Imam zelju, vrijeme i nesto para. |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Imam zelju, vrijeme i nesto para. |
Feb 8 2009, 03:02
Poruka
|
|
|
Yo, dobri ljudi!
Naime, hocu polako da krenem da fotografisem, pa bih zelio da mi preporucite neki aparat za pocetak. Ja se slabo razumijem u to, ali koliko sam gledao svidja mi se Fujifilm S6500fd, sta vi mislite o njemu? Ima neko neki drugi prijedlog? Pozdrav. |
|
|
|
|
Feb 8 2009, 10:06
Poruka
|
|
|
nema tu dileme,odmah kupuj
Imao sam istu dilemu pre neki mesec,i vukao sam na canon,otkud znam sto,ljudi ovde su me ubedili da uzem taj fuji,aparat je buka za te pare,sta buka,bukaca,platio sam ga 160e polovnog sa punjacem i filterom,rado ko carina hteo sam od kada sam ga kupio da napravio temu za njega kao best amateur choice,ali nikako da uradim... aparat je topTopova sa svoju klasu,ako budem imao vremena do kraja dana cu postaviti neke slike koje sam slikao sa njim. |
|
|
|
|
Feb 8 2009, 11:07
Poruka
|
|
|
Za pocetak nisi rekao koliko si para spreman da izdvojis
|
|
|
|
|
Feb 8 2009, 11:42
Poruka
|
|
|
Nisi rekao koliko para si resio da potrosis. Meni se cini da je od S6500 (ja licno ne videh za ispod 200e polovne) bolji S9500 (vidjao ih za nesto vise od 200e polovne) ili S9600 (vidjao ih nesto vise od 250e polovne).
Da sam u takvoj situaciji gledao bih 9500 ili 9600 Posto kupujes polovan aparat, nemoj da si nestrpljiv, cekaj da se pojavi nesto valjano za povoljne novce. Ovde na zoni su odlicni oglasi, a pored zone ne bi bilo lose da pratis i http://www.fotoglasi.com/ i http://www.foto-berza.com/ |
|
|
|
|
Feb 8 2009, 11:58
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi 1 Poruke: 20 Datum reg.: 12-June 07 Član broj: 11,411 |
Nisi rekao koliko para si resio da potrosis. Meni se cini da je od S6500 (ja licno ne videh za ispod 200e polovne) bolji S9500 (vidjao ih za nesto vise od 200e polovne) ili S9600 (vidjao ih nesto vise od 250e polovne). Da sam u takvoj situaciji gledao bih 9500 ili 9600 Posto kupujes polovan aparat, nemoj da si nestrpljiv, cekaj da se pojavi nesto valjano za povoljne novce. Ovde na zoni su odlicni oglasi, a pored zone ne bi bilo lose da pratis i http://www.fotoglasi.com/ i http://www.foto-berza.com/ ja bih ipak išao na S6500, pre nego na S9600. imam oba aparata (tj brat i ja), i ako zanemariš to što S9500/S9600 imaju 9MPix i malo više "dugmića" znači ovako, na strani S9600 je: - 9MPix (mada tih 9MPix ne nose nešto mnogo više detalja nego na S6500) - kontrolni točkić, AE taster (mnogo korisno, mada me npr položaj makro dugmeta nervira) - bolji electronic-wiev finder, koji je milina koristiti - brži rad sa RAW formatom (ne značajno, ali ipak upotrebljivo) - pokretni ekran - sad će neko da se smeje, ali S9600 (bar ovaj moj) ima mekši okidač, pa se manje strese u odnosu na S6500 - teži je neznatno (uzeo bih to kao prednost, a ne kao manu, pošto aparati nemaju stabilizaciju) na strani S6500: - 6MPix, ali ima detalja skoro kao S9600 na 9MPix - bolji viši ISO (bar što se mene tiče, iz aparata je JPEG na ISO 800/1600 znatno bolji nego na S9600) - manji shutter lag - brži AF koji i manje maši (brži i kad su oba aparata u HiSpeed shooting modu i regularno) - kompaktniji je - EDIT: dodao bih i ovo - S6500 je na dodir malo čvršći, tj imam utisak da se grip S9600 malkice uvija i škripi) moje viđenje, pa prelomi |
|
|
|
Feb 8 2009, 15:18
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 2,931 Datum reg.: 23-March 08 Lokacija: BG Član broj: 20,069 |
Zaboravio si hot-shue na S9600, koji (uz malo znanja) uopšte nije toliko hendikepiran nedostatkom TTL-a, a podiže upotrebljivost za 200%.
