Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Forum Rules *** PRAVILA FOTO FORUMA *** Pročitaj pre postovanja!
12 - broj stranica V  < 1 2 3 4 > »   
Closed TopicStart new topic

Konstruktivna foto kritika, general photo chat

Ocena 5 V
V
guja
poruka May 8 2005, 07:49
Poruka #21

Grupa: Članovi
Datum reg.: 22-January 05
Član broj: 116

CITAT (st.anger @ Apr 13 2005, 08:55)
Našao sam nešto zanimljivo

ovdje

-pogledajte članak "Kič površnost i foto natječaji"

Mislim da je tip generalno u pravu, ali...  (kao da osjećam neko nezadovoljstvo što je fotografija kao hobi postala dostupna velikom broju ljudi)

Baš me zanima što mislite?
*

E, mislim da ne mogu da pronadjem clanak .. ajde ga postavi ovde kao poruku.

CITAT (Adam @ Apr 15 2005, 05:18)
Neznam momci kako vi, ali moje slicice postujem i /bez uvrede/ na ozbiljnijim mestima. ..
*

Hm ... ozbiljnost mesta?

Da li pod ozbiljnim mestima racunas mesta gde se "prepevavaju" udzbenici fotografije i uz milion iteracija pretacu digitalnom tehnikom u vizuelni sklad.

Ako uzmes u obzir prosecni broj godina starosti ucesnika i broj godina obrazovanja po ucesniku, dobices da je dizajn zona jedno od najozbiljnijih mes,ta na Internetu. Hiljade mladih i radoznalih ljudi koji zele nesto da nauce.... to je, bre, sila.

Sa ovog sajta ce s u buducnosti izroditi mnogi veliki fotografi. I to je mozda bas onaj kome ce komentar "To majstore ! Samo tako nastavi..." biti signal da je njegova poruka u boci procitana. Konstruktivna kritika ne bi trebalo da bude napisana tudjim recima ... kritika se daje po osecaju, a vremenom naucimo da osecaj pretvorimo u reci.

Mnogi kritikuju da bi sebe uspeli za jos koji stepenik prema zamisljenom, teorijski idealnom fotografu. U fotografiji ne postoji superlativ. Razlicitost je prava disciplina. Kao olimpijske igre na kojima bi svaki takmicar smislio svoju disciplinu i svoja pravila. Pa se ne broji da li si skocio 5,26 ili 5,92 metra, nego da li si skakao sa plasticnom ili bambusovom motkom, da li si mesao balet sa modernim plesom prilikom zaleta.

Ja sad serem za trojicu (dramska pauza - cisto da razblazim ovu filozofiju smile.gif ).

Kao i ceo svet oko nas, i ovaj forum ima svoju evoluciju. I svoje katastrofe. Pogotovu oko tematike kao sto je fotografija, gde se mnogo kretivnosti svodi na pitanje posedovanja ili neposedovanja vrhunske tehnicke opreme (skoro sam kupio manuelni objektiv i k`o da mi je neko ruke odsek`o - pa me navelo na razmisljanje koliko nas je tehnologija "razmazila").

Nove generacije ce nauciti da izvse superpoziciju, cak i sinergiju tehnologije i iskustva i obrusiti dijamant umetnosti fotografije. Tehnicka ogranicenja, kao i siromastvo, ogranicavaju stvaraoce u razmisljanju.

Siguran sam da ce to izvrsiti neko ko trenutno stidljivo salje slike sa malo miliona piksela u aparatu, iscekajuci da ga komentar onih, ogrezlih u fotografiju, pokrene. Zato .... iskusni i dobri ... pazite sta pricate ... jer vas slusaju buduci "Neponovljivi".
Go to the top of the page

+Quote Post
the.harvester
poruka May 8 2005, 10:01
Poruka #22

Administrator

Grupa: Članovi 1
Datum reg.: 13-January 05
Član broj: 2

Gujo, lepo rečeno, svaka čast.

+Quote Post
Adam
poruka May 10 2005, 11:08
Poruka #23

Datum reg.: 11-March 05
Član broj: 375

Gujo, to bi bila esencija ovog posta. Ono /ozbiljniji/ odnosilo se na to da tamo na nekom forumu moje slike ce videti i prokomentarisati svedjanka, meksikanac i vijetnamac.

