Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

2 - broj stranica V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic

Potrebna pomoć :-((, Nikon SB600

V
johnny bravo
poruka May 21 2010, 21:13
Poruka #1

Grupa: Članovi
Datum reg.: 15-August 09
Član broj: 31,305

Ćap svima,

Kupio sam juče NIkon SB600, ali imam malo problema sa uputstvom koje su dali uz njega :-((
polušavao sam da provalim šta i kako... ali nešto mi slabo ide :-(
u nedelju bi trebalo da slikam kod drugarice na svadbi ( da pratim atmosferu ) pa bih hteo neke savete za brzo učenje :-)
interesuje me kako da ga sinhronizujem da mi blicne kad treba a ne ovako kako mi sad radi sam od sebe :-))

Hvala unapred !!
Go to the top of the page

+Quote Post
simazoran
poruka May 21 2010, 21:21
Poruka #2

Datum reg.: 3-January 10
Član broj: 33,661

CITAT (johnny bravo @ May 21 2010, 22:13) *
Ćap svima,

Kupio sam juče NIkon SB600, ali imam malo problema sa uputstvom koje su dali uz njega :-((
polušavao sam da provalim šta i kako... ali nešto mi slabo ide :-(
u nedelju bi trebalo da slikam kod drugarice na svadbi ( da pratim atmosferu ) pa bih hteo neke savete za brzo učenje :-)
interesuje me kako da ga sinhronizujem da mi blicne kad treba a ne ovako kako mi sad radi sam od sebe :-))

Hvala unapred !!

Nije mi bas jasno ovo poslednje '' interesuje me kako da ga sinhronizujem da mi blicne kad treba a ne ovako kako mi sad radi sam od sebe''

+Quote Post
johnny bravo
poruka May 21 2010, 21:24
Poruka #3

CITAT (simazoran @ May 21 2010, 22:21) *
Nije mi bas jasno ovo poslednje '' interesuje me kako da ga sinhronizujem da mi blicne kad treba a ne ovako kako mi sad radi sam od sebe''

Pa recimo, nalačim ga na aparat ( Nikon D40) , i sad neki put blicne kad okinem, a neki put ne :-(( pri tome nije na manuelnom modu :-((

+Quote Post
civi
poruka May 21 2010, 21:30
Poruka #4

Datum reg.: 23-January 10
Član broj: 34,025

Ti mora da se salis? el ces biti jedini fotograf na svadbi?

+Quote Post
johnny bravo
poruka May 21 2010, 21:31
Poruka #5

CITAT (civi @ May 21 2010, 22:30) *
Ti mora da se salis? el ces biti jedini fotograf na svadbi?

Ma jok bre :-)
idem onako, drugarski :-)
imaju oni fotografa, ja tek učim :-)nikad nisam koristio ovaj externi blic :-(

+Quote Post
stormwatch
poruka May 21 2010, 21:33
Poruka #6

Datum reg.: 4-October 07
Član broj: 15,612

Proveri da li su baterije savrseno ispravne (ako su punjive), "nalači" blic na D40, stavi D40 u P mod a ISO postavi na 400, Blic namesti na TTL BL mod, okreni blic direktno u face, pucaj tako i ne diraj nista pa kako ispadne.

+Quote Post
johnny bravo
poruka May 21 2010, 21:33
Poruka #7

ne bih vas cimao, ali mi je hitno da to ubrzano savladam, bar neke osnovne stvari, a posle cu ja to natenane da provaljujem ;-)

+Quote Post
simazoran
poruka May 21 2010, 21:43
Poruka #8

Datum reg.: 3-January 10
Član broj: 33,661

CITAT (stormwatch @ May 21 2010, 22:33) *
Proveri da li su baterije savrseno ispravne (ako su punjive), "nalači" blic na D40, stavi D40 u P mod a ISO postavi na 400, Blic namesti na TTL BL mod, okreni blic direktno u face, pucaj tako i ne diraj nista pa kako ispadne.

Jedino da dodam ako nemas pune i dobre NiMh baterije od oko 2000mAh kupi 4 kom Duracell AA, postavi sve kako je receno i mitraljiraj

+Quote Post
johnny bravo
poruka May 21 2010, 21:48
Poruka #9

evo stavih da mi se pune, pa ću da vidim efekat :-) da proverim da nije možda to u pitanju. jer sam gledao u uputstvu, i nekako mi nije logično da bar na auto modu nece da opali kao "forced flash"

+Quote Post
czarkovic
poruka May 21 2010, 21:54
Poruka #10

Datum reg.: 22-March 08
Član broj: 20,043

ako su baterije prazne nema magije da okine blic smile.gif

+Quote Post
Vintertid
poruka May 21 2010, 21:54
Poruka #11

Datum reg.: 16-March 05
Član broj: 392

mogu i super alkalne baterije, ja sam ih koristio, mnogo dugo mogu da traju

na samom blicu stavis mod koji ti treba: TTL ili TTL/BL. ovo /BL znaci da ce probati da podesi ekspoziciju da balansira i ambijentalno svetlo.

na aparatu stavis u opcijama da blic bude TTL ako zelis da ti bude SB600 na aparatu.

ako zelis da ti SB600 radi kao offline blic postavljen negde drugde onda:
1. pritisni na blicu istovremeno levi i donji taster dok se ne aktivira ikonica sa savijenom strelicom. Onda desnim tasterom pomeri da pise ON i ponovo stisni ta pomenuta dva tastera da potvrdis.
2. na aparatu u opcijama stavi da je blic u Commander modu i podigni ga.
3. stavi da ti SB600 bude u M modu na neku snagu koju si metodom slucajnog pogadjanja nasao da je dobra. SB600 nema senzor za merenje, a aparat ne zna koliko je daleko SB600 od njega, pa ti je tu TTL besmislen.

