System text selection || Clipboard Change Monitor event [AIR], Custom event triggering na System klasi [AIR] |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
System text selection || Clipboard Change Monitor event [AIR], Custom event triggering na System klasi [AIR] |
Nov 9 2010, 19:08
Poruka
|
|
|
[EDIT]Polagao si TOEFL juce ? Nene, zivot me nije mazio u smislu skolovanja i mogucnosti za isto, pa sam usvojio role-model hodajuce vendete. Ako neko ima grudge protiv skolskih sistema, sistema obrazovanja, i "sistema" kao centralizovane ljudske elitisticke tvorevine podlozne korupciji, mracnim agendama a-la 1984, i vestackoj selekciji gena za poslusnost, slepo pracenje, i konzumerizam, to sam onda ja. Na nizim skalama smatram da su svi cinioci tog sistema ili zestoko omasili poentu i nemaju muda da se sa tim suoce, ili se radi o punokrvnim koktelima nesposobnosti i kompleksa vise vrednosti. Obe kategorije su, nazalost, zupcanici, i kaze li im neko da projektuju, sagrade, i lansiraju nuklearnu raketu i time pobiju milione, oni ce uvek izvuci staru dobru "ako to ne uradim ja, uradice neko drugi". Srecom, mnogi nisu dovoljno sposobni da to i izvedu, a oni koji jesu imaju i staru dobru materijalnu i drustvenu pozadinu, sa sve patriotskim izgovorima i moralnim zavesama, i bez jednog jedinog stava koji bi prkosio nezasluzenoj slinavoj razmazenosti na koju se tokom pateticnog zivota naviklo. Kao bottom line, svi se skolujemo na nacin koji je evidentni bottleneck, zbog dve stvari: - jer je neko tako rekao (esencija dogme) - jer je neko tako projektovao sistem (plan sluzi da bi se sprovodio) (sve ostalo je direktna posledica ova dva, ma koliko se konkretan razlog cinio licnim i objektivnim) Ako retroaktivno i rekurzivno primenimo ova pravila na bilo kom ciniocu tog sistema, brzo doci cemo i do Projektanta (onog ko je sistem kreirao i pokrenuo), a zatim i do Izvrsioca (onaj koji je imenovao Projektanta), pa na kraju i do Inkvizitora (onaj koji je izdao nalog Izvrsiocu). Inkvizitor i Izvrsilac, nisu deo sistema koji su podstakli, a njegov pokretac je bio pokrenut. Tacnije, Inkvizitor je onaj koji je na sve to gledao sa odredjene distance. Sto znaci da je svaki sistem kauzalan, a njegovo poreklo i poenta se mogu osporavati i treba ih dovoditi u pitanje. U suprotnom, radi se o dogmi (takav tretman je actually pozeljan u svakom sistemu), i tako dolazimo do toga da je sistem obrazovanja koncepcijski nasledio sistem religije (a mislili ste da sam rec Inkvizitor potegao bez osnova..). Moja devojka polaze TOEFL test, i ne odobravam to, ali to je ipak njena stvar. Mogu samo da joj pomognem kad zapne (recimo, pogresnim odgovorom na pitanje sta su distribuirani sistemi, hahah). |
|
|
|
|
Nov 9 2010, 19:51
Poruka
|
|
|
Ja sam svojevremeno nesto gledao TOEFL i IELTS kao bonus na mogucnost odlaska iz ove rupe od drzave, ali... sam ostario i postao pomirljiv i blag....hahahha dusa mi je ostarila do nekih 50ak godina.
|
|
|
|
|
Nov 9 2010, 20:30
Poruka
|
|
|
@syndrome: Na prosto pitanje "Polagao si TOEFL juce ?" uspeo si napises rant o tome kako su svi akademski obrazovani ljudi prikriveni Hajzenberzi. I love you man. No homo
|
|
|
|
|
Nov 9 2010, 21:43
Poruka
|
|
|
Zapravo, ja idem dotle da cvrsto verujem da su svi redovni posetioci TC Usca i Delta Cityja prikriveni Hajzeberzi (odnosno wannabe "academia"), ali to je vec druga tema.
