FontExplorerL.M. v5.3.0, Domaci Font Manager |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
Strogo je zabranjeno šerovanje komercijalnih fontova na ovom forumu! Ukoliko neko zatraži font pošaljite mu pm ili na mail uz ličnu odgovornost! U suprotnom svaki post će biti obrisan!
![]() ![]() |
FontExplorerL.M. v5.3.0, Domaci Font Manager |
Sep 3 2007, 19:57
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 17 Datum reg.: 3-September 07 Član broj: 14,136 |
Pozdrav! Mozda je malo bezveze da sam preporucujem svoj Font Manager, ali..
Vec je jednom spomenut ovde na forumu. U pitanju je FontExplorerL.M. trenutna verzija je 5.3.0, za sada samo za Windows. Sadrzi gomilu opcija za organizaciju i rad sa fontovima. Evo nekih najvaznijih: 1. Podrzava sve vrste fontova (TT,OTF,TTC,Raster, Vector) osim MM fontova(Multiple master) 2. Prikaz instalisanih i neinstalisanih fontova u vise kolona (do 10) 3. Organizacija fontova u kolekcije, sa mogucnoscu dodavanja komentara za svaku kolekciju i svaki font iz kolekcije. 4. Skeniranje Hard Diska i organizacija fontova u Bazu bez menjanja lokacije fonta. 5. Gomila mogucnosti za filtriranje fontova sa svih medija i iz Baze 6. Napredna Mapa karaktera - Unicode ranges, dostupni Setovi karaktera za svaki font ... i jos mnogo toga.. Ogranicenje probne verzije (90 dana) je u prikazu fontova - naime, posle 30-tak sekundi svaki drugi font ce biti prikazan sa registracionom porukom ispisanim tekstom sa Arial fontom. Brzina ucitavanja fontova je ista kao i uregistrovanoj verziji. Mozete iscitavati na hiljade fontova iz jednog foldera bez opterecivanja sistema. FontExplorerL.M. web stranica FontExplorerL.M. u Svetu Kompjutera Na stranici je download link aktuelne verzije.. Svaki komentar ili sugestija za buduce verzije je IZUZETNO dobrodosla! |
|
|
|
Sep 3 2007, 21:48
Poruka
|
|
|
Pa evo ako si pratio ranije teme na ovom pod forumu verovatno si mogao pročitati šta nas tišti kod font manager-a, koje opcije su nam dobre a koje nam se ne sviđaju.
Moram da kažem da sam se prijatno iznenadio kada sam prvi put naleteo na tvoj program. Koliko vidim iz ove tvoje reklame za koju se nadam da ne smeta uredništvu a možda je čak i poželjna, vidim da ima nekih uslišenih molbi nas korisnika/dizajnera. Pa idem sad da skinem ovu tvoju novu verziju pa se čujemo dalje u ovoj temi. Poz. |
|
|
|
|
Sep 3 2007, 21:54
Poruka
|
|
|
Jedva cekam..
Pozdrav |
|
|
|
Sep 4 2007, 00:25
Poruka
|
|
|
Lepo sto imamo priliku probati software domaceg autora. Procitaj prethodne teme u vezi font manager programa, verujem da ce ti pomoci da vidis sta je to sto korisnici zele. Kad probam tvoj javicu utiseke
|
|
|
|
|
Sep 4 2007, 06:50
Poruka
|
|
|
Lepo sto imamo priliku probati software domaceg autora. Procitaj prethodne teme u vezi font manager programa, verujem da ce ti pomoci da vidis sta je to sto korisnici zele. Kad probam tvoj javicu utiseke Ovaj ( a i poneki neki strani) forum mi je vec pomogao u oblikovanju programa. Web i Graficki dizajneri su najvazniji korisnici ove vrste programa, pa su i komentari iz prve ruke su najpozeljniji. |
|
|
|
Sep 14 2007, 17:30
Poruka
|
|
|
Pocetkom sledeceg meseca planiram malo veci update za FontExplorerL.M., izmedju ostalog i Anti-Aliased tekst. Za sada ce anti-aliased tekst biti samo u Zoom preview-u (preview slican kao kod Window Font Viewer-a) da ne bi doslo do usporavanja rada programa.
Ukoliko je neko probao program, bilo bi mi vrlo drago da cujem neke predloge iz prve ruke za buduce verzije. |
|
|
|
Sep 14 2007, 21:40
Poruka
|
|
|
e strpi se imam te u vidu uzeo sam screenove samo da nabacim komentare pa pripremam post.
cya |
|
|
|
|
Sep 27 2007, 22:44
Poruka
|
|
|
Izasla je nova verzija FontExplorerL.M. 5.4.0
- Anti-Aliased tekst u Zoom preview-u - Novi Tab za Primere teksta - Bolji pregled za jezike koji se pisu sa desna-na-levo(Hebrew, Arabic) - Dodato jos sajtova sa fontovima u FontNet Exploreru http://www.lanmisoft.com/fontexplorerlm.htm http://www.lanmisoft.com/FontExplorerL.M..exe |
|
|
|
Oct 18 2007, 11:57
Poruka
|
|
|
Od danas (18.10.2007) je dostupna nova verzija programa - 5.5.0. Poboljšanja u novoj verziji su, barem po mom mišljenju, posebno bitna i za naše područje gde se puno koristi i ćirilično i latinično pismo.