Zaista stoji sve sto si rekao. Ni zarez nebih pomerao. Iskreno mi je zao sto ovde nema vise profesionalaca, ili bar fotografa koji vise rade sceniranje ili modele, a takve akcijase tamo je lakse sresti. Upoznao sam par ljudi sa zone i to je blistavo iskustvo...

I pored varnica, ono sto nam ostaje je susta KONSTRUKTIVNOST

+Quote Post
guja
poruka May 11 2005, 19:04
Poruka #24

Datum reg.: 22-January 05
Član broj: 116

Adame, ma ja sam skroz razumeo sta si rekao, al` moram malo da lupetam smile.gif. Mislim da je problem sto kad pomenes nasim iskusnijim fotografima internet, dobijes pricu sa sledecom tematikom - .... "ja volim rosinjol, mada sam terao Elan do prosle godine. Salomon eks mautin su dobre al sam malo mator za njih "

Ja obozavam da navatam kamermane, jer mislim da nisu normalni totalno. Kad ti kamerman pred penzijom preporuci knjigu ... e to je bre nesto. Steta sto moji mnogi prijatelji ne mogu da nas ovde pohvale, jer ne umeju internet.

Bila je u galeriji Ozon, u prosli petak. izlozba prof. Manfreda Zimmermanna. I nakon nekoliko razmenjenih recenica sa njim , predstavio me svom prijatelju ... " ovo je jako talentovan fotograf i dobar dizajner" . Prijalo mi je u prvom trenutku. A sad me tera da ucim i radim jos vise .... sta bre talentovan ... ocu bre da budem dobar fotograf.

Ali dobro, za sada mi je pohvalio talenat, a radom cu postici valjda prepoznatljiv stil. Godine su predamnom. smile.gif

Ja mislim da je ovo primer konstruktivne kritike. Nisam valjda ocekivao da ce se (po meni) jedan od najvecih fotografa u Evropi i sigurno najveci u Nemackoj, zamarati da mi pojasnjava da li sam nagnuo horizont ili sam omasio fokus.

To mozemo i mi ovde.

+Quote Post
st.anger
poruka May 11 2005, 19:14
Poruka #25

Datum reg.: 5-March 05
Član broj: 345

CITAT (guja @ May 8 2005, 07:49)
E, mislim da ne mogu da pronadjem clanak .. ajde ga postavi ovde kao poruku.
*

E stvarno, više članak nije tamo
unsure.gif

...ah valjda mi je Abdee svjedok da je bio tamo taj članak laugh.gif

+Quote Post
Rah
poruka Jun 2 2005, 13:54
Poruka #26

Datum reg.: 29-May 05
Član broj: 779

Hvala, purplejunk. Ne mogu da citiram i lazne skromnosti... Ali, WOAH, kakav kontekst! biggrin.gif

Vema rado bih ti prosledio pomenutu fotografiju privatno, da ne smorim nekoga opet; a mogu bas i da postujem, da udarimo po jos jednoj turi kritika, forum deluje nesto zakrzljalo, moram da primetim. Zapravo, ovo i ne zvuci lose, mogao bih i sam da kritikujem svoju fotku, lakse je s vremenskog rastojanja. A necu ni da se plasim da si ne povredim ego.. biggrin.gif

Thankyee!

+Quote Post
KizaHood
poruka Jun 3 2005, 11:45
Poruka #27

Datum reg.: 16-May 05
Član broj: 664

Meni je DZ pomogla da shvatim koliko ja u stvari (ne)poznajem fotografiju, jer su pre sve moje fotografije bile kritikovane od strane totalnih pacera ciji su se svi komentari svodili na "Auuuu, kako je dobroooo, pazi vidi i se registracija na kolima u pozadini, auuuuu!!!" i time me drzali u zabludi da sam mnogo dobar fotograf. Nakon debakla mojih fotografija na "staroj" DZ, posmatranja tudjih fotografija i citanja komentara mislim da sam dosta prosirio svoje znanje, cak toliko da sam prosao dva kruga intervjua za profesionalnog fotografa u jednoj stranoj firmi (jos samo vizu da dobijem).

