Personal Portfolio, v1.0 |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Personal Portfolio, v1.0 |
Jun 22 2006, 21:21
Poruka
|
|
![]() tako nekako ce izgledati naslovna.. nisam neki strucnjak za code, ali sam skoro presao sa frejmova na tabele, tako da cu ga raditi u tabelama, php, css, flash, js, iframe, od svega po malo, koliko znam i umem (: svaka kritika je dobrodoshla. uskoro online. pozdrav ekipi sa "zone"! |
|
|
|
|
Jun 22 2006, 21:30
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi 1 Poruke: 91 Datum reg.: 17-March 06 Član broj: 3,805 |
Izgleda mi kao da je bitnije "online portfolio" od toga ko si ti i od tvog nekog identiteta, koji moras da forsirash (mozda je forsiras prejaka rech)
Nisam jedan od onih, koji od dizajna prave reportazu i gde SVE mora lepo da se vidi, gde god mogu na ustrb informacije da prenaglim dizajnom ja to uradim. ali tvoja navigacija je NEVIDLJIVA Jel imas neki poseban razlog zasto bas ove dimenzije? izreckani outline fazon mi se svidja. Sto se tiche neke kompozicije, mislim da vec kad si pomerio u desno prozore i pustio onaj nazubljeni pipak levo, mogao si da mu dash malo boje slobodno, jer je on ovako samo pozadina, a pozadina ne sme da ima bitniju ulogu od content-a. Hocu reci, da ako si pomerio u desno zbog njega kontent, daj mu bitniju ulogu u grafickom smislu, ili ga iskuliraj. News? Kakve vesti nameravash da stavljas na sajt? Dnevne? oces imati vremena i uopste dovoljno materijala za tako nesto? Ovo je tvoje predstavljanje, uzmi i predstavi se onako kako ti mislis. Zaboravi sajtove koji si video, koji guraju NEWS na home page jer nemaju nista pametnije da stave tu. Uopste ceo sajt ima problem rasute paznje, probaj da dobro razmislis sta ce neko prvo da pogleda sta drugo, i da tako usaglasish dizajn po tim principima. To je tvoja uloga, da sto brze sebe predstavish i u sto boljem svetlu. Chini mi se da si malo vishe stilova pomeshao, mada mi to i ne smeta mnogo. Otvori WORD, i detaljno smisli sitemap i organizaciju i wireframe sajta. Kad zavrsis u wordu sve, dizajn ce ti lako doci. Postavi sebi pitanje, sta je najbolje da se vidi na prvoj strani? Postavi sebi uopste pitanja zasto radis sajt i bice ti lakshe. Nemoj rad da zapocinjes u photoshopu... Takodje nisam siguran da su ti tabele najbolje reshenje, al ako tako volish - udri. pozdrav |
|
|
|
Jun 22 2006, 22:00
Poruka
|
|
|
ma volim ja podjednako i frejmove i tabele, a sada i neko vreme ubuduce tabele cu koristiti jer su pocele da mi se svidjaju i jer hocu dobro da razradim php knowledge sa tabelama (s obzirom da sam sa frejmovima dobar). naravno da imam prvo tekstualni fajl, pa onda razradu u photoshopu i tu negde lezi objasnjenje za to tvoje "vise stilova", pishe "tribalistic-minimalistic" (: sto se tice navigacije, to je onaj deo gde bi trebao da dodje flash, recimo kada se predje kursorom preko stavke iz menija bude tekst tamniji i desno na beloj povrsini iscrta se neki simbol. to cu jos videti, ne znam stvarno kako cu do izrade tog dela biti raspolozen hehheh uostalom da je "nevidljiv" s time se bash i ne slazem. sta si me jos pitao.. dimenzije.. pa to su te dimenzije po horizontali, po vertikali ce biti po potrebi. "za staro i mlado" lol news je tu najvise zbog objavljivanja svojih radova, ali i zbog pocetka rada drugih sajtova, jer je jel'te i to deo mog portfolia. "nabudzeni pipak" kako kazes je poslednje sto sam dodao, najradije bih ostavio taj deo bez njega, ometa mi koncepciju. zahvaljujem se na kritikama, eto ti si doprineo tome da cu sada definitivno koristiti vishe worda pre izrade bilo kog sajta ;) pozz!! |
|
|
|
|
Jun 22 2006, 22:09
Poruka
|
|
|
Vazi covek, nemoj pogresno da me shvatis, zelja mi je samo da te podstaknem da razmisljas u pravom smeru. Te vesti i to, to je za posecen sajt, i obicno stoje na prvoj strani jer se takvi sajtovi najcesce zbog tih vesti i posecuju. Tebi vesti nisu glavni adut? Prva strana mora da ODUVA choveka. Stavi najbolji rad ili odmah stavi otvorenu navigaciju na prvu stranu... ili nesto trece.
