Sklapanje frejmova u After Effects, .. al malo opsirnije |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Sklapanje frejmova u After Effects, .. al malo opsirnije |
Jan 25 2013, 00:36
Poruka
|
|
|
Poozdrav svima..
Jos pre nekog vremena sam obecao da cu da napravim tutorijal kako sastaviti jednostavnu animaciju sa prelazima iz srendanih frejmova u AfterEffects... Posto nisam nikad voleo video tutorijale pisacu tut ovako... Tako da... idemoo... 01 Priprema pre rendera Kad se renda animacija nikad se ne renda direkt u neki od video formata (tipa avi isl..). Ja cu kao primer cu koristiti max,posto je vecini najblizi (a i najbolji je.. hahah..) ali kontam da je ista stvar sa bilo kojim programom. Dakle, animacija se uvek renda u sekvencu slika, jer ako nesto gekne ako je rendano u video fajl u 99% slucajeva je taj faj crko i ne moze da se otvori, kad se renda u frejmove ako pukne max pri renderu izgubi se samo taj frejm koji se rendao, ostali su vec sacuvani. Naravno, ko koristi vise kompjutera za rendanje animacije onda je jedini logican nacin backburner i serveri i rendanje u pojedinacne frejmove... Dakle to nekako ovako izgleda.. ![]() Dovoljno je zadati samo ime fajla i max ce napraviti sekvencu fajlova. Kada das ime dobro je kad imas sistem tipa C01, C02 itd.. Ext C01, Ext C02... Takodje, a na ovo cu se vratiti, bitno je staviti posle imena jedan space, dakle ne samo C01.tga nego da bude C01 .tga (mislim da bi i donja crta radila posao). To je bitno kasnije, vraticu se na to (ako se setim).. Ja koristim Tga format, Jpg nije pogodan za manje rezolucije jer i na 100% ima artefakte.. Format kome kako odgovara, naravno nije obavezno.. Ako ne stavis space posle imena dobices nesto kao sa desne strane na slici ispod a to nam ne odgovara (naravno uvek moze naknadno da se ubaci razmak sa recimo MultiRenameTool-om iz TotalCommander-a).. Ko misli da je ovo za freek kontrol likove moze slobodno da preskoci, al lako ce se pokajati... ![]() 02 Priprema AfterEffect-a Cim udjes u After, prvo u Edit>Preferances>Import i podesi Sequence Footage na FPS koji ti odgovara (25, 30 ili kako si vec planirao, kod mene je 25).. Ostalo nije puno bitno, i ovo moze naknadno da se promeni al je lakse odmah podesiti.. Mozda jos u Multiprocessing cekirati, posle brze renda... FPS je jako bitan. Ako ovde po difoltu ostavis 30fps pa kasnije sve slazes u 25fps kompoziciju animacija nece teci glatko.. Sad, posto me mrzi da trazim primer, pokusacu da slovima opisem kako tece animacija ciji je kreator ovde omanuo.. Dakle.. animacija koja dok je bila slagana nije postovan framerate oseti se kao da ide: zuuuuup, zuuuuup, zuuuuup, zuuuuup... Bilo kako bilo, to ste sigurno videli nekad, to je njesra, a vrlo cesto se dogadja.. Tako da na framerate mora bas da se pazi, i kad se uvoze frejmovi, i kad se otvara kompozicija, i kad se izvozi (renda) movie i kad se posle kompresuje.... ![]() 03 Uvoz frejmova Kako god ti zgodno, File>Import, ili desni klik na polje ispod project taba.. Klikni na bilo koji frejm (ne mora prvi, cak i ne treba jer ako si gledao animaciju u RAM player-u u maxu onda u folderu ima i .ifl fajl i zeza. Najbolje obrisi iz foldera sve osim frejmova). Da, nisam rekao, dobro je dok pustas na render da imas zasebne foldere za svaku kameru da se ne mesaju svi frejmovi na gomili. Msm, i ne mora al je lepse i lakse za rad.. Opet, anarhisti mogu da preskoce ovaj deo... ![]() Dalje AE pita za alfa kanal.. ako si rendao naknadno neku pozadinu pa hoces da "podbacis" kao sto bi u shopu onda ovde klikni