Hvala vam svima sto ste mi pomogli u tome!

+Quote Post
Dimče
poruka Apr 14 2006, 14:44
Poruka #28

Datum reg.: 29-November 05
Član broj: 2,450

Dobar dan!

Vrlo me je zainteresovala ova tema. Osetio sam se prozvanim više puta, ali bilo je svakako korisno. Pošto sam iščitao sve ovo, sebe bih kao fotografa svrstao u (blago rečeno) teškog amatera - smarača, koji je sa oduševljenjem, veoma nedavno, uleteo u Zonu i počeo tu da filozofira.
Mislim da je ovo jedno od retkih mesta gde čovek može da vidi puno dobrih radova. Znate, ne mora neko da bude slikar da bi prepoznao dobru ili lošu sliku. To što ne ume da valjano obrazloži zašto je dobra ili loša, predstavlja nešto drugo.
Ovde su rečene neke veoma mudre misli sa kojima se potpuno slažem.

Chegevara:
Zlobi nema mjesta na zoni, nismo mi ovdje neka konkurencija...

++K:
Uglavnom lako mozes da 'omirises' o kakvom slucaju se radi...
...zonom ipak dominiraju krajnje dobronamerni i pozitivni likovi... ...od kojih ocigledno ima stosta da se nauci.

guja:
... kritika se daje po osecaju, a vremenom naucimo da osecaj pretvorimo u reci.
Tehnicka ogranicenja, kao i siromastvo, ogranicavaju stvaraoce u razmisljanju.

CITAT (st.anger @ Apr 13 2005, 08:55)
...kao da osjećam neko nezadovoljstvo što je fotografija kao hobi postala dostupna velikom broju ljudi.
Baš me zanima što mislite?
*

Normalna ljudska reakcija do izvesne granice. Preko toga, pretvara se u dijagnozu. Platna, četkice i uljane boje dostupne su svima, ali remek dela su ipak malo ređa. Fotografija je priznata umetnost vizuelnog izražavanja i zaljubljeniku, koji poseduje talenat i veštinu, ne bi trebala da smeta mogućnost drugih da isto tako stvaraju. U osnovi takvog nezadovoljstva leži strah. Ako se više ljudi nečim bavi, veće su šanse da neko od mene bude "bolji". Haa! Tu smo! Pogrešna interpretacija.
Umetnička dela se ne stvaraju da bi se porazili predhodni umetnici. Otimajući svako zrnce lepote i smisla iz haotičnog sveta, ona pokazuju da uvek može na drugačiji način, a podjednako dobro ili bolje. Pravi umetnik nikada ne bi menjao delo bolje od njegovog za svoju sujetu.

+Quote Post
Lena
poruka Apr 16 2006, 19:32
Poruka #29

Datum reg.: 13-March 06
Član broj: 3,756

Kritika treba da se odnosi na:

- subjekt/predmet slike,
- znacenje i
- tehnicke aspekte fotografije.

Medjutim, retko kada se "kritikuju" sva tri. Najcesce se izabere jedan segment.

Mislim da je svaka kritika koja nas podstice na usavrsavanje i napredovanje konstruktivna.

+Quote Post
rade
poruka Jun 6 2006, 00:26
Poruka #30

Datum reg.: 6-November 05
Član broj: 2,196

lichno fotografiju gledam sa dva aspekta:
1. 'zanatskog', i
2. 'umetnichkog'.

1. 'zanatski' aspekt se odnosi na tehnichke detalje koji zavise od upotrebe aparata i iskustva fotografa (fokus, ekspozicija, kompozicija,..trte-mrte,...i tome slichno). to su zanatski detalji koji se uche vremenom i iskustvom i svaki komentar sa tog aspekta je 80% objektivan i 20% subjektivan. ovih 20% subjektivnosti ide na zdravu, ljudsku slobodu razlichitog mishljenja:) .
2. 'umetnichki' aspekt se odnosi na ono shto ja lichno u sebi osecam kada gledam fotografiju i ono shto mi fotografija 'govori' gledajuci u mene. komentar na taj aspekt je uvek 100% subjektivan.

