Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Reply to this topicStart new topic

Zastita celika od korozije, a ocuvanje sirovog izgleda

V
Bukinjo
poruka May 5 2012, 15:57
Poruka #1

Grupa: Članovi
Datum reg.: 22-May 06
Član broj: 4,720

Pozdrav drustvo,
uskoro krecem sa izradom nekih stolova od profila crnog gvozdja.
Zelim da postignem sirov izgled, obradim varove brusilicom i tako predjem i profile, da dobijem industrijsku estetiku.
Kako zastititi od korozije celik bez da ga obojim i izgubim ono sto zelim? Svi premazi su uglavnom u boji.
Da li ima neko neki predlog?
Na netu sam nasao ovo, ali niko ne pise kako je zasticen?

tnx
Go to the top of the page

+Quote Post
istankov
poruka May 5 2012, 18:57
Poruka #2

Datum reg.: 8-February 05
Član broj: 241

a šta misliš o mat laku?

+Quote Post
mae
poruka May 5 2012, 19:04
Poruka #3

Datum reg.: 4-March 08
Član broj: 19,577

meni na pamet pada antirost http://www.hempro-color.com/hempro.php?stranica=25
znam da služi da ukloni rđu, i da donekle štiti od ponovnog izbijanja, ali na farbanim stvarima..

mislim da kod bilo kakvog laka gubi taj izgled koji ti želiš.. mislim..

+Quote Post
hiSamuraj
poruka May 5 2012, 21:26
Poruka #4

Datum reg.: 13-September 07
Član broj: 14,629

Bezbojni/Providni auto lak. Nema ga u varijanti spreja, potreban je kompresor i pistolj.

+Quote Post
masterk
poruka May 7 2012, 12:04
Poruka #5

Datum reg.: 10-May 08
Član broj: 21,154

Постоји један проблем ако се заштити само са транспарентним лаком а то је да тај лак није основна боја и неће дуго штитити од корозије. Нисам налазио транспарентну основну боју за метал.

Постоји једна опција која је мнооого дуготрајнија али није мат. Транспарентна полиестер смола. Ако ниси користио полиестер пре, препоручујем да се добро распиташ око начина руковања. Мешају се три компонете- смола, учвршћивач (катализатор) и убрзивач. Ако се помашају само катализатор и убрзивач може доћи до екслозије а сигурно ће доћи до пожара. Да не давим даље, полиестер је провидан, добро се везује за метал и одлично штити од корозије, није мат већ доста сјајан и мало је компликован за употребу smile.gif

+Quote Post
efabrik
poruka May 10 2012, 21:16
Poruka #6

Datum reg.: 15-August 08
Član broj: 23,067

Sta je rdjanje???...oksidacija --> sagorevanje

Vidi ti si na ovaj problem naleteo sada, covecanstvo se tim problemom bavi vec 2500 godina. U sustini moras metalnu povrsinu zastiti od kiseonika. Nanosenjem raznih substaanci mozes to na odredjeni period i ostvariti, dakle moraces taj proces u odredjenom roku stalno ponavljati. Generalno se izbegava mobilijar graditi od rdjajuceg celika, recimo ovde kod mene u selu u koliko nije za privatne potrebe ne bi mogao ovako nesto praviti za javno koriscenje.
Ako vec zelis takav izgled, morao bih to uraditi od nerdjajuceg celika, pa onda recimo pomocu lakova napraviti teksturu da izgleda kao...

Sem laka ili raznih premaza imas jedan proces , izvini neznam kako se zove na srpskom, radi se o tome da se metalna povrsina (rdja) izlaze bobardovanju cestica peska pod jakim pritiskom i time skida samo rdja, dakle moraces kad tad taj proces ponoviti.

Imas jos i ovu mogucnost >>>KLIK Ovo samtram dobrim resenjem, jedino sto ce u pocetku malo vise sijati. Imas mogucnost k´bakrnim sprejom da napravis teksturu rdje, mada posle jedno 2-3 godine dobice samo po sebi teksturu koju zelis.

+Quote Post
mae
poruka May 10 2012, 21:50
Poruka #7

Datum reg.: 4-March 08
Član broj: 19,577

ovo za bombardovanje peskom je peskiranje biggrin.gif bar ga tako majstori zovu..

