Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

2 - broj stranica V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic

ako nece breg..onda cu ja (cannes predictions11)

V
tjah
poruka Jun 20 2011, 17:26
Poruka #1

Grupa: Članovi
Datum reg.: 15-October 08
Član broj: 24,454

..mogao je bash neko iz lb-a da okachi (da zarkos, tebi se obracam(o))

: ))

uglavnom, voleo bih da chujem vashe mishljenje ili bar neku top5 listu sa kratkim pojashnjenjem zashto bash ta kampanja a ne neka druga.

http://www.cannespredictions.com/wp-conten...6/2011CPLog.pdf

(pdf sa linkovima ka kampanjama)

evo mojih cca top5 a kratko objashnjenje stizhe sutra:

1. old spice / responce campaign / weiden+kennedy
2. nike / write the future / weiden + kennedy
3. bing/jay z / decode jay z with bing / droga5
4. tipp-ex / a hunter shoots a bear / buzzman
5. allstate insurance / mayhem is coming / leo burnett
&
heineken / the entrance / weiden+kennedy

*w+k ad agency of da year reklo bi se poprilichno zasluzheno
**na stranu moj ukus&mishljenje, ima josh vrednih komada a i nekih za koje ne kontam kako/zashto su odabrani
Go to the top of the page

+Quote Post
zarkos
poruka Jun 20 2011, 20:55
Poruka #2

Datum reg.: 27-January 05
Član broj: 152

OK OK smile.gif
Ja sam presao u Saatchi & Saatchi ali ajde. smile.gif

Tesko je izabrati top 5 al' ajde:

BGH Air Conditioners / Big Noses / Nazca Saatchi & Saatchi
Johnny Cash / Johnny Cash Project / Chris Milk & Radical Media
WWF / Save as WWF / Jung von Matt
Inovative Thunder / Pay With a Tweet / R\GA
4th Amendment Wear / Mettalic Ink Underclothes /

Kao sto se vidi izabrao sam uglavnom inovacije posto se to uglavnom najvise ceni. Sto se tice "mainstream-a" mislim da "Woklsvagen Passat - The Force" ima velike sanse kao i "Heineken" mada se meni nesto i ne svidja. Izdvojio bih i Pumu posto mislim da je sjajan insight sto su se posvetili "After Hour Athlete" t.j. nama koji smo vise nocni sportisti. smile.gif

Eto!

+Quote Post
tjah
poruka Jun 21 2011, 07:24
Poruka #3

^
'save as wwf'/jung von matt je zaista dobra&plemenita ideja.
jedino shto me malko brine iz ugla nagradjivanja kampanje je konkretan rezultat, ili bar buzz koji je stvoren van profesije.

moj izbor je fakat zicer : )
medjutim, u svojoj ne tako dugoj karijeri zaista nisam video ovako pametno korishcenje youtube-a&srodnih medija kao shto je to sluchaj sa old spice/responce i tipp-ex/hunter shoots a bear;

pogotovo cenim w+k 'zakucavanje' sa gorepomenutom kampanjom jerbo je nekako prirodno da posle onakvog uspeha otvorish shampanjac&izvedesh sebe na finu vecheru (shto bi u ovom sluchaju zaista bila grehota : ))

takodje, redak je sluchaj da vozish par sezona tako uspeshnu kampanju a da uradish/kazhesh neshto novo. meni lichno je to znachajna razlika izmedju old spice-a i npr. gatorade 'replay season3' tbwa/chiat day & t-mobile 'welcome back' saatchi&saatchi:
legendarne kampanje kojima nastavci ne bi nedostajali ako izuzmemo dobru zabavu.

'write the future' je nekako van konkurencije, kao neki film od 11 oskara jbga

'decoding jay z w/bing' je rekao bih opasan favorit, shkolski primer kako se stvari rade. meni ce uvek biti u glavi 'year zero' & nine inch nails kada prichamo o ovakvim kampanjama, al'to ne umanjuje profi izvedbu.

na kraju, 'mayhem is coming' za allstate insurance & heineken 'the entrance' su pop kampanje kakve lichno volim, samo zato shto je platforma dovoljno jaka&shiroka da se da izvesti puno toga sa jednakim intenzitetom i porukom.