kako 'zanatske' detalje ne poznajem preterano tako se uzdrzavam da ne komentarishem tudje fotografije u tom smislu jer neko drugi, ko se bolje razume, ce vec da ukaze na eventualne nedostatke, ali shto se tiche 'umetnichkog' aspekta tu volim da kazem shta mislim, tj. osecam. moje lichno, jedno, subjektivno vidjenje fotografije nece mnogo da pomogne kao kritika, ali ako se iza mene pojavi josh slichnih 10, 20 subjektivnih komentara o tome shta ko oseca gledajuci fotografiju onda fotograf moze da izvuche neke vazne zakljuchke koji ce da mu pomognu da mu sledeca fotografija bude... bolja? ne! ne bolja, jer umetnost nije takmichenje ... nego.. da bude onakva kakvu je upravo on zamislio da teba da bude. tek kada fotografija ispadne onakva kakvu si ti bash pozleo da bude onda je to dobra fotografija. i onda fotograf, umetnik, treba da je zadovoljan.

ps. komentar koje ne volim da prochitam, a neki Urednici ovde vole da je ponavljaju je: "Ova slika svojim kvalitetom ne zasluzuje da bude na Zoni". takva izjava ne samo da ne pomaze nikome vec izgovorena od strane Urednika predstavlja svojevrsnu cenzuru.

+Quote Post
Abdee
poruka Jun 6 2006, 07:26
Poruka #31

Duhovni vođa

Grupa: Foto urednici
Datum reg.: 16-January 05
Član broj: 13

^ zanatski i umetnicki aspekt ne mogu jedan bez drugog. Sem ako nisi teski konceptualista sa pinhole aparatom...

+Quote Post
Dicky
poruka Jun 6 2006, 09:55
Poruka #32

Urednik

Grupa: VIP - foto
Datum reg.: 19-May 05
Član broj: 697

CITAT
lichno fotografiju gledam sa dva aspekta:
1. 'zanatskog', i
2. 'umetnichkog'.

1. 'zanatski' aspekt se odnosi na tehnichke detalje koji zavise od upotrebe aparata i iskustva fotografa (fokus, ekspozicija, kompozicija,..trte-mrte,...i tome slichno). to su zanatski detalji koji se uche vremenom i iskustvom i svaki komentar sa tog aspekta je 80% objektivan i 20% subjektivan. ovih 20% subjektivnosti ide na zdravu, ljudsku slobodu razlichitog mishljenja:) .
2. 'umetnichki' aspekt se odnosi na ono shto ja lichno u sebi osecam kada gledam fotografiju i ono shto mi fotografija 'govori' gledajuci u mene. komentar na taj aspekt je uvek 100% subjektivan.

kako 'zanatske' detalje ne poznajem preterano tako se uzdrzavam da ne komentarishem tudje fotografije u tom smislu jer neko drugi, ko se bolje razume, ce vec da ukaze na eventualne nedostatke, ali shto se tiche 'umetnichkog' aspekta tu volim da kazem shta mislim, tj. osecam. moje lichno, jedno, subjektivno vidjenje fotografije nece mnogo da pomogne kao kritika, ali ako se iza mene pojavi josh slichnih 10, 20 subjektivnih komentara o tome shta ko oseca gledajuci fotografiju onda fotograf moze da izvuche neke vazne zakljuchke koji ce da mu pomognu da mu sledeca fotografija bude... bolja? ne! ne bolja, jer umetnost nije takmichenje ... nego.. da bude onakva kakvu je upravo on zamislio da teba da bude. tek kada fotografija ispadne onakva kakvu si ti bash pozleo da bude onda je to dobra fotografija. i onda fotograf, umetnik, treba da je zadovoljan.

ps. komentar koje ne volim da prochitam, a neki Urednici ovde vole da je ponavljaju je: "Ova slika svojim kvalitetom ne zasluzuje da bude na Zoni". takva izjava ne samo da ne pomaze nikome vec izgovorena od strane Urednika predstavlja svojevrsnu cenzuru.

Da ne bi trosio reci savetujem ti da procitas neku knjigu o fotografiji jer konstantno meshash babe i zabe. Ako si iz Beograda javi mi se rado cu ti pozajmiti nekoliko knjiga.

