AS3 Game Engines |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
AS3 Game Engines |
May 9 2010, 00:52
Poruka
|
|
|
Koga zanima, maločas sam napisao sve što je imalo pametno (a brzo) da se kaže na temu aktuelnih AS3 endžina za razvoj igara. Barem u vezi onih endžina koji su mi poznati, a to su flixel, PushButton Engine, i FlashPunk (tim redom).
Post, ali i pregled ostalih, non-ActionScript endžina na tržištu, možete pronaći ovde (Game Dizajn forum). |
|
|
|
|
May 9 2010, 10:05
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 106 Datum reg.: 25-March 09 Lokacija: BiH Član broj: 28,853 |
Ovaj je obecavajuci: http://www.yogurt3d.com/
|
|
|
|
May 9 2010, 14:37
Poruka
|
|
|
da, ali negde sam pročitao da yogurt i nije baš game engine, ali ne znam dok ga ne probam. možda se to i promenilo.
|
|
|
|
|
May 9 2010, 14:39
Poruka
|
|
|
hm ili je developer gej ili ga je mrzelo da animira ortaka
http://www.yogurt3d.com/demos/OdaDemo/demo-03.php btw, ovaj lipsync demo mi ne radi vama? enivej, zaobisao bih ovo. ima potencijal, ali trenutno mi je *nje i kao 3d engine, a verujem da ni kao game engine nije nista bolji. |
|
|
|
|
May 9 2010, 16:38
Poruka
|
|
|
određeni član Grupa: Urednici Poruke: 2,628 Datum reg.: 6-February 05 Lokacija: orion Član broj: 227 |
tvoji nabrojani engine-i mi izgledaju upotrebljivo za kreiranje igrivih stvari. pregledah source za phoenix like game na jednom od njih i oduševljen sam svedenošću.
ovaj 3d je simpa ali ja ne cenim 3d. pogledao sam sve primere i pomislio wow, svaka čast. ali čemu? jbg, stara sam škola i pre ću izgubiti dan igrajući frogger-a (neave games ima 100% skinut original, iako sam siguran da ga je uradio od nule) nego ne znam kako izgledajuće 3d ludilo. |
|
|
|
May 10 2010, 07:48
Poruka
|
|
|
Mislim da je ipak alternativa 3d tu najbolje sto se tice 3d-a
Ovu poruku je izmenio syndrome: May 11 2010, 12:20
Razlog za izmenu: ispravio typo u nazivu (ako neko trazi doticni engine)
|
|
|
|
|
May 11 2010, 12:20
Poruka
|
|
|
^ slazem se, ali treba napomenuti da nije besplatan
|
|
|
|
|
May 11 2010, 12:34
Poruka
|
|
|
jbg, stara sam škola i pre ću izgubiti dan igrajući frogger-a nego ne znam kako izgledajuće 3d ludilo. onda prioni na flixel. potraznja toga sto si opisao je odlicna, a ponuda je neadekvatna, tj. da se izrazim preciznije, u gaming worldu uvek ima mesta za bolje, lepse, novije, punije, solidnije, svezije, zaraznije, i na kraju krajeva, drugacije. gaming je ovim prakticno doziveo renesansu. od pocetka 90-tih obican covek nije u mogucnosti da napravi igru koju ce drugi da vide i igraju. internet je to malo promenio u smislu izdavastva, ali su razvoj i distribucija i dalje ostali pain-in-the-ass. sa flashom je to potpuno resena stvar (ko jos normalan, pri zdravoj pameti, razvija fully-featured igru u C++; ovaj zivot je previse kratak, dok triple-A kompanije razvijaju natprirodne stvari za svega godinu-dve), a old-school arcade look&feel konacno vise nije stvar moranja (kao sto je bio 80-tih), nego ukusa. jedino gaming od svih IT disciplina ne zna za izraz "otkrio toplu vodu". recikliranje dobrih ideja se uvek pozdravlja, a sveze ideje su stalno dobrodosle. prostora za eksperiment ima na pretek. to je jedini softver cija se upotrebna vrednost meri vremenom koje je neko dobrovoljno proveo u njemu, a uspeh potpuno virtuelnim/imaginarnim/percipiranim vrednostima (ovu osobinu deli sa svakom drugom "cistom" umetnoscu, poput slikarstva ili knjizevnosti, sto je atipicno za kategoriju: Softver). game design je jedina umetnost koja podrazumeva barem elementarno poznavanje svih ostalih koncepata izrazavanja (zbog toga to nije zgodna za tipicne programere, jer su precesto operisani od svega sto nije 0 i 1, mada bi oni voleli...). naracija, rezija, ilustracija, scenografija, animacija, usability, simulacija, refleksija, impresija, misterija, edukacija, sve ove reci su nasle svoje mesto u gamingu, dokle god je njihova rezultanta zabava. a sve se u zivotu svodi ili na ucenje ili na zabavu, a ja bih dodao da je i ucenje zabava, sve zavisi od onoga ko uci. |
|
|
|
|
May 12 2010, 14:23
Poruka
|
|
|
određeni član Grupa: Urednici Poruke: 2,628 Datum reg.: 6-February 05 Lokacija: orion Član broj: 227 |
ok, vidim potrudio si se da me napališ. kako sad da kažem ne?
