Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Reply to this topicStart new topic

Mamorandum u Wordu, Muka i panika

V
BaneR
poruka Feb 9 2012, 11:52
Poruka #1

Grupa: Članovi
Datum reg.: 23-October 06
Član broj: 6,915

Juce sam se jedan dobar deo dana mucioda napravim jedan memorandum u Wordu.
Najveci problem sto se informacije nalaze na desnoj strani po sredini.
Tako da heder i futer nisu opcija.
Pokusavao sam i da stavim sliku kao background ali kada uvezem jdp od 300 dpi onda je word razvuce i ne nudi mi mogucnost da je skejlujem.
Zatim sam uvezao vektore tj. EPS koji Word kao podrzava. Ali kada hocu da odprintam taj dokument taj slika se uopste ne vidi.
Koje ludilo. smile.gif

Da li neko zna kako ovo moze da se resi?
Go to the top of the page

+Quote Post
kizo
poruka Feb 9 2012, 12:10
Poruka #2

Datum reg.: 15-February 05
Član broj: 280

a da li si probao da prvo ubacis Text box pa u njega da ubacis sliku? to uvek resava problem wink.gif

+Quote Post
BaneR
poruka Feb 9 2012, 13:26
Poruka #3

Text Box za sliku?
Meni je bitno da se ta slika sa informacijama ponavlja na svakoj strani.
Koliko ja znam to moze samo ako imam objekat u hederu futeru ili u pozadini.
Ako postoji jos neka opcija neka mi neko javi.

+Quote Post
kobayashi
poruka Feb 9 2012, 14:14
Poruka #4

Datum reg.: 18-September 06
Član broj: 6,377

Ako bas ne umes da se snadjes sa text box-ovima, napravi lepo tabelu bez linija izmedju polja i rasporedi sadrzaj po poljima kako ti odgovara.

EPS mora da se odstampa cak i direktno, a ne samo preko konverzije u PDF, ali je problem sto Word 2003 ne podrzava novije verzije tog formata kako treba. Npr. iz Illustrator-a treba u EPS prvo sav tekst pretvoriti u krive i pri sacuvavanju odabrati verziju "Illustrator 8 EPS" (u opcijama koje se pojavljuju nakon biranja imena i tipa fajla).

To sto ti "Word razvuce" sliku je verovatno do toga sto je slika u 72dpi umesto u 300dpi, jer Word pri importovanju slike zadrzava dimenziju u milimetrima (ili incima) a ne u pikselima.
Zato pre ubacivanja, pripremi sliku u odgovarajucoj rezoluciji i sa odgovarajucim dimenzijama (nije problem ako dimenzije budu malo vece, ali ako je slika 20x veca na 'papiru', imas problem i jedino mozes da je umanjis preko 'Object properties' posto ne mozes da vidis granice da bi to uradio misem.

+Quote Post
BaneR
poruka Feb 9 2012, 14:22
Poruka #5

Koristim text box-ove ali mi nije poznato da ti objekti mogu da se ponavljaju na drugim stranama. Da budu kao master objekti u InDesignu.
Ja sam juce napravio varijantu sa tabelom ali to je resenje samo za jednu stranu. Ako hocu da imam isti template na sledecoj strani onda mora da se kopira cela tabela.

Probacu ovo sa dimenzijama slike...

QUOTE (kobayashi @ Feb 9 2012, 14:14) *
Ako bas ne umes da se snadjes sa text box-ovima, napravi lepo tabelu bez linija izmedju polja i rasporedi sadrzaj po poljima kako ti odgovara.

EPS mora da se odstampa cak i direktno, a ne samo preko konverzije u PDF, ali je problem sto Word 2003 ne podrzava novije verzije tog formata kako treba. Npr. iz Illustrator-a treba u EPS prvo sav tekst pretvoriti u krive i pri sacuvavanju odabrati verziju "Illustrator 8 EPS" (u opcijama koje se pojavljuju nakon biranja imena i tipa fajla).

To sto ti "Word razvuce" sliku je verovatno do toga sto je slika u 72dpi umesto u 300dpi, jer Word pri importovanju slike zadrzava dimenziju u milimetrima (ili incima) a ne u pikselima.
Zato pre ubacivanja, pripremi sliku u odgovarajucoj rezoluciji i sa odgovarajucim dimenzijama (nije problem ako dimenzije budu malo vece, ali ako je slika 20x veca na 'papiru', imas problem i jedino mozes da je umanjis preko 'Object properties' posto ne mozes da vidis granice da bi to uradio misem.

+Quote Post
BaneR
poruka Feb 9 2012, 14:31
Poruka #6

Dakle,

slika kad je uvucem u Photoshop ima dimenzije A4 formata dakle 210x297mm i 300pixel/inch.

U wordu kada odem u Page Color/Fill Effect/Picture odaberem sliku pritom boksic lock picture aspect ratio ne mogu da stikliram kliknem ok i ne vidim nista na strani jer slika razvuzena i prikazuje mi samo belinu.

Kada to isto uradim u Power Pointu sve ispadne kako treba.
U cemo je onda problem. Da li je te programe pravila ista firma?

Eps iz nekog razloga nece da se printa. Cak ne mogu ni PDF da eksportujem iz worda sa slikom koja je u eps formatu.
Probao sam i sa RGB i sa CMYK fajlovima.

+Quote Post
Machiavelli
poruka Feb 9 2012, 14:58
Poruka #7

Datum reg.: 25-February 08
Član broj: 19,387

Baneru, otvori header - insert textbox - pomeri textbox GDE GOD ZELIS - zatvori header.

+Quote Post
BaneR
poruka Feb 9 2012, 16:06
Poruka #8

Ahh. Pa to je Kiza mislio.
Nije mi bilo jasno.
Pokusavao sam ranije da ubacim sliku u heder pa da je pomeram ali se onda heder povecavao.
A i bilo mi je cudno da ubacujem sliku u text boks u koji sam ranije ubacivao samo tekst.
I nisam znao da moze tako da se pomera da da se heder ne povecava.
Ali ovo je super fora.

Hvala vam puno!!!

QUOTE (Machiavelli @ Feb 9 2012, 14:58) *
Baneru, otvori header - insert textbox - pomeri textbox GDE GOD ZELIS - zatvori header.

+Quote Post
kizo
poruka Feb 9 2012, 16:35
Poruka #9

Datum reg.: 15-February 05
Član broj: 280

drugi put okaci da ti mi uradimo lakse je nego da objasnimo biggrin.gif

NHF wink.gif

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Sunday 19. May 2013 - 17:44

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.