+Quote Post
efabrik
poruka May 10 2012, 22:01
Poruka #8

SE pa to je onda peskiranje! To ti jedini nacin zatite bez laka, spreja itd, na obradjenoj povsini ostaje tanak sloj peska koji stiti od korozije....nadam se da je sada politicki korektno

+Quote Post
gStyle
poruka May 10 2012, 22:40
Poruka #9

neUrednik™

Grupa: Urednici
Datum reg.: 16-January 05
Član broj: 6

Tanak sloj providne smole/plastike? Viđao sam na drvetu. Dodaje malo sjaja ali na čistom čeliku bi ga ionako imao u izobilju.

+Quote Post
masterk
poruka May 11 2012, 07:06
Poruka #10

CITAT (efabrik @ May 10 2012, 23:01) *
SE pa to je onda peskiranje! To ti jedini nacin zatite bez laka, spreja itd, na obradjenoj povsini ostaje tanak sloj peska koji stiti od korozije....nadam se da je sada politicki korektno

Ово нема везе. Пескирањем се само скидају нечистоће и корозија. Пескирањем се не може заштити од корозије. Баш данас имам нешто да испескирам smile.gif

+Quote Post
efabrik
poruka May 12 2012, 00:25
Poruka #11

pa verovatno...evo nadjoh i na englisch, mislio sam na ovo POWDER COATING , al kolko sam shvatio drug Bukinjo sredjuje gajbu, pa nisam siguran da li finansijski ovo odgovara...inace cetka i lak

+Quote Post
masterk
poruka May 12 2012, 15:34
Poruka #12

Ово је пластификација метала. Боја је у праху и након наношења пече се у рерни. Није скупо али не верујем да имају транспарентну боју за пластификацију.

+Quote Post
neobarocco
poruka May 13 2012, 20:14
Poruka #13

Datum reg.: 5-November 08
Član broj: 25,042

eee tako nesto ima u ateljeu arh. Mustafe Musica... radni i pomocni sto mu je bio na slicnu varijaciju sirovog metala. konstrukcija od perforiranog L profila dok je radna ploca bila od lima cca 5 mm bez okom vidljive bilo kakve zastite od korozije.
probaj da ga kontaktiras za info ...

+Quote Post
hiSamuraj
poruka May 15 2012, 19:04
Poruka #14

Datum reg.: 13-September 07
Član broj: 14,629

Auto Lak, providni, poseduje potrebne elemente za zastitu metalnih povrsina od korozije i daje im povrsinski sjaj. Znam da u Novom Sadu ima ovih malih proizvodnih punionica farbi i lakova za potrebe auto-industrije i slicnog. Takodje pune i u sprej konzervu a cak mislim da bi ti oni mogli smuckati neku kombinaciju na nekoj odredjenoj bazi eventualno.
Poz...

+Quote Post
Bukinjo
poruka May 18 2012, 09:59
Poruka #15

Datum reg.: 22-May 06
Član broj: 4,720

hvala ljudi na diskusiji.

I sam sam pre par dana ukapirao da je mat/sjajni bezbojni lak u spreju najbolja moguca opcika.
kosta 280 din boca i idem sa takvim resenjem smile.gif.

Uslikam rezultate za par nedelja

+Quote Post
kizo
poruka May 18 2012, 15:14
Poruka #16

Datum reg.: 15-February 05
Član broj: 280

tebi treba nesto ovako

No-strip vernice semilucida
Prozirna polusjajna zaštita za bakar
Štiti bakrene površine od oksidacije, te ne dozvoljava stvaranje zelenih mrlja (npr. na olucima). Može se upotrijebiti kao zaštita za željezo i mesing za unutarnje radove.

Prosječna potrošnja: 8-10 m2/l za jedan sloj
Broj slojeva: 1 ili 2
Alat: četka, valjak ili šprica
Razrjeđivanje: spreman za upotrebu; za nanošenje špricom 10-20% Uljnim Razrjeđivačem.

http://www.san-marco-adriatica.hr/wp-conte...RIP-VERNICE.pdf

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Sunday 19. May 2013 - 21:28

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.