Ima i ona stara dobra "go with the flow". Postoji nesto veoma opasno u svemu tome, a ja volim da posmatram taj flow. Iz jednog ugla to je jedan vrlo naucan i objektivan pristup osmatranju fenomena civilizacije, iz drugog je vrlo zabavno. Kao da posmatras jato riba koje se krece prilicno haoticno, a opet nekako uniformisano, i onda pitas samo jednu ribu "kako si donela odluku da se sada kreces bas ka severu?" Verujte mi, kod muskog pola odgovor je uvek subjektivan, jer muska riba gotovo nikada nece reci "zato sto svi idu tamo". Zenske ribe su barem u tom smislu iskrenije. Treba samo shvatiti njihovu ugradjenu potrebu da se ne biju sa globalnim vetrenjacama (razumite sponzoruse hahah). Ali u svakom jatu ima ta jedna, vrlo vazna riba. Volja za izborom je samo njena, i nju svi prate, mada to nevestim posmatranjem nije uvek ocigledno. Zapravo civilizacija kao entitet, uci na masovnim kulturnim trendovima (previse je nauka koje ovo beleze, tumace, i prate, a da im nije bas sasvim jasno da se bave necim mnogo vecim od istorije, geografije, ekonomije, i informacijama). Civilizacija voli da usavrsava one meme i standarde tako sto ih proglasi socijalno-prihvatljivim, normalnim, a onda masovnim, i adaptira se na njih. Na nivou jedinke, to je zapravo najobicnija asimilacija. A oni koji proucavaju meme su to prvi uocili: meme su drustveni geni. A ako je neko ispratio neke od pogleda na celu stvar, nisu ljudi ti koji imaju stavove i misljenja, vec geni. I nisu ljudi ti koji zive, misle, i deluju, vec su ljudi konglomerat gena koji simbioticki zive, misle, i deluju. Akademija kao bezumni elitisticki pokret sacinjen od jedinki koje retko imaju za cilj da poboljsaju drugima zivote (otud je elitisticki), i rade to bez mogucnosti izbora (patriotizam je recimo, vestacki izbor, jer se delovanje u suprotnom smeru, ma koliko altruisticki ono bilo, uvek tumaci kao socijalno neprihvatljivo u odredjenim geografskim okvirima). Stoga akademija brani svoje postupke cinjenicom da je sistem VELIK i da jedinke imaju ZAMENU. Iz ove dve reci proistice i fenomen globalizacije. Nesto sto je globalizovano je apsolutno VELIKO (u nedostatku off-world kolonijalizma), a sve jedinke tog sistema imaju adekvatnu ZAMENU. Ako malo razmislite, shvaticete da su to glavne odlike svega sto se u istoriji covecanstva otimalo idealima. Kada stvari postanu dovoljno velike, postaju preveliki zalogaj za pojedinca, i tada na scenu dolazi dogma. Nema lepseg paravana za upravljanje jatom od izgovora da necim tako velikim ne moze upravljati pojedinac. Medjutim, ako nesto ima previse elemenata, to ne znaci da svi elementi imaju istu specificnu tezinu. Naprotiv, to je iluzija stvorena da bi se uspostavio bolji subjektivni osecaj inferiornosti i sopstvene nebitnosti. Postoji vrsta africkih skakavaca koji su cuveni po tome sto se ponekad roje u neizmernim brojevima, lete zajedno, i ostavljaju za sobom pustos i glad. Nedavno su konacno shvatili sta to od inace bezazlenih insekata (koji ne lete, vec skacu kao svi normalni skakavci!) pravi masine za unistavanje. Stavili su skakavca (koji je zelen kad je kul) u stakleni sud zajedno sa lopticama od pamuka i onda su par dana naginjali taj sud tako da ga loptice lupkaju i gurkaju. Ispostavilo se da ovi skakavci imaju nekakve receptore u svojim nogama, i od redovnog lupkanja pozute, dobiju krila, i pocnu da lete