Okvir za fotografiju? |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Okvir za fotografiju? |
May 26 2007, 22:40
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi 1 Poruke: 11 Datum reg.: 19-May 07 Lokacija: Bar Član broj: 10,871 |
Znaci totalni sam pocetnik sto se tice obrade fotografije i interesuju me neke osnovne stvari,ako tema nije ok neka je moderator izbrise.
Interesuje me kako se u photoshop prave okviri za fotografiju ako znate na sta mislim,moze neki link ili neki tutorijal bilo sta samo da naucim to,nasao sam neke "atn" photoshop file-ove na netu ali to nisu ti okviri sto mene interesuju. Pozdrav i hvala unapred! |
|
|
|
May 26 2007, 22:52
Poruka
|
|
|
Ni ja ti nisam expert al probaj u PS-u- Image-Canvas Size-i tu odredjujes parametre.
Pozdrav |
|
|
|
|
May 26 2007, 23:19
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi 1 Poruke: 11 Datum reg.: 19-May 07 Lokacija: Bar Član broj: 10,871 |
To je to hvala puno toliko sam cackao oko toga i nikako da provalim bolje sto sam pitao hvala jos jednom!
|
|
|
|
May 26 2007, 23:50
Poruka
|
|
|
E sad sve to mozes malo unaprijediti preko nekih efekata...
|
|
|
|
|
May 27 2007, 10:20
Poruka
|
|
|
Prosto: Otvori sliku, pritisni alt+ctrl+I (image size). Unesi zeljenu velicinu slike, na pr 600x450pixela sa 72pixels/inch. Zatim pritisni alt+ctrl+C (canvas size) Selektuj polje "relative". U polje za jedinicu stavi pixele, Stavi 50 i za visini u za sirinu. Ispod mozes izabrati i boju pozadine. I to bi bilo to, najjednostavniji okvir. Inace, kad si uradio resize slike, potrebno je izostravanje iste...Idi na filters, sharpen....i onda se igraj
|
|
|
|
|
May 27 2007, 16:01
Poruka
|
|
|
ma ne trebaju ti okviri uopshte. fokusiraj se ti na druge stvari.
|
|
|
|
|
May 27 2007, 20:40
Poruka
|
|
|
^^jesi li ti ikad napisao nesto sto nije flame?
|
|
|
|
|
May 27 2007, 20:44
Poruka
|
|
|
|
|
|
|
|
May 27 2007, 20:48
Poruka
|
|
|
|
|
|
|
|
May 28 2007, 10:34
Poruka
|
|
|
Način koji je KinteC opisao je najjednostavniji ako nam treba samo jednobojni ovir. Ali šta ako hoću dve boje, da npr. jedan bude malo tanji, a drugi, vanjski, deblji. To onda ne može sa Canvas size-om, barem mi nije sinoć uspelo
|
|
|
|
|
May 28 2007, 11:37
Poruka
|
|
|
Naravno da može, samo u nekoliko koraka canvas size (podesiš relative i debljinu u pikselima koliko hoćeš - pre toga odabereš background boju) i snimiš akciju za svaku varijantu koja ti se sviđa. Zatim snimiš akciju za potpis, a možeš i sve odjednom, okvir + potpis.
|
|
|
|
|
May 28 2007, 19:47
Poruka
|
|
|
Savladao sam tehniku, hvala puno ljudi!
|
|
|
|
May 28 2007, 20:43
Poruka
|
|
|
Sad da vidimo još samo okvir na delu
Nego, da li svi imate po dve akcije, jednu za vertikalne, a drugu za horizontalne fotke, ili je jednom akcijom moguće staviti txt layer na 2 različita mesta, u zavisnosti od orijentacije fotke? |
|
|
|
|
May 28 2007, 21:59
Poruka
|
|
|
Dovoljna je jedna akcija ako radimo resize u procentima. A što se tiče potpisa sve zavisi gde ga pozicioniraš. Ako je to gornji levi ugao nema potrebe za drugom akcijom. U suprotnom koordinate postaju relativne.
|
|
|
|
|
May 29 2007, 01:30
Poruka
|
|
|
^lol, nisam jedini koji je imao te probleme sa rotiranjem. Sve u svemu, stavio sam precicu za rotiranje slike, tako da koristim samo jednu akciju..pa rotiram sliku...ide veoma brzo
Inace, sto se te finalne obrade tice, stavio sam da actions radi ovako nekako: smanji sliku, prebaci u lab kolorni mod, selektuje layer za svetlo, uradi USM, pa vrati u RGB, background prebaci u layer, stavi iner glow bele boje od 2pixela na sliku/layer. Na to sve ide cavas size od 50pixela, pozadina crne boje, i sve to ide na save for web na 70%kvaliteta jpg |
|
|
|
|
May 29 2007, 01:38
Poruka
|
|
|
Pa jeste donji levi ugao, ali se pri drugoj orijentaciji fotke (kod land posle portreta), potpis pomeri u levo, ka sredini, pa je očigledno da je u pitanju greška.
KinteC, ne razumem, ti kad rotiraš sliku, pošto si stavio potpis, to znači da ti potpis postaje vertikalan (ako je pravljen za landscape format)? Meni se u tvojoj akciji jedino ne sviđa save for web, jer jede EXIF Jel može pojašnjenje zašto u lab, pa nazad u RGB? |
|
|
|
|
May 29 2007, 01:46
Poruka
|
|
|
Pa za lab...prosto, ljudsko oko bolje primecuje odnos svetla i tame, nego boje. To ima vise smisla ako se radi USM na punom formatu slike, nego na rezoluciji od 600pixela x nesto...Mada opet, ne smeta, jer je actions u pitanju. E da, potpis ne stavljam u poslednje vreme...smorio me
Ps: precica za rotitanje mi je alt+F1 |
|
|
|
|
May 29 2007, 05:50
Poruka
|
|
|
Dovoljna je samo jedna akcija za stavljanje potpisa, na pocetku akcije ide desni klik na lenjir i prebacivanje mernih jedinica u procente. Ova akcija radi bez obzira na velicinu i orjentaciju slike, vec sam pisao o tome u temi sa Tips&Tricks.
Pozdrav. |
|
|
|
|
May 29 2007, 11:13
Poruka
|
|
|
^lol, nisam jedini koji je imao te probleme sa rotiranjem. Sve u svemu, stavio sam precicu za rotiranje slike, tako da koristim samo jednu akciju..pa rotiram sliku...ide veoma brzo Khm, meni se fotke automatski izrotiraju pri otvaranju, samo ne znam da li PS automatski "vuce" podatak "Rotate tall" zadat u settingu samog aparata (ako se to uopste belezi u EXIF), ili je do nekog settinga u PS-u |
|
|
|
|
May 31 2007, 19:14
Poruka
|
|
|
Kizo, nisu na to rotiranje mislili, već na rotiranje potpisa na fotkama
Jovbranko, nikako ne mogu da ubodem tu opciju odabira procenata na lenjiru |
|