Naime, sada je moguće prikazati listu fontova sa tekstom u zavisnosti od trenutnog rasporeda karaktera na tastaturi. Takođe, moguće je filtrirati fontove koji podržavaju trenutno aktiviranu tastaturu. Kao i u predhodnim verzijama, dupli klik na mapu karaktera dodaje bilo koji unikodni karakter u edit box za kucanje teksta, ali nije više potrebno menjati modove prikazivanja teksta (Unicode-Standard). Sve promene se automatski prikazuju na listi fontova u jednoj ili više kolona. |
|
|
|
Oct 19 2007, 00:50
Poruka
|
|
|
Prvo da se izvinim jer sam rekao da ću ti se javiti ali eto javljam se sada da kolko tolko pomognem u razvoju ove, vrlo verovatno "potencijalni HIT" aplikacije.
Pa da krenemo... BTW ova "slobodna olovka" na ovim mojim sreenshot-ovima je namerno urađena kako bi tebi bilo lakše da pogledaš i setiš se ovih komentara a i neki običan font bi se "utopio u interfejs". Slika 1: ![]() Voleo bih kada bi ovaj ceo "braon deo" mogao npr. "Tab" tasterom da uključujem i iskjlučujem po mom nahođenju. Zato što je često pri pretrazi fontova potrebno nekad i uvećati browse listu sa fontovima kako bi na brzinu video neke specifičnosti nekog fonta koji tražim za neki dizajnerski projekat/zadatak. To znači da bi voleo da vidim samo Browse listu preko celog ekrana dok pretražujem tj. gledam i biram fontove. Drugo: Najviše zamerki imam na UI (User Interface) programa i na prilično lošu dizajniranu interakciju programa sa korisnikom. Imaš dosta XP ikonica koje jesu lepe i malo daju neku uglađenost programu ali njihova funkcija i mesto su ili suvišni ili bez prikladnog grafičkog rešenja. Možda si ti njih i stavio samo tako jer ti je važniji rad na realnim i korisnim opcijama samog programa ali i User Interface i Interakcija moraju isto tako biti urađeni kvalitetno jer je potrebno da korisnik nebude zbunjen i da može lako i jasno da izabere neku od opcija u programu. Ovaj tvoj program ima odlične opcije i šteta bi bila da nema dobar interfejs i interakciju. Ovo što sam crvenim označio na Slici 1 su neki moji predlozi gde bi mogao da staviš polje za unos texta i one "kartice". Bez obzira šta sam ja na slici polepio, fora je da bi trebao napraviti UI preglednijim. Da npr. opcije budu grupisane u jednoj liniji ili sa strane kao u Adobe CS3 aplikacijama i sl. I još nešto: mislim da bi morao imati onaj klasični Drop meni (File, Edit, View, Help i sl.). Koliko znam to je i neki novo usvojeni standard u pisanju aplikacija. Zašto je to važno? Zato što dosta korisnika ima već naviku da prvo posegne za tim menijem i ako ga nema nastaje zabuna i odustajanje od programa jer im je nezgodno da ga koriste. Lično sam se uverio u to. Pogotovo stariji korisnici imaju takvu naviku. Moraš imati taj na vrhu drop down meni sa svim opcijama tvog programa u njemu. Pogledaj Adobe CS3: Photoshop, Flash, Dreamweaver, Fireworks... njihove opcije i menije, njihov raspored i ukupnu interaktivnost (pogotvo Fireworks). Još jedan svetli primer interaktivnosti je i 3D modeling softver od Luxology-ja zvani Modo... savremen interfejs, boje, grafička rešenja ikonica, interakcija i dr. Treće ove pregrade između prozora su ti predebele i veoma mi smetaju ovi gredijent "jastučići" koji me dekoncentrišu tj. odvlače pažnju korisnika od "sadržaja". Interfejs treba da bude u "drugom planu" a sadržaj tj. fontovi u "prvom planu". Mislim da bi bilo zgodno ako bi kodove za neke specijalne znake mogao kopirati u clipboard i onda pejstovati u npr. HTML editor. Bi bilo korisno, sigurno. Slika 2: Browser odličan! ![]() Slika 3: ![]() Grafički dizajn, vizuelni identitet tvoje aplikacije je na 3-ojci na skali od 1 do 10. Grafički dizajn je isto u tesnoj vezi sa interaktivnošću programa jer ovaj prekidač na slici donekle jasno pokazuje da je proces u toku ali njegovo grafičko rešenje zarad bolje interakcije tj. informacije " da je formiranje baze u toku" bi grafički moglo biti bolje rešeno. Slika 4: Sort modovi ! Pogotovo po setu karaktera! Strava! ![]() Slika 5: Ovo je jednostavno: Odlično! ![]() Sviđa mi se što si napravio preview za sve moguće izbore boja i što se tiče dizajnera koji rade samo sa elektronskim medijima gotovo rešio muka, barem što se tiče brzog i vernog preview-a (jer se radi o RGB i sličnim kolornim sistemima, da ne tupim...). Što se tiče štampe... tu je već stvar malo diskutabilnija jer se radi i o vrsti podloge na koju se neka boja štampa pa ovakav preview može samo onako "okvirno" da posluži. Međutim dizajneri koji rade za TV, 3D CG svet, WEB dizajn pa i istraživači vizuelnih komunikacija tj. svi radnici u isključivo digitalnom segmentu nemaju šta da se žale. Jednostavno: Sjajno! Brz i veran prikaz kako će neki font izgledati na nekoj podlozi. Cool. Slike 6 i 7: ![]() ![]() Biranje seta karaktera bilo kog fonta. Odlično. Ali primetio sam, što možeš videti na slikama, da font Verdana nema u prewiev-u