Izbor za naj domacu reklamu-Noc reklamozdera 2010, Izbor za najbolju domacu reklamu-Noc reklamozdera 2010 |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Izbor za naj domacu reklamu-Noc reklamozdera 2010, Izbor za najbolju domacu reklamu-Noc reklamozdera 2010 |
Dec 3 2010, 19:15
Poruka
|
|
|
@MIODRUG
Ma, kakvo spavanje - tezge i kucni poslovi, Well, podsticanje na nagging je, opisno, onaj promotivni pristup kod proizvoda za decu kad oglashivach ne kaze: "roditelji, kupite nash proizvod, dobar je za vashu decu, jer...", vec kaze: "Deco! Trazite od roditelja da vam kupe nas proizvod! Bez njega cete biti niza bica, jer...", pa onda koji god iracionalni razlog: svi ostali ce imati, ili nece biti pro dete koje to ima, ili to imaju samo najveci super-heroji ili najlepse princeze... Posledica? Nagging, to jest, ono: "Tata/Mama, kupimikupimikupimikupimikupimi...", a u slucaju protivljenja, sledi svo ono dernjanje i prevrtanje po podu prodavnice u suzama. U filmu "The Corporation", izmedju ostalog, prica osoba koja se specijalizovala za promociju bespotrebnosti deci, i ona ne vidi nikakav moralni problem u podsticanju nagging-a. Well, mozes reci da je to licni stav, ali licno verujem da takav pristup jedan ad praktichar sme sebi dopustiti samo kada su u pitanju, na primer, klasici knjiga za decu (ono: Alisa, Kostja, Guliver, Kekec, Robinzon, Mohikanac, A to "svaki dan" - pa, vidi, da imam dete, vishe bih voleo da mu pedijatar-nutricionista kaze koliko chega treba da jede on regular basis, nego da mi to saopshtava bilo koji oglashivach bilo kog prehrambenog proizvoda na trzistu koje je regulisano koliko americhki srednji zapad u trenutku kad O'Rajli pobada "katastarsku" zastavu u tle sa kog su prethodno Chejeni etnichki pochishceni... Mis'im, uz to "svaki dan" nedostaje samo josh preporuka Asocijacije privatnih dechjih stomatologa, ili neke farmaceutske kuce koja prodaje Insulin... Vec 2342 puta sam citir'o i Hauarda Gosidza, americkog ad prakticara iz 60-ih, kad kaze da je objasnjavati pojam odgovornosti ad prakticharima isto k'o objashnjavati osmogodishnjaku da je seksualni odnos kudikamo zanimljiviji od sladoleda na shtapicu, i Dzerija dela Feminu, kad kaze da se uvek iznova prenerazi kad shvati da je na americkim katedrama za medije i komunikacije predmet "Etika u advertajzingu" jos uvek - opcioni. Mislim da je i ovaj sitni detalj "svakodnevnosti" jos jedna prilika da to spomenem: odgovornost i etika. Jednostavno, proizvodjac i trgovac pushtaju bale na zaslepljujucu pomisao o profitu i spremni su na sve. Ad praktichar je taj ko javno komunicira u njihovo ime i za njihov rachun i lichno verujem da je on taj koji treba da bude etichan i odgovoran, jer je u suprotnom on taj koji kontaminira komunikacijski prostor i inficira umove receptora komunikacije. Proizvodjac i trgovac odobravaju onu kampanju koju ad praktichar predlozi. Zato je, hronoloshki i pre svega, na njemu, a ne na njima, IMHO. Jer, chak i da klijent svojim brief-om saopsht da je neopevani skot, ad praktichar moze da kaze: ti si skot i ja necu da radim za tebe. Ad praktichar, verujem, ne moze potpuno da se izjednachi sa advokatom koji je duzan i da ponositom masovnom