Samo cu ti reci : nema vrsnog "umetnickog" fotografa koji zanat nema u malom prstu.
A i umetnost je takodje diskutabilna, posto neko umetnoshcu smatra i fotografiju aviona koji zauzima 5% kadra pri digitalnom zoomu od 18000X puta. Ne, to za mene nije umetnost, i to ne zasluzeje da bude na zoni.
Nemoj biti sujetan, ako si dobio par loshih kritika za svoje fotografije nemoj shvatati to suvise licno. Bolje je da provedes malo vise vremena gledajuci tudje fotografije , pa kasnije kad nesto naucis da se vratis i da mi budemo odusevljeni tvojim radovima. Veruj mi jako malo vremena je potrebno da naucis osnovne stvari koje su vezane za fotografiju, a posle toga mogucnosti za kreativan rad su mnogo vece!

I neke vrste cenzure mora da bude, zamisli na sta bi licio forum kad bi svako mogao da radi sta hoce? Uzmi okaci svoju fotografiju na neki ugledni zapadni forum (npr. fred miranda), pa pogledaj kakve ces komentare da dobijes...Ne, neces ni da ih dobijes, tema ce odmah biti obrisana. Ubuduce ce i ovde biti tako!

Pozdrav

+Quote Post
rade
poruka Jun 6 2006, 19:18
Poruka #33

nisam napisao da su 1. i 2. nezavisni jedan od drugog. napisao sam ono kako ja gledam na stvari kad su u pitanju komentari. da li je to teoretski ispravno i/ili politichki korektno? ne znam, niti tvrdim slichno.

kachio sam svojevremeno neke fotografije na photoSig (ne znam za druge fotografske forume) i dobijao sam i nule i minuse chesto, ali nijedna jedina nikada nije bila obrisana. nalazim da su generalno komentari tamo konstruktivniji i pouchniji, ali ovaj forum mi vishe odgovara jer je na srpskom i shto mi je zabavan. mana mu je shto se tu i tamo oseti onaj negativan balkanski mentalitet ali shta da se radi, to mu dodje kao deo lokalnog folklora. ponekad je zanimljivo, ponekad smara. srbin sam, rodjen u srbiji pa u to smislu nemam prava da se zalim, a znam i kako da izbegavam ono shto mi ne prija.smile.gif
imam iskustva sa forumima i sa moderiranjem i nauchio sam odavno da nishta ne primam lichno. fotografije koje od skoro ostavljam ovde nisu od monumentalnog znachaja niti ih ostavljam da bih hranio svoju sujetu. razlozi za moje bitisanje ovde nisu vezani direktno za fotografiju niti mi je cilj da se predstavljam fotografom kada to ochigledno nisam cool.gif . sve je ovo samo igra,.. a nisam ni dete kakvim se predstavljam u avataru(Calvin). smile.gif

off-topic:
jedina vrsta censorship-a koji je opravdan u drushtvu je moralni censorship. sve ostalo je autokratsko sranje. zbog prirode interneta opravdano je dodatno i sprechavanje spamming-a, kradja identiteta i slichno. to je moje mishljenje (liberalno? liberalnije?) i ne ustruchavam se da ga iskazem.

+Quote Post
Master of disast...
poruka Jun 6 2006, 19:58
Poruka #34

Datum reg.: 29-September 05
Član broj: 1,823

Prvo moje pitanje za ljude koji vode ovaj fotografski deo zone je: kako se zona
finansira ?. Ako je privatna, tada je legitimno da moze vlasnik da obrise neciju
fotografiju ili poruku. Fer je, da se predhodno pri uclanjenju buduci clan upozna sa
pravilima i prihvati ih. Ne slazem se da neko moze da clanu, koji je prihvatio uslove
obrise rad, za koji smatra da ne ispunjava neke, njemu zadane parametre kvaliteta.
Bilo bi dobro da se tada znaju reference onoga koji za nesto kaze da ne ispunjava zadati parametar kvaliteta. Ako je cenzor istoricar umetnosti, ako je magistar fotografije, dopisni clan akademije nauke i umetnosti i dr... Svakako se slazem sa ljudima koji iznose sopstveno i samo sopstveno misljenje na ovim stranicama, a nikako
ne prihvatam cenzuru. Sto se mene tice, ako se ikada dogodi da nekome neko obrise
rad zbog toga sto nije zadovoljan estetskim izgledom istog, ja cu tog momenta prestati da posecujem ovaj forum (naravno ne mislim da ce zbog toga neko da se nasekira, ali to ne bi bilo u skladu sa mojim shvatanjima slobode izrazavanja)
Izvinjavam se, ali nisam mogao krace.

