in/rVDxpg Ukratko ... svakome je najbolji paket koji najbolje zna i u kome moze da uradi posao. Dok BIM ne bude standard u struci, a ja se toplo nadam da cu to doziveti, nema svrhe prepirati se jerbo su i arhikederi i revitasi u istom loncu ... samo sto ovima drugima to tako ne izgleda, jer imaju veliko A na kutiji. Sve ostalo se svodi na licni ukus, a o ukusima se ne raspravlja. |
|
|
|
|
May 4 2012, 21:51
Poruka
|
|
|
Corto verovatno je i tačno ovo što sam letimice mogao da pročitam na linkovima koje ste postavili.
Medjutim meni za sada par stavki ("za par godina" ne tako paušalnih, kako to veća napomenuh u predhodnom odgovoru) predstavljati očiglednu razliku izmedju ova dva paketa: Archicad za sada skoro da nema nikakvu podršku vezanu za eko-dizajn. Nešto što globalno zagrevanje i novi trendovi definitivno forsirati u svetu u narednih par godina. Probao sam EcoDesigner za ArchiCAD 15, i iskreno to je jedna najobičnija sprdačina. Igračka bolje reći. Prozori kod pasivnih kuća, čine površine kod kojih dolazi do značajnog gubitka toplote (25%-30%). Zato se kao mera toplotnih gubitaka kroz kroz staklo - Ug, kao i kroy Uw-kroz celi prozor uključujući i ram, fiksira na maksimalnu vrednost od 0,7 i 0,8 W/m2K). Archicedov Ecodesigner čak ne poseduje mogućnost podešavanja ovih parametara, i time nipodaštava bilo kakvu diskusiju o pravljenju Pasivne kuće u Archicadu. Zaptivenost je takodje misaona imenica. Revitov Ecotect je daleko naprednija aplikacija od EcoDesignera. Osim toga daje uvid u solarnu radijaciju objekata, osvetljenje, potrošnja vode, kao i uticaj vetra na iste. Čak se i pedestrian comfort (analiza uticaja vetra na pešake) može uraditi - vrlo rasprostranjena stavka po zapadnoevropskim biroima, kod nas nepoznata domaćim arhitektama. Archicad za sada o ovome može samo da sanja. Parametrička arhitektura. Ma koliko ovo zvučalo "kul" i vanzemaljski, činjenica je da ovo nije samo lep alat za igranje arhitekata, dizajnera i inženjera. Već realnost, i nešto što će za par godina biti skoro pa neophodno. Neke oblike je danas čak i nemoguće (ili je ilozorno ih raditi) postići manuelnim crtanjem u maxu. Mora se upotrebiti parametrička arhitektura. Primer jednog takvog projekta: http://www.dezeen.com/2008/04/12/shenzhen-...doriana-fuksas/ Inače u timu je učestvovao i jedan naš kolega sa Beogradske arhitekture. Zaha Hadid, najveći svetski proizvodjač prostornih sistema Mero, već par godina rade sa Grasshopperom kao liderom na polju parametričke arhitekture. Revitov plugin za Grasshopper omogućava direktnu vezu sa Grasshopperom i time daje mogućnost istovremene manipulacije parametrima iz potonjeg. Archicad je za sada ograničen na pečenje (bake) dakle fiksiranje oblika u Rhinu, a zatim njegov uvoz u Archicad preko odavno pregaženog i problematičnog .3ds-a, ili .ifc-a. Zadnji i nije tako loše rešenje, ali i dalje je do već gotov proizvod koji se uvozi u Archicad, bez ikakve mogućnosti manipulacije nad njime (osim naravno visine, duzine i sirine, ali to je gotovo pa nepotrebno). Da li je ovo sve rezultat većih finansijskih mogućnosti Autodeska u odnosu na Graphisoft? Mozda, mozda i nije. Ali je činjenica da Revit za sada raspolaže sa čitavom paletom proizvoda poput mogućnosti kreiranja pasivnih kuća, uticaja vetra i osunčanja, osvetljenja, parametričke arhitekture, u čemu ArchiCAD već zaostaje, i ne pokazuje ikakve naznake da radi na razvoju sličnih projekata. Da li sam napomenuo da za 2013 Autodesk sprema izlazak svog ličnog programskog dotatka DesignScript, koji bi trebao da parira Grasshopperu i Generative Componentsu: http://www.nzarchitecture.com/blog/index.p...cript-autodesk/ Sve što sam nabrojao treba shvatiti baš u kontekstu i samog naziva teme: "Revit vs ArchiCAD". A ne "Revit vs ArchiCAD i njihova primena u radu na projektima u Srbiji, Balkanu, ili zemljama drugog sveta". |
|
|
|
May 5 2012, 04:43
Poruka
|
|
|
|
|
May 5 2012, 21:29
Poruka
|
|
|
Morph tool će biti verovatno još jedan ArhiCAD-ov pokušaj da dostigne free form model aplikacije poput Rhina, maxa, maje.
Svi znamo da ovo nikakada neće biti moguće. ArchiCAD čak se čak ni ne zasniva na NURBS tehonologiju. BIM components zvuči interesatno. A što se tiče trećeg noviteta: SUSTAINABILITY Videćemo koliko će i on uspeti u nameri da parira Ecotectu. Prošle godine su i EcoDesigner za ArchiCAD 15, takodje bombastično najavili, čak ga proglasili za "The World's Number One Building Energy Information Modeling Tool" Pa je opet to bila više nego, marketinška prevara, kako sam obrazložio u predhodnom odgovoru. Još pa "number one" ???! A nemački PHPP suvereno vlada na ovom polju već više od 6 godina. Hvala za link. |
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Friday 24. May 2013 - 05:55 |