ćirilični tekst koji sam dole napisao! Samo znakovi pitanja... Poznato je da kada se pravi neki font, da se definiše set karaktera koji će se pojavljivati u preview modu u raznim aplikacijama. To je obično Basic Latin set karaktera ali predpostavljam da je možda moguće "iščupati" ostale karaktere nekog fonta i prikazati ih u prewiev modu. Ti si nešto napisao da si valda to ispravio u ovoj 5.5.0 verziji ali ja sam je skinuo i instalirao i nevidim neku promenu. Ispravi me ako grešim. [edit] Evo pogledao sam i to je valda OK. Međutim bilo bi dobro da fontovi koji nemaju npr. ćirilična slova i sl da preview takvih slova bude generički (slova u Ariel fontu) ali u nekoj drugoj nijansi ili boji. Negde su fontovi slični generčkom Arielu pa stvaraju zabunu i iziskuju veću koncentraciju posmatrača.[/edit] Slika 8: Help prozor. ![]() Ovo ti deluje jako neprofesionalno. Bar meni. Kad stisnem F1, hoću da mi iskoči lepo definisan, čitljiv i razumljiv Help prozor a ne "ovo" na razvlačenje! Vidim i da imam 15" monitor a nemam (nego malo veći) ovo bi na "petnajstici" bilo i dalje tako premalo i stisnuto. To treba namestiti da se ne nekoj definisanoj veličini npr pogodnoj za 17" monitor i da se to onda otvara kako treba. Slika 9: ![]() Super je što svako može da podesi boje (pogledaje crvene i zelene delove) jedino taj gredijent je suvišan i da su "prečke" malo tanje. Broj kodnog mesta nekog karaktera bi po mom mišljenju mogao biti mnogo manji dok genečki karkter malo veći nego što je sada. Tako da pomenuti broj i generički karakter vizuelno formiraju jednu "kvadratnu" celinu a opet daju dovoljno "vazduha i prostora" tj. beline oko posmatranog dizajniranog karaktera nekog fonta. Šta je sa antialiasingom (označeno žutim) u preview prozoru posebnog karaktera? Slika 10: Srpski jezik (prevod) ![]() Neznam dal zavisi od tastature koju neko ima instaliranu ili ne al mislim da bi prevod tvog programa trebao biti nazavisan od toga. Mada meni ova opcija nešeg jezika i nije toliko bitna. Ja ibočno sve programe držim na engleskom jer mi ti naši prevodi obično stvaraju zabunu i sprečavaju korišćenje originalnih IT termina u govoru. Eto to je to što se tiče konkretno tvog programa ovakvog kakav je sada. Međutim imam i neke moje predloge koji ti mogu pomoći da tvoja aplikacija bude još bolja, potpunija i profesionalnija: Slika 11: Kao što napomenuh... Drop down meni! ![]() Obrati pažnju samo koliko je pregledno i jasno definisano mesto "opcija" i preview mesto za pregeldanje fontova. Preko celog ekrana! To bih voleo da vidim i u tvom programu a ne da virim i dragujem pregrade da bi dobio maximalnu površinu za pregledanje sadržaja. Slika 12: Brzi preview fontova! Upgaded. ![]() TI imaš opcije menjanja boje fonta i njegove "RGB podloge" ali nemaš opciju biranja podloge npr. nekoliko veoma vernih vrsta papira/kartona i mogućnost ubacivanja raznih custom slika i tekstura. U ovom Typograf programu ima kao ta opcija ali jako loše izvedena. Ako bi ti ubacio neke veoma realne i verne, predhodno definisane "preset"-e dobio bi mogućnost još vernijeg, "okvirno" naravno, prikaza kako bi se neki font ponaša na nekoj vrsti papira ili kartona ili lepenke prilikom štampe. Što je super opcija za grafičke DTP dizajnere. Plus ko stalno koristi neke specifične slike ili teksture npr. mermera/pločica/drveta da može da ubaci fotku toga i da "vozi" tj. isprobava i traži odgovarajuće fontove. To nema nijedan font manager a mogao bi da ima. Slika 13: Selektovanje, pa upoređivanje fontova. ![]() ![]() ![]() Ti imaš odlične opcije filtriranja al' mislim da bi bilo zgodno da imaš i opciju upoređivanja bilo kojih fontova i u filteru i van filtera otprilike kao što vidiš na ovim priloženim slikama. Slika 14: Sjalder. ![]() U veliko preview prozoru u Typografu imaš opciju da kada pomeraš slajder iliti klizač u popup prozorčiću se listaju imena fontova. lepa i veoma handy opcija. Plus ... ta opcija baš ne radi potpuno ali radi tako da kad se stisne neko slovo na tastaturi u bowseru se namesti prvi font sa tim početnim slovom. Ti to imaš u onom desnom browseru ali nemaš u ovom delu gde možeš da pregledaš fontove u više kolona. Slika 15: Broj fontova. ![]() NIje loš znati koliko gde imaš fontova a ovu opciju vidim da si u ovoj 5.5.0 verziji dodao samo si je možda moga staviti negde višlje u meniju a ne skroz dole. BTW Pazi! Veoma slično ime programa! Linotype FontExplorer X. Slika 16: Fontovi u nekom dokumentu! ![]() Odlična opcija. Slika 17: ![]() Ovo neznam koliko je dobro ali nije loše pomenuti. Izbor različitih tehnologija iscrtavanja fontova na ekranu. Slika 18: Export fonta ili fontova. ![]() ![]() Odlična i veoma upotrebljiva opcija. Eto nadam se da ti sve ovo koristi. Još nešto bi ti rekao. U ovoj 5.5.0 verziji imash problema sa memorijom. Pukao mi je par puta program kod pravljenja baze i kod narednog