+Quote Post
Dicky
poruka Jun 6 2006, 20:10
Poruka #35

Urednik

Datum reg.: 19-May 05
Član broj: 697

Ako neko ode sa Zone oticice iz suprotnih razloga!!! A vec smo ostali bez par vrlo uglednih clanova i vrsnih fotografa koji zonu ne posecuju vec duze vreme upravo zbog novih clanova koji ne citaju pravila foruma i postuju sve i svasta. Necu da navodim imena, ali ti clanovi su mi mnogo bitniji od spamera koji ovde kace snapshotove! mad.gif

Od njih sam mogao neshto da nauchim i da se divim njihovim radovima!

I da se razumemo za sad ni jedna fotografija nije obrisana (bar ja nisam), sem jedne , ali je clan o tome upozoren.

+Quote Post
Master of disast...
poruka Jun 6 2006, 20:34
Poruka #36

Datum reg.: 29-September 05
Član broj: 1,823

Hajde jos jednom da diskutujemo o tome. Sta je snapshot (ako sam dobro napisao)
Mozda je to nekome nacin da se izrazi. Ja licno ono sto me ne dodirne kao umetnicki izraz preskocim.
Ako neko ustanovi da nikoga ne dodiruje njegovo delo sam ce izvuci zakljucak. Veliko delo i jeste veliko jer se retko dogadja. Po mom misljenju ne treba zabraniti coveku koji nema sluha da peva. Mozda bi ideja koju sam procitao na ovim stranicama bila resenje.
Postavis fotografiju, a posetioci glasaju. Dobijes lose ocene, pa se zamislis. Nema komentara ocena od 0 do......
Jesam li ja najdosadniji na zoni?

+Quote Post
NShappy
poruka Jun 21 2006, 13:18
Poruka #37

Datum reg.: 23-May 05
Član broj: 725

Malo kasnim u ovoj raspravi ali ajd' da se pridružim. Svi ste ovde u pravu ali da li stavljati sve i svašta vodi ka problemu koji i ja imam a to je da u poslednje vreme ne gledam slike na zoni. Pojavljuju se takvom brzinom da ja sa dial-up vezom moram provesti sate na vezi da bih pregledao slike. Kada sam odsutan par dana, skupi se slika za 4-5 sati pregledanja. To je ono što mi se ne dopada. Uhvatio sam sebe da gledam ili slike ljudi koje poznajem ili one teme u kojima je bilo najviše komentara (ja slabo komentarišem jer ni svoje slike ne mogu da ocenim k'o svet a kamoli tuđe). Da, zaista ima slika za koje mi je žao potrošenog vremena na otvaranje. Ako bi takvih bilo previše, forum bi izgubio smisao.

Nažalost, ovo se ne može rešiti bez autocenzure samih korisnika a to ne znam kako se instališe u forum.

Ali dobro je što ovde nema sujetnih i svi dobro trpe kritiku. Oni koji je ne trpe, nije im ni mesto ovde.

+Quote Post
purplejunk
poruka Jun 21 2006, 15:45
Poruka #38

da mrgud

Datum reg.: 16-January 05
Član broj: 8

CITAT (NShappy @ Jun 21 2006, 14:18) *
...u poslednje vreme ne gledam slike na zoni. Pojavljuju se takvom brzinom da ja sa dial-up vezom moram provesti sate na vezi da bih pregledao slike. Kada sam odsutan par dana, skupi se slika za 4-5 sati pregledanja. To je ono što mi se ne dopada. Uhvatio sam sebe da gledam ili slike ljudi koje poznajem ili one teme u kojima je bilo najviše komentara (ja slabo komentarišem jer ni svoje slike ne mogu da ocenim k'o svet a kamoli tuđe). Da, zaista ima slika za koje mi je žao potrošenog vremena na otvaranje. Ako bi takvih bilo previše, forum bi izgubio smisao.

