Kada će izaći ArchiCAD 13 |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Kada će izaći ArchiCAD 13 |
Jun 12 2009, 12:47
Poruka
|
|
|
Imate li ikakvih saznanja kada izlazi novi ArchiCAD?
Od svih novina najviše bih volio da izađe 64-bitna verzija i da u pravom smislu može iskoristiti višejezgarne procesore. Razočarao sam se neki dan kada sam probao raditi na istom fajlu na mom računaru tj. Intel e5200 klokovan na 3,33GHz i četvorojezgarnom phenomu na 2,2GHz. S intelom je bio dosta brži rad, bez obzira što su samo 2 jezgra. Kod phenoma je samo bilo brže otvaranje presjeka i fasada, ostalo sve sporije! |
|
|
|
|
Jun 12 2009, 22:45
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 122 Datum reg.: 31-October 07 Član broj: 16,548 |
Na jesen... k'o i uvek...
probaj INETL-ova 4 jezgra.... |
|
|
|
Jun 13 2009, 03:54
Poruka
|
|
|
Imate li ikakvih saznanja kada izlazi novi ArchiCAD? Od svih novina najviše bih volio da izađe 64-bitna verzija i da u pravom smislu može iskoristiti višejezgarne procesore. Razočarao sam se neki dan kada sam probao raditi na istom fajlu na mom računaru tj. Intel e5200 klokovan na 3,33GHz i četvorojezgarnom phenomu na 2,2GHz. S intelom je bio dosta brži rad, bez obzira što su samo 2 jezgra. Kod phenoma je samo bilo brže otvaranje presjeka i fasada, ostalo sve sporije! Na kom si operativnom sistemu? 64 bit nema veze sa koriscenjem jezgara, koliko ima sa adresiranjem memorije. Naravno, samo ako si na 64bit XPu ili Visti Ne bih rekao da je otvaranje preseka i izgleda "samo" ... kod vecih projekata je ubrzanje ocigledno vec u 12tici. 13 se ocekuje na jesen. |
|
|
|
|
Jun 13 2009, 07:01
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 92 Datum reg.: 11-July 08 Član broj: 22,459 |
zna li se cime ce nas sad obradovati? jedva cekam!!!!
|
|
|
|
Jun 13 2009, 09:51
Poruka
|
|
|
Sigurno cemo cuti kad bude vreme ... kao i uvek, ko zna ne sme da kaze!
|
|
|
|
|
Jun 13 2009, 12:24
Poruka
|
|
|
Na kom si operativnom sistemu? 64 bit nema veze sa koriscenjem jezgara, koliko ima sa adresiranjem memorije. Naravno, samo ako si na 64bit XPu ili Visti Ne bih rekao da je otvaranje preseka i izgleda "samo" ... kod vecih projekata je ubrzanje ocigledno vec u 12tici. 13 se ocekuje na jesen. Pa recimo sadašnji ArchiCAD ne može koristiti više od 1GB RAM-a bez obzira koliko ga ima a da je x64 moga bi koristiti do 2GB. Osim toga da se pređe na x64 bilo bi brže procesiranje podataka zbog većeg broja registara koji se koriste u x64 softveru. Što se tiče ovoga grubog testiranja koje sam radio, sve je bilo na Windows 7 x64 sa 4GB RAM-a (inače na poslu koristim 32-bit XP). Otvarao sam arhiviran ArchiCAD fajl koji je baš "težak" sa svim uključenim elementima tako da je manipulacija otežana. Znači kada hoću da pomjerim cijeli crtež, ili ga zumiram, trebam čekati otprilike 2sec na ovom mom intelu dok je na phenomu bilo 3 do 4 sec. Možda i nije relevantno upoređivanje ali to je samo primjer da su 2 jezgra na višoj frekvenciji korisnija od 4 na nižoj.