Nemoj da te dizajn toliko pojede, i meni je lepo kako nezno stoje naslovi kategorija levo, ali realno trebalo mi je vremena da ih nadjem, bas zato sto su toliko lepi, oko ih je poistovetilo sa onom pozadinom. Znaj da ce neko ovo videti po prvi put, kao ja sad, a da ga ti gledas vec, da kazemo, duze vreme. Poenta je da se sto brze snadje. JEr si krenuo u tom pravcu, imash i umetnichke sajtove gde pola sata nemozes nista da provalish ali je i to super. Najgore je naci se na sredini. kad sam reko za tabele, nisam mislio na frame-ove vec na divove Pozdrav |
|
|
|
Jun 22 2006, 23:06
Poruka
|
|
|
slazem se u potpunosti, a videcemo i kako ce se to odraziti na finalni izgled portfolia, tnx (: |
|
|
|
|
Jun 22 2006, 23:08
Poruka
|
|
|
no problem
|
|
|
|
Jun 22 2006, 23:13
Poruka
|
|
|
Iz sajta vrišti "1998".
|
|
|
|
|
Jun 22 2006, 23:23
Poruka
|
|
|
pre ce biti 99/00 al ....heh....... nisam hteo grub da budem
|
|
|
|
Jun 23 2006, 02:14
Poruka
|
|
|
iskreno svako ima svoj ukus, a meni se cini da onaj logo ili sta je vec "killer rabbit" nije uklopljen u ostali deo ili ostali deo u njega, kao da su "warcraft"(cela strana) i neki "newlook"(logo) jedino ako je trademarkovan
takodje crveni "tribalcic " u gornjem desnom izlazi iz bekgrounda i vidi se da nije deo te slike, a ako trebalo tako da bude, mislim da bi trebao biti naglaseniji.. ovo su krajnje pozitivne kritike kao sto bih rekao bilo kome... naravno to sto bih ja nesto menjao ne znaci da se 99% ostalih ljudi slaze.. kazi kad je on line pa da vidimo sve ... poz... se kucamo... |
|
|
|
|
Jun 23 2006, 10:30
Poruka
|
|
|
e jbg, iz sajta je trebala da vristi 1800 i neka, ali dobro, moracu da "omatorim" objekte (: svakako cu poslusati neke vase savete i naravno zato sam ovde to postovao, jer vise cenim lose kritike od dobrih. radeci ovo cilj mi nije bilo nista novo i inovativno, vec mali spooky sajtic sa svojim radovima. |
|
|
|
|
Jun 23 2006, 11:46
Poruka
|
|
|
hajde da okacim jos jedan layout za svoj portfolio koji sam radio dosta pre ovog. iskreno dvoumim se izmedju vise njih, ali eto ova dva bi mogla u uzi izbor.. pa biste mogli pored kritika i da mi pomognete da se odlucim izmedju ovih, a svakako cete znati kada budu bili online.. ![]() |
|
|
|
|
Jun 23 2006, 20:41
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi 1 Poruke: 136 Datum reg.: 12-May 05 Član broj: 608 |
Vidi...ne radis ni flajer ni plakat ni prelom neke stranice za print ... ne preteruj u iskazivanju
Na osnovu elemenata koje mogu da primetim u ova dva primera, svakako imas potencijala. Pravis medjutim i znacajne greske u kombinovanju i sklapanju elemenata, a mislim da ti malo fali da sebe usmeris...profilises. U drugom postu pravis opet istu isti gresku na drugi nacin Razmisli koja je tvoja tema,sa kojim sadrzajima raspolazes,kako ces da ih organizujes i medjusobno povezes, sta su prioriteti, kome je namenjen sajt...Dizajn je u funkciji prethodno pomenutog pa kada napravis layout,zapitaj se kako ces sve da pakujes, kako da optimizujes za brze ucitavanje, kod, SEO itd Ovde si bar svoj na svome ne moras da radis da bi neko odobrio... pa da trpas elemente po svaku cenu da bi se iskazao. Ne mora se ici ni na pristup tipa http://www.karimrashid.com vec furaj neki svoj fazon ali razmisljaj "webovski" ! |
|
|
|
Jun 23 2006, 22:13
Poruka
|
|
|
da, to je to! hvala aleksandre! definitivno sam od ovog momenta promenio nacin razmisljanja, ali to je ono dzaba talenat ako realizacija ispada iz takta. ubuduce ce se moj postupak izrade sajta svoditi na vise koraka pre nego sto upalim programe za grafiku, time cu verovatno imati i manje detaljisanja kasnije. e sad, kritike su i dalje dobrodosle za ove radove kako bih znao gde greshim, a ja cu zasigurno postovati sliku nekog "laganog" dizajna layouta portfolia napravljenog sa novostechenim saznanjem o logici jedne prezentacije, pa cemo videti jesam li ishta naucio od drugara sa zone (: stay tuned! |
|
|
|
|
Jun 24 2006, 00:13
Poruka
|
|
|
ti si chovek car bez i grama sujete, daleko ces dogurati.
