DxO labs metodologija testiranja , da li verujete testovima? |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
DxO labs metodologija testiranja , da li verujete testovima? |
Apr 23 2012, 10:10
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 2,355 Datum reg.: 23-January 10 Lokacija: Pozarevac Član broj: 34,025 |
|
|
|
|
Apr 23 2012, 12:00
Poruka
|
|
|
Jedna je stvar da li se veruje test rezultatima i tu verujem da ti ljudi jako dobro znaju sta rade. Druga strana medalje je tumacenje dobijenih brojki i tu vec nastaje polemika.
Ja ipak verujem da inzenjeri i naucnici iz DXO firme sigurno mnogo bolje od mene ili bilo koga ovde znaju tu problematiku i svoj posao. Samo treba razumeti interpretaciju i ogranicenja njihovih nalaza. |
|
|
|
|
Apr 23 2012, 12:11
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 182 Datum reg.: 16-July 07 Član broj: 12,396 |
Rezultati treba da su ispravni. Ako kazu da jedan senzor ima dolju dinamiku od drugo to treba da znaci da je tako u realnom radu a ne obrnuto. Ti rezultati su namenjeni fotografima a ne studentima fizike/alekronike i njihovim profesorima.
Po DxO d90 ima bolji senzor od 5d |
|
|
|
Apr 23 2012, 12:16
Poruka
|
|
|
njihov otvarač raw-ova mi je u osnovi dao lošije rezultate nego capture nx za nikone, ne znam da li sam probao sa mk2 -pošto acr i captureone rade to sasvim o.k. korekcija flashmetra prema senzoru isto mi je dala lošiji rezultat (zaboravio sam da li je bila korekcija u + ili u -, uglavnom figurativno, dotadašnji "sisogram" se pretvorio u blagi levo(ili desno)gram.
znači iako mi deluju kao ljudi koji znaju šta rade (ne znam zbog čega, ali stekao sam utisak da nisu neki hohštapleri, a retko se zeznem u procenama), meni lično to što sam koristio od njihovih rezultata u praktičnom radu nije dalo bolji rezultat od već postojećeg stanja, tako da sam odustao od praćenja njihovog rada. |
|
|
|
|
Apr 23 2012, 12:50
Poruka
|
|
|
CITAT "sisogram" |
|
|
|
|
Apr 23 2012, 12:56
Poruka
|
|
|
Ovo mi je najsmesnije u celoj prici, ali nema sumnje da im dobro ide, mosda ne k'o Fejkbuku ali dobro de, vazno da se klikce i da se reklame dobro prodaju:
CITAT DxO Labs was a 2003 spinoff from Vision IQ, a company that specialized in swimming pool safety. Its Poseidon products keep a digital eye out for potential drowning victims. |
|
|
|
|
Apr 23 2012, 13:28
Poruka
|
|
|
A jesi li skontao da im 75% ljudi radi na krpljenju slika iz mobilnih telefona? Tu lezi lova, a cela ova prica sa merenjem mogucnosti vecih senzora je najvise tu za hvatanje paznje.
I dalje mislim da nude dosta dobrih podataka, ali da ih treba jako pazljivo tumaciti. |
|
|
|
|
Apr 23 2012, 14:30
Poruka
|
|
|
takodje im profili za objektive nisu bas najtacniji. Prvo sam uzeo da ispravim par komada, pa sam odustao... Lightroom radi posao
|
|
|
|
|
Apr 23 2012, 14:35
Poruka
|
|
|
Lightroom btw daje i profile i mogucnost da sam za svoju opremu napravis profil. Nije cak ni tako preterano komplikovano, niti zahteva gomilu ulaganja. Pa ko hoce da minca - nek minca. Ostali mogu da se pouzdaju u dobre ljude koji su svoje profile okacili tako da mogu da se skinu i prebace u LR.
|
|
|
|
|
Apr 23 2012, 15:40
Poruka
|
|
|
Jedna je stvar da li se veruje test rezultatima i tu verujem da ti ljudi jako dobro znaju sta rade. Druga strana medalje je tumacenje dobijenih brojki i tu vec nastaje polemika. Isto tako je pre skoro 2000 godina napisana jedna knjiga i dodatak joj pre 1200 godina pa ljudskom rodu dato da se tumači "kako ko hoće". Pa 2000 godina uzaludnih ratova, a tamo je sve fino zapisano, bez potrebe za tumačem. BTW: ono što sam se igrao sa 5D fajlovima, odmah da kažem da ništa bolji od D300 nije. ČAK štaviše, ako znaš da urnišeš fajl i Leaf od šesdesetkusur megadžondža ćeš napraviti gorim od Sony f828. Znači fotoaparat u desanku i škljoc škljoc a ne frit frit ... |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Tuesday 21. May 2013 - 16:54 |