Dizajn Zvucnika, diplomski rad :) |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Dizajn Zvucnika, diplomski rad :) |
Sep 4 2011, 12:21
Poruka
|
|
|
Pozdrav ljudi! Zovem se Igor, iz Panceva sam, student industrijskog dizajna na Bg politehnici.
Trenutno radim na diplomskom radu i odlucio sam da dizajniram 5.1 zvucnike. Zamolio bih vas da mi preporucite neki software koji ce mi pomoci oko toga. Modelovanje radim u Rhinu, ali treba mi nesto za simulaciju... Nesto o fizici zvuka, nesto mozda specijalizovano za projektovanje i analizu zvučnika... |
|
|
|
|
Sep 4 2011, 13:05
Poruka
|
|
|
Ko te je naplasio da ti treba simulacija i analiza zvucnika? Ovo tacno rade kad oce da otkace studente koji oce da prave neke komplikovane projeke
Ne rade dizajneri npr. u logitechu ili altec lansingu pored izgleda i analizu zvuka, za to sluze inzenjeri da pripomognu i koriguju Uradi komotno prototip zvucnika i bataljuj analize, ima ovde neki stari nesrecni konkurs za zvucnike pa vidi kako su ljudi radili. |
|
|
|
|
Sep 4 2011, 14:05
Poruka
|
|
|
Hahaha, hvala Milose, slazem se sa tobom potpuno.
Radio sam vec zvucnike za ispit iz dizajniranja proizvoda i tada nije trebalo nista komplicirati vec samo osmisliti izgled, neki tehnicki crtez, 3d prikaz... Sada verovatno, posto maturski ispit shvataju malo ozbiljnije, traze i te analize...dakle kada bi se napravili, morali bi zaista i da rade... Ustvari, profa mi je rekao da navatam nekog inzenjera da mi pripomogne sa tim, ali ne poznajem nikoga ko se razume u to, pa reko sam cu toliko da skapiram ako pronadjem neki dobar program... |
|
|
|
|
Sep 4 2011, 15:20
Poruka
|
|
|
Ja iskreno bi isao na to da napravim zvucnike i pustim ih da rade. Analizu neku nadji na netu i nju stavi opusteno, cisto da obogatis diplomski. Ako su ok napravljeni svirace oni bez problema i analiza
Ljudi neki za diplomski ni ne prave prototip sto je govori o ozbiljnosti pomenute ustanove. Da ne pricam da dobiju istu prolaznu ocenu za nekog ko za zapravo i iscima. Tako da nemoj puno da obracas paznju, maltratirali su jednu devojku samo tako koja je htela kola za diplomski da radi |
|
|
|
|
Sep 4 2011, 15:48
Poruka
|
|
|
Ma nisam ja ni mislio da radim prototip, tj. model. Znam da neki rade, neki ne...kao ne mora da se radi kod komplikovanih projekata... Tako da bih ja to zaobisao, pogotovo jer imam 3 razlicite jedinice, pa bi glupo bilo da pravim samo satelit npr...morao bih sve.
Ali znam da su ljudi stvarno napravili umetnost od dizajniranja zvucnika - od materijala, izrade kutija za satelit, woofer...do prilagodjavanja oblika i konstrukcije zvucnika okruzenju u kome ce se nalaziti...To su stvarno finese, mozda nepotrebne i previse ozbiljne za pomenutu ustanovu, ali opet...radim zbog sebe, a ne zbog njih... Ali opet, predosecam da cu izgubiti na entuzijazmu kako krenu problemi u realizaciji i da cu projekat svesti na minimum potreban za prolaznu ocenu... |
|
|
|
|
Sep 4 2011, 16:33
Poruka
|
|
|
Dobrim putem si krenuo, ne predaj se
Da bi uopšte mogao da razmišljaš o tome kolika kutijetina treba za bas zvučnik koji proizvodi zvuk u rasponu od-do, da bi video kako utiču dimenzije, odnosi stranica, kako se postavljaju pojedinačni zvučnici u kutiji u odnosu na frekvenciju skretnice, kako izgleda lavirint u bas refleks kutiji, da li možeš da simuliraš lavirint time što će jedan deo lavirinta biti sama prostorija (patos i/ili okolni zidovi) - treba ti neko predznanje. To ćeš uspeti da pokupiš iz nekih matorih časopisa SAM (Sam svoj majstor) iz 1978/79 te 83/84 i program JBL speaker shop (za Dos) |
|
|
|
|
Sep 4 2011, 21:27
Poruka
|
|
|
e ovako, googlo sam
te sam nasao softver pod nazivom LEAP-5 i cini mi se da je to ono sto ti treba. Glavni sajt: leap-5 Rapid down: http://www.fullandfree.info/software/linear-x-leap-v52350/ link radi, trenutno skidam da vidim dal radi ovo cudo, da i ja malo probam, cini mi se interesantno a ima ga i u torentu samo je malo sidera, nisam probao: http://torrentz.eu/64256eb5c938a6f4f1084fafa0ff4d391fa40a2a pa uzdravlje... |
|
|
|
|
Sep 6 2011, 14:00
Poruka
|
|
|
Hvala Samuraj! Stvarno izgleda zanimljivo!