ne moras da pravish nista lagano, isti fazon mozes da koristish, ali organizaciju promenish. srecno poz |
|
|
|
Jun 24 2006, 00:57
Poruka
|
|
|
CITAT ma volim ja podjednako i frejmove i tabele, a sada i neko vreme ubuduce tabele cu koristiti jer su pocele da mi se svidjaju i jer hocu dobro da razradim php knowledge sa tabelama (s obzirom da sam sa frejmovima dobar). -- zaboravi tabele. njih se jos drze samo oni koji robuju svojim navikama i ne zele da menjaju svoj nacin rada bez obzira na sve. koliko vidim ti zelis da ucis nesto novo, tako da.. CSS!!! tabele koristis samo kada imas upravo to :tabelarni prikaz podataka. za izradu layouta ti stvarno nisu potrebne. sto se tice frame-ova : who framed the web ? iz gore navedenog pretpostavljam da si ove predloge verovatno hteo da realizujes tako sto bi slice-ovao sliku i napakovao u tabelu. savet : zaboravi takav pristup. to je praistorija. ako si dobar dizajner, onda ces znati da napravis odlican web dizajn koji ce i dalje biti funkcionalan. ne sumnjam da jesi, ali prethodno moras ili da se malo bolje upoznas sa webom (standardi, trendovi itd. ) ili (mozda jos i bolje) da uspostavis blisku saradnju sa nekim ko je u tome dobar. za slucaj ovog drugog upamti da moras! da uvazavas njegovo misljenje bez obzira sto on mozda nije dobar dizajner kao ti. "nobody's perfect. but a team can be" koliko ja vidim, osnovni nedostatak ovih tvojih par predloga (pogotovo drugog) su vezani za komplikovanu realizaciju na webu. a ti brate, ipak radis dizajn za web. u ovom konkretnom slucaju to izgleda jednostavno, imas par sekcija i to je to. ali ako ces da pravis sajtOVE, nikako neces moci odmah da otvoris illustrator i da se igras. u web dizajnu moras da ispostujes mnogo stvari koje nisu dizajn da bi bio dobar. malo pogledaj po ovim lokacijama (ima dosta bas takvih sajtova kakav ti zelis da napravis) : www.webcreme.com www.cssmania.com www.cssreboot.com www.csszengarden.com itd.. gomila je primera gde stranica od 40-ak KB moze mnogo bolje da izgleda od one od 600KB. ja generalno volim clean&simple dizajn. ako si dobar, ne moras sajt da natrpas gomilom slika i sarenisa. lepota neke stranice je u dosta slucajeva upravo suprotno : sklad sa par jako lepo uklopljenih detalja. recimo, ovaj prvi predlog ima potencijal. boje su lepe i fino uklopljene. navigaciju lepo uklopi horizontalno, stavi je umesto ovoga "online portfolio". smanji broj detalja, gledaj da ne otezavaju izradu previse. pokusaj da ga napravis tako da moze bez problema da se realizuje u varijanti xhtml/css. znam da ce dosta ljudi(dizajnera) ovde sada da mi skoci za vrat sa pricom: dizajnerski portfolio mora da bude takav i takav, pa makar i naustrb web standarda . ja ne mislim tako. sajt nekog umetnika (samo) mozda ima pravo da ne postuje standarde i konvencije, ali sajt nekog dizajnera (pogotovo web dizajnera) stvarno mora. ono: primenjena umetnost -> primenljivost. ti nekome moras da pokazes kako si u stanju da napravis nesto primenljivo, a ne neki licni eksperiment. pozdrav |
|
|
|
|
Jun 24 2006, 02:14
Poruka
|
|
|
|
|
Jun 24 2006, 02:43
Poruka
|
|
|
^ slazem se. da si car jesi
