minolta x 700/ problem, tehnički problem |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
minolta x 700/ problem, tehnički problem |
Mar 23 2013, 16:13
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi 1 Poruke: 2 Datum reg.: 23-March 13 Član broj: 49,999 |
Interesuje me da li iko može da mi pomogne. Naime imam minoltu x-700, nije me ranije interesovala pa je stajala u šupi nekih 7-8 godina. Pošto sam se zainteresovao za fotografisanje, uzeo sam da je testiram, međutim nikako ne uspevam da pomerim ručicu za navijanje filma, zaglavljena je. Naravno, gledao sam po netu i skontao da je mnogima problem, međutim ni na jedan od načina sa interneta nisam uspeo da je odglavim.
Interesuje me da li postoji neki servis? Bilo kakav savet u vezi sa problemom bi mi koristio... |
|
|
|
Mar 23 2013, 16:21
Poruka
|
|
|
Prvo proveri da li su baterije dobre (obično posle toliko vremena se isprazne a zatvarač ne može da škljocne ako su prazne).
Preporučujem ti da aparat odneseš kod Miše na Zelenom vencu da ga pogleda, nije skup a razume se u te stvari. |
|
|
|
|
Mar 23 2013, 16:28
Poruka
|
|
|
U x700 ide obična mala baterijica za ručne satove. Ako nije to onda je mehanizam zupčanika, a to bez Miše ništa
|
|
|
|
|
Mar 23 2013, 20:15
Poruka
|
|
|
^^^ Tačno tako, x700 nema mehaničke brzine okidanja pa samim tim bez baterije neće da okine. Idu dve LR44(AG13) baterije.
|
|
|
|
|
Mar 24 2013, 01:10
Poruka
|
|
|
Meni se ista stvar dešava sa istim aparatom, mislim da su kondenzatori ili šta već na ploči malo dotrajali, dvaput sam uspeo sam da čačnem i da proradi a triput odneo kod Miše i on isto čačnuo na isto mesto i proradilo.. Šteta što su im tela toliko nepouzdana, divna manuelna optika sa divnim kontrastom koji trpi hajlajte i senke do mile nane.
|
|
|
|
|
Mar 24 2013, 11:50
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 268 Datum reg.: 27-July 08 Član broj: 22,776 |
Na netu postoje foto-stripovi kako zameniti te elektrolite.
Nalaze se odmah ispod patosa i nije neka komplikacija to odraditi. |
|
|
|
Mar 24 2013, 14:33
Poruka
|
|
|
@orangie
Evo ovde imaš sve što ti treba ako je pandrknuo kondenzator. http://www.twid.de/x700/#fixc @njs da da potpuno tačno, meni je otputovalo merenje na XE1 a to im je valjda najrobusnije telo, doduše voleo bih da nabavim XM (XK) al' to će se desiti verovatno nikad. Inače nabavio sam XD-7 kao nov i X-300 u sličnom stanju pa sam namiren, jedno me na XD nervira što troši SR baterije pa imam utisak da posle nekoliko filmova malo maši svetlomer ali ništa strašno. Što se tiče tela, stvarno ništa kao Nikon. Minolta optika je stvarno super da sam se zaljubio i nabavio gomilu dobrih objektiva za malu lovu. |
|
|
|
|
Mar 24 2013, 19:11
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi 1 Poruke: 2 Datum reg.: 23-March 13 Član broj: 49,999 |
Hvala na brzom odgovoru. Ako nije problem da mi daš broj telefona ili adresu od Miše... Inače zamenio sam bateriju ali i dalje ne radi, a sa kondenzatorima ne bih sam da se igram
|
|
|
|
Mar 29 2013, 13:09
Poruka
|
|
|
Ako.do.sada nisi nasao
http://lmgtfy.com/?q=misa+zeleni+venac Imas i na poslednjoj/pretposlednjoj temi analognog coseta. |
|
|
|
|
Mar 29 2013, 14:26
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 1,604 Datum reg.: 3-January 10 Lokacija: Zrenjanin Član broj: 33,661 |
Ja sam dugo radio MInoltama, XM ne savetujem, uglavnom su bile kilave.XE1 mi se lepo pokazala kriticna tacka im je prekidac na zadnjem delu na kom se lako slome zubici.Mogu se zameniti metalnim ali se mora izolovati.XE5 je isti samo malo osiromasen, imao sam oba.Takodje sam imao i xd-7-ice to su dobri aparati ali im je transport jako osetljiv i pravio mi je probleme.Najbolje mi se pokazala SRT 303, posto je imala najmekse okidanje i najmanje je bila sklona kvarovima.XG su mi se lose pokazale, a X700 sam zaobisao.Uglavnom mi je princip bio da imam 3-4 tela od kojih 2-3 rade a ostala su bila kod Raje na popravci.....
|
|
|
|
Mar 29 2013, 15:19
Poruka
|
|
|
|
|
Mar 29 2013, 15:28
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 1,604 Datum reg.: 3-January 10 Lokacija: Zrenjanin Član broj: 33,661 |
Za povremeno igranje je ok, ali drugaru koji je imao se kvarila, a bila je papreno skupa.
Saht prizma se resava ugaonim trazilom, a 2000 se resava nizom osetljivoscu filma, osim ako ti brzina treba zbog ekstremno brzog pokreta.Na cb filmu sam cesto koristio filtere narandzasti, crveni, zuti, kao i varijante sa prelazom - graduated, tako da se lepo radilo i bez 2000, cak je i falilo brzine kad se uvrne crveni filter. |
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Tuesday 21. May 2013 - 04:41 |