Kvalitet fotki je bolji nego na S6500, jer uvek možeš uraditi downsize na 6MP i dobiti manje šuma, a detalja ipak ima više. Svojevremeno sam, kupujući S9600 poredio baš na taj način i lako prelomio. Pozdrav |
|
|
|
Feb 8 2009, 15:33
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi 1 Poruke: 20 Datum reg.: 12-June 07 Član broj: 11,411 |
Zaboravio si hot-shue na S9600, koji (uz malo znanja) uopšte nije toliko hendikepiran nedostatkom TTL-a, a podiže upotrebljivost za 200%. Kvalitet fotki je bolji nego na S6500, jer uvek možeš uraditi downsize na 6MP i dobiti manje šuma, a detalja ipak ima više. Svojevremeno sam, kupujući S9600 poredio baš na taj način i lako prelomio. Pozdrav Hot-shoe sam zaboracio iz prostog razloga što nemam trenutno blic za njega BTW koliko sam video, S6500 ima jači interni blic, ali se na S9600 viže izdiže iznad ose objektiva, mada mi se dešava da u wide položaju sa zonericom baci senku na donji deo kadra To sa resize-om fotki i radim - jesu manjeg formata, ali na 6MPix stvarno ima manje šuma |
|
|
|
Feb 8 2009, 23:19
Poruka
|
|
|
E, pozdrav, prije svega hvala na odgovorima.
E ovako, vjerovatno necu kupovati polovan aparat, pa me interesuje koliko kostaju novi: s9600, s6500? Koliko bi para mogao da izdvojim, to nisam siguran, jer ce ici kao rodjendanski poklon, znate vec kako to ide, hocu ovo dobijes ono... xD Ajd, hvala jos jednom. Pozdrav |
|
|
|
|
Feb 8 2009, 23:54
Poruka
|
|
|
Fuji s6500fd je prestao da se proizvodi pre godinu dana tako da kad sam ja uzimao moj aparat isto pre godinu dana jedva sam uspeo da ga nadjem i mislim da je sada gotovo nemoguce da nadjes nov, mislim da je ista situacija i sa s9600 ali za to nisam 100% siguran jer za njega se nikad nisam ni raspitivao.
Evo da dam i ja moje misljenje sto se ovoga tice, ako vec uzimas novi aparat recimo Nikon D40 je sad veoma povoljan i svakako bi ti preporucio da odmah uzmes DSLR jer sam i ja isto razmisljao na taj nacin kao i ti i sad sam dosao u situaciju da hocu da kupim DSLR sto cu i uraditi za nekih dva meseca. U svakom slucaju vidi raspitaj se, citaj po netu i videces sta i kako. Pozdrav |
|
|
|
|
Feb 9 2009, 00:10
Poruka
|
|
|
Sto se tice novih stvari, a kod nas - http://www.fotocene.com/
|
|
|
|
|
Feb 9 2009, 00:13
Poruka
|
|
|
Aha, znaci za nov aparat moram da izdvojim minimalno 300-400EUR, a za polovan oko 200EUR?
Ok, raspitacu se jos, ali ne znam koliko je dobro da uzimam polovan? |
|
|
|
|
Feb 9 2009, 00:19
Poruka
|
|
|
Sto se tice novih stvari, a kod nas - http://www.fotocene.com/ To i nije bas merodavno jer tamo na njihovom sajtu mozes da nadjes da kupis nov Canon 350d i 400d ali ja sam zvao te prodavnice i oni su mi rekli da ih nemaju i da ih nece dobijati. @Marko J Pa od prilike tako nesto ali nemoj da ti bude zao da das malo vise para pa da ne razmiljas neko vreme nego kao ja koji sam dao ukupno oko 400e za Fuji sa svom opremom i sad mozda mogu da uzmem 200e za njega posle godinu dana. |
|
|
|
|
Feb 9 2009, 00:39
Poruka
|
|
|
Istina, sajt nije sto posto azuran, ali jebiga, barem su skoro sve prodavnice tu. Ima i bannera, a ima i telefona i adresa prodavica. Nazoves i proveris i znas na cemu si. Cimanje? Mozda, ali bolje nema.