vidim da volis da crtas i da imas problem da primenis graficki dizajn u obliku web prezentacije.. ima 'jednostavnog' resenja (neznam zasto ti to niko nije spomenuo) mozes lagodno da uradis flash sajt samo moras u startu da otpises seo kompitabilnost.. inace mozes u flasu da nacrtas 90% detalja i da ih animiras.. moze stvarno extra da ispadne ako ipak zelis 'klasican' css fazon sajta imaces potencionalne probleme.. moraces da udaras non-stop novi div ili clasu da bi mogao da uhvatis oredjen element (i da ga precizno definises) i da uopste pravilno i efikasno razbijes nama predstavljenu grafiku.. mislim mogao bih da bacis 'sliku' u background ili da ides sa z-index -om ali ja ti to nebih preporucio.. ako se potrudis za nedelju dana ces moci da implementiras ideju u flash sajt, dok za css 'verziju' ces dosta da se napatis zasta god da odlucis ne odustaj! |
|
|
|
|
Jun 25 2006, 02:07
Poruka
|
|
|
ok, vidi se da ne stedite vreme da mi docharate sushtinu i veliko hvala na tome! ostaje mi da pogledam malo markove linkove iako sam "who framed the web" procitao. znaci trebao bih vise da se okrenem ucenju css-a, bas sam se prijatno iznenadio skoro kada sam video da samo sa css-om moze da se napravi odlican "frame-like" layout, a s druge strane, malo vise cu da proucim izradu flash prezentacija, kao i AS. e sad to sto marko kaze da trebam imati nekog ko ce me malo vise nauciti standardima iako nije neki dizajner, ja takvog identicnog kolegu imam i eto po njemu se vodim nekom logikom da najbolje naucis neke stvari dok radis na necemu, iako ti je to potpuno novo, sto se pokazalo tacnim. nije da sam bash bez i grama sujete drugari (: jednostavno zelim da znanje potrebno za realizaciju jednog sajta utemeljim do te mere da u zavisnosti od potreba mogu doneti pravu odluku kada cu sta od ponudjenih web standarda koristiti.. cini mi se dobrim to sto sam se posle rada sa frejmovima zapitao malo oko tabela, sto me je malo vise uvelo u php nacin razmisljanja, kao i u koriscenje sad vec neizbeznog i superiornog css koda. sledi pitanje: sta je to "SEO kompitabilnost"? moram tako laicki pitati jer nije dovoljno samo izguglati kada imam nekog poput vas da mi to docara iz svog ugla posmatranja, sto se pokazalo jako ispravnim sudeci po prethodnim komentarima. |
|
|
|
|
Jun 27 2006, 16:47
Poruka
|
|
|
sledi pitanje: sta je to "SEO kompitabilnost"? To bi ti u nekom 'bukvalnom/razumnom' prevodu bilo 'namestanje sajta za pretrazivace'.. Nijedan podatak iz Flash animacije (slike, muzika i najbitnije textovi..) se ne nalazi u samom kodu stranice i automatski sadrzaj flasha je ne vidljiv za robote.. Inace imas tu i drugih zezancija.. npr: u meta tag o-t.com sajta sam naveo 'hot' reci sa sajta i neke novine koje tek treba da ubacim tj. koje se ne sadrze nigde na sajtu.. yahoo-u se to i te kako svidelo, dok sam kod googla mnogo lose prosao poz i slobodno pitaj jos nesto ako te zanima |
|
|
|
|
Jun 27 2006, 17:00
Poruka
|
|
|
i samo da dodam da prvi layout izgleda k'o da je krojen za flash... malo istrazi na flash odseku kako se ucitava dinamicki text (iz .xml dokumenta u text polje) i zavrsio si 90% posla.. ostaje ti samo jos neki loader, mozda muzika itd.
neznam dali me najbolje razumes, ali najveci deo posla si vec uradio/nacrtao! |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Saturday 25. May 2013 - 11:59 |