Palic, opste mesto :), HDR + Panorama |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Palic, opste mesto :), HDR + Panorama |
Jul 17 2006, 13:41
Poruka
|
|
|
Evo jednog opsteg mesta na Palicu, zalazak sunca, i sve sto uz to ide.
Panorama je sastavljena od 8 fotografija, svaka fotografija je HDR-ovana sa -2, 0, +2EV. Fotografija je velika 600Kb:(click na nju, odmah!) Mozda je HDR efekat prejak, ali nekada je tesko odoleti da se slider povuce nanize, narocito kod ovakvih sirupastih tema Inace, kada se ovakve HDR fotografije odstampaju, izgledaju mnogo prirodnije nego na ekranu. |
|
|
|
|
Jul 17 2006, 13:54
Poruka
|
|
|
Panorama k'o panorama.
Ispala je ok,bez greške.Međutim,moram da naglasim da panorama mora imati uvijek nešto u sebi,da bi bila zanimljiva. HDR je ok,ali skroz nepotreban ovdje.(mislim na panorama version) motiv mi je bzv,a realizacija ok. poenta...to već malo škripi... |
|
|
|
|
Jul 17 2006, 14:13
Poruka
|
|
|
meni je sasvim ok, dopada mi se, boje su lepe, ali je kadariranje malo ....cudno. JA bih, ki' serbenda, uradio crop gde je zalazak sunca i eto
|
|
|
|
|
Jul 17 2006, 14:33
Poruka
|
|
|
Slazem se da motiv nije bas najlepsi, nemamo bas svi srecu da nam je zaliv nadohvat ruke.
Trebalo je da fotografisem taj deo Palica, pa sam to pokusao na ovaj nacin. Ne slazem se da je HDR nepotreban, mislim da potencira atmosferu. Pitanje je da li je HDR efekat prejak ili ne. |
|
|
|
|
Jul 17 2006, 14:54
Poruka
|
|
|
Mene podsjeca na spot Black Hole Sun
|
|
|
|
|
Jul 17 2006, 16:33
Poruka
|
|
|
meni se fotka dopada bas ovakva kakva je, voleo bih da je imam u ogromnom formatu na zidu
|
|
|
|
|
Jul 17 2006, 17:37
Poruka
|
|
|
|
|
Jul 17 2006, 18:48
Poruka
|
|
|
^^^ i ja se slazem, jedino sto bih izbacila bicikliste, zenu sa detetom, one gore desno ljude... samo da ostanu mozda oni dvoje sto sede i gledaju zalazak... e to bi onda bilo TO.. mislim.. za zid
|
|
|
|
|
Jul 17 2006, 20:47
Poruka
|
|
|
meni se fotka svidja. ali evo ja mislim da je efekat hrd-a malcice prenaglasen pa ne izgleda bas prirodno.. tj vidi se efekat, ja volim kad je efekat a ne vidi se da je efekat
ko sa shadow/highlights .. volim kad se to odradi a da se ne primeti a da me pitas kako? ne dnam |
|
|
|
|
Jul 17 2006, 21:19
Poruka
|
|
|
Meni se dopada panoramica. Mozda zbog prejakog HDR-a malo podseca na 3D realizaciju ali cestitke za trud i realizaciju. Sto rece Mrlja, ovo bi bas fino leglo veliko pa na zid.
|
|
|
|
|
Jul 24 2006, 07:36
Poruka
|
|
|
Hvala na komentarima. Ocekivao sam razlicite komentare, jer su diskutabilni i motiv, i tehnika (panorama + HDR), i naglasenost HDR-a.