ubici pruzi najbolju odbranu. Ad praktichar nije kao advokat tom domenu u kojem, kao i novinar, naglashavam, kao i novinar - nastupa u javnom medijskom prostoru i hendluje mozgove konzumenata informacija. E, sad, to kakvi su nam novinari zavisi od njihovog novinarskog znanja (...), kucnog vaspitanja, te od toga sa chime u glavi su u stanju da odu na spavanje. @artintact Ma, sves'an sam toga shto od pochetka tvrdish, da ce krace verzije Rajfazenovog spota 'vako-'nako zavrshavati pos'o Rajfajzenu (shto je takodje za smatrati ochiglednim i na osnovu one moje vivisekcije, Priznajem, postoji jedna stvar kod SBB-a koja me cini unapred naklonjenim, isto kao kod Filharmonije. Neko od veterana s pocetka XX veka je rek'o: "Advertising is salesmanship in print". Naravno, otkad je televizije, to je "salesmanship in moving picture". Verovatno sam licno uvek naklonjeniji kad neki oglashivach i prateca mu agencija pokushavaju da iznova istraze i inoviraju "pristup putujuceg trgovca" - da ti neko stoji na vratima (to jest, na "prozoru u svet") i ubedjuje te zasto je za tebe dobro da nesto imas ili podrzavas. (Naravno da se i klijentima upravo to vishe svidja - jeftinije je da neko stane pred fiksiranu kameru u studiju i kaze sta ima, nego da placaju produkciju kratkog igranog ili animiranog filma, Al' ima tu i drugih stvari, al' o njima - opet kasnije. Tezge, kucni poslovi. |
|
|
|
|
Dec 4 2010, 03:59
Poruka
|
|
|
Ha, lako je meni da zezam, a nemam ni ku, ni če
Sve što si rekao o etici i odgovornosti tačno je tako, od reči do reči. Nadam se da ćemo doći i do odgovora (ili makar krenuti ka njima) u nekom od sledećih nastavaka, a koji se tiču formiranja u takvu osobu u ovom vremenu, okolnostima i primerima. Ostala su još neka Juhu! pitanja i moje mišljenje, a da li je činjenica, videćemo. Znam samo da sve što pišeš ostaje kao podsetnik za nas neformatirane i zelene u tom podzemnom svetu. Ad, dabome Ako bi postojala nagging skala, Juhu! čokoladica bi se našla na 10. mestu. Ubedljivo na 1. mestu stoji mikro glejd prikazujući dete koje se vraća sa malog fudbala, i molećivim glasom kaže mami da bi svi drugari baš kod njega na olakšavanje. Beskrupulozno do koske. IMHO, ako i jeste nagging Juhu! najmanje boli, i ostavljena je mogućnost jeftinije, dostupnije verzije iste čokoladice, nije ultimativno bestidna. Nije fer da stavimo u isti koš lutku Haris Pilton (zamišljam nju sa brkovima i maramom a la Haris Tvoj primer sa knjigama mi je poslužio kao inspiracija: Ako koristimo nagging (blagi) u plemenite svrhe, dok prodajemo knjige, deo umetnosti, deo nezaboravnog detinjstva, da li je legitimno koristiti isto doziranu metodu prilikom prodaje čokolade sa sličicama koje su deo umetnosti, deo nezaboravnog detinjstva...? Realno, spot možda i nema snagu da uđe u konkurenciju sa najjačima, i biće da sam zaboravio za šta glasam, za reklamu godine. Ovako, na glas ovo što je CC rek'o... Pitam se kako će da izgleda ista ova Noć za godinu dana ako sada izgleda kao strateški raspoređeno osoblje u praznoj sali kapaciteta 500 duša Eh, otiš'o sam u depresiju |
|
|
|
|
Dec 4 2010, 13:35
Poruka
|
|
|
Osim same produkcije, reklama za Poštu mi je baš onako anti-reklama.
