Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

4 - broj stranica V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic

Kratak uvod u OO PHP, Objektno Orijentisani PHP

V
zlatiborac
poruka Jun 23 2009, 12:59
Poruka #21




Grupa: Članovi
Poruke: 2,795
Datum reg.: 21-January 05
Lokacija: Zlatibor
Član broj: 92



Staine aka Mali Radojice javiii seeeeeee smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kodi
poruka Jun 23 2009, 15:14
Poruka #22




Grupa: Admin
Poruke: 2,690
Datum reg.: 10-February 05
Lokacija: $52/hour
Član broj: 245



vi naravno znate da je WP sve osim OO?

ako cemo o hook-ovima.. onda bi to trebalo da odradimo ljudski.. tj observer pattern.
evo sad krecem u pisanje.
------

ali ipak ne o tome, ipak je to previse za drugu lekciju, napisacu nesto jednostavnije, imamo mi jos da guramo do interfejsa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
joes021
poruka Jun 23 2009, 16:23
Poruka #23




Grupa: Članovi
Poruke: 618
Datum reg.: 2-December 05
Lokacija: Novi Sad
Član broj: 2,474



smile.gif

imam utisak da se kodi zeza sa vama.

Stalno je nesto u fazonu, evo vam ga, ali ipak ne.



P.S. Salim se, naravno....

Kodi samo ti idi redom i sve po spisku smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kodi
poruka Jun 23 2009, 17:14
Poruka #24




Grupa: Admin
Poruke: 2,690
Datum reg.: 10-February 05
Lokacija: $52/hour
Član broj: 245



2) Nasledjivanje


Nasledjivanje znaci da jedna klasa moze naslediti sve javne metode i propertije druge klase
u ovom primeru smo definisali tri klase.
Jedna je opsta klasa Osoba, lepo je da svaka osoba ima ime, tako da tu definisemo metodu za podesavanje imena.

Takodje definisemo metodu pozdrav.

sada mozemo uraditi ovo
CODE
Class Osoba{
  public $ime;

  function podesiIme($ime){
    $this->ime=$ime;
  }
  
  function pozdrav(){
    echo 'Dobar dan, ja sam '.$this->ime.'.';
  }


}

$osoba1=New Osoba();
$osoba1->podesiIme('Mika');
$osoba1->pozdrav(); // vraca: Dobar dan, ja sam Mika.



Sledeca klasa je Lopov, i lopov je osoba, tako da bi bilo totalno glupo ponovo definisati metodu podesi ime.. ime je ime, zajednicka stvar za sve osobe, bez obzira kog su zanimanja, zato cemo samo naslediti tu metodu od klase osoba, obratiti paznju na keyword extends

takodje bilo bi lepo da odmah znamo da je dotichna osoba lopov, zato cemo definisati novu metodu pozdrav u okviru klase Lopov, koja ce dodati opis zanimanja.

CODE

Class Lopov extends Osoba{
  public $opisZanimanja='profesionalni lopov!';
  
  function pozdrav(){
    echo 'Dobar dan, ja sam '.$this->ime.', '.$this->opisZanimanja;
  }

}

  
$osoba2=New Lopov();
$osoba2->podesiIme('Pera');
$osoba2->pozdrav(); // vraca: Dobar dan, ja sam Pera, profesionalni lopov!


znaci ako i parent i child klasa imaju metodu sa istim nazivom uvek ce se izvrsavati ona metoda ciji smo objekt inicijalizovali.


cela skripta
CODE
<?php

Class Osoba{
    public $ime;

    function podesiIme($ime){
        $this->ime=$ime;
    }


}


Class Lopov extends Osoba{
    public $opisZanimanja='profesionalni lopov!';
    
    function pozdrav(){
        echo 'Dobar dan, ja sam '.$this->ime.', '.$this->opisZanimanja;
    }

}


Class Politicar extends Lopov{
    function __construct(){
        $this->opisZanimanja='politicar i gospodin chovek!';
    }
}


$osoba1=New Osoba();
$osoba1->podesiIme('Mika');
$osoba1->pozdrav(); // vraca: Dobar dan, ja sam Mika.

echo '<br>';


$osoba2=New Lopov();
$osoba2->podesiIme('Pera');
$osoba2->pozdrav(); // vraca: Dobar dan, ja sam Pera, profesionalni lopov!

echo '<br>';


$osoba3=New Politicar();
$osoba3->podesiIme('Zika');
$osoba3->pozdrav(); // vraca: Dobar dan, ja sam Zika, politicar i gospodin chovek!

