Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

2 - broj stranica V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic

Slabo osvetljenje: blic ili neki brzi prajm

V
ivicat
poruka Mar 15 2012, 23:17
Poruka #1

Grupa: Članovi
Datum reg.: 23-August 11
Član broj: 44,774

Vec neko vreme citam teme na forumu vezane za fotografiju i doslo vreme da i ja nesto pitam. Do sada sam samo citao jer moje znanje je nikakvo o temama koje su ovde aktuelne pa moji komentari ne bi imali nikakvu vrednost, slike ne postavljam jer ne zelim da gubite vreme, ali sada mi treba mala pomoc. Verovatno je vec bilo reci o ovoj problematici, ali ja ne nadjoh.

Relativno skoro sam kupio D3100 i 18-55VR. Nemam vremena ni zelje da postanem priznati i poznati fotograf vec samo hocu da imam lepe slike biggrin.gif.

Cesto slikam klinca u stanu. Ne volim (pop-up) blic pa se trudim da slikam bez njega. Ali sa slabim svetlom i objektivom koji na 18mm ima 3.6 otvor blende, rezultati nisu 'sjajni'. Problem sam hteo da resim sa 35 1.8. Citao, gledao slike i odlucio da je to resenje za mene. Cak sam bio na korak da narucim pomenuti objektiv...

E onda Marko kaze meni da to sto meni treba nece biti reseno sa tim objektivom vec je bolje da kupim blic. ohmy.gif . Malo razmislih i covek je mozda i u pravu. E onda procitah par tema gde pametni ljudi kazu Nikon na Nikon. Ok. Gledam SB-400 jer je prihvatljive cene. Za slikanje u stanu/kuci, cini mi se dovoljno dobro resenje. Ali kad-tad cu otici na neki rodjendan i sl. gde ce taj blic da bude nedovoljan (volim da vucem aparat sa sobom - zanimljivije mi nego da skacem uz Seku Aleksic). Marko predlozio SB-600. Ali kako da stavim to cudo na aparat. I onako svi ocekuju od mene slike u rangu slika iz casopisa.

Da ne duzim dalje:

35mm 1.8 ili SB-600 ili ???

Go to the top of the page

+Quote Post
artfocus
poruka Mar 15 2012, 23:29
Poruka #2

Datum reg.: 6-December 06
Član broj: 7,817

Pa vidi, u principu i jedno i drugo. E sad, ako je lova problem, možda bi ti ipak blic bio korisniji za to što bi ti fotkao.

Neko se verovatno neće složiti sa mnom, ali ja bih ipak blic.

Pozdrav

+Quote Post
istankov
poruka Mar 15 2012, 23:33
Poruka #3

Datum reg.: 8-February 05
Član broj: 241

Blic definitivno, za kućnu upotrebu sasvim dovoljan SB 600 - 700

+Quote Post
artfocus
poruka Mar 15 2012, 23:35
Poruka #4

Datum reg.: 6-December 06
Član broj: 7,817

Ih, ako može da se ispruži za SB700 - lepota!

+Quote Post
ivicat
poruka Mar 16 2012, 08:49
Poruka #5

I ja bih i prajm i blic. Ali ne bih da me izbace iz stana.

Nekako sam se potajno nadao da cete mi sugerisati za 35mm (prakticnije je). Ali ne razmisljam objektivno. +300e za SB-700 neki drugi put. Isao bih do 200e (gde se uklapaju oba pomenuta resenja).

+Quote Post
Gagygenije
poruka Mar 16 2012, 09:11
Poruka #6

Datum reg.: 11-February 11
Član broj: 42,096

Imas kod ovih sto donose iz Madjarske sb-700 za 240e - bilo bas pre neki dan na berzi. Naravno nov.

Zop!

+Quote Post
ucesnik
poruka Mar 16 2012, 09:42
Poruka #7

Datum reg.: 22-January 10
Član broj: 34,007

Kupi 35 mm za pocetak. Ne znam kakav je D3100 ali ako odvrnes blendu na 1.8 i dignes ISO na nekih 1600-2000 mozda bi mogao za pocetak da prodjes bez blica.

Lose strane su sum koji ce sigurno da se na toj ISO vrednosti pojavi, ne znam kako ce da izgleda pa i kazem da mozda moze da prodje. Mozes eventualno da kupis i stativ jer na 1.8 i ISO 2000 mozda mozes da slikas sa ekspozicijom 1/80. Ispod toga ce biti mutno. Stativ mozes jeftino da nadjes.

Posle kupi blic i pitaces se kako si slikao uopste bez njega.

+Quote Post
sinisha
poruka Mar 16 2012, 10:18
Poruka #8

Datum reg.: 6-February 06
Član broj: 3,254

Poslusaj Marka i uzmi sb-600!

Sumnjam da d3100 daje dobre rezultate na visim ISO vrednostima. Takodje, retko koji objektiv daje super rezltate na max otvoru blende, a blendu ces malo i da zatvoris kad snimas vise ljudi (rodjendan), pa ti je blic mnogo bolje resenje.

pozdrav

+Quote Post
bokan
poruka Mar 16 2012, 10:24
Poruka #9

Datum reg.: 16-October 09
Član broj: 32,313

Sta ja znam kad mi fali svjetla ja sam uvjek za to da dodam nego da se trudim da ga sakupim. Bar kad su te stvari u pitanju slikanje po kuci, rodjedanskih zurki isl.

+Quote Post
ivicat
poruka Mar 16 2012, 10:32
Poruka #10

Vec imam neki stativ. Ali nije problem u nemirnoj ruci vec u klincu koji skace. Jedino da ga vezem pre slikanja.

