Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Reply to this topicStart new topic

Mauro Galantino kuca na jezeru Orta

V
Renovatio
poruka Mar 17 2012, 18:50
Poruka #1

Grupa: Članovi
Datum reg.: 21-November 08
Član broj: 25,408

Pozz svima long time no post sto bi se reklo smile.gif Evo ima vec 5 meseci kako sam u Italiji na master studijama u Milanu na Politecnico di Milano. Studije kao i celokupan fax nisu bas ono sto sam ocekivao al tako je kako je...

Rad koji kacim je finalni semestralni rad na glavnom "sporednom" studiju tj. drugom studiju po vaznosti posle glavnog projektantskog studija, a to je studio Restauro degli spazi interni iliti restauracija unutrasnjih prostora / enterijera. Zadatak u prvom semestru je bio da se izabere objekat sa liste od 20 poznatijih restauriranih objekata u Italiji, koju su naravno profani sastavili. Potom bi se izvrsila analiza istog putem precrtavanja osnova, izgleda, preseka i obelezavanja bojom delova koji su sruseni i dodati tokom intervencije ( zutom i crvenom bojom ). Prva faza je bila relativno laka kako za koga u zavisnosti od dostupnosti materijala vezanog za projekat sto u knjigama/casopisima sto po internetu. Koleginica sa kojom sam radio ovaj projekat i ja, posto su se inace svi radovi radili u grupi, smo imali vecih problema sa ovim delom posto o nasem projektu nije bilo mnogo podataka na netu vec samo u njihovim "domacim" casopisima u kojima su se mogli naci krajnje jednostavni crtezi do razmere 1 na 200. Za drugu fazu gde smo morali da nacrtamo tj. da izaberemo segment kuce koji cemo crtati u razmeri 1 na 20 kako bi kasnije radili maketu istog, morali smo da spremimo crteze konstruktivnih detalja i elemenata kuce. Kako bi ovo uradili otisli smo i posetili kucu, cak smo usli unutra i slikali zahvaljujuci arhitekti autoru i vlasnicima koji su nam obezbedili obilazak kuce - sve u svemu divni ljudi. Da se vratim na kucu, u pitanju je kuca iz 16og veka koja je bila napustena i skoro totalno srusena. Jedini netaknuti deo na kuci je bila kula koja je ujedno i predstavljala najstariji deo kuce. Ono sto se zna o objektu je da je pre Drugog svetskog rata bila obicna stala sa kokosinjcem i da je posle porusena i napustena. Ova kuca je pre svega rekonstrukcija nego restauracija kako i sam autor kaze. Celokupni izgled kuce spolja je rekonstruisan onako kakav je i nekada bio dok je enterijer kao kontrast uradjen po ukusu arhitekte i vlasnika. Da skratim pricu posto bi o ovome mogao da pisem 5 strana evo i jedinog texta na engleskom koji postoji o ovoj kuci > http://www.architetturadipietra.it/wp/?p=1345 ima par gresaka u tekstu vezanih za godine ali su one zanemarljive.

Okacicu jednu osnovu na kojoj je obelezen deo koji smo mi izabrali i od kojeg smo posle napravili maketu. Ono sto je bilo bitno da se prikaze ovom maketom jeste zapravo ideja intervencije i da se kroz maketu pokaze sta je dodato a sta je vec bilo. Dalje slede slike makete koju smo uradili posle 12-15 dana ne spavanja i gubljenja zivaca a ispod cu staviti slike trenutnog stanja.

E da zaboravih da napomenem da sada u drugom semestru konacno krecemo da radimo nas projekat smile.gif

MAKETA

SLIKE OBJEKTA

Go to the top of the page

+Quote Post
WhiteMan
poruka Mar 18 2012, 23:55
Poruka #2

Datum reg.: 28-May 06
Član broj: 4,794

Zasto nisi zadovoljan faxom? Pitam jer su i mene primili (trenutno zavrsavam trecu godinu u bg-u)

+Quote Post
t@urus
poruka Mar 19 2012, 14:32
Poruka #3

Datum reg.: 4-July 09
Član broj: 30,720

Fino je videti kako se to tamo radi "malo" drugačije.

Podrška kolega!