?>


ili ovde
http://gist.github.com/134574

znaci prevedeno na normalne primere, gde god imate nesto sto je opste (osoba) i nesto specificno (lopov) uvek treba opste stvari kao sto je ime u nasem primeru staviti u tu opstu klasu i posle koristiti iz drugih klasa preko nasledjivanja.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
NVC
poruka Jun 23 2009, 17:54
Poruka #25




Grupa: Članovi
Poruke: 130
Datum reg.: 15-June 09
Član broj: 30,348



Pozdrav Kodi. Pratim ovu temu i odlicno je sto se neko trudi da pojasni neke osnovne stvari + sve to na srpskom jeziku.
Imam jedno pitanje
Sta znaci string escape?
Npr. Citam tutorial na w3school

PHP runs addslashes() on all GET, POST, and COOKIE data by default. Therefore you should not use addslashes() on strings that have already been escaped, this will cause double escaping. The function get_magic_quotes_gpc() can be used to check thi

Sta znaci to have been escaped.
BTW. prijatelji smo i na fb, al tebe tamo nikad nema, pitao bi ja tebe i tamo biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
r3d
poruka Jun 23 2009, 19:43
Poruka #26




Grupa: Članovi
Poruke: 230
Datum reg.: 18-June 09
Lokacija: Banja Luka
Član broj: 30,407



Znaci da se ispred navodnika (' i ") stavlja backslash - \ ispred ' ili slash ispred " automatski u php-u (ako je magic_quotes ukljucen)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dead Man Walking
poruka Sep 6 2009, 13:24
Poruka #27




Grupa: Članovi
Poruke: 362
Datum reg.: 12-November 08
Lokacija: Helsinki
Član broj: 25,210



Postoji li neki dobar video tutorial na ovu temu koji biste mi preporučili?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zlatiborac
poruka Sep 6 2009, 19:18
Poruka #28




Grupa: Članovi
Poruke: 2,795
Datum reg.: 21-January 05
Lokacija: Zlatibor
Član broj: 92



Ima ih, nije da ih nema, ali su svi oni uzaludni ako ti u svojoj glavi ne skuzish prichu. Onda ide vrlo lako...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dead Man Walking
poruka Sep 6 2009, 20:06
Poruka #29




Grupa: Članovi
Poruke: 362
Datum reg.: 12-November 08
Lokacija: Helsinki
Član broj: 25,210



Obično skidam Lynda.com tutoriale ali vidim da oni nemaju... Znam osnove php-a, ovo sam gledao svega par minuta i moram priznati da na prvu nisam ništa skontao. biggrin.gif Sad imam malo više vremena pa ću probati ponovo...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kodi
poruka Sep 7 2009, 00:23
Poruka #30




Grupa: Admin
Poruke: 2,690
Datum reg.: 10-February 05
Lokacija: $52/hour
Član broj: 245



pa nemoj da ti bude cudno, ovo i nije nesto sto se nauci za pola sata.
Svako ko se prvi put susretne sa ovim ima malo problema, jer mu to rusi ono sto je do tad naucio o PHP-u.

OO programiranje je sasvim druga paradigma, drugacije se razmislja - nema vise pisanja skripti koja ide od vrha do dna i redom se izvrsava. Ne, ovde je sve kontra, sve je mnogo komplikovanije, tako da je i normalno da bude tesko.

Opet korist je velika, jednom kad pohvatas kako sve to funkcionise i zasto tako treba(mora) da se radi.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jovbranko
poruka Sep 7 2009, 08:18
Poruka #31




Grupa: Članovi
Poruke: 4,307
Datum reg.: 23-May 05
Lokacija: Beograd
Član broj: 726



CITAT (Dead Man Walking @ Sep 6 2009, 21:06) *
Obično skidam Lynda.com tutoriale ali vidim da oni nemaju...

Pogledaj "PHP with MySQL Beyond the Basics". Imaš 3 poglavlja o OOP-u.
A poseban naslov postoji i o OOP-u u AS-u, ako ti to išta znači...