Nažalost, ovo se ne može rešiti bez autocenzure samih korisnika a to ne znam kako se instališe u forum.

Mnogi clanovi ocigledno gube volju za komentarisanjem fotki (myself included), jednostavno je previse novih tema, a 90% fotki je okaceno bez ikakve autocenzure. To je definitivno najveci problem. Drugi problem je sto veliki broj clanova na skoro svaku fotografiju odgovara sa ":)", "Super, razbio si", itd., a bas zbog gubitka volje drugih clanova, nemamo nikakvu kritiku kao feedback na fotke i gorenavedene komentare.

Mislim da moramo malo da poostrimo - prvo, dok razmisljamo koje fotografije da okacimo, drugo, sa konstr. kritikom tudjih fotografija.

+Quote Post
Esdy_11192
poruka Jun 21 2006, 16:05
Poruka #39

Datum reg.: 17-August 05
Član broj: 1,454

CITAT (NShappy @ Jun 21 2006, 14:18) *
Malo kasnim u ovoj raspravi ali ajd' da se pridružim. Svi ste ovde u pravu ali da li stavljati sve i svašta vodi ka problemu koji i ja imam a to je da u poslednje vreme ne gledam slike na zoni. Pojavljuju se takvom brzinom da ja sa dial-up vezom moram provesti sate na vezi da bih pregledao slike. Kada sam odsutan par dana, skupi se slika za 4-5 sati pregledanja. To je ono što mi se ne dopada. Uhvatio sam sebe da gledam ili slike ljudi koje poznajem ili one teme u kojima je bilo najviše komentara (ja slabo komentarišem jer ni svoje slike ne mogu da ocenim k'o svet a kamoli tuđe). Da, zaista ima slika za koje mi je žao potrošenog vremena na otvaranje. Ako bi takvih bilo previše, forum bi izgubio smisao.

Ali dobro je što ovde nema sujetnih i svi dobro trpe kritiku. Oni koji je ne trpe, nije im ni mesto ovde.

Isto potpisujem... Ja sam se aktivirao malo vise pre par meseci... Iako imam kablovski net, jednostavno je previse fofografija... Jednostavno sam se ogranicio na neke tipove fotki gde cu baciti koji komentar....
Mada je nemionovno imati sve veci broj poruka jer ima sve vise korisnika tj. clanova foruma...

Sto se mene tice. Od dosta fotki koje sam mogao da otvorim temu, ja sam otvorio cini mi se 5 tema za uglavnom jednu fotku [negde sa varijantom, negde serija dve fotke] i to opet za par meseci... Jednostavno ovde pokusavam da posaljem najbolje po mom nekom izboru i uglavnom sam i dobijajo pozitivne kritike...

+Quote Post
rade
poruka Jun 21 2006, 19:13
Poruka #40

regulisati broj fotografija zbog dialup-a je nonsens.
dialup jeste hendikep ali ne moze tu mnogo da se uchini osim shta se vec chini sada a to je da se velichina fotografije kontrolishe i da se ostavljalju thumbnails. (problem sa otvaranjem topika je delimichno i u dizajnu ovog Foruma. na primer, ova strana na ovom topiku je sada 'teshka' ~400kB. to je dosta za dialup i bez slika.)

regulisati broj fotografija da bi se 'odrzao' kvalitet je nonsens, takodje.
kvalitet ce da se odrzava sam od sebe ako se na svaku fotografiju da odgovarajuca kritika. ako je neshto dobro treba reci zashto je dobro, ako je neshto loshe treba reci zashto je loshe. jedino tako osoba moze da nauchi i sama sebe autocenzurishe sledeci put.

svaki onaj koji pogleda fotografiju i mrzi ga da da kritiku je onaj koji srozava kvalitet, a ne onaj koji je postavio fotografiju.

+Quote Post

12 - broj stranica V  < 1 2 3 4 > » 
Closed TopicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Sunday 19. May 2013 - 05:07

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.