JS Img preload, javascript problem |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
JS Img preload, javascript problem |
Feb 12 2012, 19:03
Poruka
|
|
|
Izgubih previse vremena, i volje.
CODE Resources = { images: { blueDiamond: 'img/blue.png', redDiamond: 'img/red.png' }, preloadImages: function() { var images = this.images; for (var item in images) { console.log('before load :'+item, images[item]); var image = new Image(); image.onerror = function(){alert('fail to load : '+ images[item])}; image.onload = function(){images[item] = image; console.log('after load :'+item, images[item]);}; image.src = images[item]; } } } Resources.preloadImages() vraca : before load :name: blueDiamondvalue: img/blue.png before load :name: redDiamondvalue: img/red.png after load :name: redDiamondvalue: [object HTMLImageElement] after load :name: redDiamondvalue: [object HTMLImageElement] WTF happened to my blueDiamond! |
|
|
|
|
Feb 12 2012, 21:35
Poruka
|
|
|
Item i image promenljive će imati poslednje definisane vrednosti, funkcija definisana na load event će biti izvršena kada se slike učitaju, odnosno posle for petlje, nisam baš vešt u objašnjavanju :(.
Pokušaj da zameniš: CODE image.onload = function(){images[item] = image; console.log('after load :'+item, images[item]);}; sa: CODE image.onload = (function(item, image){
return function() { images[item] = image; console.log('after load :'+item, images[item]); } })(item, image); |
|
|
|
|
Feb 13 2012, 08:26
Poruka
|
|
|
Radi, hvala ti.
Ipak bi mi valjalo objasnjenje ako imas vremena, posto ne razumem tvoj kod posebno deo oko samozivrsavajuce funkcije, dakle : CODE a = (function(){})(B) sta se zaboga desava sa b (a dobija vrednost b nakon sto se selfinvokuje funckija ili ?) i koji je scope ovakvog cuda ? EDIT OK mislim da kapiram, b je parametar salefinvoking funckije, a scope je totalno zatvoren, ali zasto return function u tvom kodu, mislim radi i sa : CODE image.onload = (function(item, image){ images[item] = image; console.log('after load :'+item, images[item]); })(item, image); Postoji li neki razlog da se vraca funkcija ? |
|
|
|
|
Feb 13 2012, 10:48
Poruka
|
|
|
U stvari ne radi u koliko ne vraca funkciju....tek mi sad nista nije jasno.
|
|
|
|
|
Feb 13 2012, 10:56
Poruka
|
|
|
Onload zahteva funkciju, zato je return function. Možeš da probaš i:
CODE (function(item, image){ image.onload = function() { images[item] = image; console.log('after load :'+item, images[item]); } })(item, image); Pretraži na temu "javascript closures". edit: Mada promenljiva image ne mora da se prosleđuje, možeš koristiti this. Možeš koristiti i npr: CODE image.item = item;
image.onload = function() { console.log('after load :'+this.item, this); } |
|
|
|
|
Feb 13 2012, 11:29
Poruka
|
|
|
Vise mi je bliska ova varijanta sa dodavanjem propretija, tako da se svelo na :
CODE image.onload = function(){images[this.item] = this} Closures su pakao dolazeci sa full OO podloge. Hvala puno za bjasnjenje. |
|
|
|
|
Feb 13 2012, 14:31
Poruka
|
|
|
Kad smo vec na temi da ne znas neki 'standardan' nacin za ispaljivanje custom evenata u JSu.
Naime valjalo bi mi da uradim nesto tipa. addEventListener(Resources.prloadImages(), onComplete()); onComplete() { //all images loaded } gde bih event ispalio unutar preloadImages(), nakon nekakvog checka. Googlanje izbaci brdo resenja ali mi sva deluju.... pa sklepano, postoji li neki standardni nacin za izvoodjenje ovoga. |
|
|
|
|
Feb 13 2012, 15:39
Poruka
|
|
|
Pogledaj "Observer design pattern"
http://addyosmani.com/resources/essentialj...tternjavascript |
|
|
|
|
Feb 13 2012, 17:53
Poruka
|
|
|
Hvala za link ODLICAN je.
|
|
|
|
|
Feb 14 2012, 13:32
Poruka
|
|
|
Nema na čemu.
Još jedan link sa primerima: http://shichuan.github.com/javascript-patterns/ Pretraži na temu "javascript closures". Ovde sam zaboravo da napišem podraži i "javascript function currying" odnosno "javascript partial function application". |
|
|
|
|
Feb 14 2012, 15:58
Poruka
|
|
|
Hvala jos jednom za link... currying is ....arghhhh... pakleno napredan koncept.
|
|
|
|
|
Feb 18 2012, 17:41
Poruka
|
|
|
Nisam mogao da se savatam sa observerom, ne vredi previse mi je u krvi as event system da bih mogao da se naviknem na observer. Tako da sam sklepao nesto sa pseudo callbackovima... kanda radi ..ne kazem da je dobar...pa ako nekome zatreba:
CODE Resources = { completed: 0, //holding amount of successfully loaded images onImgLoaded: function(){}, // for progress fires when each image is loaded onComplete: function(){}, // fires when all images are loaded images: { blueDiamond: 'img/blue.png', redDiamond: 'img/red.png' }, imagesCount: function() { var total = 0; for(var image in this.images){total++}; return total; }, getProgress: function() { var progress = this.completed/this.imagesCount(); return progress; }, preloadImages: function() { var scope = this; var images = this.images; var total = this.imagesCount(); for (var name in images) { var image = new Image(); image.name = name; //add property name to image object for later use image.onerror = function(){alert('fail to load : '+ images[name])}; image.onload = function() { images[this.name] = this; //image with this name becomes this(image object) scope.completed++; scope.onImgLoaded(); if(scope.completed == total)scope.onComplete(); //when finished loading fire this }; image.src = images[name]; } } } Usage - negde u Gamse.js npr. CODE this.init = function() { var scope = this; Resources.onImgLoaded = function(){console.log(Resources.getProgress())} Resources.onComplete= function(){scope.setup()}; Resources.preloadImages(); } Pitanje, kako da nateram da mi property onComplete: function(){}, prihvata funckiju ako se prsoledi, dok u suprotnom ne puca nego recimo vrapuje ono sto nije funkcija u funkciju.... nezgrapno nesto poput onComplete: typeOf(funtion)||function(args){}, //naravno ne radi ali objasnjava clj. |
|
|
|
|
Feb 18 2012, 21:36
Poruka
|
|
|
Nisam siguran da li sam dobro razumeo.
Npr. u Resources dodaj: CODE callback: function(){} za onComplete stavi: CODE onComplete: function(fn) { this.callback = fn; } I unutar preloadImages, unutar onload eventa, zameni: CODE if(scope.completed == total) scope.onComplete(); sa: CODE if(scope.completed == total) scope.callback(); I posle: CODE Resources.onComplete(function() { scope.setup(); }); ili samo: CODE Resources.onComplete(scope.setup); Ili ukoliko je potrebno dodavati više funkcija, stavi da je callback niz pa prilikom poziva onComlete dodaj funkcije u taj niz i na kraju prođi kroz niz i pojedinačno izvrši fdodate funkcije; |
|
|
|
|
Feb 19 2012, 13:00
Poruka
|
|
|
Dobro si razumeo; nekako mi je cudn osecaj da pretrpavam nested funkcijama, ali je to valjda normalno u JSu.
Hvala jos jednom. |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Wednesday 19. June 2013 - 12:19 |