Kratka noćna reportaža |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Kratka noćna reportaža |
May 1 2012, 17:07
Poruka
|
|
|
Moram sa vama da podelim sreću_sreću_radost. Nakon što sam došao u planinu i postavio ovo:
![]() ...sačekao sam da za horizont potone ovo: ![]() ...i onda na miru snimio ovo i ovo: ![]()
|
|
|
|
|
May 1 2012, 18:32
Poruka
|
|
|
Moja prva reakcija : 'J***te' !
Svaka čast ! |
|
|
|
|
May 1 2012, 19:01
Poruka
|
|
|
lebac ti jbm....
respect |
|
|
|
|
May 1 2012, 21:09
Poruka
|
|
|
Ou jea
Alal ti ta konzerva |
|
|
|
|
May 1 2012, 22:04
Poruka
|
|
|
|
|
May 1 2012, 23:28
Poruka
|
|
|
▲ Сулендар
Супер су стварно, са које локације је фоткано? |
|
|
|
|
May 2 2012, 00:35
Poruka
|
|
|
Nego mozes li ti za nas totalne idiote malo pojasniti DSS, cenim da to koristis za stacking, tj. kako optimizovati fotkanje neba za kasniju sto-uspesniju obradu u DSSu?
|
|
|
|
|
May 2 2012, 08:05
Poruka
|
|
|
Wow! strava! svaka cast na fotke
p.s. a svaka cast i na tegljenje tog "cuda" na "vr' brda".. nije to bas lako za vucaranje... imao je moj momak nesto slicno. |
|
|
|
|
May 2 2012, 10:45
Poruka
|
|
|
|
|
May 2 2012, 10:52
Poruka
|
|
|
▲ Сулендар Супер су стварно, са које локације је фоткано? Lokacija su obronci planine Crni Vrh iznad Jagodine, ispred Kalenovca. Piše da je 439m nadmorske. Inače koordinate livadice su: 43.994459,21.142555 BtW pogled na Jagodinu udaljenu oko 8km vazdušnom linijom (eto čemu služe teleskopi nama perverznima, nema šta):
Prikačeni fajlovi
|
|
|
|
|
May 2 2012, 11:03
Poruka
|
|
|
Nego mozes li ti za nas totalne idiote malo pojasniti DSS, cenim da to koristis za stacking, tj. kako optimizovati fotkanje neba za kasniju sto-uspesniju obradu u DSSu? Zapravo za stakiranje koristim Iris, to je profesionalna opservatorijska alatka gde se najveći deo posla završava iz komandne linije. Mnogo je ispred DSS-a po mogućnostima ali naravno, nije za početnike. DeepSkyStacker je idealan za na brzaka. U principu ubaciš lightove (tj duge ekspozicije bez redukcije šuma) na open picture files; zatim ubaciš darkove (ekspozicije iste dužine i ISO samo sa poklopljenim objektivom). Posle toga se čekiraju sve slike pa se ide na register a onda na stack. Kad DSS sve to završi malo se poigraš slajderima da dobiješ što linearniji odziv (ja i bukvalno poravnam liniju) i, ako treba, digneš saturaciju. To se onda snimi i doteruju curves u PS-u. Kako to dalje izgleda ima na mom b®logu: http://astroblog-yagodinac.blogspot.com/20...brada-m101.html |
|
|
|
|
May 2 2012, 20:47
Poruka
|
|
|
Svaka cast ! Ocekujem neke fotke meseca koji ce cini mi se biti najblizi zemlji sad u Subotu ( ako ne lazu novinari )
Pozdrav. |
|
|
|
|
May 3 2012, 21:38
Poruka
|
|
|
svaka čast, treća za naslovnu Siriusa (ako se neko još toga seća)
|
|
|
|
|
May 3 2012, 23:48
Poruka
|
|
|
Falla vam, drago mi je da se ovo još nekom sviđa.
|
|
|
|
|
May 4 2012, 00:02
Poruka
|
|
|
odlicno !!!
zavidim ti |
|
|
|
|
May 4 2012, 00:37
Poruka
|
|
|
Brao` !!! Stvarno svaka cast!!!
|
|
|
|
|
May 4 2012, 01:43
Poruka
|
|
|
mis'im, šta reći, osim pitati kad će da bidne para za nešto jače (teleskop svakako, a i 60Da ne bi bio loš)?
|
|
|
|
|
May 4 2012, 09:57
Poruka
|
|
|
Fotografije su sjajne.
Zavidim na ovoj optickoj haubici i napominjem nesto verovatno vec poznato, a to je ovo. Dakle sutra 5-og maja pri pojavi i odjavi meseca, bice najblizi zemlji u ovoj godini, sto ce biti dobra sansa za fotografisanje. Prema prognozama, oblacnost ce biti pojavna, ali ce vedro nebo preovladjivati. |
|
|
|
|
May 4 2012, 10:09
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 814 Datum reg.: 27-May 05 Član broj: 765 |
Taj najblizi Mesec se skoro nece ni primetiti. Novinari po obicaju pisu kojesta. Kako im se ne omakne da spomenu meteorski pljusak Eta Akvaride, koji je 10x zanimljiviji od tog 'supermeseca'.
|
|
|
|
May 4 2012, 12:54
Poruka
|
|
|
mis'im, šta reći, osim pitati kad će da bidne para za nešto jače (teleskop svakako, a i 60Da ne bi bio loš)? Prvo treba prebudžiti montažu i sklopiti autoguiding a to će da izbije jednu hiljadarku minimum. Ova EQ6 je dobra i masivna (napravljena za mnogo veće teleskope) ali nije baš poznata po preciznosti. Teleskopu ovde fali samo koma-korektor, mislim da to nije toliko usko grlo. Osim toga 20d nakon toga treba modifikovati za H-alfa (otprilike jedna stoja ako ja radim istu) i ne bih ga nešto menjao jer mi 18mpx uopšte ne trebaju na 750mm žižne daljine. Sa sadašnjih 8.2mpx rezolucija je oko 1.7 uglovnih sekundi po pikselu senzora i to je dovoljno. Veća rezolucija bi išla ispod proseka atmosferske stabilnosti na dugim ekspozicijama (oversempling), da ne pričam što bi onda manje greške vođenja i fokusiranja praštala. Znači samo ministar da pristane na jednu povišicu i eto meni setupa |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Saturday 25. May 2013 - 12:22 |