..dobro, heineken sam donekle naglavio u listu da bih podvukao W+K supremaciju : ))

+Quote Post
zarkos
poruka Jun 21 2011, 21:54
Poruka #4

^
Sigurno je da ce vecina selektovanih radova dobiti neku nagradu ali na 1st class festivalima uglavnom preovladavaju novi trendovi ili jako uticajne kampanje (rumuni dobise dva Grand Prix-a za ROM cokoladicu).

Meni se isto jako svidjaju Old Spice response i Tipp-ex ali su mi obe kampanje logicna nadogradnja. Old Spice responce je vec vidjen format ali odradjen vrlo originalno i u duhu tv reklama dok je Tipp-ex koriscenje stare ideje Burger King-ovog Subservient Chicken-a u sada savremenijoj formi preko Youtube-a. Najvise zbog toga mi nisu bile prvi pick.

T mobile i Gatorade bi verovatno dobili Grand Prix kada bi postojao za nastavke kampanja. smile.gif

Write the Future je i meni super.

Kod Jay Z mi najvise smeta sto je na kraju vise reklama za njegovu knjigu nego za Bing a pretpostavljam da je Microsoft platio i to prilicno veliku sumu s obzirom na velicinu kampanje. Sto se ovoga tice to je moje licno misljenje i to pogresno posto su dobili Grand Prix (Best Outdoor Campaign). smile.gif
Mogu da zamislim koji je ovo pakao za ljude iz medija sektora. smile.gif

All State je odlicna TV reklama narocito kad je besna tinejdzerka. biggrin.gif

Heineken mi je nekako bezveze prvenstveno sto mi izgleda kao hibrid proslogodisnje The Most Interesting Man in the World kampanje za Dos Equis pivo koje je u vlasnistvu Heineken-a.

P.S. Evo sad bas citam 4th Amendment i WWF dobise Gold.

+Quote Post
tjah
poruka Jun 22 2011, 07:06
Poruka #5

zarkos: 2 points

: D

(priznajem da sam heineken na silu uglavio, zavela me pjesmica)

*zhelim da verujem kako su svi otishli na more u prvoj turi, poshto mi je prilichno neverovatno da ekipu ne zanima ovakav zgodjaj

+Quote Post
zarkos
poruka Jun 22 2011, 14:40
Poruka #6

Kada treba da se pljuje domaci advertajzing onda su svi strucnjaci a sad kad treba, nema ih nigde. dry.gif

+Quote Post
mirtodor
poruka Jun 22 2011, 15:12
Poruka #7

Datum reg.: 29-June 06
Član broj: 5,248

Well, ni ja ne bih odgled'o sve ovo da se nisam probudio u po noci ne mogavshi zaspati potom, smile.gif

Elem, ovde ima mnogo toga kategorijalno razlicitog, pa cu pokusati da razvrstam:

Video:

1. ALLSTATE INSURANCE, “Teen Driver” / “GPS” / “Douglas Fir”, Leo Burnett
Jednostavna koncepcijska platforma koja omogucuje razmahivanje (shto su, boguhvala, iskoristili onoliko, smile.gif), odlicno snimljeno, nije napucano, odlican glumac. Fear factor duhovito pretochen u horror asocijaciju, malte ne k'o da gledam mladog Rudgera Hauera, laugh.gif) Lako razumljivo shirom planete (shto nije slucaj, recimo, sa FedEx-om koji, ocigledno po comment-ima odlicno funkcionise u zemlji plasmana). Sh'o bi se reklo: TV ad nije mrtav.

2. DRIVE DRY, “They’d Love To Meet You”, Fox P2
Public service announcement masterpiece. smile.gif

3. PUMA, “After Hours Athlete”, Droga5
Lepo naglasavanje pozicije brenda koju je Puma ranije vec obelezila i zaokruzila, ali ne na "sportski" nacin kao sad.

4. NIKE - FOOTBALL, “Write the Future”, Wieden+Kennedy
Sta reci. smile.gif Posebno momenti sa Runijem, biggrin.gif

5. T-MOBILE, “Welcome Back”, Saatchi & Saatchi
Well, jes' da je underground station flash mob bio mnogo jachi, al' ovo je ipak ovde zbog istih emocija koje proizvodi zavrsetak filma "Love Actually".

Online (+buzz):

1. BERGHS SCHOOL, “Don’t Tell Ashton”, Berghs School of Communication
Ova shkola treba ovih 11-oro diplomaca da ljubi u (cenzurisano), a i oni tu shkolu na isto mesto shto ih je nauchila da rade ovakve stvari.