@iStankov - Da, slazem se sa tobom, stvarno mi treba pozamasno predznanje, jer sve to je za mene jos uvek spansko selo... Nasao sam te casopise, tj. bili su jedno vreme na rapidshare, ali sada samo linkovi od njih ostadose... Skinuo sam JBL pa cu ovih dana prostudirati da vidim sta se tu desava. Mnogo hvala, pozdrav! |
|
|
|
|
Jun 3 2012, 22:22
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 38 Datum reg.: 24-May 12 Član broj: 47,763 |
Davno prosla tema al' je evo sada citam...
Samo u srbiji (namerno malim slovom) moze da se od buduceg industrijskog dizajnera trazi da radi analizu elektroakusticnih osobina zvuka?!?!?! To rade diplomirani elektroinzenjeri akustike i elektronike uopste, specijalizovani za audio tehniku, koji ce pre analize te zvucnike i da isprojektuju! To veze nema sa industrijskim dizajnom, sem, eto, u srbiji! Kao kada bi u medicinskoj skoli, od buducih sestrica, pre nego te prikace na neki aparat, trazili da ga prvo malo dizajniraju, a pri tom da pomalo urade i analizu elektronskih komponenata koje se nalaze u aparatu! |
|
|
|
Jun 3 2012, 22:43
Poruka
|
|
|
"Kao kada bi u medicinskoj skoli, od buducih sestrica, pre nego te prikace na neki aparat, trazili da ga prvo malo dizajniraju, a pri tom da pomalo urade i analizu elektronskih komponenata koje se nalaze u aparatu!"
Hahah, pa da, tako nesto, slazem se. Jeste stara tema - dovoljno stara da sam stigao u medjuvremenu da polozim diplomski ispit i to sa 10, naravno, bez ikakvih analiza i komplikovanja... pojavio se sa onim sto sam imao i to je to... |
|
|
|
|
Jun 4 2012, 01:01
Poruka
|
|
|
Lepo sam rekao gore, ne komplikovati jer su dovoljno neozbiljni da sve ocene sa desetkom tako da merilo kvaliteta je kranje nepoznato osim ako ne naiđe neki mudrijaš koji im soli pamet. Al dobro imaju gomilu večitih studenata pa mora sad sve da se proguta
Ja sam radio lampu i model koji sam samo izrađivao zbog da mi krasi dnevnu sobu kod keve. Niti sam puno vremena potrošio, a ni para. PS: Šibni projekat ovde, ionako nije skoro bilo nekog rada. |
|
|
|
|
Jun 7 2012, 08:42
Poruka
|
|
|
Da li bi mogli da vidimo rad?
|
|
|
|
|
Jun 7 2012, 11:40
Poruka
|
|
|
aj kad uradis model u rhinu, ako oces neki GI render pomoci cu ti, tj izrendati ali samo ako je ok model
tj sve radjeno iz elemenata, da lepo polepim mat kakvi su ti ti profesori??????????????????? ne mogu da verujem sta ti savetuju???????????? i ne zaludju se sa tom analizom zvuka u kutiji, to je citava nauka, i ljudi koji to STVARNO znaju zaradjuju debele pare, dakle to simuluraj ili ti fejkuj! tu glupu analizu.........pa bre u fqbrici kod dizajner dodje lik i kaze to to i to da seizmeni ne radi to DIZAJNER |
|
|
|
|
Jun 9 2012, 10:49
Poruka
|
|
|
Evo, ovako je to nekako izgledalo...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hvala Okmijun na ponudi, ali eto, zavrsila se cela ta prica krajnje uspesno. |
|
|
|
|
Jun 9 2012, 10:57
Poruka
|
|
|
Nisam u ovoj oblasti, sviđa mi se ovo što zvučnici mogu da se koriste i vertikalno i horizontalno, ali daj makar za portfolio zaobili malo ove ivice, strah bi me bilo da ostavim dete kući da se ne povredi ovim zvučnicima (da imam dete, i da imam zvučnike
|
|
|
|
|
Jun 9 2012, 11:59
Poruka
|
|
|
"(da imam dete, i da imam zvučnike
Da, zaobljene su ivice, naravno. Mislim da sam stavio r-1.5 mm, tako nesto... Naravno i spic je zaobljen, nema opasnosti po novorodjencad. |
|
|
|
|
Jun 9 2012, 23:48
Poruka
|
|
|
Na špic sam i mislio. Mnogo bre izgleda odbojno. Odbilo bi me da ih kupim, čak i da nemam dete
|
|
|
|
|
Jun 10 2012, 03:32
Poruka
|
|
|
Mojne da ih kupis. xD
Predvidjeni su da stoje na plafonu, tako da jedino Jao Ming moze da istera oko.
|
|
|
|
|
Jun 10 2012, 18:00
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi 1 Poruke: 10 Datum reg.: 31-January 12 Lokacija: Milano, IT Član broj: 46,625 |
dobar projekt
|
|
|
|
Jun 10 2012, 21:44
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 521 Datum reg.: 5-February 05 Član broj: 219 |
evo ti inspiracije