pokretanja programa se malo čudnije ponašao. Ranije u verzijama od početka ove teme nikakvih problema nisam ima. Pravljenje baze je bilo neviđeno brzo i mojih 1GB memorije nije ni osetilo i program mi nije nijednom pukao. MOžda sam negde u međuvremenu navukao nekih fontova ali ti bolje znaš šta si radio pa ti samo napminjem da ako si nešto u vezi toga menjao da obratiš pažnju i na to. Još nisam dao neki primer/opciju i programa zvanog Suitcase za koji znam da je dizajniran za grafičke servere i velike baze fontova pa bi mogao i njega da pogledaš ako te zanima. Razlog zašto sam sve ovo pisao i postovao je taj što bih voleo da u svetu postoji jedan dobar, kompletan i ozbiljan font manager koji bi pomagao dizajnerima tj. poštovao njihov workflow, navike i praksu. Ti imaš priliku da do takve aplikacije i dođeš i zato želim da ti pomognem. Ako ti je potreban neki savet i neko moje praktično iskustvo slobodno me kontaktiraj. Posebno bi mi bilo zadovoljstvo da sarađujem sa tobom oko razvoja interakcije programa i njegovog vizuelnog identiteta tj. grafičkih rešenja. Bilo kako bilo... primer na koji bi trebalo da se ugledash je (ponovo ću reći) Modo 3.01. Evo i kako taj interfejs izgleda: Interfejs Modo-a: ![]() Samo što je to program za 3D modelovanje a ne font manager ali neka rešenja odatle bi ti mogla biti od koristi. Pozdrav i sve najbolje. |
|
|
|
|
Oct 19 2007, 12:06
Poruka
|
|
|
|
|
Oct 19 2007, 19:24
Poruka
|
|
|
Kao prvo, hvala ti na ovom iscpnom odgovoru i zaista nemaš zašta da se izvinjavaš. Ovakva analiza zaslužuje dugačak odgovor tako da ću se javiti kasnije.
Pozdrav |
|
|
|
Oct 20 2007, 00:23
Poruka
|
|
|
Prvo da se izvinim jer sam rekao da ću ti se javiti ali eto javljam se sada da kolko tolko pomognem u razvoju ove, vrlo verovatno "potencijalni HIT" aplikacije.
Pa da krenemo... BTW ova "slobodna olovka" na ovim mojim sreenshot-ovima je namerno urađena kako bi tebi bilo lakše da pogledaš i setiš se ovih komentara a i neki običan font bi se "utopio u interfejs". Slika 1: ![]() Voleo bih kada bi ovaj ceo "braon deo" mogao npr. "Tab" tasterom da uključujem i iskjlučujem po mom nahođenju. Zato što je često pri pretrazi fontova potrebno nekad i uvećati browse listu sa fontovima kako bi na brzinu video neke specifičnosti nekog fonta koji tražim za neki dizajnerski projekat/zadatak. To znači da bi voleo da vidim samo Browse listu preko celog ekrana dok pretražujem tj. gledam i biram fontove. Ovo planiram da ubacim u sledećim verzijama kao FULL SCREEN mode. Drugo: Najviše zamerki imam na UI (User Interface) programa i na prilično lošu dizajniranu interakciju programa sa korisnikom. Imaš dosta XP ikonica koje jesu lepe i malo daju neku uglađenost programu ali njihova funkcija i mesto su ili suvišni ili bez prikladnog grafičkog rešenja. Možda si ti njih i stavio samo tako jer ti je važniji rad na realnim i korisnim opcijama samog programa ali i User Interface i Interakcija moraju isto tako biti urađeni kvalitetno jer je potrebno da korisnik nebude zbunjen i da može lako i jasno da izabere neku od opcija u programu. Ovaj tvoj program ima odlične opcije i šteta bi bila da nema dobar interfejs i interakciju. Što se tiče ikonica, pa meni se stvarno čini da one pokazuju ono što treba. Predpostavljaš da je ne pravim sam ikonice već je to ono što nađem na NET -u. Izuzetak je programska ikonica koju je uradio jedan ljubazni lik iz Maroka uz moju asistenciju. Naravno, ukoliko imaš neki predlog za ikone(ove su 24*24), voleo bih da ih vidim. Ovo što sam crvenim označio na Slici 1 su neki moji predlozi gde bi mogao da staviš polje za unos texta i one "kartice". Bez obzira šta sam ja na slici polepio, fora je da bi trebao napraviti UI preglednijim. Da npr. opcije budu grupisane u jednoj liniji ili sa strane kao u Adobe CS3 aplikacijama i sl. Interesantan predlog za tekst. Ja sam to zamislio kao poseban panel koji se može isključiti i uključiti po potrebi. Postoji čak i prečica na tastaturi F3 taster. I još nešto: mislim da bi morao imati onaj klasični Drop meni (File, Edit, View, Help i sl.). Koliko znam to je i neki novo usvojeni standard u pisanju aplikacija. Zašto je to važno? Zato što dosta korisnika ima već naviku da prvo posegne za tim menijem i ako ga nema nastaje zabuna i odustajanje od programa jer im je nezgodno da ga koriste. Lično sam se uverio u to. Pogotovo stariji korisnici imaju takvu naviku. Moraš imati taj na vrhu drop down meni sa svim opcijama tvog programa u njemu. Pogledaj Adobe CS3: Photoshop, Flash, Dreamweaver, Fireworks... njihove opcije i menije, njihov raspored i ukupnu interaktivnost (pogotvo Fireworks). Još jedan svetli primer interaktivnosti je i 3D modeling softver od Luxology-ja zvani Modo... savremen interfejs, boje, grafička rešenja ikonica, interakcija i dr. A šta bi bilo u tim menijima? Koliko sam ja video u drugim programima, nema