drugo radio dugme (ovo moze i naknano da se promeni sve).. ![]() I dobili smo ovo gore u project: ![]() Tu vidimo rezoluciju sekvence (sekvenca ili lejer.. mislim da je pravilnije sekvenca), u zagradi broj (1.00) oznacava da je pixel aspect ratio 1 (square pixels), ispod pise vreme cele sekvence (10sek i 1 frejm, jer kad sam rendao imao sam od 0-250 frejmova sto je 251 frejm u 25fpsa je 10 sek i onaj jedan vise) i da je 25fps (to sam podesio u koraku 02, jel..) Sad cu jos da se vratim na korak 01 kad sam rekao da je bitno staviti space posle imena fajla.. Ovako izgleda kad nema space: ![]() Primetices da je ime sekvence ent c i da traje od (10000 do 10250 frejmova) sto mene jako iritira.. Da je bio space (kao iznad) lepo bi pisalo ent c01... Mozda je detalj ali kasnije kad budem pravio kompoziciju, meni lepse da vidim kako se sta zove... Editovanje uvezenih sekvenci, odnosno u stvari podesavanje parametara, desni klik na sekvencu pa InterpretFootage>Main... Tu mozes da podesis opet fps alfu isl... Nekad kad AE uveze sekvencu prepozna je pogresno recimo kao da nije square pixel ili ako si preskocio korak 02 ovog naseg tuta.. ![]() Dalje, na slici ispod se vidi kako izgleda kad se uveze pojedinacni frejm (u mom slucaju bela slika koju cu da stavim u pozadinu da mi tranzicije ne idu u crno, neke maske itd..)... Takodje se vidi i kako izgleda kad se uveze muzika. ![]() Bitna stvar za pomenuti. Iako AE uvozi i mp3 direkt, kad se mp3 koristi muzika zna da pucka. Tako da je idealno da mp3 prevedes u wav pa da koristis wav.. Najlakse je u Winampu... podesis kao na slici ispod, pesmu koju prevodis stavis na dno liste, iskljucis ekvilajzere, pojacas do daske i pustis plej na winampu i za par sekundi u folderu imas mp3 pesmu prevedenu u wav...
|
|
|
|
|
Jan 25 2013, 00:40
Poruka
|
|
|
04 Organizacija projekta po folderima
Ovo je sad korak koji gorepomenuti anarhisti obavezno da preskoce, ali opet, meni lakse kad mi je sve slozeno posto nekad imam previse fajlova u Project tabu, jos ako nisu lepo nazivani i/ili poredjani po folderima onda nastane haos skroz... Kome to ne smeta moze da preskoci... Dakle desni klik na prazan deo pa NewFolder pa drag'drop u folder, i dobijamo nesto kao u sredini i expandovano desno.. Posto cemo svasta jos dodavati, ovako je lakse... ![]() 05 Organizacija (bar kako ja to radim) Ovaj korak moze da preskoci svako koga zanima samo kako da spoji kamere u jedan video... Dakle, ovo sad cu pokusati da objasnim kako ja to radim, i zasto, probacu da budem sto jasniji.. Prvo uvezem frejmove (i stavim ih u folder), onda otvaram nove kompozicije: ![]() Tu podesim rezoluciju istu kao frejmovi, framerate gorepomenuti, i dole na dnu duration kao pojedinacna kamera animacije, u mom slucaju 10:01 (moze da se promeni da timeline prikazuje u frejmovima ne u sekundama i svasta jos nesto, kao na slici ispod.. Ko voli moze da radi u 32bit... ![]() E, sad... Ja licno, prvo pootvaram jednak broj novih kompozicija kao sto imam kamera, jednakih duzina kao kamere i u svaku kompoziciju drag'drop frejmove... Dalje baratam sa tim kompozicijama... dakle: ![]() I dobijem nesto 'vako: ![]() Dalje, otvorim ponovo nove kompozicije u kojima cu da radim postprodukciju.. Ponovo ceo set za sve kamere i u njih opet u svaku prevucem one prve kompozicije u koje su navuceni frejmovi... Da bi ih razlikovao dodajem slovo o (kao obrada) u imenu... ![]() Znaci, ako gledam pojedinacnu kameru, imam frejmove recimo C01, koje sam navukao u kompoziciju C01, pa onda novu kompoziciju C01 o i u nju sam navukao