Ono kao, sve znamo o vama. A zaštita privatnosti, wtf? 30. MTV, definitivno. Ali, ova mi je još jača: http://www.youtube.com/watch?v=X1fi2ubwh80...33&index=34 (mislim na ovu uvodnu) SBB, ali ona kad Katićka žuri u kujnu da joj ne izgore kolači... Ne kapiram šta će "Crveno je boja ljubavi - Maxi reklama" u celoj ovoj priči, al' ajde. EDIT: Sad čitam ostale komentare i ne mogu da verujem, ko da sam kopi pejstovao mirtodorov post. Svaka podudarnost je sasvim slučajna. |
|
|
|
|
Dec 4 2010, 15:37
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 41 Datum reg.: 28-July 10 Član broj: 36,874 |
Meni je Maxi reklama ''Crveno'' apsolutni HoS u ovom izboru! Zanimljivo je da se svi reprezentativci pojavljuju u reklami za Maxi, a u reklami za Lav koji je glavni sponzor reprezentacije njih nema a glavni su junaci reklame
|
|
|
|
Dec 4 2010, 18:11
Poruka
|
|
|
^ Bilo bi nerealno očekivati od njih "fantastične glasove mogućnosti i ogroman raspon
kristalne boje glasa", ali zvuče kao da nemaju života u sebi. Favorit mi je Vidić sa zapevanjem "I sve vidim crveno" Audio produkcija nula, ritam mašina i distorzija bolje zvuče na mom Bontempiju PM 662 |
|
|
|
|
Dec 4 2010, 20:51
Poruka
|
|
|
^Ma, brate, i svemirsku produkciju da su imali, džaba bi bilo. Fudbaleri jednostavno nemaju sluha.
Da ne pričam o tome da nemaju blage veze s minimalnom glumom. Cela reklama izgleda kao jedna očajna audicija u Domu kulture "Kosjerić" *. *Unapred se izvinjavam ako sam nekoga uvredio, to mi je prvo palo na pamet. |
|
|
|
|
Dec 5 2010, 04:24
Poruka
|
|
|
link vise ne radi ....
imal' tih reklama negde drugde? |
|
|
|
|
Dec 5 2010, 12:29
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 159 Datum reg.: 27-April 06 Član broj: 4,387 |
radi link... a sve su na yt...
|
|
|
|
Dec 5 2010, 22:40
Poruka
|
|
|
radi link... a sve su na yt... Legandarne Promocije i Nagrade za PublikuSBB VIDEO ZONA, MT:S, BANCA INTESA, DONCAFE, RED BULL, AMSTEL....vam priredjuju brojna iznanedjena i super zabavu. čini mi se da je svo ovo glasanje pro forme, pored ovakvih sponzora.....pobediće ko je dao više love. Moj favorit su Intesa i MT:S |
|
|
|
|
Dec 7 2010, 13:19
Poruka
|
|
|
Legandarne Promocije i Nagrade za PublikuSBB VIDEO ZONA, MT:S, BANCA INTESA, DONCAFE, RED BULL, AMSTEL....vam priredjuju brojna iznanedjena i super zabavu. čini mi se da je svo ovo glasanje pro forme, pored ovakvih sponzora.....pobediće ko je dao više love. Moj favorit su Intesa i MT:S I još izvod iz PR teksta: Noć na kojoj vas očekuju brojna iznaneđenja, koja samo za vas spremaju naši pokrovitelji. SBB VIDEO ZONA...novost kojoj nećete odoleti, novina koju ćete voleti i koja će vam omogućiti da u Noći uživate čak i po Danu. Da imate prijatelja s kojim ste totalno umreženi, kojem možete reći sve, koji vas razume, od kojeg ste prošle godine izgubili u takmičenju u kucanju brzih sms poruka, koji će vas opet izazvati na igru i super provod, koji je toliko komunikativan da se pored njega slobodno opustite, taj MT:S ...čeka na ponovno druženje do zore. Podelićemo uspeh zajedno i pozdraviti sve ono što je br.1 u Srbiji u 2010.god., kao što je to i naša BANKA INTESA. |
|
|
|
|
Dec 7 2010, 14:38
Poruka
|
|
|
Kako je sve to smešno...
|
|
|
|
|
Dec 7 2010, 20:28
Poruka
|
|
|
Je l' ovo odlomak iz časopisa "Zenit" ili "Dada"?
