Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Reply to this topicStart new topic

Uklapacuja stolica - Bag Chair -

V
stevandjurovic
poruka Nov 30 2011, 20:23
Poruka #1

Grupa: Članovi 1
Datum reg.: 4-December 07
Član broj: 17,568

Cao svima, ja sam Stevan Djurovic iz Kraljeva. Studiram unutrasnju arhitekturu u Kragujevcu na fakultetu primenjenih umetnosti FILUM, i III goina sam. smile.gif Takodje imam i predmet namestaj u enterijeru pa sam s' toga odlucio da malo krenem sa razradom nekih svojih ideja kako namestaja i lampi tako i ostalih stvarcica u sferi ID-a.

Evo, ovo je neka moja zamisao stolice koja bi trebalo da sluzi za "prvu pomoc" za vreme kampovanja, odlaska u prirodu, ili tako nesto. Za stolicu je predvidjeno da bude napravljena od sperploce, klirita ili polipropilena u drugim varijantama.
Prikačeni fajlovi
Prikačen fajl  14.jpg ( 537.69K ) Broj download-a: 187
Prikačen fajl  16.jpg ( 917.15K ) Broj download-a: 145

Go to the top of the page

+Quote Post
hiSamuraj
poruka Dec 1 2011, 01:13
Poruka #2

Grupa: Članovi
Datum reg.: 13-September 07
Član broj: 14,629

Izgleda odlicno. Lep rendering. Ja to nabudzim za pola sata u 3D Max-u.

Mada nekako mi deluje slabo. Kao da bi se polomila pod 80kg tezine. Drugo, prednje noge su suvise tanke, odnosno ostre, kad bih je rasklopio u prirodi kontam da bi se noge zabole u mekano tlo, zemlju npr. Tehnicki je dobro reseno. Kontam kako se sklapa i rasklapa ali ipak mi deluje slabasno. Materijale koje si naveo za izradu mi nedeluju poznato sem sperploce a ona bash i nije neki jak materijal mada ima danas svakojakih materijala ali ako bi je napravio od titanijumske legure rolleyes.gif neverujem daa bi bila isplativa za dzep.

Anyway, mislim da bi trebao krenuti u razradu pocevsi od nekog jakog, laganog i iplativog materijala, koji god, pa tek onda da dumas sta mozes od toga da napravis i kako. Jer covek kroz istoriju nije prvo smislio kucu pa onda trazio materijal od kog ce je napraviti, vec je prvo nasao kamen i shvatio da od njega moze napraviti skloniste, kucu, itd...

Nije resenje da se sve to zameni samo sa estetikom. Naj bitnija je funkcionalnost a ako jos moze da se sve to lepo upakuje, da bude estetski i lepo, to je jedan veliki plus koji sluzi da se produkt lakse proda.

+Quote Post
stevandjurovic
poruka Dec 1 2011, 14:56
Poruka #3

Hvala na komentarima, i kritikama. smile.gif Ali ja kontam da ako bi sper bio debljine 6, 7, 8 mm sastavljen iz furnira i lepljen brzo vezujucim lepkom, tj onim koji ima sacastu strukturu, da bi to jako dobro izdrzalo. Iskreno siguran sam fifti fifti posto jos uvek nisam napravio maketu. Stolica nije predvidjena za neko dugo zadrzavanje na njoj, prvo zato sto, nije ni toliko udobna, ali opet nikad ne bih napisao njoj 'SEDENJE - NE VISE OD 15 MIN - smile.gif smile.gif smile.gif. sediste i prednje noge su predvidjene da budu debele 10 mm, a sper od 10 mm je dosta jak a opet nije mu sila koja bi delovala na naslon i drzace unutra toliko jaka da ga otkine jer su sediste i noge povezani metalnom sipkom (evo slika). sta znam, napravicu maketu pa cu videti, ako nista, na kraju krajeva predvidecu je za decu. biggrin.gif hehe... u svakom slucaju hvala na komentu.
Prikačeni fajlovi
Prikačen fajl  18ed.jpg ( 27.99K ) Broj download-a: 113

+Quote Post
hiSamuraj
poruka Dec 1 2011, 22:55
Poruka #4

Da, hteo sam da pomenem sacastu strukturu ali nisam bio siguran kako se to zove i dali uopste ima neki naziv.
Medjutim, nije ti losa ideja za decu. Mada morao bi da je dobro razradis i zadovoljis rigorozne standarde i norme jer to ide deci u ruke, meda opet zavisi za koji je uzrast namenjena.

Provalio sam ja odma kako se fiksira sa sipkama, i mora da ima neka spona koja sprecava da se stolica ne sastavi/iskrivi.

Ali, ja sam hteo nesto drugo da ti predlozim, Da uzmes i razradis sistem popularne pecaroske stolice, ona mala sa platnom, rasklapa se u X rolleyes.gifsmile.gif , neznam kako se zove i dali ima ime. rolleyes.gif mrzi me da guglam ... ali je dojaja fazon i nevidim nista lose u tome da se razradi.

