Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Reply to this topicStart new topic

Problemi u snimanju CDR fajla u drugi editabilni format

V
CakNoris
poruka Nov 4 2011, 16:09
Poruka #1

Grupa: Članovi 1
Datum reg.: 4-November 11
Član broj: 45,637

Napravio sam crtez koristeci Corel Draw X5, na kome ima i gradienata.
Nikako mi ne uspeva da sacuvam fajl u neko formatu tako da ostane vizuelno identican, kao i da bude editabilan.

Prilikom snimanja fajla u EPS format sam isprobavao mnogo kombinacija opcija, ali nikako mi ne uspeva da dobjem crtez koji je isti kao onaj u CDR formatu i da bude editabilan, cak i kada ga otvaram u Corel Draw X5 sa kojim sam ga i snimio.
Takodje sam isprobavao da uvezem EPS fajl kao krive, tekst i PostScript. Kada ga uvezem kao PostScript izgleda OK, ali ne mogu da ga editujem ni priblizno kao u Corel-u.

U SVG formatu fajl ostaje identican, kada ga snimim kao tekst onda je je i editabilan, ali dolazi do nekih sitnih problema.
Npr. Ako sam na neku vizit kartu upisao 15 karaktera u jednom redu, on ih izdeli u 3 ili 4 grupe karaktera.

Jel moze neko da mi pojasni kako da fajl napravljen u Corel Draw bude vizuelno identican, a da takodje ostane editabilan u nekom drugom formatu koji bi se otvorio u Adobe Illustratoru.

Probao sam i da otvorim sa AI *.cdr fajl, ali cesto bude nekih problema.

Go to the top of the page

+Quote Post
nesa69
poruka Nov 4 2011, 18:30
Poruka #2

Grupa: Članovi
Datum reg.: 29-September 09
Član broj: 32,011

Cak Noris kad snimi fajl otvara se sam od sebe :-))

Ne razumem zašto bi radio nešto u Corel-u ako ti je ciljno otvaranje u Ai. Recimo, radim dosta u corelu za sopstvene potrebe (legalan softver itd..) ali gledam da uglavnom radim u AI pa mi je lakše da ukoliko ima zahteva to prebacim u Corel.

Jesi li probao da ideš preko PDF-a, uglavnom mi je to nekako praktičnije rešenje koje daje dobre rezultate. Ne znam za X5 doduše, radim u X4.

+Quote Post
darel
poruka Nov 5 2011, 19:48
Poruka #3

Datum reg.: 23-May 11
Član broj: 43,663

Pa snimi kao .AI iz Corel-a! Njega mozes otvoriti i editovati bez ikakvih problema!

+Quote Post
CakNoris
poruka Nov 7 2011, 09:15
Poruka #4

Datum reg.: 4-November 11
Član broj: 45,637

Hvala vam na odgovorima.

Snimanjem iz Corel-a X5 u PDF i otvaranje u AI CS4 mi je proslo bez problema sto se tice izgleda, isto kao sa SVG i EPS (sa kojima sam se namucio dok nisam pronasao adekvatna podesavanja tako da lepo otvaraju i crteze sa gradientima i fontove).
Cak je i editabilnost bolja nego sa pomenutim formatima, konkrentno, ako snimim fajl tako da font ostavim kao font, a ne prebacim ga u krive, mogu opet da ga selektujem i menjam u AI.

Snimanjem iz Corel-a X5 u AI i otvaranje u AI CS4 mi je proslo sa problemima sa gradientima, tipovima fontova, nesto je ispremestao, tako da mislim da bas i nisu odradili ovo kako treba. Mozda moze da se eksperimentisanjem sa opcijama dobije bolji rezultat, ali sumnjam.

Sto se tice sugestije, zasto raditi u Corel-u, ako se trazi AI, pa Corel sam naucio OK jos u srednjoj skoli, a u AI sam znacajno sporiji. Kako mi crtanje i dizajn nisu primarna oblast (radim administraciju mreza i servera) nemam bas vremena za eksperimentisanje.

+Quote Post
nesa69
poruka Nov 7 2011, 13:11
Poruka #5

Grupa: Članovi
Datum reg.: 29-September 09
Član broj: 32,011

Uglavnom se ddrži export-a u PDF u bilo čemu radiš i uglavnom ne boli glava :-)

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Wednesday 22. May 2013 - 20:41

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.