ovu kompoz. pre tzv. C01.. Sad, u kompozicijama koje imaju slovo O radim neku obradu, brajtnes, kontrast itd... Zasto tako. Zato sto recimo ako imam kasnije neku doradu, recimo hocu da podbacim pozadinu, ili sam provalio da mi je negde neka greska pa sam srendao samo deo frejmova koje hocu da nabacim na one prve ili sta god, nove frejmove sastavljam u onoj prvoj "Sklop" kompoziciji, onoj koja se zove C01 u koju sam za sad samo navukao frejmove.. A posto sam svu postprodukciju (to cu sledece da radim u tackci 06) i sta vec radio koristeci C01 u novoj C01 o onda ako nesto u C01 dodam sve mi se promeni do kraja kompozicije, ne moram ponovo da brljam post... Gledaj na to kao na neke lejere... 06 Postprodukcija U kompoziciji selektuj Source (source ili lejer.. ko kako voli) kom zelis da dodelis neki efekat, onda desni klik na EffectControl i iz liste odaberi koji efekat hoces da primenis.. Recimo brajtnes i kontrast.. ![]() Ko ne zeli da se zeza previse sa postprodukcijom neka preskoci na sledecu tacku.... Dalje, kao i u shopu, mozes da se zezas... evo malo da zakomplikujem.. Dodajem jos jednom frejmove (uzimam opet onu C01 kompoziciju) pa stavljam brajtnes i kontrast pa blur pa opacity (sa Channel Blend) pa saturaciju da smanjim... ![]() Dalje, hocu da menjam BlendMode, onda desni klik na glavni prozor kompozicije pa BlendMode... ![]() E, sad.. Hocu da mi se taj lejer odozgo providi po maski koju sam napravio pre.. Navukao sam masku ispod ova 2 lejera (iskljucio sam te lejere gore da se vidi maska). Maska nije u dobroj rezoliciji, pa da bi to podesio klik na masku dole pa desni klik na glavni prozor pa transform pa scale... ![]() .. pa onda Units na % of composition Preserve: None pa gore lepo 100% i 100% i maska nam se razvuce preko kompozicije... ![]() Dalje, posto smo tamo u tacki 2 stavili da nam pojeninacne slike traju 5sek treba da produzimo trajanje.. Ufatis za desni cosak (pojavi se dupla strelica) i razvuces do kraja (moze i preko, jer kompozicija nece trajati duze, ona traje 10,01sek)... Ako dok razvlacis trajanje, drzis sift mozes da snepujes tacno na kraj ili na recimo liniju CurentTimeLineIndicatora... Napomena: ovako se ne razvlaci vremenski lejer, ako hoces da razvuces veme onda se to radi sa recimo desni klik na source koji hoces da razvuces pa Time Stretch, mada to nebih sad, necu nikad zavrsiti ovaj tut, ceo dan vec pisem a ima jos dosta.. ![]() Dalje se vracamo na gornji source, i dodamo SetMatte, pa u njemu odaberemo Maska01.jpg da nam po njoj source ima opacity.. Tako se inace i maske rade... Odaberemo Invers (trebala je maska da bude invers) i Luminocity.. itd... ![]() I tako.. drljamo, brljamo... Kad sredis kako hoces predjes na sledecu kompoziciju, ali, da se nebi cimao sve opet da podesavas, koristis Ctrl+C, Ctrl+V za prebacivanje efekata na sledeci lejer (blend mod se ne prebacuje tako, samo efekti u listi)... Dakle, kad predjes na sledecu kompoziciju, naredjas sve lejere koji ti trebaju (takodje mogu i lejeri da se kopiraju Ctrl+C, Ctrl+V, recimo onaj maska lejer samo kopiram redom)... ![]() Moglo je to sve i da se sklopi prvo sve na gomilu pa onda za ceo film da se podesava, ali ovako mozes svaku kameru ponaosob da sredjujes.. Neka kamera mi je malo svetlija, neka tamnija itd.. E, da, bitna stvar, kasnije ce biti reci o tome, kad se selektuje nesto u AE, bitno je kojim je redosledom selektovano. Nije isto ako se selektuje prvo prvi stagod sa spiska pa sa sift poslednji kao da je prvo poslednji pa prvi. Kasnije cu o tome malo... U sledecoj tackci... |