+Quote Post
johnny bravo
poruka May 21 2010, 22:37
Poruka #12

zamenih dve baterij, i situacija je već bolja :-)) hvala na savetima :-)
mislim da ce sad vec biti dosta lakše snalaženje sa blicem, jer su me očigledno zezale baterije.

Naravno, ako neko ima još neke savete oko ovih modova i korišćenja ovog blica, bio bih mu VEOMA ZAHVALAN !!!!

HVALA UNAPRED !!

+Quote Post
robertrafai
poruka May 21 2010, 23:03
Poruka #13

Datum reg.: 19-November 09
Član broj: 32,966

Sretno!

+Quote Post
stormwatch
poruka May 21 2010, 23:31
Poruka #14

Datum reg.: 4-October 07
Član broj: 15,612

CITAT (johnny bravo @ May 21 2010, 23:37) *
mislim da ce sad vec biti dosta lakše snalaženje sa blicem, jer su me očigledno zezale baterije.

Naravno, ako neko ima još neke savete oko ovih modova i korišćenja ovog blica, bio bih mu VEOMA ZAHVALAN !!!!

HVALA UNAPRED !!

Nemoj mnogo da experimentises posto si ga tek dobio, akaj ga posle svadbe laugh.gif

+Quote Post
kobayashi
poruka May 22 2010, 08:53
Poruka #15

Datum reg.: 18-September 06
Član broj: 6,377

Kupi 4 baterije kod kineza, trebalo bi da moze pouzdano da ti okine bar jednom laugh.gif

Kontam da si vec na svadbi, ali me cudi da nisi pomenuo dve LED diode iznad kojih pise 'flash' i 'ready' i da li svetle i koje su boje. Znam da kod Canon 580EX prvo se pojavi zelena sto znaci da je blic sposoban za preflash i eventualno flash manje snage, ali tek kad se ukljuci crvena dioda spreman je za okidanje punom snagom. Kad baterije znatno oslabe, na crveni signal se mora poprilicno cekati, sto na svadbi nikako nije dopustivo.

Zato lepo kupis eneloop baterije, one uvek brzo pune kondenzator blica do max sve dok imaju energije, a kad za to nisu sposobne, blic se jednostavno iskljuci i cak ni elektronika nece da radi, za razliku od ovih ostalih gde ti posle nekih 100 ili malo vise okidanja sve na blicu radi, ali nikako da se napuni kondenzator na max. To je po meni glavna prednost eneloop baterija nad ostalim, a ne to sto mogu da stoje mesec ili dva a da ne izgube mnogo energije.

+Quote Post
sinisha
poruka May 22 2010, 09:06
Poruka #16

Datum reg.: 6-February 06
Član broj: 3,254

zamenih dve baterij, i situacija je već bolja :-))

Izbegavaj da mesas baterije. Kupi komplet od 4 komada. Komplete obelezavaj brojevima, Tako neces pomesati baterije, a i znaces koje su starije.

pozdrav

+Quote Post
darko.
poruka May 22 2010, 09:57
Poruka #17

Datum reg.: 1-February 08
Član broj: 18,810

Pozdrav svima, ne bih da otvaram novu temu jer vidim da se radi o slicnom problemu (bar ja tako mislim).

Imam D60 i SB600 i kupio sam Eneloop baterije, sve po preporuci. E sad, blic je polovan, i ne znam koliko je ispucano sa njim.

Ali problem je sledeci: slikas, slikas, slikas i onda crno... Ponovis opet, on normalno, pa opet tako par puta slikas, on opet crno. Kazu mi oni koje slikam da se jedva vidi da blic okine, vrlo malo.

Da li neko zna u cemu je problem, da znam sta da radim?

U napred zahvalan, i izvinjavam se sto upadam na temu... rolleyes.gif

Pozzz

+Quote Post
lisica
poruka May 22 2010, 10:21
Poruka #18

Datum reg.: 5-July 05
Član broj: 1,143

Verovatno ne stigne da se napuni blic ponovo.

+Quote Post
nidza
poruka May 22 2010, 10:54
Poruka #19

Datum reg.: 18-August 05
Član broj: 1,469

Gledaj lampicu na blicu, gledaj da se munjica pojavi i u tražilu - ako postoji oznaka u tražilu na D60, a trebalo bi. Kod nekih bliceva mi se sviđa što pište dok se pune, to je odličan štos.

+Quote Post
Dr Bouz
poruka May 22 2010, 11:20
Poruka #20

Datum reg.: 31-October 05
Član broj: 2,130

HVALA UNAPRED !!

znachi to ti EKSPLICITNO pise u uputstvu da NE RADIS. ne da mi se sad da drzim cas proste elektronike/elektrike - uglavnom - nemoj to da radish. do nedelje (sutra) mogao si od juche vech da proucish celo uputstvo za upotrebu par x.

probajte bre ljudi i malo zdravog razuma da ukljucite u akciju.

+Quote Post

2 - broj stranica V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Saturday 25. May 2013 - 09:25

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.