Mora malo da se iscimas u svakom slucaju, a cini mi se da je ovaj sa najmanje... Sve je manje vise na jednom mestu i imas neke osnovne smernice... |
|
|
|
|
Feb 9 2009, 00:54
Poruka
|
|
|
E hvala vam momci!
Necu da zalim pare...Kupicu pravu stvar. Samo vjerovatno cu ici na nov aparat. Ja sam inace iz Republike Srpske, pa bas i nemam izbora za kupnju. |
|
|
|
|
Feb 9 2009, 02:06
Poruka
|
|
|
Cekamo lepe vesti
|
|
|
|
|
Feb 9 2009, 13:44
Poruka
|
|
|
|
|
Feb 9 2009, 14:11
Poruka
|
|
|
kad kupish ako kupish prosumer - pazi samo da te ovdashnji foto-onanisti ne ubace u film "ko nema dslr - taj nije pravi dechkonja" - poshto sam primetio da ih ima bash ono u znatnom broju.
|
|
|
|
|
Feb 10 2009, 00:34
Poruka
|
|
|
Pozdrav, opet ja, malo dosadan, al tako je kad pocinjes...
Nasao sam: http://www.fotocene.com/fotoaparati/fujifi...9600/188/detail , to je nekih 330EUR(Sto meni odgvara za nov, toliko bi mi dali para), valjda nov, ponuda postavljena 25.12. I sta mislite da li tolika cijena i u Republici Srpskoj, i da li mozda ovaj aparat jeftiniji negdje u Sloveniji? |
|
|
|
|
Feb 11 2009, 10:09
Poruka
|
|
|
Ajd i ja da reknem neku..mozda ja bas i nisam neko ko bi trebalo drugima da daje savete jerbo sam obicni foto-amater koji je tek par godina u ovoj priici, ali evo kako bi ja to uradio da sam na tvom mestu. Ti tek pocinjes i ne znas puno o fotografiji i za sada ti se uglavnom samo svidja ideja da se bavis fotografisanjem, jel? Pa ja bi onda uzeo neki kompakt i seo da ucim..npr Canon A590 IS koji kosta 120-ak evra i ima ono sto ti treba a a to su P,A,S i M modovi. Onda,sledeci korak je ,aparat u dzep pa ajd u setnju da skljocas sto vise + edukacija(nabaviti neku knjizicu ili je skinuti sa neta i nauciti sto vise o fotografiji, mada ces i na ovakvim sajtovima moci dosta da naucis). E ,onda ces nakon nekog vremena kad savladas osnove i nakon napravljenih hiljada fotografija i sam znati koliko se cela ta prica oko fotkanja "primila" kod tebe, da li si spreman za nesto bolje i da li ti uopste treba nesto bolje od opreme i sta ti treba...ako otkrijes da te fotkanje i ne interesuje bas toliko( a moze i to da se desi jel?)-sta te briga,potrosio si samo 100-inak evra i ostaje ti fin kompakt aparatic koji super radi posao za porodicne fotke,izlete,more,rodjendane i sl. Ne bi ja odma srljao u kupovinu DSLR sistema , pogotovu ako i ne znas sta dobijas sa njim,a i to je rupa bez dna....a moje licno misljenje je da su prosumeri poput tog Fuji-ja bacanje para, zato sto su po ceni vec vrlo blizu najjeftinijim ili polovnim DSLR-ovima a ne nude ama bas nista vise od kompakta.
Ajd sa srecom sta god da odlucis |
|
|
|
|
Feb 11 2009, 14:22
Poruka
|
|
|
|
|