Trebao sam fotografisati ovaj ne bas fotogenican ali popularan motiv za neko stampano izdanje. Obicno se ovaj objekat fotografise tako da se snimi par zagrljen na zalasku sunca. To je tek opste mesto Zasto HDR? Spajanje fotografija u jednu koje su slikane u razlicitim svetlosnim uslovima (ka suncu, od sunca) zna da bude problematicno. HDR to ublazava. Evo kako bi izgledala fotografija bez HDR-a (klik na nju za vecu verziju!) Dakle, mislim da je HDR neophodan. Pitanje je koliki intenzitet HDR-a stvaviti. Kod ovakvih tema mislim da slider za intenzitet moze otici 'malo udesno', makar su komentari ocito razliciti. Da budem iskren, i meni se cas svidja, cas mi deluje prenaglaseno, zato sam i postavio ovu temu. Kompromis je podesiti parametre tako da se efekat ne vidi. Pokusao sam to na ovoj fotografiji, gde je HDR efekat manji od 40% (klik za vecu verziju!) Koristim inace istu tehniku koju je chegevara opisao u temi o Crnom jezeru |
|
|
|
|
Jul 24 2006, 15:38
Poruka
|
|
|
Evo odmah da ti kazem, uspjesan hdr! A sad idemo u detalje
Prvo cu panoramski dio. Klasicni panoramski format bi trebao biti nesto uzi ili nesto visi. Razlog je veoma jednostavan, kompozicijski se lako pogubiti u tzv glista spageti kompoziciji. Treba teziti shirem formatu, ali ne i ovako ekstremnom, neki idealan omjer je 2.5~3:1 i preko toga, bar za moje kriterijume panorama veom alako gubi kompozicijski i estetski smisao. Izuzetaka naravno da ima, to su neke specificne panorame, to bi komotno mogla biti i ova, jer je vidim na zidovima nekog palickog kafica, onako 3 zida, i gdje god pogledas osjetis da si "u ambijentu". Sretna okolnost ove je veoma dobra kompozicija koja omogucava to nekontrolisano shirenje. Sama kompozicija nije losa, ovako shirok motiv i logicno je da ima vise prica. I ugodno se osjecam dok je "citam", sa lijeva na desno, kao da sam dosao u taj ambijent i gledam svaku cjelinu posebno, a u svakoj neka prica bliska predhodnoj. Tu naravno sklad remeti onaj HDR biciklista, bio je previse brz za bracketing, i zaista malo zasmeta oku, pa bih ga ja najradije izbacio. Sto se tice hdr dijela, tu si napravio najbolji posao. Za moj ukus, mislim da je ovo veoma dobra mjera, jer si njegovom primjenom pojacao "kontrast" izmedju gornje i donje polovice, sto je rezultovalo dodatnim ugodjajem. HDR je mocna spravica, pruza ti neogranicene mogucnosti, tako da od neke scene mozes da pravis razne atmosfere, od onih krajnje apokalipticnih do nekih tamo romanticno bajkovitno idilicih. Naravno, najgore je kad si neodlucan, kad ni sam ne znas sta zelis od fotke, onda napravis mlaku fotku, ni tamo ni vamo, to ti je ono ili ga odrezes ili ne, nekad treba biti extremista Kako vec rekoh, veoma dopadljivo, a rekao bih i vrlo uspjesno. |
|
|
|
|
Jul 24 2006, 21:29
Poruka
|
|
|
CITAT Pokusao sam to na ovoj fotografiji, gde je HDR efekat manji od 40% (klik za vecu verziju!) e ova mi je fenomenalna |
|
|
|
|
Jul 26 2006, 09:30
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi 1 Poruke: 5 Datum reg.: 11-May 06 Lokacija: Beograd Član broj: 4,572 |
Nećeš verovati ali i ja imam isto mišljenje, prvo što mi je palo napamet je, da je stavim u dnevnu sobu.... Drago mi je što još neko misli tako...
|
|
|
|
Aug 18 2006, 19:14
Poruka
|
|
|
Panorama je sastavljena od 8 fotografija, svaka fotografija je HDR-ovana sa -2, 0, +2EV. e mene sad zanima kako si tehnicki odradio... da li si slikao prvo jednu fotku u jednom polozaju na -2,0,+2 pa onda pomeris aparat u stranu pa onda opet -2,0,+2 itd. ili si prvo slikao jedan polukrug (od osam fotki) sa -2, pa drugi sa 0 pa treci sa +2 ? pretpostavljam da je ovo prvo, al ajde da pitam i kako posle spajas? prvo uradis hdr za svaku grupu od po tri fotke, pa onda tako hdr-ovane spajas u stitcheru, ili... ? |
|
|
|
|
Aug 21 2006, 01:58
Poruka
|
|
|
Meni se bas svidja sto si odradio HDR. Jos kad vidim "original" tek mi je onda drago sto si ga odradio
Meni je bas zanimljiv motiv, da se malo odmorimo od "dosadnih" brda i planina. Ja bi samo secnuo malo sa desne strane. Svaka cast lepo odradjeno. |
|
|
|
|
Aug 24 2006, 11:52
Poruka
|
|
|
e mene sad zanima kako si tehnicki odradio... da li si slikao prvo jednu fotku u jednom polozaju na -2,0,+2 pa onda pomeris aparat u stranu pa onda opet -2,0,+2 itd. Upravo tako. -2,0,2 u burst modu da se osobe ne pomere (makar to nekada ne pomaze, kao kod onog bicikliste), pomerim desno, pa sve tako. CITAT i kako posle spajas? prvo uradis hdr za svaku grupu od po tri fotke, pa onda tako hdr-ovane spajas u stitcheru, ili... ? Da, tako je, s tim da kod svih koristim iste parametre za HDR. Kod najvaznije fotke namestim parametre, snimim te parametre, pa ih kasnije ucitavam kod narednih. Panorama je inace jos sira, skroz desno se opet vidi ista ona majka sa detetom, ali to je ipak bilo presiroko za web |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Sunday 19. May 2013 - 11:43 |