|
|
|
|
May 12 2010, 15:45
Poruka
|
|
|
navikao sam da cujem takvu recenicu od nekog ko je zhena, al sad sta je tu je
|
|
|
|
|
May 12 2010, 20:19
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 106 Datum reg.: 25-March 09 Lokacija: BiH Član broj: 28,853 |
PA dobro, napravi li neko kakvu igru(igricu)?
|
|
|
|
May 12 2010, 20:28
Poruka
|
|
|
^ reformulisi
|
|
|
|
|
May 12 2010, 23:15
Poruka
|
|
|
Puno price, malo rada-jel neko napravio neku igru (od diskutanata) u odredjenom engine-u i radite li igre uopste.
|
|
|
|
May 13 2010, 00:37
Poruka
|
|
|
Da, ja radim na igri, pravim je u flixelu, i povremeno učestvujem u razvoju samog endžina, kada imam čime da doprinesem.
Recimo, community je mesecima čekao autora da implementira Mersenne twister. Trenutna verzija, zahvaljujući mojoj implementaciji, koristi LCG. To je stvarno skromno, s obzirom na to šta bih sve mogao da uradim, ali community je zaista velik, i nije mala stvar pored tolikih ljudi omogućiti čitav jedan feature samo jednim postom (i, neverovatno, samo jednim redom koda). Bilo je tu i neke moje implementacije HSB<>RGB konverzije. Nisam pogledao da li je trenutna verzija koristi. Većinu mojih potreba, za sada, flixel zadovoljava. Tek ću kroz development videti, šta je zaista potrebno, i to će se valjda dodati/promeniti. |
|
|
|
|
May 13 2010, 11:17
Poruka
|
|
|
ja ne pravim igr(ic)e.
kada sam ih pravio, tada se popularni "engine" zvao "mašinac" ali da odgovorim jednostavnije. hleba i igara - a redosled nije slučajan. |
|
|
|
May 16 2010, 12:37
Poruka
|
|
|
pokrenuo sam blog (sa kičastim skinom, još sam u procesu traženja/editovanja/štagod, nemoguće je naći nešto pametno) na http://gamersgoggles.blogspot.com/ , pa ko je raspoložen da prati, pozvan je. u prvom postu je sve objašnjeno šta i kako. uglavnom ću srati o istim ovim stvarima o kojima serem i ovde (oprostićete mi na prostom izražavanju), samo ću se verovatno truditi da sve to sr... izlaganje dobije neku konkretniju formu. + biće dosta toga u vezi razvoja te igre koju sam pomenuo.
da mi je neko pre tri dana rekao da ću pokrenuti blog, šutnuo bih ga, ali realno, trebalo je verovatno ranije da ga otvorim. |
|
|
|
|
May 18 2010, 09:25
Poruka
|
|
|
Promenio sam template, sad je neki generalni layout kako treba.
Ali ću morati da tweakujem kolor šemu i dizajn kad budem imao vremena, i dalje nisam zadovoljan. |
|
|
|
|
May 18 2010, 09:42
Poruka
|
|
|
I ne treba da budes!
Elem, gde ti je ovde web 6.0 spirit , ajde sad odma da napravis header 4000x9000, sve sto je iznad h4 da ti bude 1px inserted, naredjaj social whoring linkove, nemas 100+ gradijenata i par oversized tweeter pticica - sramota, eh, da i neki super bitching html6 player, i tako... shivvveeerrrrr....burp... Salu na stranu; Samo bre! postavi neki veci content font za nas obnevidele da ne moram da zoomiram, sto se dizajna tice... blah... content je u ovom slucaju puno bitniji. U ostalom vidi G. Skinerov blog. BTW sorry za anonimnost komentara, zbugovan ti comment box ('word verification ti ispada iz vidljive sekcije' pa sam commentovao alternativnim putem). |
|
|
|
|
May 18 2010, 10:47
Poruka
|
|
|
e super hvala na commentu, jer tweakujem ovo sranje od templejta rucno (jbt, za ovaj blogger sve same konverzije sa wordpressa, i fala bogu sve se raspadaju).
povecavam font odma. nije toliko sto je mali, nego sto je siv.. a jes stvarno ovaj grantov blog gadan, jbt. 96 |
|
|
|
|
May 18 2010, 11:07
Poruka
|
|
|
Jest mnogo svetao text.
OFF: Kad bre ti spavas? Poslednji post na Stimuli temi ti je u 07:47. |
|