|
|
|
|
Jan 25 2013, 00:46
Poruka
|
|
|
07 Sklapanje sekvence (sledeca tackca..)
Za one koji su preskocili tacku 5 i/ili deo tacke 6, ovde se nastavljamo... Pravimo veliku kompoziciju, gde cemo naredjati sve pojedinacne kamere i onda napraviti prelaze izmedju... Duzina kompozicije je tipa 3min, nije bitno, samo da bude vise od ukupne duzine finalne anim, to cemo na kraju skratiti.. ![]() Ja uzimam one kamere sa O na kraju, obradjene, ko nije radio nista moze i direkt frejmove tu da navuce... E, sad, bitna stvar sa selekcijom koju sam gore pomenuo.. Ako selektujes spisak tako sto prvo selektujes sa vrha spiska pa sa sift poslednje na spisku, kad prevuces dole u kompoziciju ici ce tim redosledom. ![]() .. da smo kojim slucajem selektovali odozdo na gore dobili bi ovako: ![]() To je bitno i za sledeci korak... Dakle, selektujes odozgo na dole (pre toga ako treba prevlacenjem naredjas kamere kojim redosledom treba da idu u animaciji). Ides na Animation>KeyframeAssistant>SequenceLayers.. Pa podesis koliko ti treba da ti se preklapaju lejeri i na koji nacin da se preklapaju (ovako kako sam stavio bice tranzicija na oba lejera pri preklapanju, tranzicija kao animirana providnost).. ![]() Trebalo bi da dobijes nesto nalik ovom: ![]() E sad, koristim zum po vremenu (zaokruzen na slici ispod) i ekspand samog source da bi videli sta se dogodilo: ![]() Dakle.. Primeticemo da je onaj SequenceLayers uradio sledece: preklopio je lejere, i postavio key za opacity na pocetku i na kraju preklopa na oba lejera (source-ta)... Takodje pomeranjem CurrentTimeIndicator-a videcemo da se vrednost opacity menja kroz vreme... Evo kako izgleda posle tranzicije: ![]() Nebih dalje da produbljijem ovo, to su neke osnove animiranja, mislim da je jasno sve... Malo ce jos jasnije biti u nastavku.. Prelazimo sad na pocetak i na kraj animazije, prvi i poslednji lejer, jer tu nije bilo drugog lejera da se sa njim preklopi pa opacity nema keyjeve nove... ![]() Posto zelimo da nam animacija pocne sa fade-in onda ga pravimo dalje sami... Navucemo CurrentTimeIndicator na pocetak i promenimo opacity na 0%. Primetices da se pojavio novi key cim si promenio vrednost opacity. To se dogodilo jer je satic ispred opacity kliknut. Ako je kliknut, svaka promena te vrednosti ispred koje je satic kliknut pravi novi key i odatle je vrednost animirana... To vazi za sve.. i za efekte (one od pre) i sve.. Gde god ima satic ta vrednost se animira cim se promeni pravi se novi key na tom mestu.. Dakle: ![]() Naravno, ako tako ostavimo onda ce opacity polako od 0 da se penje skroz do kraja lejera gde nam je sledeci key na 100%.. Tako da pravimo jos jedan key na jedno 15tom frejmu gde ce da bude 100% opacity.. ![]() I time smo dobili Fade-in... Jos samo na kraju Fade-Out.. sve na istu foru... ![]() E, sad, da skratimo celu kompoziciju na potrebno vreme... Prvo dovucemo CurrentTimeIndicator na kraj animacije pa ocitamo koje je to vreme: ![]() Onda desni klik na zaglavlje kompozicije i vracamo se u poznat nam meni i dole ukucamo novu duzinu kompozicije.... ![]() Sad jos da ubacimo muziku. Prevucemo je dole pa je selektujemo i dodamo efekat Audio>StereoMixer da bi je utisali pred sam kraj animacije (a i da bi naucili kako se animira efekat bilo koji). Prvo navucemo na kraj animacije CurrentTimeIndicator, pa kliknemo na satice ispred LeftLevel i RightLevel. Podesimo ih na 0% (kad expandujemo dole lejer videcemo da su se pojavili keyjevi).. Dalje, logicno, vratimo tamo gde zelimo da pocne Fade-Out i stavimo na 100%... ![]() Takodje keyjeve mozemo ako nam ne odgovara vreme (na kom su mestu) da selektujemo pa da pomerimo. Ovde takodje vazi snap sa Shift, mozes da snapujes za CurrentTimeInicator ili pocetak drugog lerera itd... |
|
|
|
|
Jan 25 2013, 00:48
Poruka
|
|
|
08 Privju nekog dela animacije