2-3. OLD SPICE, “Boat” / “Response Campaign”, Wieden+Kennedy
Otprilike je sve vec receno.

2-3. TIPP-EX, “A Hunter Shoots A Bear”, Buzzman
Otprilike je sve vec receno.

4. INNOVATIVE THUNDER, “Pay With A Tweet”, R\GA
A ovu dvojicu Twitter da ljubi u ono isto mesto. Twit as an exchange value unit. Nekad je dovoljno samo precizno imenovati stvari, i - eto inovacije. Ne samo promotivne inovacije.

5. JOHNNY CASH - AMERICAN IV, “The Johnny Cash Project”, Chris Milk & Radical Media
Dirljiv involving.

Guerrilla/Event (+buzz):

1. NIKE, “Republica Popular do Corinthians”, F/Nazca Saatchi & Saatchi
Sveobuhvatno. Uklj. i predsednika republike. smile.gif Licno mi se najvise dopada akt amnestije za navijace drugih timova, laugh.gif

2. 4th AMENDMENT WEAR, “Metallic Ink Underclothes”, 4th Amendment Wear
Wow. Protivnika njegovim oruzjem. Jos ako je oruzje razlog bitke, smile.gif

3. VOLKSWAGEN - FUN THEORY, “Speed Camera Lottery”, DDB
Eto. I advertising moze biti drustveno koristan, smile.gif

4. GATORADE, “Replay - Seasons 2+3”, TBWA/Chiat/Day
Mudro. Zamisljam Zvonimira Bobana.

5. BGH AIR CONDITIONERS, “Big Noses”, Del Campo Nazca Saatchi & Saatchi
Sto je najbolje, jednim delom ima karakter kampanje protiv diskriminacije.

Eto. IMHO.

+Quote Post
MIODRUG
poruka Jun 22 2011, 15:57
Poruka #8

Datum reg.: 4-November 08
Član broj: 25,028

@tjah, tehnicki uslovi mi ne dozvoljavaju da vidim ovo sa linka; dzepni, mada ga ne drzim u dzepu, abakus ASUS A716, star koliko i starac Foco, RTSP protocol not supported, a i da moze Jutjub, Wi-Fi je Lo-Fi:)

+Quote Post
tjah
poruka Jun 22 2011, 16:51
Poruka #9

za zlatnog lava dajem 1pt, za grand prix 3pts : )

zarkosu pored top5 racunam i volkswagen/heineken/pumu ako dobiju neshto, mirtodoru sve po spisku : ))

+Quote Post
tjah
poruka Jun 23 2011, 05:03
Poruka #10

zarkos je vec pomenuo da je decoding jay z w/bing uzeo grand prix za outdoor, evo josh par frishkih:

*Network BBDO, Johannesburg, impressed jurors with its flair for darkly comedic copywriting in a series of radio spots for Mercedes-Benz dubbed "Accident Avoidance Features."

*The Cyber jury, led by jury president Nick Law, chief creative officer of R/GA, named three Grand Prix winners, which together reflected the increasing diversity and maturity of the category as a whole: Arcade Fire's "Wilderness Downtown" promoting the Chrome browser; the Old Spice "Responses" campaign, out of Wieden & Kennedy, Portland, Ore.; and Innovative Thunder's "Pay With a Tweet."

*A print ad for Samsonite's Cosmolite suitcase, depicting a classical-style heaven-and-hell scene, has earned JWT Shanghai the Grand Prix in the 2011 Press Lions contest at Cannes.

http://elmaaltshift.com/wp-content/uploads...6/samsonite.png

+Quote Post
tjah
poruka Jun 23 2011, 05:08
Poruka #11

(three in a row)

ovaj nisam video laugh.gif

http://www.youtube.com/watch?v=thzUR_mq6OY

+Quote Post
mirtodor
poruka Jun 24 2011, 00:39
Poruka #12

Ovoga, izgleda, ima na lopate....

http://www.youtube.com/watch?v=ecp1AFW6Irc

http://www.youtube.com/watch?v=tZXM_g3mqew

http://www.youtube.com/watch?v=M0geG9i1N9M&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=jk4OSiTZbZc

+Quote Post
tjah
poruka Jun 25 2011, 08:03
Poruka #13

sjajan text sa 'niste sami' topika koji cu izeditovan pejstovat' ovde, a toplo preporuchujem svima da ga prochitaju u celosti
(inache sam tldr orijentisan, tako da.. : ))

CITAT (mirtodor @ Jun 24 2011, 20:39) *
Well, licno mislim da moze da se komentarise i ovde, s obzirom da je ovaj slucaj upravo odlican primer za "granicno podrucje" advertising-a, right between vishe razlicitih zahteva, izmedju ostalog: creativity, strategy, effectiveness & ethics.