ništa standardizovano. Mene bi, na primer, Edit asociralo na editovanje fonta ili font fajla, što nije u praksi. Kod File bi moglo biti Copy, Move, Delete npr. Možda Font meni sa Load,Unload install i uninstall? Ja sam to stavio sve na jedno mesto. Svakako prihvatam predloge.. Treće ove pregrade između prozora su ti predebele i veoma mi smetaju ovi gredijent "jastučići" koji me dekoncentrišu tj. odvlače pažnju korisnika od "sadržaja". Interfejs treba da bude u "drugom planu" a sadržaj tj. fontovi u "prvom planu". U pravu si za splitere. To ću već popraviti. Nikako da shvatim šta su "jastučići". Molim pomoć.. Mislim da bi bilo zgodno ako bi kodove za neke specijalne znake mogao kopirati u clipboard i onda pejstovati u npr. HTML editor. Bi bilo korisno, sigurno. Ima u 5.5.0 verziji. Slika 2: Browser odličan! ![]() Slika 3: ![]() Grafički dizajn, vizuelni identitet tvoje aplikacije je na 3-ojci na skali od 1 do 10. Grafički dizajn je isto u tesnoj vezi sa interaktivnošću programa jer ovaj prekidač na slici donekle jasno pokazuje da je proces u toku ali njegovo grafičko rešenje zarad bolje interakcije tj. informacije " da je formiranje baze u toku" bi grafički moglo biti bolje rešeno. Ako imaš predlog, javi. BTW, kakva je tvoja ocena za dizajn drugih programa - FontExpert, Typograph, FontExplorer X? Slika 4: Sort modovi ! Pogotovo po setu karaktera! Strava! ![]() Slika 5: Ovo je jednostavno: Odlično! ![]() Sviđa mi se što si napravio preview za sve moguće izbore boja i što se tiče dizajnera koji rade samo sa elektronskim medijima gotovo rešio muka, barem što se tiče brzog i vernog preview-a (jer se radi o RGB i sličnim kolornim sistemima, da ne tupim...). Što se tiče štampe... tu je već stvar malo diskutabilnija jer se radi i o vrsti podloge na koju se neka boja štampa pa ovakav preview može samo onako "okvirno" da posluži. Međutim dizajneri koji rade za TV, 3D CG svet, WEB dizajn pa i istraživači vizuelnih komunikacija tj. svi radnici u isključivo digitalnom segmentu nemaju šta da se žale. Jednostavno: Sjajno! Brz i veran prikaz kako će neki font izgledati na nekoj podlozi. Cool. Slike 6 i 7: ![]() ![]() Biranje seta karaktera bilo kog fonta. Odlično. Ali primetio sam, što možeš videti na slikama, da font Verdana nema u prewiev-u ćirilični tekst koji sam dole napisao! Samo znakovi pitanja... Poznato je da kada se pravi neki font, da se definiše set karaktera koji će se pojavljivati u preview modu u raznim aplikacijama. To je obično Basic Latin set karaktera ali predpostavljam da je možda moguće "iščupati" ostale karaktere nekog fonta i prikazati ih u prewiev modu. Ti si nešto napisao da si valda to ispravio u ovoj 5.5.0 verziji ali ja sam je skinuo i instalirao i nevidim neku promenu. Ispravi me ako grešim. [edit] Evo pogledao sam i to je valda OK. Međutim bilo bi dobro da fontovi koji nemaju npr. ćirilična slova i sl da preview takvih slova bude generički (slova u Ariel fontu) ali u nekoj drugoj nijansi ili boji. Negde su fontovi slični generčkom Arielu pa stvaraju zabunu i iziskuju veću koncentraciju posmatrača.[/edit] Ovo sam video ali za sada ne mogu da rešim. Ono što sam probao usporava listanje fontova. Poradiću na tome. Slika 8: Help prozor. ![]() Ovo ti deluje jako neprofesionalno. Bar meni. Kad stisnem F1, hoću da mi iskoči lepo definisan, čitljiv i razumljiv Help prozor a ne "ovo" na razvlačenje! Vidim i da imam 15" monitor a nemam (nego malo veći) ovo bi na "petnajstici" bilo i dalje tako premalo i stisnuto. To treba namestiti da se ne nekoj definisanoj veličini npr pogodnoj za 17" monitor i da se to onda otvara kako treba. Ovako bi trebao da izgleda prozor samo pri prvom startu. Posle već pamti veličinu i poziciju koju ti odrediš. Slika 9: ![]() Super je što svako može da podesi boje (pogledaje crvene i zelene delove) jedino taj gredijent je suvišan i da su "prečke" malo tanje. Broj kodnog mesta nekog karaktera bi po mom mišljenju mogao biti mnogo manji dok genečki karkter malo veći nego što je sada. Tako da pomenuti broj i generički karakter vizuelno formiraju jednu "kvadratnu" celinu a opet daju dovoljno "vazduha i prostora" tj. beline oko posmatranog dizajniranog karaktera nekog fonta. Šta je sa antialiasingom (označeno žutim) u preview prozoru posebnog karaktera? Biće urađeno! Slika 10: Srpski jezik (prevod) ![]() Neznam dal zavisi od tastature koju neko ima instaliranu ili ne al mislim da bi prevod tvog programa trebao biti nazavisan od toga. Mada meni ova opcija nešeg jezika i nije toliko bitna. Ja ibočno sve programe držim na engleskom jer mi ti naši prevodi obično stvaraju zabunu i sprečavaju korišćenje originalnih IT termina u govoru. Mora biti podešen jezik jer kontrole ne podržavaju Unicode. Ali sve to radi kod ljudi kojima su ti jezici po defaultu. Eto to je to što se tiče konkretno tvog programa ovakvog kakav je sada. Međutim