Prikačeni fajlovi
|
|
|
|
|
Jun 13 2009, 14:25
Poruka
|
|
|
Pa recimo sadašnji ArchiCAD ne može koristiti više od 1GB RAM-a bez obzira koliko ga ima a da je x64 moga bi koristiti do 2GB. Nece biti, prijatelju Osim toga da se pređe na x64 bilo bi brže procesiranje podataka zbog većeg broja registara koji se koriste u x64 softveru. Moze biti ... ako je softver 64bit Što se tiče ovoga grubog testiranja koje sam radio, sve je bilo na Windows 7 x64 sa 4GB RAM-a (inače na poslu koristim 32-bit XP). Otvarao sam arhiviran ArchiCAD fajl koji je baš "težak" sa svim uključenim elementima tako da je manipulacija otežana. E, sad ... otkud ti ideja da testiras brzine bilo cega na beta operativnom sistemu? Znači kada hoću da pomjerim cijeli crtež, ili ga zumiram, trebam čekati otprilike 2sec na ovom mom intelu dok je na phenomu bilo 3 do 4 sec. A sta mislis, ima li sa ovim veze da tvoja kartica mozda nema drajvere za Windows 7? I da ArchiCAD nije optimizovan za isti? Zumiranje nem veze ni sa procesorom ni sa memorijom, osim onom na video karti, a ima jako puno veze sa video drajverima. Možda i nije relevantno upoređivanje ali to je samo primjer da su 2 jezgra na višoj frekvenciji korisnija od 4 na nižoj. Ovo sto si ispricao je sjajan primer poredjenja baba i zaba, a nasla se i pokoja devojka http://softimage.wiki.softimage.com/index....the_/3GB_Switch Hoces da te povezem sa Karlom sa ArchiCAD Talka koji kuka kako tesko moze da potera svih osam duplih jezgara i 10GB RAM koje ima u Macu? |
|
|
|
|
Jun 13 2009, 22:13
Poruka
|
|
|
CITAT E, sad ... otkud ti ideja da testiras brzine bilo cega na beta operativnom sistemu? Testiranje nisam radio za javnost nego bukvalno provjeravao radi sebe i buduće kupovine procesora koju sam planirao uskoro. Na računaru imam instaliran XP, Vistu i Windows 7 i baš sam sada probao otvarati ovaj fajl i u sva tri sistema se ponaša isto, tako da ne vjerujem da može uticati operativni sistem nešto značajno na brzinu rada. CITAT A sta mislis, ima li sa ovim veze da tvoja kartica mozda nema drajvere za Windows 7? I da ArchiCAD nije optimizovan za isti? Zumiranje nem veze ni sa procesorom ni sa memorijom, osim onom na video karti, a ima jako puno veze sa video drajverima. Na računaru s phenomom je bila kartica AtiRadeon 3850, a pogledaj testove, baš je dobra grafička kartica dok je na mom računaru solidna Asus 3650. Obje imaju drajvere za Windows 7 beta. A da ulogu ima grafička kartica u brzini zumiranja i pomjeranja onda bi na ovome phenomu sve letilo jer je duplo bolja grafika od ove moje. http://www.dizajnzona.com/forums/index.php...st&id=17562 CITAT Ovo sto si ispricao je sjajan primer poredjenja baba i zaba, a nasla se i pokoja devojka smile.gif Nista licno, pogledaj ono gore, ukljucujuci i povezane clanke, kao i ovo: http://softimage.wiki.softimage.com/index....the_/3GB_Switch Hoces da te povezem sa Karlom sa ArchiCAD Talka koji kuka kako tesko moze da potera svih osam duplih jezgara i 10GB RAM koje ima u Macu? Ne pričam o teoriji nego o praktičnom iskustvu. Znači džabe phenomu 4 jezgra kada se brže radi na dvojezgarnom intelu na većoj frekvenciji. Pretpostavljam da bi ArchiCAD letio na C2Q 9650 klokovanom na 4GHz, a to planiram i da kupim.
Prikačeni fajlovi
|
|
|
|
|
Jun 16 2009, 10:06
Poruka
|
|
|
Testiranje nisam radio za javnost nego bukvalno provjeravao radi sebe i buduće kupovine procesora koju sam planirao uskoro. Na računaru imam instaliran XP, Vistu i Windows 7 i baš sam sada probao otvarati ovaj fajl i u sva tri sistema se ponaša isto, tako da ne vjerujem da može uticati operativni sistem nešto značajno na brzinu rada. Ipak ti je sporije nego sto bi trebalo, a i to da moze da iskoristi samo 1GB mi se ne svidja ... da li NE MOZE da iskoristi vise, ili nema potrebe da iskoristi vise? CITAT (Gordan) Na računaru s phenomom je bila kartica AtiRadeon 3850, a pogledaj testove, baš je dobra grafička kartica dok je na mom računaru solidna Asus 3650. Obje imaju drajvere za Windows 7 beta. A da ulogu