Anyway, nabudzis je nekako da se rastavlja iz tog tvog torbastog oblika, to sa torbom je odlicno, mobilnost. Vidi dal moze i naslon nekako da se uklopi/raskolpi. Znaci neki aluminijum (ili jace) i platno, veoma lagani materijali. Poradi na tome da kad se sklopi u TORBU, da ima malo prostora unutra da + moze da se stavi nesto unutra, jastuce za guzicu dry.gif i slicne sitnicarije, da moze i mala boca vode da stane, mozes to prodati ovima sto vole da pesace kroz prirodi i slicno... tongue.gif
MultiFunkcijski predmet. Moras biti svestan da takvi predmeti nedolaze preko noci. Oni se razradjuju i potrebno je konstantno preispitivati i filozofirati o mogucnostima i nacinima. pa ti vidi wink.gif

i tako...

+Quote Post
stevandjurovic
poruka Dec 2 2011, 04:37
Poruka #5

e sad obrisi ceo ovaj koment, ja sam copy/paste na komp! da ne vidi neko! biggrin.gif Hahaha. Salim se. Hvala na svemu i na ideju, budi siguran da cu i na tome poraditi. Hvala jos jednom!

+Quote Post
vip88
poruka Dec 4 2011, 02:05
Poruka #6

Datum reg.: 29-August 09
Član broj: 31,501

Super ti je ovo...a moze i ovako biggrin.gif ...

+Quote Post
stevandjurovic
poruka Dec 11 2011, 00:53
Poruka #7

hahahhaa! pa da, ovo je bas u pravom smislu reci. biggrin.gif

+Quote Post
chu-des
poruka Dec 30 2011, 14:53
Poruka #8

Datum reg.: 28-November 05
Član broj: 2,433

Super ti je ovo!
p.s. dobro si se setio da navratish biggrin.gif

+Quote Post
hiSamuraj
poruka Dec 30 2011, 21:23
Poruka #9

cool.gif Chek dis aut

+Quote Post
stevandjurovic
poruka Jan 8 2012, 20:17
Poruka #10

hehe...zanimljivo

+Quote Post
Ukica
poruka Jan 17 2012, 03:14
Poruka #11

Datum reg.: 11-March 06
Član broj: 3,732

Stevane, pre svega čestitke na izazovu, zanimljivo je i definitivno korisno. U pogledu ideje, vizelno super izgleda, kad je upakovana, kombinacije drvo drvo i crno belo takođe. Međutim, u rasklopu, izgled izrezanog oblika kod nogu, pomalo odudara od drugih prisutnih oblika, na proizovdu, mozda bi nešto od svega trebalo više prilagoditi, da noge ne izgube od čvrstine, a da oblik bude sličniji ostalim.

U pogledu funkcionisanja konstrukcije, moguće je da ćeš imati problema u pokretnim delovima, pre svega, kod vezivanja ploča klavir ili drugim šarnirima, jer, šta god da je od lakših materijala u pitanju, ploča je male debljine, i trebalo bi u praksi isprobati okove u ponudi. Postoji problem i kod ugaonog učvršćivača. Tako kako je nacrtan, očigledno je da otežava rasklapanje proizvoda, odnosno, teško da će i raditi. Ako i bude radio, rasklapanje će biti izuzetno komplikovano za taj tip proizvoda. Bolja varijanta je, ako ga već i primenjuješ, da se učvršćivač fiksira sa zadnje strane nogu, umesto sa kanta, i da se usadjuje u metalna hvatače, to će obezbediti kvalitetniju upotrebu, međutim, to će verovatno i dalje zahtevati višepoteznu radnju, i samim tim dizajn pomalo gubi od one tzv 'bezbrige' u upotrebi. Treći problem koji vidim (možda grešim), je u samom prostoru potrebnom da se spakuje učvršćivač, pri sklapanju stolice. Jasno mi je da, se pakuje između nogu, međutim, tako kako je konstruisan, jedan deo će se svakako naći između samih debljina ploča, i povećati ukupnu debljinu koja se pakuje u 'torbu', samim tim i dimenziju proizvoda. U pogledu naslona, nisam siguran, ali pretpostavljam da je rešen tako da je u fizičkoj vezi sa sedištem, u tom slučaju svakako razmisli o težini ploča koje se izvlače i zašta ih uhvatiti.

Na osnovu svega, savetovao bih da svakako još jednom preispitaš način rasklapanja, budući da je to ovde najveća 'boljka', a ima prostora da se poboljša rešenje, bilo kroz potpuno novi koncept sklapanja bilo kroz prilagođavanje ugaonog učvršćivača, a da se istovremeno ne naruši izgled, možda će ti u konstruktivnom smislu u tome pomoći i neke prethodne sugestije, tj neki segmenti iz primera koji već postoje, što se ne mora odnositi i na materijal već na način funkcionisanja.

+Quote Post
hiSamuraj
poruka Feb 20 2012, 03:34
Poruka #12

i..??? imali kakvih novosti, any napredak ili preokret??? biggrin.gif

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Tuesday 21. May 2013 - 02:03

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.