Kreativni bum advertising-a krajem 50-ih i pocetkom 60-ih je svakako imao vise uzroka. Ochevi savremenog advertising-a koji su umeli da prave kvalitetan advertising znali su da kreativnost bez efektivnosti nije ni advertising, a kamoli dobar.

E, medjutim - uvek je bilo onih koji su pratili hype, trends, fashion, ili su, jednostavno, smatrali da to treba da bude lepo, ili efektno, ili najmodernije, ili shokantno, ili smeshno, ili seksi... te da ce bilo koja od tih karakteristika sama po sebi proizvesti efekat, bez obzira koji i kakav je proizvod u pitanju, bez obzira na karakteristike ciljne grupe i ciljne publike, bez obzira na branshu o kojoj se radi...

Nece.

I to je onaj zahtev za "strateshkom kreativnoscu" koji ni kvalitetni account manager-i shirom sveta ne umeju da predoche zaposlenim u creative odeljenjima agencija, a koji (zahtev) se kvalitetni account planner-i satiru da uteraju istim tim the creatives, ne bi li iz njih isterali ono shto advertising jeste i treba da bude - if it sells, it's good, but if it's creative on the top of the selling part - and that creativity contributes to even better sales - then it's the best.

Naravno, visual creatives u velikoj vecini vode poreklo iz razlicitih branshi vizuelnih umetnosti i taj selling demand nalaze opterecujucim i ugrozavajucim za njihovu kreativnost. Zato su festivale na kojima se velica kreativnost u advertising-u shvatili kao svoje oaze u kojima ce jedni drugima napajati ego, bez prisustva tih "linearnih logicara iz sveta biznisa koji ne razumeju nas umetnike".

Teza i antiteza su, logicno, stvorile sintezu - shirom sveta, oni advertising prakticari koji ne vide advertising jednodimenzionalno, bez obzira na stranu ekstrema (ni samo kao coldblooded biznis, ni samo kao l'art-pour-art kreativnost), odlucili su da pomire te dve krajnosti tako sto ce nagradjivati - effectiveness kreativnih kampanja:

...

Sve u svemu, koliko je Cannes Lions bio i jeste, ako smem tako reci, self-indulgent event of the creatives, govori podatak da su tek ove godine uterali effectiveness kao kriterijum za nagrade - i to kao "side event":

http://adage.com/article/global-news/adver...ategory/146742/

...

ELEM laugh.gif

vrlo zanimljiva lista, nisam ochekivao da izbor za effectiveness kategoriju bude ovako nastrojen (u najpozitiva smislu):
mac vs. pc / the man your man could smell like / you're not you when you're hungry / are you still with us? .. i jedna od najzabavnijih kampanja koje sam video evar 'clean your balls' : ))

http://www.youtube.com/watch?v=mPwhMoQBg_8...feature=related

sve ovo shto sam nabrojao jasno nije iz 2011e, al'kako god. pomno cu pratiti ovu kategoriju

+Quote Post
tjah
poruka Jun 26 2011, 08:24
Poruka #14

*Droga 5's 'Decode Jay-Z' for Bing Wins Again, This Time the Integrated Grand Prix

*"Write the Future" the blockbuster Nike spot created out of Wieden & Kennedy, Amsterdam, took home the Film Grand Prix
*Puma's 'After Hours Athlete' Nabs Film Craft Grand Prix

*Creative Effectiveness Grand Prix - 'Sandwich' Walkers/Pepsico, Abbot Mead Vickers BBDO London

*Grand Prix for Good - 'See the person' Scope/Disability awareness, Leo Burnett Melbourne

tozla su uzeli izmedj'ostalih i Skittles, Puma, Volkswagen, Heineken, Axe, Carlton .. nishta za AllState Insurance koliko vidim

to bi bilo to

+Quote Post
mirtodor
poruka Jun 26 2011, 12:17
Poruka #15

Ako - just for a moment - ostavimo effectiveness po strani,
meni izgleda kao da je
ovo
(inace, uradjeno
ovako),
manje-vishe, svojevrsna slatka osveta za
ovo.
biggrin.gif