imam i neke moje predloge koji ti mogu pomoći da tvoja aplikacija bude još bolja, potpunija i profesionalnija: Slika 11: Kao što napomenuh... Drop down meni! ![]() Obrati pažnju samo koliko je pregledno i jasno definisano mesto "opcija" i preview mesto za pregeldanje fontova. Preko celog ekrana! To bih voleo da vidim i u tvom programu a ne da virim i dragujem pregrade da bi dobio maximalnu površinu za pregledanje sadržaja. Vidim da je to vrlo važno za tebe a i već sam dobio sugestiju na tu temu. Dakle, FULL SCREEN pod hitno! Slika 12: Brzi preview fontova! Upgaded. ![]() TI imaš opcije menjanja boje fonta i njegove "RGB podloge" ali nemaš opciju biranja podloge npr. nekoliko veoma vernih vrsta papira/kartona i mogućnost ubacivanja raznih custom slika i tekstura. U ovom Typograf programu ima kao ta opcija ali jako loše izvedena. Ako bi ti ubacio neke veoma realne i verne, predhodno definisane "preset"-e dobio bi mogućnost još vernijeg, "okvirno" naravno, prikaza kako bi se neki font ponaša na nekoj vrsti papira ili kartona ili lepenke prilikom štampe. Što je super opcija za grafičke DTP dizajnere. Plus ko stalno koristi neke specifične slike ili teksture npr. mermera/pločica/drveta da može da ubaci fotku toga i da "vozi" tj. isprobava i traži odgovarajuće fontove. To nema nijedan font manager a mogao bi da ima. Tu opciju sam probao u ranijim stadijumima programa, ali je bilo puno treperenja(flicker) pri listanju fontova. To je moguće uraditi, ali svaka nova opcija odvlači puno vremena pa mi je vrlo bitno raditi ono što je najbitnije za korisnike. Da li je to ovo ili FULL SCREEN, npr? ili ovi drugi predlozi ispod? Neki predlozi šta je važnije bi mi koristili. Slika 13: Selektovanje, pa upoređivanje fontova. ![]() ![]() ![]() Ti imaš odlične opcije filtriranja al' mislim da bi bilo zgodno da imaš i opciju upoređivanja bilo kojih fontova i u filteru i van filtera otprilike kao što vidiš na ovim priloženim slikama. Slika 14: Sjalder. ![]() U veliko preview prozoru u Typografu imaš opciju da kada pomeraš slajder iliti klizač u popup prozorčiću se listaju imena fontova. lepa i veoma handy opcija. Plus ... ta opcija baš ne radi potpuno ali radi tako da kad se stisne neko slovo na tastaturi u bowseru se namesti prvi font sa tim početnim slovom. Ti to imaš u onom desnom browseru ali nemaš u ovom delu gde možeš da pregledaš fontove u više kolona. Slika 15: Broj fontova. ![]() NIje loš znati koliko gde imaš fontova a ovu opciju vidim da si u ovoj 5.5.0 verziji dodao samo si je možda moga staviti negde višlje u meniju a ne skroz dole. BTW Pazi! Veoma slično ime programa! Linotype FontExplorer X. Već sam imao razgovor sa njima na tu temu. Nisu ništa dalje gunđali. Slika 16: Fontovi u nekom dokumentu! ![]() Odlična opcija. Slika 17: ![]() Ovo neznam koliko je dobro ali nije loše pomenuti. Izbor različitih tehnologija iscrtavanja fontova na ekranu. Slika 18: Export fonta ili fontova. ![]() ![]() Odlična i veoma upotrebljiva opcija. Ne znam da li si probao HTML Export fontova. Šta misliš, da li je to slično? Eto nadam se da ti sve ovo koristi. Još nešto bi ti rekao. U ovoj 5.5.0 verziji imash problema sa memorijom. Pukao mi je par puta program kod pravljenja baze i kod narednog pokretanja programa se malo čudnije ponašao. Ranije u verzijama od početka ove teme nikakvih problema nisam ima. Pravljenje baze je bilo neviđeno brzo i mojih 1GB memorije nije ni osetilo i program mi nije nijednom pukao. MOžda sam negde u međuvremenu navukao nekih fontova ali ti bolje znaš šta si radio pa ti samo napminjem da ako si nešto u vezi toga menjao da obratiš pažnju i na to. Probao sam par puta kod mene i sve je OK. Inače, ništa nisam menjao u tom delu programa. Pratio sam i Task Manageru šta se dešava i sve je OK. Iskorišćenost memorije ide do nekih 100Mb ali posle zavrsetka skeniranja i npr minimizovanja programa, vraća se na 6-7 Mb. Ja imam bazu od 15000 fontova ali skenira oko 25000(puno duplikata). Kolika je tvoja baza? Još nisam dao neki primer/opciju i programa zvanog Suitcase za koji znam da je dizajniran za grafičke servere i velike baze fontova pa bi mogao i njega da pogledaš ako te zanima. To će svakako biti poslednji stadijum u razvoju programa. Za sada samo grebem po površini ove teme. Razlog zašto sam sve ovo pisao i postovao je taj što bih voleo da u svetu postoji jedan dobar, kompletan i ozbiljan font manager koji bi pomagao dizajnerima tj. poštovao njihov workflow, navike i praksu. Ti imaš priliku da do takve aplikacije i dođeš i zato želim da ti pomognem. Ako ti je potreban neki savet i neko moje praktično iskustvo slobodno me kontaktiraj. Posebno bi mi bilo zadovoljstvo da sarađujem sa tobom oko razvoja interakcije programa i njegovog vizuelnog identiteta tj. grafičkih rešenja. Čućemo sa PM sigurno tu temu. Hvala ti puno. Bilo kako bilo... primer na koji bi trebalo da se ugledash je (ponovo ću reći) Modo 3.01. Evo i kako taj interfejs izgleda: Interfejs Modo-a: ![]() Samo što je to program za 3D modelovanje a ne font manager ali neka rešenja odatle bi ti mogla biti od koristi. Stvarno izgleda sjajno. Ali na njemu rade timovi, a ja ovo guram sam. Samo kreiranje interfejsa po zamisli zahteva MNOGO programiranja i još više znanja iz više oblasti. Svaka drastična izmena interfejsa je dugotrajan posao bez velike promeme u funkcijama samog programa. Zato bi saveti za peglanje sadašnje verzije mnogo više koristili. U svakom slučaju, hvala na korisnim savetima i čujemo se. Svakako bi koristilo i još predloga drugih forumaša. Pozdrav i sve najbolje. |