"Zdravo je piti električno mleko!" "Zašto je voz brži na šinama nego noću?" Sada svom prijatelju možete reći: "Drži mi čelo da ne ušljiskam dasku!" Priznajem, poslednji je moj, a pretposlednji je iz vica. |
|
|
|
|
Dec 8 2010, 02:10
Poruka
|
|
|
mirtodore, IMHO - Praktična žena, ali "znatno kulja" (by tea)
Za svaki slučaj, rek'o sam prijatelju da me probudi u 19h pre podne
|
|
|
|
|
Dec 8 2010, 18:27
Poruka
|
|
|
Do 15.00 h u nedelju?!
Jesu oni to urachunali i after, i chill, te, na kraju, odnoshenje onesvescenih?! Sponzor zavrshetka: Anlave, Vash prijatelj sa rotacijom... Najkulje, |
|
|
|
|
Dec 10 2010, 19:34
Poruka
|
|
|
Uplakah se od dadaizama, moram priznati. "...toliko komunikativan da se pored njega slobodno opustite..."
btw, sedim vec neko vreme u Ukrajini. Not pretty, shto se adrantovanja tiche. |
|
|
|
|
Dec 13 2010, 23:57
Poruka
|
|
|
Taj pasus me podsetio na tezu Hauarda Kunstlera da svako od nas uvek treba da se legitimishe niposhto kao Potroshach (Consumer), vec striktno kao Gradjanin (Citizen), jer potroshach (implicitno, iz Kunstlerove teze) predstavlja nizi oblik zivog sveta na planeti, s obzirom da je u sadrzini pojma Potroshach i u njegovoj sushtini apsolutno izostavljen pojam Odgovornosti Subjekta, odnosno ponishten istoimeni sushtinski element, svojstven Gradjaninu i odredjujuci za istog.
Lichno, uvek se trudim da, koliko god uspem da osvojim prostora za to, pripadnika ciljne grupe posmatram kao gradjanina, nikad kao potroshacha. It helps people. And it makes ads better. And it make them more responsible. Both people and ads. IMHO. |
|
|
|
|
Dec 14 2010, 01:15
Poruka
|
|
|
Because... we care.
Sad ozbiljno, ovo što mr. M zbori je zaista tačno, sve je u glavi i kako napraviš "okvir uma" tako je i ono što izlazi oblikovano. Ne znam za vas ali ja nikako ne mogu iz glave da izbijem "sarme i palačinke"... ne znam. Divno mi je to, taj patos i beznađe praseta u torti čije su implikacije tako dalekosežne po NG trpezu... Inačke, to je već druga sintagma u proteklih 10ak dana koja me fascinira. Prva je naravno Nataša Baklavac™ i njeno besmrtno: "Zbog da jedeš govna!" Link dajem na polzu naših drugara u tuđinama poput bisera rasutih, od Ujedinjenog Kraljevstva do Neujedinjene Ukrajine, a koji su nekim čudom možda propustili ovaj verbalni fajt titana. Takođe, izvinjavam se zbog vulgarnosti citata, tako je kako je, šta da radimo. |
|
|
|
|
Dec 14 2010, 15:10
Poruka
|
|
|
niposhto kao Potroshach (Consumer), vec striktno kao Gradjanin (Citizen).... Leo Burnett vec nekoliko godina funkcionise sa tom filozofijom (Human Kind aproach). http://www.amazon.com/HumanKind-Tom-Bernar...5804&sr=8-1 |
|
|
|
|
Dec 15 2010, 22:44
Poruka
|
|
|
"It helps people. And it makes ads better. And it make them more responsible. Both people and ads. IMHO."
Kako si ga samo naš'o sa IMHO na kraju... @zarkos, pitam za svaki slučaj - da li postoji ista knjiga, ali na srpskom jeziku? |
|
|
|
|
Dec 16 2010, 00:36
Poruka
|
|
|
Nazalost nema.
|
|