Najdosadnije stvorenjce poslednjih par meseci, (potrebna identifikacija) |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Najdosadnije stvorenjce poslednjih par meseci, (potrebna identifikacija) |
Sep 11 2012, 13:42
Poruka
|
|
|
Fotke koje kačim nisu toliko bitne iz kvalitativnog ugla, već me više zanima da li neko od vas zna o kakvom se insektu radi?
Veličine je otprilike kao zrno susama, malo veći, ima krila i leti, ali najčešće se iznenada spušta odnekud - samo vam se stvori na ruci, vratu, nozi... Ne ujeda, (bar ne da ja osećam Fotkano inače sa Canon EOS 300D + Industar-50 M39 + Macrotube (sa Deal Extreme)... ![]() ![]() Hvala unapred na pomoći, Srđan |
|
|
|
|
Sep 12 2012, 14:10
Poruka
|
|
|
Ne znam koje su vrste ovi tvrdokrilci, ali sam prosle godine imao MNOOGO problema s njima. Spajz mi je bio pun ovih stvorova, na desetine po plafonu i zidovima - strasno! Pobijem ih sve, a za par dana eto ih opet!? Prozori zatvoreni, a oni se samo stvaraju. Na kraju sam sve zivo pomerio da pronadjem izvor "zaraze" i gle cuda - ja sam kriv! Ova gamad se namnozila u kesi hrane za pecanje koju sam zaboravio ko zna kad! Interesantno je da originalna kesa nekog proizvodjaca nije ni otvorena, ali su se nekako namnozile u njoj, a zatim progrizle kesu (dokaz su mnostvo rupica), a zatim progrizle i vojnicki ranac!? (opet rupice svedoce o tome) u kome se kesa nalazila i izasle na slobodu.
Cim sam se oslobodio hrane za pecanje nestale su i bubice |
|
|
|
|
Sep 12 2012, 14:54
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 78 Datum reg.: 25-May 06 Član broj: 4,768 |
možda je http://www.ekozastita.com/zizak_duvana.html ?
|
|
|
|
Sep 12 2012, 15:49
Poruka
|
|
|
hm.. liči na ovog žižka duvana, samo je okruglastiji - možda neka podvarijanta
a da su dosadni.. jesu @DeVil79 - nisam pecaroš tako da to otpada, a opet ni ne duvanim tako da.. hmm.. ma bitno je samo da nije neka opasna živuljka u svakom slučaju, hvala na pojašnjenju... |
|
|
|
|
Sep 12 2012, 17:38
Poruka
|
|
|
Sigurno je neki zizak, mora da imas negde u blizini pasulj, neko semenje tipa grasak, buranija, mozda neko zito ili nesto slicno. Sto kaze DeVil, nadji izvor i problem je resen, ili cekaj zimu da ona to regulise
|
|
|
|
|
Sep 20 2012, 13:08
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi 1 Poruke: 5 Datum reg.: 9-June 08 Lokacija: NS Član broj: 21,785 |
U pitanju je čitava porodica tvrdokrilaca - Dermestidae.
I meni je jedna vrsta, najverovatnije Attagenus unicolor, napravila dar mar u stanu (tako su mi je determinisali, kažu da je uobičajena napast u kući/stanu Attagenus unicolor: ![]() Larve ove vrste se hrane vunom, prirodnim vlaknima (pretpostavljam - tepisi, između ostalog?), ali i mrtvim insektima (čitaj - entomološkim zbirkama ![]() A imao sam ih i ranije, ali su mi se naselili i u zbirke insekata i pojele sve živo (tj. mrtvo X) ). Rešenje problema - meni još uvek nije poznato, osim naravno dezinsekcije stana (uz dilemu oko dugtrajnosti efekta). A evo i kako izgleda larva (Attagenus): ![]() Postoje i vrste (npr. iz roda Dermestes) koje se hrane pretežno mesom, tj. ostacima istih, i verovatno su te bile u pitanju kod tebe, DeVil79. |
|
|
|
Sep 20 2012, 17:02
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 40 Datum reg.: 1-March 06 Lokacija: БЛ Član broj: 3,569 |
Sudeći po izgledu antena nisu iste. Srkijeva ima nazubljena antene i liči na one kod žižka (Lasioderma) od kojeg je puela ostavio/la link.
|
|
|
|
Sep 21 2012, 11:20
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 49 Datum reg.: 15-July 09 Lokacija: NS Član broj: 30,892 |
Mi smo imali tu napast u stanu, ne znam kako se zove ali smo problem resili spremanjem i najvažnije u onu prskalicu stavili domestos ili tako neku tešku hemiju i prskali najviše u špajzu gde je bilo svakojakih žitarica,semena itd i oko kuhinje ispod iza, i problem je rešen, jeste da je smrdelo malo dan 2 ali bar ih nema više...
|
|
|
|
Sep 22 2012, 22:58
Poruka
|
|
|
Svakako je neka vrsta žižka u pitanju, a obzirom da u kuhinji ima žitarica, i ostalih "semenkastih" namirnica, verovatno je to uzrok.
Nisam ranije obraćao pažnju da li ih je bilo više ili manje, ali ovog leta su mi nekako baš dosađivali pa sam zato i postavio pitanje ovde. Hvala svima još jednom oko truda i interesovanja za ove mališane - pokazalo se da ovde na Zoni ima baš dosta poznavalaca ove tematike, tako da eto - nešto smo i naučili Pozdrav, Srđan |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Tuesday 18. June 2013 - 22:03 |