|
|
|
Oct 20 2007, 07:14
Poruka
|
|
|
Fullscreen... ali ja nebi potpuni full screen nego da ima taj osnovni drop down meni i jedan red sa ikonicama. Što se tiče drop down menija fazon je da ubacish i grupišeš sve opcije tvog programa a ne da izmišljaš ili da se pitaš koje i gde. Ako npr. nemaš potreba za stavkom Edit imaš npr. potrebu za stavkom File sigurno u kojoj bi trebalo da stoje opcije: Open, Save, Close-Exit, Print, Load, Unload, Export to HTML i sl. Stavka Help koja standardnija nemože biti nego što jeste usvim programima: Help F1, možda još neke handy stavke i linkovi ka sajtovima i forumima, Register - Buy Product i na kraj About. Nadam se da sad razumeš šta sam mislio pod time da ti treba takav jedan standardni meni. Stavke između mogu biti custom tj. onakve kave tvoj program zahteva a poenta je da u tom drop down maniju moraju biti sve opcije.
Panel za unos teksta nije samo dovoljno što se uključuje i isključuje. Kad se fontovi pregledaju lično posežem za različitim unosima texta i nekih slova. Zašto bi postojao "korak više" - uključi/iključi kada bi to moglo stalno da stoji "u vrhu" aplikacije i da ta linija za unos bude diskretnija a ne ovako nepotrebno dugačka i još ti oduzima piksele od glavnog preview prozora. Piksele gubiš i na onim opcijama u donjem levom uglu. Te opcije bih ja eliminisao jer ćeš uvesti standardni drop meni koji je "tanak" 10 pixela po visini ekrana npr. a što se tiče tih "jastučića"... to su delovi tvog skina tj. čiste površine na kojima nema ništa i koje su jako tj. debelo zasenčene gredijent-om pa mene to asocira na "jastuke". To ti je ružno i odvlači pažnju od "sadržaja" koji je najbitniji (fontovi). Kakva je tvoja ocena za dizajn drugih programa - FontExpert, Typograph, FontExplorer X? Isto loša. Typograf ima užasan dizajn a i interakciju al' ima taj veliki preview, pomenuti slajder, na stisak slova prebaci te do prvog fonta sa tim početnim slovom i upotrebljiv je i ja ga koristim. Imam nekoliko foldera fontova na hard disku i ne pravim neke gurpe nego odredim prioritete i osobine fonta, pronađem fontove za neki projekat na My Fonts.com, nađem font kod mene u bazi samo po imenu, instaliram ga i to je to. Kada mi se sistemski Fonts folder vremenom napuni samo prekopiram bekapovani Fonts folder sa najosnovnijim fontovima i to je to. Font Explorer ima dobre tj. specifične, samo te opcije koje sam i screenshot-ovao ostalo je kao i kod more sličnih/istih font managera. To što izgleda ko iTunes i što je specijalno napravljen za prodaju Linotype-ovih izdanja mu nikako ne služi na čast jer je ceo program podređen biranju i kupovini fonta a totalno su zanemareni typografi i dizajneri. Preview fontova je nikakav: ograničena veličina uvećavanja fonta (na 72 pt čini mi se) što je malo i osnovni preview browser je išaran plavo-belim trakama i kada tu dođe crnilo od fontova dobije se jedna ružna slika. Da ne pominjem "Brushed metal" skin. Kod tebe je odlično što možeš uvećavati font do mile volje i još na klik imaš uvećani preview karaktera koji je veliki koliko dizajner to odredi tj. razvuče pregradu - spliter. Kod brzog gledanja karakteristika nekog fonta i sličnih fontova to je jako bitno. Zato i uvećavam toliko font preview browser (što se vidi na screenshot-ovima) jer su finese i detalji u tipografiji odlična stvar i mogu da daju jednu istančanost, prefinjenost i kvalitet dizajnerskom projektu ako se font dobro sagleda i uoči prilikom pregledavanja i tako na kraju odabere najkvalitetniji. Većina font managera-explorera nema kvalitetan antialiasing preview fontova a neki kao "Linotype-ov ekonomski surogat" nema čak ni mogućnost da font uvećate tj. pogledate "izbilza". Jeste taj interfejs urađen sa nekim parama ali to je jedan čisto ekonomski program pravljen po uzoru kao iTunes al' to nema veze s vezom kada je upitanju program za profesionalce. Što se tiče "brushed metal" skina tek to je lepo urađeno-uglađeno al' ko još voli da mu je osećaj "struganja turpijom po zubima" pred očima dok pregledava fontove? FontExpert je dobar font manager ali kao i svi programi ove vrste koji trenutno postoje, nema sve. Tvoj program ima i više i bolje i