Kratak uvod u OO PHP, Objektno Orijentisani PHP |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Kratak uvod u OO PHP, Objektno Orijentisani PHP |
![]()
Poruka
|
|
To smeta i ovima koji antiprotiv parade.
Lepo ljudi nece mekano s pa to ti je. |
|
|
|
![]()
Poruka
|
|
Nisam protiv nikakve parade ali me iritira kad neko priča kao na tom videu. Ne mogu da utičem na to, jednostavno me nervira...
|
|
|
|
![]()
Poruka
|
|
^
![]() Pa ti ga nemoj gledati, nije Lynda jedina koja ima kurseve o PHP-u. ![]() Pozdrav. |
|
|
|
![]()
Poruka
|
|
Dobro pojašnjeno.
|
|
|
|
![]()
Poruka
|
|
@kodi, što se tiče ovog template enginea, je li apsolutno obavezno da dodjeliš varijablu da bi se mogla koristiti u samom templateu?
Shvatam da bi se nasleđivanjem varijabli prenijele i neke privremene about.php $title = "Hello"; about.tpl <?=$title?> Prednosti / mane? ![]() |
|
|
|
![]()
Poruka
|
|
ne postoji ni jedna moguca prednost
a mana ima milion ako nekako napravis da view bude svestan kontrolera, direktno si dao mogucnost da neko iz view/html koda pristupi DB klasi, core-u aplikacije... sta sve ne. Mora da ide ovako Model <-> Controller -> View Nema nazad ka kontroleru! Ni po koju cenu! (moj stav, mozda se neko ne slozi ![]() Ako ti treba neka kompleksna logika iz view-a, uradi ajax poziv ili napisi neku staticku helper klasu. |
|
|
|
![]()
Poruka
|
|
Ma da, u tome je i čitava poenta. Vidjao sam mnogo puta drugačije rade, nekad ovako, nekad include na kraju, nekad eval, pa pitam...
A evo mali dodatak template engineu ![]() CODE function render($templates){ $templates = explode(",", $templates); foreach($templates as $template){ include("$template.tpl"); } } CODE $TemplateEngine::render('header', 'about', 'footer'); Praktičnije je razdvojiti, pošto su header i footer (nazovimo ih) obično u 95% sitea statični. Naravno ako je potrebno na nekoj skripti učitati drugi ovako to može. |
|
|
|
![]()
Poruka
|
|
Hmmmm
Prihvatam da je ovo ok, i da moze da bude korisno. *medjutim* cenim da treba ovako Index.tpl CODE <html>
<body> <div id="container"> <?php $this->render('header'); ?> <div id="content"> </div> <?php $this->render('sidebar'); ?> <?php $this->render('footer'); ?> </div> </body> <html> |
|
|
|
![]()
Poruka
|
|
Pa da tu je to, onda manje-više stvar navike
![]() Ja to radim da ne bih izostavio koju skriptu, meta tag, ili css file, header mi je obično do ovog container id-a, a footer zatvara container i body & html. header.tpl CODE <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="en" lang="en"> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" /> <title>OOP</title> </head> <body> index.tpl CODE Hello world! footer.tpl CODE </body>
</html> |
|
|
|
![]()
Poruka
|
|
Gde ide html forma u MVC modelu?
Bacio sam se na objektno programiranje, pravim neki form validator i imam poteškoće da prikažem grešku pored mesta na kojem je nastala. Kako vi to radite? |
|
|
|
![]()
Poruka
|
|
Pa ide u View
![]() |
|
|
|
![]()
Poruka
|
|
Ne znam kako da napravim formu koja u sebi neće imati php. Ili u sistemu koji će pisati greške ili u ponavljanju dobro unetih vrednosti u polja.
Pretpostavljam da bih moglo nekako preko ajax-a pa inner html ili tako nešto? Kako bi izgledao pravilan model, je l' može neko da mi skicira u par linija? |
|
|
|
![]()
Poruka
|
|
Pa u view ne bi trebao imati ništa više od echo foreach itd i faktički i ne možeš pristupiti varijablama iz controllera tako da ti nešto više i ne treba... možda nešto ovako? Kako si ti to zamislio prethodno?
CODE <form method="post" enctype="text/plain">
<input type="text" name="ime" value="<?=$this->ime?>"/><span><?=$this->greska["ime"]?></span><br /> <input type="text" name="prezime" value="<?=$this->prezime?>"/><span><?=$this->greska["prezime"]?></span><br /> <input type="text" name="email" value="<?=$this->email?>"/><span><?=$this->greska["email"]?></span><br /> <input type="text" name="telefon" value="<?=$this->telefon?>"/><span><?=$this->greska["telefon"]?></span><br /> </form> |
|
|
|
![]()
Poruka
|
|
A kako rešavam warninge pre nego što submitujem formu?
Ja sam to zamislio da napravim nešto kao u CodeIgniter-u što je pa da mogu da upotrebljavam tu klasu za sve forme. Recimo... CODE $validator->Validate($ime, required=true, $number=false, $minlength=3, $maxlength=30); $validator->Validate($telefon, required=false, $number=true, $minlength=5, $maxlength=30); |
|
|
|
![]()
Poruka
|
|
U kojem FW radiš?
|
|
|
|
![]()
Poruka
|
|
Hteo sam ovo da napravim custom jer često radim neke male forme za kontakt i slično i onda mi se ne isplati da inkludujem ceo framework jer ostatak sajta nije u frameworku.
Inače sam malo radio samo u CodeIgniter-u... |
|
|
|
![]()
Poruka
|
|
Znam, ali te pitam, problem je bez uvrede što još razmišljaš proceduralno
![]() http://anantgarg.com/2009/03/13/write-your...amework-part-1/ Nadam se da će ti pomoći. P.S. CI je dobro dokumentovan, preleti tamo što ima i biće ti jasno. |
|
|
|
![]()
Poruka
|
|
CI se sprema za major shuffle
![]() ![]() |
|
|
|
![]()
Poruka
|
|
Odustao sam od načina na koji sam hteo da uradim jer ne umem. Praviću klasu validate sa atributima koji se nalaze u formi i onda menjati posle atribute u zavisnosti od potrebe forme. Hteo sam da uradim na način na koji uvek mogu da koristim isti objekat za validaciju svih polja...
Hvala na linku, pogledaću ga, mada sam prešao već podosta tutoriala iz ove materije... |
|
|
|
![]()
Poruka
|
|
Pa radi proceduralno, nije sramota, bitno je da je kod čist, optimizovan i funkcionalan.
@zlatiborac, da sad će 2 ali opet... ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Thursday 12. December 2019 - 03:39 |