Ako recimo zelis da pogledas kako ce da izgledaneki deo, posto si narokao neke efekte to ne moze da bude realtime, prvo treba da se iskesira... Gore u tabu TimeControl ima dugme play, ali ako stisnes play AE ce poceti da pravi privju za celu animaciju od pocetka (a to traje i verovatno nemas dovoljno memorije da sve iskesira), tako da prvo treba ograniciti timeline na samo deo koji nas zanima. Prvo odzumiraj skroz, pa na pocetku i na kraju tajmlajna u'fati za neke plave bukmarke (WorkAreaStart i WorkAreaEnd) i navuci ih tako da izmedju ostane deo koji te zanima da pogledas... ![]() Pojavice se dupla strelica i onda navuci... (hahah.. zvuci perv.) ![]() Dakle ogranicili smo samo ono sto zelimo da vidimo. Dalje zoom(time) i onda kliknes na play dugme gore u TimeControl... AE pravi privju i mala zelena linija na TimeLine pokazuje koji je deo kesiran... ![]() Kada iskesira, mozes taj deo da gledas realtime... Ovde konkretno vidim da mi se ne svidja sto pri tranziciji sve ide u crno pa cu ispod svega dodati obicnu belu sliku da tranzicije idu u belo.. Skraticu je na pocetku i na kraju da fade-in i out idu u crno... ![]() I time je gotovo sklapanje animacije.. Imamo obradjene kamere (ko se iscimao), imamo tranzicije, imamo muziku (koja se stisaa na kraju) imamo fade-in, fade-out... 09 Render, odnosno izvoz videa... Ja licno uvek izvozim u uncompressed iz AE pa naknadno kompresujem u neki format nekim drugim programom (Windows Media Encoderom u wmv ili AVS Video converter u ostale). Idemo na Composition>MakeMovie i primeticemo da nam se pojavio prvi "job" u RenderQueue... ![]() Klikom na Sklop SVE.avi biras gde hoces da se sacuva fajl animacije. Klikom na Lossless biras podesavanja za samu kompresiju: ![]() Audio nije po defoltu cekiran, pa ga stikliraj ako imas audio.. Ja cu ovako ostaviti jer izbacujem u Uncompressed pa cu naknadno kompresovati... I tako si sve podesio i spreman si za render, odnosno izvoz animacije u fajl. U ovom momentu je pametno sacuvati fajl. Jer ako na pola rendanja primetis da nesto ne valja pa prekines render, u RenderQueue ce se "job" podeliti na 2 komada i onda moras ponovo da podesavas kompresiju itd.. Takodje kad zavrsis render, "job" postane siv i opet moras nov da pravis. Zato save pre nego sto kliknes na render pa ako nesto trsne onda samo ponovo otvoris projekat i imas opet samo da kliknes na render... I pri izlasku, posle rendera izlaz bez sejva, ako nekad opet moras da srendas anim (obrisao si uncompressed file) kad otvoris mozes odma klik na render... Sad jos samo klik na render i cekaj da se srenda. Ako neces da gledas kako se renda, da bi malo ubrzao stvari klikni CapsLock, to iskljucuje privju dok se renda i malo sve to brze ide. Eo kako i to izgleda pa da se rastajemo uskoro... ![]() Nekompresovani fajl za ovih nasih 2min 720p je oko 9Gb... 10 Kompresija u neki od formata... Ovde nebik gnjavio... Dakle, gorepomenuti Windows Media Encoderom u wmv ili AVS Video converter u ostale. Wmv je dobar format za animacije ispod recimo 800x600 pixela. Za vece rezolucije, po meni H.264.. Evo u AVS setovanje za kompresiju u avi. Generalno neki bitrate po nemi izmedju 6 i 12Mbit je ok.. I ovde i u WME... ![]() Obavezno posle zavrsene kompresije odgledajte i odslusajte ceo finalni video. Dogadja se da nekad napravi neku gresku sam enkoder, ako se to dogodi samo promenite bitrate sa recimo 8000 na 8250 ili bilo sta drugo, nebi trebalo da se ponavlja... Evo i u WindowsMediaEncoderu kompresija setovanja... ![]() Ako neko voli da eksperimentise sa rezolucijom videa treba da ima na umu da nece svaki kodek sve "progutati".. Obicno je potrebno da rezolucija bude visina deljiva sa 4 a sirina sa 2.. Ili obrnuto.. Najbolje da i sirina i visina budu deljivi sa 4.. I to je to! Moj prvi tut... Nadam se da ste uzivali.. Trebalo mi je oko 10 sati da napisem sve ovo.. inace je posao od sat-dva.. Mislio sam aj bolje opsirno nego da nesto nije jasno. Nadam se da je jasno sve. A i meni sad jasno zasto video tutorijali Pooz.. |
|
|
|
|
Jan 25 2013, 08:26
Poruka
|
|
|
CARE
... minimum |
|