+Quote Post
Renovatio
poruka Mar 19 2012, 17:22
Poruka #4

Nije da nisam zadovoljan jednostavno sam ocekivao vise, daleko bilo uslovi su super ali sistem rada i princip profesora mi se ne svidja. Skola je bas tehnicki orijentisana i vrlo je staromodna i koliko god se to meni ne svidjalo ipak je to dobra stvar pogotovo kasnije pri zaposljavanju. Postoje dve struje profana na mom faxu prva koja se priklanja Le Corbusier-u a druga su pobornici ruskog konstruktivizma. Svi projekti koji se na faxu rade su klasicni pravugaonici ili kvadrati i sve van toga se smatra vanzemaljskim i neprihvatljivim smile.gif. Dosta se paznje pridaje analizama, primera radi glavni studio je smisljen tako da ceo prvi semestar analiziras objekte drugih autora vezanih za temu studia npr. Studio sportski objekti - znaci bavis se analizom znacajnijih sportskih objekata u poslednjih 100 godina zatim biras jedan koji detaljnije razradjujes, precrtavas i finalno pravis maketu da bi tek u aprilu poceo sa razradom svog projekta... Kad projektujes nemas mnogo slobode mada i to zavisi od profesora neki ti dozvoljavaju da budes slobodniji dok neki traze da odmah navedes ko ti je uzor/inspiracija i zatim od tebe bukvalno ocekuju da iskopiras neke elemente sto funkcionalne sto formalne koje treba da inkorporiras u svoje delo. Opravdanje za ovo je to sto kao student po njima nisi jos uvek zasluzio da sam projektujes i sprovodis svoje ideje vec treba da kroz proces kopiranja, od poznatih autora tokom studija stvoris svoj stil. Dosta se cene makete zapravo najvise, za 3d ih bas briga zapravo 3d im je potpuno sekundarna stvar po nekima cak i nebitna al naravno obavezna... Nadam se da sam uspeo da ti pomognem bar malo ako treba na jos pitanja da ti odgovorim rado cu to uraditi.

+Quote Post
WhiteMan
poruka Mar 19 2012, 20:46
Poruka #5

Pre svega, hvala na odgovoru...
U kom si kampusu (ili kako to vec ide). Cini mi se da sam video Piacenza, Milano Leonardo i sl... Da li to mozda ima neke veze?
Ja sam se malo raspitivao o tom faxu, i uglavnom sam stekao drugaciji utisak.. To sto si mi ti napricao uopste mi nije ohrabravajuce ;p

+Quote Post
Renovatio
poruka Mar 19 2012, 22:04
Poruka #6

Postoje dva glavna kampusa koji se nalaze u samom gradu a to su Bovisa i Leonardo, ja sam na Bovisi inace razlika izmedju ova dva je samo u tome sto Leonardo ima par smerova na engleskom za arhitekturu dok su na Bovisi svi arh. smerovi striktno na italijanskom i naravno ima par smerova kao dizajn i gradjevina koji su na engleskom. Smer koji ja slusam na Bovisi je cista arhitektura koji isto postoji i na Leonardu na italijanskom i razlike bukvalno nema. Cuo sam da je na engleskom drugaciji princip rada u odnosu na ostale programe i da je dosta lakse od svih smerova koji su na domacem jeziku. Sto se tice ostalih kampusa Piacenza, Como, Lecco i sta jos ima... Oni su u sustini krs svi beze odatle sa bachelora i dolaze u Milano na master jer je razlika u kvalitetu rada izmedju studenata iz okolnih kampusa i onih koji studiraju u centru velika. Upoznao sam dosta ljudi koji su tamo zavrsili bachelor i svi dolaze u centar na master jer kazu da je jednostavno bolje i ozbiljnije.

+Quote Post
WhiteMan
poruka Mar 19 2012, 22:41
Poruka #7

Da, ja sam upao u Leonardo, ali u pitanju je master na engleskom... Uglavnom, hvala ti na svakom odgovoru, pisao bih ti u pp, ali ti je pun inbox tongue.gif

I sorry sto sam ti spamovao temu smile.gif

+Quote Post
Renovatio
poruka Mar 20 2012, 01:52
Poruka #8

Tek sam sad primetio i obrisao. Nije ni cudo kad me dugo nije bilo smile.gif Pa da u sustini to bi ti bio najbolji izbor. Ja sam bio primljen i na Leonardo i na Bovisu ali na italijanskom jer sam se prijavio za oba smera na italijanskom, tako da sam na kraju uzeo Bovisu jer sam znao dosta ljudi odatle u tom trenutku i svi su mi preporucivali taj kampus...

+Quote Post
okmijun
poruka Mar 27 2012, 10:49
Poruka #9

Datum reg.: 20-July 05
Član broj: 1,236

CITAT (Renovatio @ Mar 19 2012, 18:22) *

.....kao student po njima nisi jos uvek zasluzio da sam projektujes i sprovodis svoje ideje vec treba da kroz proces kopiranja, od poznatih autora tokom studija stvoris svoj stil. ....

+1

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Tuesday 21. May 2013 - 07:53

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.