kvalitetnije opcije. Međutim FontExpert ima dobru interakciju i User Interface je baš onakav kakav bih ja voleo da vidim u tvom programu... već smo rekli: Drop down meni, pa red ikonica i tanke splitere Ovako bi trebao da izgleda "Help prozor" samo pri prvom startu. Posle već pamti veličinu i poziciju koju ti odrediš. Neznam zašto bi nekom davao priliku da pri prvom pokretanju help prozora stekne lošiji utisak o tvom programu i tvom radu? ...i posle toga zaboravi na tvoj program i koristi neki drugi? Nađi neku optimalnu veličinu da se Help prozor lepo otvori i da se "neki birani tekst" lepo složi u tu definisanu veličinu i gotova priča. Help ti je inače koliko sam na brzinu gledao: detaljan, kratak, jasan. Veoma dobar. Slika 5 J... .a! Ja to promenio! Ubacio sam posebne kontrole za boju fonta i pozadine! Vrati to... jer ta opcija proširuje bazu korisnika ovog programa i samim tim učvrćuješ poziciju svog programa na svetskoj sceni font managera, kao univerzalno rešenje za sve stvaraoce, dizajnere, tipografe, naučnike koji se dotiču fontova i oblasti tipografije. Ja kad pogledam potencijal ovog tvog programa vidim mogućnost da ga koristi širok krug ozbiljnih tipografa, dizajnera i istraživača. Ako imaš npr. opciju za biranje boja XYZ kolornog sistema ili Lab ili nekog od tih koje si tamo imao... to znači da ljudi koji su svakodnevno u dodiru sa tim kolornim sistemima a koriste font manager isto, u svom nekom poslu, neće koristiti onda onaj default windows color picker koji je neprecizan dok ne ukucaš vrednosti i siromašan opcijama, neće morati da pretvaraju neke njihove XYZ vrednosti u RGB pa gledati u font exploreru kako to sve izgleda, nego će se odlučiti za tvoj program! Jer im skraćuje taj korak pretvaranja i cimanja ili im se savršeno uklapa tvoj program sa tom opcijom u njihov npr. laboratorijski workflow! Što se tiče nekih prioriteta: Šta prvo uraditi? Predlažem (ovim redom): 1.Takozvani "fullscreen preview" al' ne totalno fullscreen! Stavi ga na "Tab" taster da se uključuje/isključuje - kreativci će to jako voleti. 2. vrati "univerzalni color picker" (ona Slika 5 u mom postu). To ti je valda lako jer si opciju imao. 3. Slika 16: Fontovi u nekom dokumentu! Ovo je dobro jer velika većina goto svi mi da bi smo videli koje fontove koristi neki grafički fajl pokrećemo svaki taj fajl pomoću odgovarajućeg programa. To je često frustrirajuće. Pronalaženje fontova u nekom dokumentu, zatim njihovo nalaženje u bazi ili na internetu, potom instaliranje bi znatno olakšalo posao mnogim kreativcima i DTP operaterima. 4. Slika 13: Selektovanje, pa upoređivanje fontova. - Ova opcija je odlična za tipografe i ljude koji se studioznije bave fontovima. Seti se stručnih krugova i njihove podrške tako nekom softveru koji im pmaže u njihovm radu i vremenom postane "Standard" u svom segmentu (Kao Photshop na primer u svom). To bi trebao da imaš: Informacije o fontovima i njihove informacije "ispod haube" i njihovo upoređivanje. 5. Slika 14: Sjalder tj. mogućnost extremno brzog ručnog nalaženja nekog fonta bez search-a i čekanja na završetak procesa pretrage tj. "drljanja" po HD-u. 6. Slika 18: Export fonta ili fontova. Česti su slučajevi kada ova ili ona stranka, agencija, studio, štamparija zahteva neke fontove. Linotype-ov program ima opciju eksporta jednog i više fontva (koje izaberete) kao zip fajl, kao zbir preview slika fontova i kao textualni log fajl. Veoma korisno, brzo i handy za neku razmenu i komunikaciju. 7. Što se tiče slučaja Slike 12 može se napraviti extremno laka a u isto vreme kolko-tolko verna tekstura neke podloge. U svakom slučaju bolja od Typograf-ove opcije sigurno. Eto. To su prioriteti. Interaktivnost, Interfejs i ikonice tj. celokupni vizuelni idenditet ćemo kasnije posle ovog. Eto za sada nek bude dosta. Poz. |
|
|
|
|
Oct 20 2007, 10:39
Poruka
|
|
|
mene interesuje kako se pokazao program po pitanju stabilnosti u situaciji kada se dodaje velika kolicina fotova u grupu? recimo par GB. Vecina programa koje sam probao su pukli bas pri ovoj situaciji, jedan od njih je i suitcase za winows
|
|
|
|
|
Oct 20 2007, 14:22
Poruka
|
|
|
Hvala opet na još jednom opširnom odgovoru. Poradiću na ovim tvojim sugestijama pa ćemo se čuti dalje u ovoj temi.
Pozdrav! |
|
|
|
Oct 23 2007, 19:07
Poruka
|
|
|
mene interesuje kako se pokazao program po pitanju stabilnosti u situaciji kada se dodaje velika kolicina fotova u grupu? recimo par GB. Vecina programa koje sam probao su pukli bas pri ovoj situaciji, jedan od njih je i suitcase za winows Mislio sam da će ti neko drugi odgovoriti, ali evo ja ću. U FontExplorerL.M. -u pri organizovanju kolekcija(grupa) dodaju se samo linkovi prema fontovima na hard disku tako da možeš dodati i više hiljada fontova(t.j. linkova prema fontovima) bez problema. |
|
|
|
Oct 24 2007, 10:46
Poruka
|
|
|
super, probacu pa cu javiti
|
|
|