A ovo je vec ozbiljan social awareness pos'o.
Lichno mi se veoma svidja momenat aproprijacije (hehe, najzad da zavalim i tu rech) koncepta star-industrije konfekcijskih pop-izvodjaca. Pretpostavljam da se ne jedan Australijanac zamislio nad strategijom medijskog serviranja "savrshenih" pop-zvezdi. Dakle, chini mi se, bili oni svesni toga ili ne - suptilno su uvalili kolateralni subverzivni momenat.
A i sama stvar je zanimljivija od tri frtalja "hiteva" na ovogodisnjem Glastonbury-ju. biggrin.gif

A za AllState Insurance... Well, nagadjam opcije (nijedna ne iskljucuje ostale):
1. clanovima zirija je previse izgledalo kao "klasicni americki advertising", a premalo kao "evropski autorski film",
2. ove godine, "trendadzije" nisu bile u stanju da obrate paznju ni na shta shto u prezentaciji nije sadrzalo rech "buzz" (dochim mozda vec za godinu ili dve niko nece koristiti tu rec)*,
3. takodje - "Ali tu nema nishta digitalno", povika Veliki Hipster,
4. advertising bransha se nesvesno i na pogreshnom mestu sveti finansijskom sektoru shto ju je uchinio sauchesnikom u upropascavanju stotina miliona ljudi shirom planete (po sistemu: "Ja radim u advertising-u, prema tome, klijenti snose odgovornost za moje poslovne odluke i postupke!").

*Legenda (koju sam mozda prepricavao pre X godina) kaze da je na nekom medjunarodnom advertising festivalu cca 90-e ucestvovao i tadasnji beogradski Saatchi & Saatchi, dakle, neprezaljeni Dragan Sakan sa svojim timom.

Navodno je vec tokom mingling-a pre zvanicnog prezentacionog dela festivala (na kojem je jedan od prezentera bio i g. Sakan) postalo jasno da "trendy words of the moment" predstavlja recenica: "To je sad hit."

Jedan od clanova Saatchi tima se, kaze prica, opkladio sa ostalima da ce g. Sakan tokom svoje prezentacije upotrebiti tu recenicu.

Neupucen u opkladu, gospodin Sakan je zapoceo prezentaciju, u jednom trenutku je, za neki primer koji je upravo bio prezentovao, onako, usput, ni kriv ni duzan, dodao: "Inace, to je sad hit", da bi vec sledeceg trena iz publike doprla buka koja je g. Sakana prekinula u izlaganju, dok ga je scena iz izvora buke ostavila potpuno konsterniranim - naime, ceo tim beogradskog Saatchi-ja se satirao od smeha po podu, stolu, stolicama...

Legenda dalje kaze da se onaj clan tima zarekao da ce tu recenicu upotrebiti kao slogan kada se pojavi dovoljno blesav proizvod (...)

Legenda se zavrshava par godina kasnije kad je taj clan tima slavodobitno obavestio svoje saradnike: "Uslovi su se stekli." Proizvod u pitanju? Tetris za poneti.

Ne znam da li u ovoj legendi ima i trun istine (ako ima, onda je taj dogadjaj bio svojevrsna pretecha Bulls**t Bingo-a), ali sama legenda dovoljno lepo ilustruje "trendy words" u advertising branshi.

BTW, potpuno mi je hilarious da je word buzz postala buzzword. laugh.gif

+Quote Post
tjah
poruka Jun 26 2011, 12:41
Poruka #16

lal za *legendu

moram da se pohvalim kako sam takodje nesvesno doprineo 'buzz' hype-u : )

CITAT (tjah @ Jun 21 2011, 08:24) *
^
'save as wwf'/jung von matt je zaista dobra&plemenita ideja.
jedino shto me malko brine iz ugla nagradjivanja kampanje je konkretan rezultat, ili bar buzz koji je stvoren van profesije.

+Quote Post
zarkos
poruka Jun 26 2011, 17:23
Poruka #17

I dalje ne mogu da "svarim" sto je Jay Z dobio toliko nagrada. Mislim da bi svaki kreativac sa takvim budzetom uradio istu stvar. Verovatno opet gresim.