u rojevima. Naravno, u prirodi nema pamucnih loptica, vec su to drugi skakavci. Oni se jednostavno aktiviraju -- BROJEM. Kada bi postojala rasa iznad ljudi, koja bi proucavala nase ponasanje u jatima u kojima zivimo, jer se rojimo i pravimo im problem (da bi se neko necim bavio mora uvek da postoji neki problem, jer tada neko placa, a neko drugi onda ide na posao), siguran sam da bi uspeli da klasifikuju i demistifikuju brojne manifestacije naseg zivotinjskog porekla. Da li mravi imaju ekonomiju, geografiju, istoriju? Naravno. Ono sto oni nemaju je sposobnost belezenja i razglabanja na tu temu. Njihove civilizacije su kratke, i ne rastu mnogo, medjutim, one uce. Njihovi geni se adaptiraju. E sad ono sto zelim da kazem, i sto je u stvari najbitnije, je to da civilizacija kao entitet u startu zaista usvaja bas one pozitivne vrednosti, koje su dovele do odredjenog uspona i kvalitetnijeg rasprostiranja i razvijanja unutrasnjih mehanizama i mini-sistema u kojima se krecu jedinke. Medjutim, civilizacija se tokom vremena krece kroz mnoge ere koje mogu biti uspesne ili neuspesne i to je redovno uslovljeno spoljnim faktorima, kao i brojem i kvalitetom samih jedinki. U istoriji, carstva se ruse, kada broj promena tokom vremenskog perioda prevazidju kapacitet za adaptaciju. Ovo se moze apstraktno prevesti na tenziju i strukturu. U zadnjih 200 godina svedoci smo enormnih (akumuliranih) tenzija, i jos vecih struktura, i kada tako velike strukture kolabiraju, desavaju se kataklizmicne promene drustva koje nazivamo ovakvim ili onakvim revolucijama. Medjutim, kolektivna tenzija se ne akumulira sinhrono sa tenzijama pojedinaca, i u razvoju civilizacije se javljaju kasnjenja, koja u zavisnosti od vrste strukture i njenog sastava mogu potrajati vise nego sto je normalno. Taj lag je ono sto moze da se izmeri, tako sto dobro osmotrimo na koliko planova se ljudi bore, i za koje sve ideale. Ako pogledamo porodicne vrednosti, tempo zivota, navike mase, i politiku. Veliki brojevi, i tendencija da se stvari jos vise uvecavaju, je otpor strukture na delu. A ako ste se pitali kako izgleda pojedinac u vrtlogu milijardi koje svakodnevno sudeluju u vecitoj borbi izmedju dobra i zla, gde se zapravo uopste ne zna sta je dobro, a sta zlo, sta je staro, a sta novo, sta je prihvatljivo, a sta ne, pogledajte u ogledalo, i kad ste vec tu, razmislite o tome sta je nasa odluka, a sta memeticka projekcija implantirana u siroti nekreativni um. Definitivno nisam prvi koji je postavio ovo pitanje, a s obzirom da smo na flashu (koji je takodje mema kao podskup mnogo vece meme pod nazivom "internet elitizam, plata od 100+K, samo za odabrane"), nije cak ni preveliki offtopic. |
|
|
|
|
Nov 9 2010, 23:22
Poruka
|
|
|
Zapravo, ja idem dotle da cvrsto verujem da su svi redovni posetioci TC Usca i Delta Cityja prikriveni Hajzeberzi (odnosno wannabe "academia"), ali to je vec druga tema. A da ne pricamo o tome sto su i prikriveni doktori Mengele: http://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment http://en.wikipedia.org/wiki/Stanford_prison_experiment |
|
|
|
|
Nov 10 2010, 18:48
Poruka
|
|
|
btw, permutovao sam testove. nije TOEFL, nego GRE (TOEFL = Test Of English as a Foreign Language).
terminologija, terminologija... btw, najjaci smajli ikad |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Saturday 25. May 2013 - 16:07 |