A sto se tice rodjendana i slicnih manifestacija, ne slikam ja za druge, nego za sebe. Ali to ne umanjuje znacaj opreme.

+Quote Post
cvele001
poruka Mar 16 2012, 10:41
Poruka #11

Grupa: Foto urednici
Datum reg.: 15-February 09
Član broj: 27,736

& D3100 radi vise nego dobro i na visim ISO vrednosti BTW...

I ja sam ya blic iako smatrama da je kupovina dobrog objektiva uvek interesantnije resenje...

Blic ti danju (sem ako namerno dosvetljavas senke) ne treba ni za ziv Q a dobro staklo moze da ti bude divan saputnik i van kuce...

Ako mozes da dobacis do blica, onda defintivno SB700 jer je dugorocnija kupovina a ako ne onda je SB600 bombona....

Moj glas je ovaj put takoreci nedefinisan, treba ti blic ali ja mislim da ce 35ic abiti korisnija an vise planova.... bolje fotke, vise naucis....

+Quote Post
Jo Husafet
poruka Mar 16 2012, 10:45
Poruka #12

Urednik

Datum reg.: 24-April 05
Član broj: 539

a moze i da se nadje neki matoriji nikonov blic.. tipa SB26 ili 28 za nevelike novce. Msm.. lepo je to sa 600kama i 700kama ali za neke osnovne stvari, ovi maotri ce odraditi isti posao.

Jedini problem je sto ih nema bas uvek na trzistu polovnjaka.

a 35mm 1.8 je najbolje sto mozes da uradis za svoj dalji fotografski razvoj, bez obzira na pretenzije. Usrecice i tebe i druge smile.gif

+Quote Post
cvele001
poruka Mar 16 2012, 10:47
Poruka #13

^ Ni SB26 ni SB28 ni SB50dx SB80DX nemaju iTTL na novim nikon telima, a to ume da bude relativno problematicno za nekog ko tek pocinje da radi... imaju AA mod koji genralno moze da odradi psoao ali ni ti blicevi bas nisu jeftini...

+Quote Post
Jo Husafet
poruka Mar 16 2012, 10:51
Poruka #14

Urednik

Datum reg.: 24-April 05
Član broj: 539

Aham... eto.. danak N(ikon)eiskustvu smile.gif

+Quote Post
DeepBlue
poruka Mar 16 2012, 11:11
Poruka #15

Datum reg.: 18-November 05
Član broj: 2,316

Ima starih bliceva koji sasvim lijepo rade, a nisu uopšte skupi. Ja, npr. imam Vivitar 3700. Pretpostavljam da je Nikon izdrživ i da ga ti stari blicevi neće spržiti. Aparat će registrovati da je blic prikačen i podesiti brzinu zatvarača kao i da je ugrađeni blic podignut. Na samom blicu podesiš neke okvirne vrijednosti i vrlo rijetko će se desiti da spali fotku. Kod mene to sasvim fino radi. Još su ti stari blicevi i više nego pristojne jačine za odbijanje o plafon, a nerijetko se okreću u svim smijerovima.

U takvoj kombinaciji bi mogla da se uzme i 35ica i neki stariji blic.

+Quote Post
ivicat
poruka Mar 16 2012, 13:38
Poruka #16

Ovo sto DeepBlue predlaze ne zvuci lose sa finansijske strane. A sa strane fotografije?

+Quote Post
-djole-
poruka Mar 16 2012, 14:00
Poruka #17

Datum reg.: 17-March 09
Član broj: 28,550

ne zvuci lose ni sa strane fotografije jer ces nauciti radis rucno i da se moze bez automatike wink.gif

uputstvo za upotrebu kaze da naponi preko 250V i negativni mogu ostetiti aparat, pa ako uzimas stariji neNikon blic proveri unimerom napon na stopici.

+Quote Post
cvele001
poruka Mar 16 2012, 14:02
Poruka #18

Ja, isken da budem, sam malo skeptican kad korisnik koji nema isksutva treba da uzme neku spravu koja nije u potpunosti kompatibilna sa sistemom. To ne znaci da to nece raditi ili da ce upropastiti telo, vec da ces na taj nacin vise vremena izgubiti podesavajuci blic i trazeci neko resenje a da pritom mozes da izgubis dragocene uspomene izgrajuci se sa aparatom...

Ako oces da sve radi, onda mora da se i plati kako treba ili da se bacis na ucenje pa cega kod da se dohvatis da ide kao po loju...

ja bih u svakom slucaju investirao u staklo a u blic kad dodje nesto zgodno pod ruku...

+Quote Post
Thur
poruka Mar 16 2012, 14:56
Poruka #19

Datum reg.: 4-July 08
Član broj: 22,302

i ja bi pre u staklo investirao nego u blic..

+Quote Post
simazoran
poruka Mar 16 2012, 14:58
Poruka #20

Datum reg.: 3-January 10
Član broj: 33,661

Kupis lepo sb600 za oko 150€ ali da je u perfektnom stanju, posto kazes da ti je budzet oko 200, ostaje ti 50.Narednih mesec dana ostavis cigare ili ides peske na posao i to ti je jos 100€ koliko ti fali za 35mm.Problem je ako si nepusac a nemas ni kola.U tom slucaju cemo smisliti neku drugu kombinaciju a da pri tom sacuvas i bubreg (pala im je cena ne isplati se prodavati)

+Quote Post

2 - broj stranica V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Saturday 25. May 2013 - 02:59

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.