ima grafička kartica u brzini zumiranja i pomjeranja onda bi na ovome phenomu sve letilo jer je duplo bolja grafika od ove moje. http://www.dizajnzona.com/forums/index.php...st&id=17562 Testovi su testovi ... bitno je kako neka graficka radi u aplikaciji ili nekoliko aplikacija koje ti najvise znace. Ja recimo imam problema jer imam staru karticu, pa drajveri sa kojima ArtLantis leti zezaju u ArchiCADu. Svetu se ne moze ugoditi ... usput, evo zasto sam ti rekao da 2D, zumiranje itd nema veze sa procesorom: http://www.archicadwiki.com/Display%20Chan...20ArchiCAD%2012 CITAT (Gordan) Ne pričam o teoriji nego o praktičnom iskustvu. Znači džabe phenomu 4 jezgra kada se brže radi na dvojezgarnom intelu na većoj frekvenciji. Pretpostavljam da bi ArchiCAD letio na C2Q 9650 klokovanom na 4GHz, a to planiram i da kupim. Ama nije teorija ... Karl _________________ Consulting / Training AC 12 US (2523)+Lib hotfix 2, with MEP, VBE, Artlantis Studio 2.1, Adobe CS3, Piranesi, etc. 8 Core 2.8 Mac Pro 10 GB RAM: OS 10.5.7 / XP Pro SP3 Iskreno, ne pratim vise oznake procesora, tako da nisam siguran o cemu pricas, ali bih se svakako drzao Intela. Ako je dobar za Mac, dobar je i za mene! |
|
|
|
|
Jun 16 2009, 15:54
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 207 Datum reg.: 28-November 07 Član broj: 17,375 |
Bilo bi im bolje da rjesšu osnovne stvari tipa. višeslojni zidovi, njihovi pojevi, spojevi sa pločama, bolja izrada i vađenje količina....a ne te gluposti dali ce da rade 4 jezgre ili 2...pizdarije
|
|
|
|
Jun 16 2009, 17:51
Poruka
|
|
|
Kada sam rekao da aplikacija može max iskoristiti 1GB u x86 operativnom sistemu pogriješio sam, djcorto je bio u pravu, ipak može iskorititi 2GB.
Koliko vidim u ovome linku može se koristiti Hardware acceleration a i ne mora. Ja kako god podesim ovaj slajder za upotrebu hardverskog ubrzanja ništa se ne mijenja u radu, tj ne utiče na ubrzanje/usporenje. Probaću instalirati neku kartu (posudiću od nekoga neku jaku) pa ću provjeriti da li je brže zumiranje/pomjeranje. Samo bi mi još trebalo da moram kupovati i jaču grafičku, he dokle ide ovo ulaganje! |
|
|
|
|
Jun 16 2009, 21:12
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 207 Datum reg.: 28-November 07 Član broj: 17,375 |
E to to, max. 1GB memorije i grafulja!
|
|
|
|
Jun 17 2009, 05:12
Poruka
|
|
|
E to to, max. 1GB memorije i grafulja! Ja ipak ne bih isao ispod 2GB ... 3 ili 4 je sasvim OK, jer 32 bit dozvoljava 2GB PO APLIKACIJI, dakle mozes da vozis npr ArchiCAD i ArtLantis istovremeno, a da jos bude ponesto memorije i za OS Za grafulju, ne morate da se izuvate za Quadro i slicne price. Jaka igracka kartica radi posao - ako imate drugara hardverasa, probajte. Naravno, sto vise memorije, to bolje. I, ne zaboravite osnovno pravilo brzine: optimizovan model! Ako narokate par gigabajta drveca i objekte sa detaljnim 2D prikazom, recimo automobile koji koriste Project2 ili nedajboze Project3, onda zaboravite na brzinu, ma koju masinu da koristite. |
|
|
|
|
Jun 17 2009, 05:14
Poruka
|
|
|
|
|
Jun 17 2009, 05:15
Poruka
|
|
|
|
|
Sep 1 2009, 22:46
Poruka
|
|
|
|
|
Sep 2 2009, 15:43
Poruka
|
|
|
I, sta vam se najvise svidja od noviteta? |
|
|
|
|
Sep 2 2009, 18:38
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 677 Datum reg.: 28-May 06 Lokacija: So Član broj: 4,794 |
I, sta vam se najvise svidja od noviteta? Meni 64bit podrska... To ce ubrzati rad. Mislim licno da su trebali vise paznje da posvete samom modelovanju... Ovaj TW2 nemam pojma kada ce mi zatrebati |
|
|
|
Sep 3 2009, 07:06
Poruka
|
|
|
Aaaaaaaaaaaa slabs, konacno lakse modelovanje namestaja
|
|
|
|
|
Sep 3 2009, 10:06
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 92 Datum reg.: 11-July 08 Član broj: 22,459 |
....divno:)))) svaki put me iznenade! moze li mi neko reci sta se desava sa education verzijom sada? i zna li se kada ce izaci cigraphovi alati za verziju 13?
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Wednesday 19. June 2013 - 06:34 |