Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Reply to this topicStart new topic

[RAD] Kuća u izgradnji :), Saveti oko 3ds Max rasterizacije

V
SoSo
poruka Dec 13 2006, 01:49
Poruka #1

Grupa: Članovi 1
Datum reg.: 6-December 06
Član broj: 7,818

Ova kuća je u svakom smislu "u izgradnji". Treba predstviti panelnu (montažnu) drvenu kuću, ali samo konstruktivne elemente. Problem je što se koriste samo dva materijala, pa faleeeeeee detalji... Problem je i što o objektima obično ne razmišljam kako izgledaju u toj fazi, pa nisam ni sama sigurna šta i kako treba da predstavim... Već sam odradila neke "šematske" modele u AutoCAD-u, gde je iverica providna, pa se vide svi elementi konstrukcije i to je ispalo dosta dobro...

Drugi problem oko koga ste svi vi mnogo kompetentniji je sama rasterizacija. Render je odrađen u Maxovom podrazumevanom renderu (baciću se uskoro na nešto ozbiljnije wink.gif ). Iskustva u rasterizaciji imam malo, pa vas molim za kritike, komentare i savete, kako da popravim ovo. Nivo komentara neka bude kao da se obraćate nekome kome je ovo prvi render biggrin.gif

Go to the top of the page

+Quote Post
Viper
poruka Dec 13 2006, 02:52
Poruka #2

Grupa: Članovi
Datum reg.: 24-August 05
Član broj: 1,510

Pa fino tebi ovo ide, sa obzirom da si pocetnik smile.gif

Meni je render sasvim ok, mozda jedino da materijalima das veci kontrast, prvenstveno bojom. Ovde bi mozda mogla da primenis onu foru tranzicionog prelaza ka wire renderu, pola da bude ovakav a pola wire.

Inace, ako si ti SoSo sa Bencha, moram da primetim da si vrlo svestrana biggrin.gif

Ajd pojasni malo sta podrazumevas pod rasterizacijom, pa da ti dam neki bolji komentar

+Quote Post
riddler
poruka Dec 13 2006, 10:37
Poruka #3

Datum reg.: 19-September 05
Član broj: 1,731

a kakav konkretno problem imas u rasteru? ovo ti je odlicno za pocetak.... wink.gif

+Quote Post
Albatros
poruka Dec 13 2006, 11:03
Poruka #4

Datum reg.: 14-September 05
Član broj: 1,680

Sasvim je ok.

Dodaj camera correction da ispraviš treći nedogled. Ako je cilj prikazivanje konstrukcije, ja bih možda pokušao sa nekim manje fotorealističnim prikazom (jači kontrast kako sugeriše riddler, providni elementi što je tvoja ideja, možda bih izmacio drveće i nebo...). A možda je i bolje ovako smile.gif

Što se tiče detalja, probaj malo da razradiš spojeve panela, spojeve tih greda/rebara i ostalih drvenih elemenata, da se vidi da nije sve to iz jednog komada drveta. One drvene rešetke gore će imati nekakva spojna sredstva u čvornim tačkama. Itd. Možeš da dodaš niz nekih sitnih detalja, ako smatraš da su bitni i da će doprineti prikazu...

+Quote Post
SoSo
poruka Dec 13 2006, 13:54
Poruka #5

CITAT
Inace, ako si ti SoSo sa Bencha, moram da primetim da si vrlo svestrana biggrin.gif

wink.gif

CITAT
Ovde bi mozda mogla da primenis onu foru tranzicionog prelaza ka wire renderu, pola da bude ovakav a pola wire.

Ne znam da li sam te dobro razumela... Da li misliš na neku ovakvu "igrariju" u PS-u ili postoji neka opcija u maxu za to?

Albatros, hvala na konstruktivnim odgovorima. Treći nedogled obožavam, ali sam preterala, priznajem. O svemu o čemu si pričao sam razmišljla. Evo u prilogu kako to izgleda kada nije fotorealistično. Konektere sam odlučila da ne stavljam, ali neke detalje veza, pre svega spojeve, hoću da razradim na modelu, odnosno da prikažem, pošto sam u detaljima to već sve razradila. biggrin.gif

Hvala vam svima na komentarima i moram da priznam da sam očekivala mnogo više kritika, nego pozitivnih komentara.

Pozdrav za sve!

+Quote Post
3dM@niak
poruka Dec 13 2006, 14:39
Poruka #6

Datum reg.: 30-September 05
Član broj: 1,843

jel rasterizacija = render ili sta?
inace fino deluje, samo napred smile.gif

+Quote Post
riddler
poruka Dec 13 2006, 18:54
Poruka #7

Datum reg.: 19-September 05
Član broj: 1,731

btw, mnogo ti je bolje sad kad nije fotorealisticno... wink.gif

....jedino ja nisam dobio odgovor u prethodnom postu sad.gif smile.gif

+Quote Post
SoSo
poruka Dec 13 2006, 19:26
Poruka #8

Preskočila sam i pitanje oko poimanja termina rasteritacije. Svesno. biggrin.gif Svaki vektor u neke tačke je za mene rasterizacija, sa svetlom i senkama, ili bez... No, nije ni bitno. Mislim da veći udeo ima prva knjiga o maxu koju sam čitala i koja forsira taj termin, a i render mi zvuči OK, ali renderovanje jok. No, to su sve nebitne dileme u poređenju sa realnim problemima smile.gif

Suština mog pitanje bi i bila na koji način približiti ta dva načina prikaza (pre svega po nivou detalja), a s posebnim naglaskom da mi je bitno da ovaj fotorealističan ispadne dobro, a da ne bude (previše) iskarikiran. Neke smernice sam već dobila, pa ću poraditi na tome...

Još jednom poz za sve,
S.

+Quote Post
mladenr
poruka Dec 13 2006, 23:51
Poruka #9

Datum reg.: 26-July 05
Član broj: 1,302

Ako ćeš zadržati ovakvo osvetljenje, treba da dodaš jedno svetlo direktno ispod, da osvetli odozdo ploču, koja je sada upadljivo crna.

Samo da simulira svetlo koje bi se inače odbijalo u prirodi ili pri GI.

Ne bi bilo loše ni pomeriti tamnije delove zida u dubinu centimetar ili dva, da izgleda malo detaljnije.

+Quote Post
Viper
poruka Dec 14 2006, 09:16
Poruka #10

Datum reg.: 24-August 05
Član broj: 1,510

http://www.3dnuts.com/tutorials/rendering/...ame_solid.shtml

Evo, na ovako nesto sam mislio. VRay ima posebnu mapu za ovaj efekat, ali ne znam da li ga koristis, pa na linku imas osnovni tutorial.
To cisto kao ideja, moze biti cool ali i ne mora...

+Quote Post
galeb
poruka Dec 16 2006, 11:51
Poruka #11

Datum reg.: 8-February 06
Član broj: 3,284

Mozda bi bio dobar efekat da se koristi Toonshader, Vray to ne odradi lose.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Saturday 25. May 2013 - 03:26

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.