+Quote Post
mirtodor
poruka Jun 27 2011, 02:45
Poruka #18

Ne znam, licno, sve vreme se trudim da aktivno ignorisem kampanju.

Multiple issues.

Da mogu da se setim, bila je u poslednjih nekoliko godina bar jedna velika kampanja sa otkrivanjem sakrivenih predmeta u realnom svetu. Ne mogu da se setim cija, al' se secam da je bilo otkrivanja po na raznim mestima u istom ili u vise gradova...

Takodje, ako se ne varam, postojao je i film sa sukcesivnim dekodiranjem shifara ostavljenih po celom gradu od kojih je svaka pomagala u lociranju sledece... a film nije Die Hard 3, vec nesto snimljeno bar 20-ak godina ranije.

Takodje, as a matter of taste, vishe mi se svidja ovo:

CITAT
On 14 November 2008, in an event The London Show, he (Adam Neate) and helpers left 1,000 prints, worth a total of £1 million, around London streets for anyone to pick up and keep. When night came, the first teams started in the outer southern boroughs, Bromley, Bexley and Merton, and worked their way to the centre, covering all 32 boroughs and the City of London, and finishing in the early hours. Work was left in doorways and against shop windows.

Some of the work quickly appeared on Ebay with starting prices ranging from 99p to £1,000; Neate had no objection to such sales, and thought it might help some people out for Christmas. He said, "It has always been a dream of mine to do a show around the whole of London, to take over the whole city in one go. I want everybody to be able to see it, but once the pieces are out there I don't mind what happens to them."

(Source: about Adam Neate on Wikipedia)

Da li je bilo sta od prethodno navedenog bilo "inspirativno"?

Ne znam. Mozda. Nije ni bitno. Bitno je da je vec vidjeno. Jedino sto ranije nije bilo online segmenta. Da li je taj "aditiv" dovoljan za grand prix? Izgleda da jeste. I to su vec naredni issues.

Meni licno izgleda kao da su matori veterani klasichnih vidova advertising-a bili opsenjeni crossover-om dva "moderna" momenta:

a ) ako mogu to tako nazvati, "uplivom digitalnog u realni svet i obrnuto, te osecanjem zajednistva u pregnucu, osecanjem proizvedenim tim uzajamnim uplivom", sto, licno, ne verujem da je zaista i posignuto ovim, kako meni to izgleda, kalemljenjem Ushahidi-ja na real-life hidden object game,

b ) "grandomanijom na gomili" - tipa, "ceo svet", "stvaranje istorije", knjiga jednog polumilijardera (vidi Wikipedia stranicu o Jay-Z-ju) na multimilijarderovom pretrazivacu (da, Bing je Microsoft-ov)...

Da li je ova kampanja pomogla da njegova knjiga postigne uspeh? Ne mozemo znati. Fanovi ce svakako pokupovati knjigu. A ostali? Pa, verovatno ce, kao sto to obicno biva sa knjigama i njihovim ljubiteljima, ipak biti presudnije ono shto kazu recenzenti, a oni kazu, uglavnom, sledece: coffee-table book, sa gomilom fotografija/ilustracija i ponesto teksta. Pa, ko voli, nek izvoli.

Da li je ova kampanja pomogla Bing-u? Pa, s jedne strane, moj wild guess je da je i mnogo koji ucesnik ove igre, cak i ako nije samo poslao SMS vec je i otisao na Bing-ovu stranicu da bi ucestvovao u igri, odmah potom otvorio novi tab u browser-u, u address bar ukucao google.com, te u search bar ukucao: jay z decoded. biggrin.gif Sa druge strane - meni licno nije najjasnije sta je ucesnik igre saznao o Bing-u osim da Bing ima Google Ma... pardon, "Bing Maps". biggrin.gif I, s trece strane, verovatnije je da ce uspeh Bing-a pre zavisiti od kvaliteta pretrage na Bing-u nego od ove kampanje, zar ne? Pitajte Google o tome kako se gradi uspeh pretrazivaca. Ako ih vec niste pitali za front page. tongue.gif laugh.gif

Eto, mozda se varam u necemu ili u svemu, ali, by my book, i ovo je jedna festivalushaTM or ©, not sure.

+Quote Post
tjah
poruka Jun 27 2011, 11:36
Poruka #19

CITAT (zarkos @ Jun 26 2011, 18:23) *
I dalje ne mogu da "svarim" sto je Jay Z dobio toliko nagrada. Mislim da bi svaki kreativac sa takvim budzetom uradio istu stvar. Verovatno opet gresim.

