Fotkanje u parku kad drvece olista |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Fotkanje u parku kad drvece olista |
May 15 2007, 22:49
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 568 Datum reg.: 22-January 05 Lokacija: Beograd Član broj: 113 |
Fotkao sam po Vrnjackoj Banji iako je bilo Suncano vreme fotkama nisam zadovoljan, onim nastalim u parku. Da li je to ogranicenje dinamike mog A620, ili je upitanju pogresna ekspozicija, ali isti problem sam imao i sa analognim Canon kompaktom. Kako napraviti sto bolje fotografije u sumi ili parku kada je Suncan dan, evo moje fotke u Vrnjackoj Banji kojom nisam zadovoljan.
|
|
|
|
May 15 2007, 23:14
Poruka
|
|
|
Koristio si multi-segment merenje, koje se trudi da ekspoziciju proracuna prema prosecnoj osvetljenosti cele scene (ako je Multi segment isto sto i matrix mod, a pretpostavljam da jeste).
Postoji razlika izmedju Multisegment (matrix) moda i spot merenja. Matrix meri celu scenu, a spot samo jednu tacku. Center weightwed je varijanta Spot merenja, koja racuna osvetljenost te tacke i njenu blizu okolinu. Sad, ne znam tacno, sta bi zeleo da postignes drugacije... Da li ti smetaju pregoreni delovi? Da li su ti delovi u senci previse tamni? itd... Konkretno pitanje bi olaksalo odgovor... |
|
|
|
|
May 16 2007, 02:21
Poruka
|
|
|
ako ti smeta pretrpana fotka i mnogo zelene boje sto je zato sto fotkas sumicu
|
|
|
|
|
May 16 2007, 08:04
Poruka
|
|
|
Takve kontrastne scene su muka za svaki aparat a narocito za mali kompakt.
Mislim da bi bio zadovoljniji da si wb namestio na ladovinu (toplije boje), fotku malo podeksponirao (da zadrzis detalje u svetlijim delovima) i onda vrlo blago dosvetlio senke u PS sa shadow/highlight... ps: to shto je sunchano vreme ne znaci nista.. najgore fotke ispadaju kad je jako sunce, pa jos odozgo.. Obrati pazhnju (ochima) sledeci put na razliku izmedju svetla i senke kad je recimo 1 popodne i kad je recimo 7 uveche (tj kad je sunce skoro pa zashlo).. videces da je uvece - em lepsi ugao svetla, em su boje mnogo jace (magic hour) em su senke mnogo blazhe i nema tolikog kontrasta.. Zato ljudi valjda i fotkaju svashta pa i prirodu ranom zorom ili predveche |
|
|
|
|
May 16 2007, 09:13
Poruka
|
|
|
e sad, pitanje je kako si ti to video u glavi svojoj (t.j. sta si zeleo)?
|
|
|
|
|
May 16 2007, 13:13
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 568 Datum reg.: 22-January 05 Lokacija: Beograd Član broj: 113 |
upravo tako, znam i ja da je najgore fotkati oko podneva. Inace to mi smeta, sto su boje nekako previse hladne, i sto mi deluje pre eksponirana slika. Hvala na savetima imacu to na umu slececi put. Inace znam da su najlepse fotke popodne kada Sunce nije tako visoko. Ali *ebiga u Vrnjackoj Banji sam imao na raspolaganju vreme za fotografisanje, bas u to najgore vreme oko podneva, i zbog toga mi se ni jedna fotka nikako ne svidja.
|
|
|
|
May 16 2007, 13:45
Poruka
|
|
|
pucaj street i ganjaj neke sjenke... pusti ove fotke parkova u 12h
|
|
|
|
|
May 16 2007, 15:23
Poruka
|
|
|
upravo tako, znam i ja da je najgore fotkati oko podneva. Inace to mi smeta, sto su boje nekako previse hladne, i sto mi deluje pre eksponirana slika. hladne su zato shto je dosta veliki deo scene u senci.. a to se reshava ili postavljanjem WB-a na hladovinu (ako ima aparat).. ko shto vec rekoh... ili dodavanjem malo zhute u PS.. |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Saturday 25. May 2013 - 19:13 |