Pozdrav.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ile
poruka Sep 8 2009, 12:15
Poruka #32




Grupa: Članovi 1
Poruke: 465
Datum reg.: 23-July 05
Lokacija: Split/Sinj
Član broj: 1,272



tek sam sad ovo vidio... kodi, majstore, svaka cast!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zlatiborac
poruka Sep 8 2009, 16:17
Poruka #33




Grupa: Članovi
Poruke: 2,795
Datum reg.: 21-January 05
Lokacija: Zlatibor
Član broj: 92



Ma Kodi je chudo, samo ga stici e to je malo teze... Pomaze mamljenje komplet lepinjom ili jagnjetinom kod Pega... na ostalo je imun laugh.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ile
poruka Sep 8 2009, 23:07
Poruka #34




Grupa: Članovi 1
Poruke: 465
Datum reg.: 23-July 05
Lokacija: Split/Sinj
Član broj: 1,272



CITAT (kodi @ May 5 2009, 22:40) *
1.5 Object properties
(ne znam kako se ovo prevodi u domacoj literaturi)
--------------------------------------------------

mozda "Osobine objekta", svojstva, karakteristike... laugh.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zlatiborac
poruka Sep 9 2009, 11:08
Poruka #35




Grupa: Članovi
Poruke: 2,795
Datum reg.: 21-January 05
Lokacija: Zlatibor
Član broj: 92



Ile, sunce mu zarko, znash da se St. Kodi ne ispravlja... crci ce ti hard sad....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kodi
poruka Sep 9 2009, 15:19
Poruka #36




Grupa: Admin
Poruke: 2,690
Datum reg.: 10-February 05
Lokacija: $52/hour
Član broj: 245



wink.gif

e al' nazalost, properties nisu bukvalno "osobine" niti "karakteristike"
ovo je mozda najbolji opis

CITAT
In some object-oriented programming languages, a property is a special sort of class member, intermediate between a field (or data member) and a method. Properties are read and written like fields, but property reads and writes are (usually) translated to get and set method calls. The field-like syntax is said to be easier to read and write than lots of method calls, yet the interposition of method calls allows for data validation, active updating (as of GUI visuals), and/or read-only 'fields'. That is, properties are intermediate between member code (methods) and member data (instance variables) of the class, and properties provide a higher level of encapsulation than public fields.


http://en.wikipedia.org/wiki/Property_(programming)

znaci kao neko polje (field) koje moze da drzi neke vrednosti, ali nije bas polje biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ile
poruka Sep 9 2009, 18:18
Poruka #37




Grupa: Članovi 1
Poruke: 465
Datum reg.: 23-July 05
Lokacija: Split/Sinj
Član broj: 1,272



CITAT (kodi @ Sep 9 2009, 16:19) *
wink.gif

e al' nazalost, properties nisu bukvalno "osobine" niti "karakteristike"
ovo je mozda najbolji opis



http://en.wikipedia.org/wiki/Property_(programming)

znaci kao neko polje (field) koje moze da drzi neke vrednosti, ali nije bas polje biggrin.gif

Pošteno!
Onda ćemo se dogovorit pa neka konacni prijevod bude

"Neko polje (koje moze drzati vrijednosti, ali nije bas polje) objekta" biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zlatiborac
poruka Sep 10 2009, 11:13
Poruka #38




Grupa: Članovi
Poruke: 2,795
Datum reg.: 21-January 05
Lokacija: Zlatibor
Član broj: 92



Haj' se dogovorite, zbunjujete pochetnike samo sa tolikim prevodima jedne rechi... Ali ozbiljno...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jovbranko
poruka Sep 11 2009, 02:08
Poruka #39




Grupa: Članovi
Poruke: 4,307
Datum reg.: 23-May 05
Lokacija: Beograd
Član broj: 726



Mislim da nepotrebno komplikujete stvari... Property je osobina/svojstvo objekta. Ima dosta slučajeva da to nije korektan prevod. Nekad je bolji prevod stanje a nekad operacija, ali sve su to Properties i to je tako. Ni amerikanci ne koriste više termina, pa nemamo razloga ni mi da komplikujemo...
Bube odavno nisu glavni krivac za greške u računanju ali i dalje svi govore bug. Bitmape odavno nisu mape bitova, ali je to još uvek termin koji se upotrebljava...
Tako je kako je, ne treba tu mnogo lomiti glavu.

Pozdrav.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dead Man Walking
poruka Sep 23 2009, 07:07
Poruka #40




Grupa: Članovi
Poruke: 362
Datum reg.: 12-November 08
Lokacija: Helsinki
Član broj: 25,210



Gledam ovaj php&mysql beyond the basics i ubi me ovaj gej sa ovim glasom. Da se razumemo nemam ništa protiv gejeva ali ovo meko "s" ili kako se već zove i ovaj naglasak me izluđuju. Mislim da neću još dugo izdržati smile.gif smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 - broj stranica V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic

 



Lo-fi verzija Trenutno vreme: Friday 6. December 2019 - 06:44

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.

powered by:Plus hosting