..ako pogledamo spisak kampanja koje su uzele grand prix, teshko mi je da izdvojim nekoliko za koje bih rekao neshto tipa 'kako su se toga setili'

'write the future' /Film Grand Prix ima zaista sjajnu osnovnu ideju sa mashtarijama fudbalera o svojoj sudbini u best/worst case scenariju;
i to fakat ne mozhe svaki kreativac, ali sa tim buzdetom koji su imali sigurno mozhe neshto : )

'after hours athlete' /Film Craft Grand Prix - kao shto kazhesh odlichan insight/super izvedba, ali daleko da je neshto novo u pitanju..makar u naraciji&videu koji ga prati meni svaki put padne napamet "here's to the crazy one's..."

'responce' /Cyber Grand Prix je za mene realno pokidao, i to kao jednostavna ideja koja pravi razliku. opet, ne treba zaboraviti da je to ipak jedna od najprihvacenijih kampanja evar, tako da se ne mozhe reci da su krenuli od nule.
'pay with a tweet' /Cyber Grand Prix, ponovo kao i kod old spice-a - jednostavna ideja koja pravi razliku. ja licno imam puno rezervi prema ovoj kampanji ali ako eksperti kazhu da je awesome-o, onda verovatno jeste..
'wilderness downtown'/Cyber Grand Prix je realno demontracija tehnologije(sile) ili greshim?

'decoding jay z w/bing' /Integrated Grand Prix + Outdoor: u startu sam bio ubedjen da je opasan favorit samo zato shto je profi izvedba vec vidjenih stvari + naravno jay z/microsoft/lova..
verovatno je OOH grand prix neshto shto im se ne mozhe prigovoriti, a integrated su prosto uzeli zato shto nije bilo nicheg boljeg?

btw, ni ovo nije prva slichna stvar koja je radjena, ali je bila toliko profi da su svi padali u proskinezu

http://www.wired.com/entertainment/music/m...e/16-01/ff_args

dakle, to je to od najhype nagrada + radio&print: kad se sve sabere, pobednici su vrlo pop pa jay z/bing tu zapravo ne shtrche previshe : )

+Quote Post
zarkos
poruka Jun 27 2011, 12:55
Poruka #20

CITAT (mirtodor @ Jun 27 2011, 03:45) *
Ne znam. Mozda. Nije ni bitno. Bitno je da je vec vidjeno. Jedino sto ranije nije bilo online segmenta. Da li je taj "aditiv" dovoljan za grand prix? Izgleda da jeste. I to su vec naredni issues.

Meni licno izgleda kao da su matori veterani klasichnih vidova advertising-a bili opsenjeni crossover-om...

Mslim da je ovo problem koji se desava vec godinama. Stari gurui advertajzinga su shvatili da bez digital segmenta kampanja naprosto vise ne treba da postoji. Problem je sto ti isti gurui nemaju pojma o digitalu. Nama se desavalo da kada nam dodjuj strucnjaci iz inostranstva da nam drze workshopov-e non-stop forsiraju takve stvari. Pokusavali smo da im objasnimo da kod nas mobilne aplikacije koristi 0.01% populacije a da iPhone imaju samo oni koji imaju para i to svercovane modele, da klijenti ne zele da daju ni 1% budzeta na digital. Nista nije uspelo da ih spreci ka "digital promise land-u". Elem sledeci put nam je svaka kampanja imala Facebook, Twitter itd... bili smo odlicno ocenjivani. smile.gif
Takve stvari se desavaju i na najvecim festivalima. Mogu da zamislim ziri koji je u fazonu: Nista ne razumem ali ovo je "Big! No, it's huge!!!" a cim je Microsoft onda je sigurno mega-digital. smile.gif
Slazem se sa Tjah-om da je kampanja zasluzila OOH. Ali za kampanju..... dry.gif

P.S. Mnogo mi je drago za Skittles Cat. Mnogo je dobro a jednostvno. smile.gif

P.P.S. Upravo sam citao neke izjave zirija da je bilo uzasno tesno izmedju Nike i Puminog spota za Gran Prix. Evo linka:
http://www.fastcompany.com/1763152/nike-wr...nes?partner=rss

+Quote Post

2 - broj stranica V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Saturday 25. May 2013 - 14:37

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.